Urheilu    |   Squash

Tuominen aikoo puskea maailman parhaaksi

Röyhkeyttä, taitoa ja kokemusta on, voimaa ja kestävyyttä kaivataan

Tilaajille

On liioiteltua sanoa, että Olli Tuominen on kasvanut kopissa. Se on kuitenkin tosiasia, että 22-vuotias helsinkiläinen on viettänyt tuhansia tunteja elämässään eri squash-halleissa ja niiden kentillä.

Tuominen aloitti lajin jo viiden vanhana. Valinta oli luonnollinen ja helppo.

"Isäni ja isoveljeni harrastivat kössiä. Minä roikuin pienestä pitäen joukon jatkona", Tuominen muistelee uransa alkua.

Kannelmäen hallin ja lähiön kasvatti oppi nopeasti lajin niksit ja ihastui vaativaan peliin. Tuominen kapusi porras portaalta eteenpäin. Hänen toistaiseksi paras rankinginsa ammattilaisten arvolistalla on syyskuun alun 22. tila, mikä on kautta aikain toiseksi korkein suomalaisen saavuttama sija.

Hopeatila ei riitä Tuomiselle. Hänellä on kirkas haave.

"Haluan maailman ykköseksi. Mielestäni tavoite on realistinen", Tuominen sanoo hetkeäkään empimättä.

"Päämäärä on ainakin riittävän kunnianhimoinen", toteaa Sami Elopuro, Suomen parhaiten menestynyt mailapelien ammattilainen. Elopuro oli squash-ammattilaisten hierarkiassa parhaimmillaan sijalla kuusi.

"Olli on teknisesti taitava, eikä kaverin harjoitusinnossakaan tunnu olevan valittamista", jatkaa aktiivivuosinaan tulisieluisena ja intohimoisena harjoittelijana tunnettu Elopuro, joka on miesten maajoukkueen oto-neuvonantaja.

Tuominen on iskenyt

ammattilaisena nelisen vuotta. Hän on kivunnut vuodessa vinhaa vauhtia kohti rankingkärkeä. Elopuron mielestä Suomen tämän hetken ykkösen on jatkettava kilpailurumbaa empimättä.

"Olli on jo nyt merkattu kaveri huippupiireissäkin. Viimeistään parin vuoden kuluttua hänen pelityylinsä tunnetaan läpikotaisin, nyt on iskun paikka." Tuominen on kirjoittanut ylioppilaaksi Mäkelänrinteen urheilulukiosta. Hän on käynyt myös armeijan. Lähivuosina on aika mitata eväät squashissa.

"Nyt on syytä lähteä puskemaan eteenpäin, kun on hyvä draivi päällä. Reitti on avoinna korkeallekin, jos rahkeet vain riittävät", Tuominen suunnittelee.

Hän laskee vahvuudekseen taidon ja kokemuksen. Nuoresta iästään huolimatta helsinkiläinen on pelannut satoja otteluja kymmenissä turnauksissa.

Tuhannet ja tuhannet

kentällä vietetyt kilpailu- ja harjoitustunnit ovat koulineet Tuomisesta tekniikkataiturin. Hänen taitotasonsa kestää toistojen ja lahjakkuuden ansiosta kansainvälisenkin vertailun.

"Voimapuolella on paljon petrattavaa. Myös kestävyyttä on saatava lisää, nopeuteni alkaa jo olla riittävä." Squash on kansainvälisellä huipulla kontaktilaji. Siinä ei menesty, jos pyytelee olemassaoloaan anteeksi.

"Olen kopissa riittävän röyhkeä. Se kuuluu peliin ja sen henkeen. Jokainen kaveri huipulla tietää ja hyväksyy sen", Tuominen sanoo maajoukkueeen harjoituskeskuksen kahviossa Helsingin Merihaassa.

Lajin suomalainen

johtotähti on ollut auringontarkka uransa alkuvaiheista saakka. Hän on kirjannut muistiin tapahtumat taipaleestaan lähes pilkulleen.

Pyysin nuorukaiselta hieman taustatietoja itsestään. Tuominen avasi salkkunsa kuin liikemies konsanaan ja kaivoi esiin tuhdin paperinivaskan, jonka jälkeen taustoittavat kysymykset olivat turhia.

Nipusta löytyi kivasti kirjoitettu historiikki Tuomisen urasta, seitsemään arkkiin kootut saavutukset ja kahden sivun laajuinen tiivistelmä turnauksista sekä voitoista.

Infopaketista ilmeni myös loppuvuoden kilpailukalenteri sekä Tuomisen tavoitteet ensi vuodelle sekä viiden vuoden aikajänteellä.

Ensi vuonna Olli Tuomisen päämääränä on nousta 20 parhaan ammattilaisen joukkoon. Parin kolmen vuoden kuluttua hänen aikomuksenaan on olla kärkitusinassa ja viimeistään viiden vuoden päästä hän toivoo olevansa maailman viiden parhaan kaartissa.

Tuominen kokee tiedotteensa mukaan olevansa myös squashin ristiretkeläinen Suomessa. Hän haluaa nostaa lajin julkisuusarvoa ja innostaa nuoria pelin pyörteisiin. Peluri on käynyt squashin ansiosta jo noin 50:ssä eri maassa. Lisäkohteita on luvassa.

Huomenna Tuominen aloittaa urakkansa Qatarin GP-kisassa. Lokakuun jälkipuoliskolla allakassa ovat Kansainvälisen squashliiton henkilökohtainen ja joukkueiden MM-kisa Australian Melbournessa.

Urheilun luetuimmat
 1. 1

  Keihäslegenda Seppo Räty palkittiin veikeällä summalla – liittyy hirmukiskaisuun

 2. 2

  jalkapalloilu Bolton-Southampton...

  Tilaajille
 3. 3

  Euroopan mestari Edis Tatli on valmis, jos hänen twiitistään tykännyt Ukrainan supertähti nousee samaan sarjaan – ”Se ratkaisi, että Edis meni koko ajan eteenpäin”

 4. 4

  lentopalloilu Stavanger: Beach-volleyn...

  Tilaajille
 5. 5

  keilailu Tali: Helsingin Bowlingliiton...

  Tilaajille
 6. Näytä lisää
 1. 1

  Edis Tatli nappasi EM-tittelin itselleen takaisin – ”Hain tyrmäystä, mutta muutenkin meni hyvin”

 2. 2

  Veneessä 90 ruokapakettia ja ”hirveä määrä” kosteuspyyhkeitä – 15 kilolla itseään lihottaneen Sam Öhmanin alaston yksinsoutu Atlantin yli lykkääntyi myrskyn takia

 3. 3

  Selkävaivainen Lauri Markkanen hämmästytti jalkapallotaidoillaan – seurasi Chicagon tappelupukareiden loisto-otteita puku päällä

 4. 4

  Yksi oivallus auttoi maailmanmestariksi tähtäävää ja suurperheestä unelmoivaa Edis Tatlia tekemään ratkaisevan muutoksen: ”Naama näytti siltä, että olisin otellut 20 erää”

 5. 5

  Keihäslegenda Seppo Räty palkittiin veikeällä summalla – liittyy hirmukiskaisuun

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

 2. 2

  Saksan vihatuin jalkapallojoukkue kuvasi tunteitaan Kummelin klassikkosketsillä katastrofaalisen tappion jälkeen – NBA-joukkue ja Danske Bank ovat käyttäneet samaa pätkää

 3. 3

  Ilkka: Poliisi tutkii kahden jalkapalloilijan kuolemaan johtanutta kolaria tappona – pelaajien auto ajautui vastaan tulleen kuorma-auton eteen

 4. 4

  ”Saalistajaksi” nimetty entinen hiihtovalmentaja sai 12 vuoden vankeustuomion seksuaalisesta hyväksikäytöstä – uhreista nuorimmat olivat 12-vuotiaita

 5. 5

  Jesse Puljujärven nykyvire kerää ylistystä – tärkeän tilaston ykkösenä: ”Taisi katsoa liikaa Lainetta ja Matthewsia”

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  6. 6

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  7. 7

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  8. 8

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  9. 9

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  10. 10

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää