Urheilu    |   PESÄPALLOILU

Ison miehen unelmasta vihdoin totta

Jaakko Salminen, 52, debytoi pelinjohtajana superpesiksessä

Tilaajille

JÄRVENPÄÄ. Kaikilla on unelmansa ja intohimonsa. Syntyperäisen järvenpääläisen

Jaakko Salmisen yksi suurimmista toiveista toteutuu torstai-iltana Kinnarin uudella hiekkatekonurmella, kun miesten superpesis pääsee vauhtiin.

Kinnarin Pesiksen vahva mies ilmoitti jo vuosia sitten, että suuri haave on johtaa joskus peliä miesten pääsarjassa. Kinnarin sarjanoususta tuli totta viime syksynä, kun Alajärven Ankkurit kukistui ratkaisevassa uusintaottelussa Ulvilassa.

Sivullinen ei kuitenkaan voi olla ihmettelemättä, mikä saa 52-vuotiaan, pitkää päivää painavan lvi-alan yrittäjän tarttumaan vielä viuhkaan. Eikö haastetta olisi tarpeeksi jo siinä, että pysyisi taustalla ja antaisi nuorempien hoitaa hommat?

Jollekin toiselle

tilanne voisi tällainen olla, muttei Salmiselle. Hän haluaa elää joukkueensa kanssa joka hetken täysillä ja vaikutttaa tapahtumiin itsekin.

Salminen lähtee myös siitä, että pitkän työn hedelmistä on päästävä nauttimaan.

"Meillä oli tavoitteena päästä superpesikseen jo 2001, mutta se projekti meni vuodella pitkäksi. Ensimmäisellä kerralla nousu jäi pinnan päähän, mutta onneksi se toteutui viime syksynä", sanoo Salminen järvenpääläisessä ravintolassa ja haukkaa palan jo vähän jäähtyneestä pihvistä.

Salminen, lähes kaksimetrinen ja reilusti yli satakiloinen kolossi, on erikoinen persoona. Ennen kuin juttutuokio pääsee kunnolla edes vauhtiin Salminen ilmoittaa käyvänsä yrityksessään hoitamassa muutamat asiat ja palaa sitten takaisin sovittuun paikkaan.

"Kyllä työ on minulle vielä kovempi intohimo kuin pesäpallo. Voin kuitenkin sanoa, että oikein johdettu seura toimii kuin yritys - tekee tulostakin." Kinnarin Pesiksessä

on miesten edustusjoukkueen lisäksi naisjoukkue ja aktiivista junioritoimintaa. Kaikki joukkueet toimivat omilla budjeteillaan.

"Edustusjoukkue jäi viime kauden jälkeen 76000 markkaa (noin 12782 euroa) plussalle ja koko seura reilut 40000 markkaa (noin 6727 euroa)." Salmisen mukaan seuran toiminnanjohtajan tehtävänä on hankkia rahat. Herää kuitenkin kysymys, paljonko yrittäjä panee itse euroja peliin.

"Muutaman mainospaikan olen ostanut. Kuten olen sanonut ennenkin, yrityksen ja seuran rahat ovat eri asioita." Noin neljä vuotta

sitten sopupeliskandaali ravisteli kansallispeliä. Monen seuran usea uskollinen tukija häipyi tai lähti hakemaan yhteistyökumppaneita muualta. Salminen ei kuitenkaan menettänyt uskoaan lajiin.

"Veikkaus teki väärin, kun otti sellaisia kohteita listalle. Aina on taktikoitu ja haettu sopivaa vastustajaa pudotuspeleihin." "Minun mielestäni sponsorien luottamus pesäpalloon alkaa palata. Meidänkin tapauksessamme aika harvat firmat ovat kieltäytyneet yhteistyöstä sopupelijupakan takia", sanoo Salminen.

Kinnarin edustusjoukkueen tämän kauden budjetti on noin 355000 euroa, josta osa menee kentän kustannuksiin. Pelaajabudjettikin kasvoi reilusti viime kauden jälkeen, kun Salminen pestasi nousijan riveihin joukon tunnettuja lajin taitajia.

Salminen ei

kuitenkaan luvannut maita eikä mantuja, kun seuraan tulivat rutkasti pääsarjakokemusta hankkineet Simo Eerikäinen ja Markus Meriläinen naapuriseurasta Hyvinkään Tahkosta, Marko Kähkönen Jyväskylän Kiristä sekä tuoreimpana pelurina Janne Oinonen Ulvilan Pesä-Veikoista.

"Pelaajan hinnan ja laadun on oltava oikeassa suhteessa. Muutama vuosi sitten nähtiin, ettei pesiksellä ole varaa miljoonapalkkioihin. Nytkin on varmasti seuroja, joilla on isommat pelaajabudjetit kuin meillä. Minusta on kuitenkin tärkeää, että pelaaja saa sovitun palkan ajallaan, ja tästä me pidämme kiinni." Salminen uskoo että Kinnari on uusien hankintojen ansiosta iskukykyinen yhdeksikkö ja valmis haastamaan muut.

"Etelä-Suomessa tarvitaan ehdottomasti pesäpalloa, ja Kinnari haluaa pysyä pääsarjassa.

"Tavoitteenamme

on päästä kuuden parhaan joukkoon ja pudotuspeleihin. Tarkistamme tavoitettamme sopivin väliajoin. Olen tyytyväinen, jos meillä on kolmen ensimmäisen pelin jälkeen koossa seitsemän pistettä", sanoo Salminen ja arvioi, että rajusti vahvistunut Koskenkorva ja Sotkamo kamppailevat tänä syksynä kirkkaimmista mitaleista.

Erityisen kiinnostuneena Salminen odottaa tulevia paikalliskamppailuja Hyvinkään Tahkon kanssa.

"Päämääränä on, että pohjoinen naapuriseura kyykytetään", virnistää Salminen.

Miesten superpesiksen joukkuearviot julkaistaan torstain lehdessä.

Urheilun luetuimmat
 1. 1

  Keihäslegenda Seppo Räty palkittiin veikeällä summalla – liittyy hirmukiskaisuun

 2. 2

  Ilkka Nyqvist Nyqvist johti Driven...

  Tilaajille
 3. 3

  Euroopan mestari Edis Tatli on valmis, jos hänen twiitistään tykännyt Ukrainan supertähti nousee samaan sarjaan – ”Se ratkaisi, että Edis meni koko ajan eteenpäin”

 4. 4

  Homer Simpson hakkaa päätään baaritiskiin, kun orastava voitto jäi tulematta – saksalaisjoukkue vaihtoi Kummelin Simpsoneihin

 5. 5

  Kohunyrkkeilijä Tyson Fury voi taas otella – raskaan sarjan entinen maailmanmestari vapautui kilpailukiellostaan

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Edis Tatli nappasi EM-tittelin itselleen takaisin – ”Hain tyrmäystä, mutta muutenkin meni hyvin”

 2. 2

  Veneessä 90 ruokapakettia ja ”hirveä määrä” kosteuspyyhkeitä – 15 kilolla itseään lihottaneen Sam Öhmanin alaston yksinsoutu Atlantin yli lykkääntyi myrskyn takia

 3. 3

  Selkävaivainen Lauri Markkanen hämmästytti jalkapallotaidoillaan – seurasi Chicagon tappelupukareiden loisto-otteita puku päällä

 4. 4

  Yksi oivallus auttoi maailmanmestariksi tähtäävää ja suurperheestä unelmoivaa Edis Tatlia tekemään ratkaisevan muutoksen: ”Naama näytti siltä, että olisin otellut 20 erää”

 5. 5

  Keihäslegenda Seppo Räty palkittiin veikeällä summalla – liittyy hirmukiskaisuun

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

 2. 2

  Saksan vihatuin jalkapallojoukkue kuvasi tunteitaan Kummelin klassikkosketsillä katastrofaalisen tappion jälkeen – NBA-joukkue ja Danske Bank ovat käyttäneet samaa pätkää

 3. 3

  Ilkka: Poliisi tutkii kahden jalkapalloilijan kuolemaan johtanutta kolaria tappona – pelaajien auto ajautui vastaan tulleen kuorma-auton eteen

 4. 4

  ”Saalistajaksi” nimetty entinen hiihtovalmentaja sai 12 vuoden vankeustuomion seksuaalisesta hyväksikäytöstä – uhreista nuorimmat olivat 12-vuotiaita

 5. 5

  Jesse Puljujärven nykyvire kerää ylistystä – tärkeän tilaston ykkösenä: ”Taisi katsoa liikaa Lainetta ja Matthewsia”

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  10. 10

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää