Urheilu    |   SQUASH

Murtunut selkäranka ei taltuttanut Lee Beachilliä

Britti noussut maailman parhaaksi squashin pelaajaksi

Tilaajille

PONTEFRACT. Kun englantilaisesta Lee Beachillistä tuli lokakuussa ensimmäistä kertaa urallaan miesten squashin maailmanlistan ykkönen, niin asiaa tuskin noteerattiin Britannian lehdistössä.

Nyt Beachill istuskelee rennosti kotikaupunkinsa, Keski-Englannissa sijaitsevan Pontefractin squash-hallissa. Paikalla olevat ihmiset tervehtivät Beachilliä kuin ketä tahansa arkipäivän tuttua.

"Jalkapallo hallitsee tämän maan mediaa niin ylivoimaisesti, että suurin osa muista lajeista jää pimentoon", Beachill, 27, sanoo.

Asia ei tunnu Beachilliä sen kummemmin kaivelevan. Hän ei haluaisi olla suuri jalkapallotähti eikä edes Britannian parhaan tennispelaajan Tim Henmanin kaltainen julkisuuden henkilö.

"Vihaisin sitä, jos yksityiselämääni tunkeuduttaisiin. Squashissa ansaitsen vähemmän rahaa kuin vaikkapa tennistähtenä, mutta valitsen mieluummin onnellisuuden, raha kun ei tuo onnea", Beachill sanoo.

Squashissa pitää olla maailman 16 parhaan joukossa, jotta pelaamisella voi hankkia elantonsa. "Itse ansaitsen vuodessa sponsorirahat mukaan lukien noin 150000 puntaa (215000 euroa)", Beachill kertoo.

Hänen mielestään hyvän tienestin ja vähäisen julkisuuden lisäksi on vielä yksi hyvä syy olla squashin pelaaja.

"Squash-pelaajien keskuudessa vallitsee erittäin hyvä ilmapiiri. On aivan tyypillistä, että maailman kärkipelaajat syövät samassa pöydässä turnausten aikana. Esimerkiksi tennistähdet liikkuvat vain omien taustajoukkojensa kanssa." Maailman huipulle pääseminen on vaatinut Beachilliltä paljon, vielä enemmän kuin monelta muulta huippupelaajalta. Hän joutui kuusi vuotta sitten vakavaan auto-onnettomuuteen. Miehen selkäranka murtui kahdesta kohtaa.

"Siinä meni melkein vuosi ennen kuin pääsin takaisin kuntoon. Sitten minulta murtui nilkka, ja siinä tärvääntyi taas lähes vuosi." Vastoinkäymiset ovat tehneet Beachillistä henkisesti vahvan. "Ja uskon olevani nykyään myös parempi ihmisenä. Arvostan kaikkea saamaani paljon enemmän. Me ihmiset olemme usein sellaisia, että emme osaa arvostaa hyviä asioita ennen kuin ne on viety meiltä pois. En silti neuvoisi ketään rikkomaan esimerkiksi selkäänsä minun tyyliini." Beachill tuntee hyvin Mikael Forssellin tapauksen. Suomalainen jalkapallotähti kärsii toisen kerran urallaan pahasta polvivammasta ja joutuu odottamaan vielä kuukausia ennen kuin pääsee taas pelaamaan.

"Usein loukkaantumiset tekevät meistä vielä päättäväisempiä paluun suhteen. Loukkaantumisen positiivista vaikutusta on tietenkin hyvin vaikea nähdä silloin, kun makaa sairasvuoteella", Beachill sanoo.

Aikanaan 1980-luvulla squashia hallitsi pakistanilainen Jahangir Khan ja hänen jälkeensä maanmies Jansher Khan oli pitkään maailman ykkönen.

Khanien valtakausi kesti kaikkiaan noin 15 vuotta. Jahangirin uskomattomimpia saavutuksia oli pelata yli viisi vuotta ja 500 ottelua tappiotta.

"En usko, että tuollainen olisi enää mahdollista. Tänä päivänä squashissa on paljon laajempi taso", Beachill sanoo. Esimerkiksi tänä vuonna maailmanlistan ykkösenä on ollut ennätyksellisesti neljä eri pelaajaa.

Nyt pakistanilaiset pelaajat ovat varsin kaukana kärjestä. Heidän paras pelaajansa Mansoor Zaman on maailmanlistan 26:s.

"Pakistanilaisten nuorten pelaajien niskaan on sälytetty hirveät paineet, kun maalla on niin komea menneisyys lajissa. Tämä on varmaan osaltaan vaikuttanut negatiivisesti nuorten esiinmarssiin", Beachill miettii syytä Pakistanin kadonneeseen valtakauteen.

Englanti on tämän hetken ykkösmaa squashissa. Sillä on kolme pelaajaa maailman kymmenen parhaan joukossa.

Beachillin tavoitteena on pysyä maailman ykkösenä ja voittaa ensimmäinen maailmanmestaruus.

Resepti huipulla pysymiseen on kirkkaan yksinkertainen. "Tavoittelen pelaajana täydellisyyttä, mutta samalla myönnän, että minusta ei koskaan sellaista tule. Sinä päivänä kun alkaa ajatella, että ei voi enää kehittyä, niin on parasta lopettaa", kuusikin tuntia päivässä harjoitteleva Beachill sanoo.

Urheilun luetuimmat
 1. 1

  Edis Tatli nappasi EM-tittelin itselleen takaisin – ”Hain tyrmäystä, mutta muutenkin meni hyvin”

 2. 2

  Keihäslegenda Seppo Räty palkittiin veikeällä summalla – liittyy hirmukiskaisuun

 3. 3

  Kiistelty NBA-tähti Dennis Rodman tarjoaa apuaan Trumpille Pohjois-Korean kriisin selvittelyssä: ”Uskon, että tilanne rauhoittuisi ainakin hiukan”

 4. 4

  Jalkapalloikoni Diego Maradona sai patsaan – irvileuat vertaavat Talent-voittaja Susan Boyleen ja Rocky Balboaan

 5. 5

  Putin antoi luvan osallistua talviolympialaisiin: Etelä-Koreaan voi lähteä jopa 200 venäläisurheilijaa

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Edis Tatli nappasi EM-tittelin itselleen takaisin – ”Hain tyrmäystä, mutta muutenkin meni hyvin”

 2. 2

  Veneessä 90 ruokapakettia ja ”hirveä määrä” kosteuspyyhkeitä – 15 kilolla itseään lihottaneen Sam Öhmanin alaston yksinsoutu Atlantin yli lykkääntyi myrskyn takia

 3. 3

  Selkävaivainen Lauri Markkanen hämmästytti jalkapallotaidoillaan – seurasi Chicagon tappelupukareiden loisto-otteita puku päällä

 4. 4

  Yksi oivallus auttoi maailmanmestariksi tähtäävää ja suurperheestä unelmoivaa Edis Tatlia tekemään ratkaisevan muutoksen: ”Naama näytti siltä, että olisin otellut 20 erää”

 5. 5

  Keihäslegenda Seppo Räty palkittiin veikeällä summalla – liittyy hirmukiskaisuun

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

 2. 2

  Saksan vihatuin jalkapallojoukkue kuvasi tunteitaan Kummelin klassikkosketsillä katastrofaalisen tappion jälkeen – NBA-joukkue ja Danske Bank ovat käyttäneet samaa pätkää

 3. 3

  Venäjän lippu ei liehu olympialaisissa, KOK antoi maan varapääministerille elinikäisen porttikiellon – ”Tämä on vahva viesti myös muille – urheilussa ei suvaita vilppiä”

 4. 4

  Ilkka: Poliisi tutkii kahden jalkapalloilijan kuolemaan johtanutta kolaria tappona – pelaajien auto ajautui vastaan tulleen kuorma-auton eteen

 5. 5

  ”Saalistajaksi” nimetty entinen hiihtovalmentaja sai 12 vuoden vankeustuomion seksuaalisesta hyväksikäytöstä – uhreista nuorimmat olivat 12-vuotiaita

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  6. 6

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  7. 7

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  8. 8

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  9. 9

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  6. 6

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  9. 9

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  10. 10

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää