Urheilu    |   KUUKAUDEN PÄÄTTÄJÄ, SUUNNISTUS

Optimistisesti kohti olympiarasteja

Heikki Kauppisen mielestä suunnistuksen pääsystä olympialajiksi olisi hyötyä myös Suomessa

Tilaajille

Suunnistus pyrkii edelleen tosissaan olympialajiksi. Suunta on tiedossa, vaikka matkan varrella on tullut pummeja.

Suomen Suunnistusliiton puheenjohtaja Heikki Kauppinen uskoo vakaasti, että hanke joskus toteutuu. Hän seuraa tapahtumia nyt aitiopaikalta, Kansainvälisen suunnistusliiton IOF:n hallituksessa.

IOF teki jo vuonna 1998 päätöksen olympiahankkeesta. Suunnistusväen keskuudessa olympiapyrky on herättänyt matkan varrella sekä kannatusta että vastustusta ja kaikkea siltä väliltä.

Kauppinen on selkeästi puolensa valinnut. Hän pitää olympiahanketta hyvin tärkeänä, myös Suomen kannalta.

"Uskon, että olympialajiksi pääsy parantaisi lajin asemaa medianäkyvyydessä, seuraavaksi sponsorien mielenkiinnossa ja ehkä myös julkisen rahan saamisessa. En ole kuitenkaan moittimassa julkista rahoitusta. Me olemme saaneet aika hyvin tukea, sillä opetusministeriö on ymmärtänyt lajimme suuruuden ja ehkä myös kansanterveydellisen merkityksen", sanoo Kauppinen, joka valittiin elokuussa IOF:n hallitukseen.

IOF ajaa suunnistusta olympialajiksi sellaisella marssijärjestyksellä, että edellä menee hiihtosuunnistus. Näin siitäkin huolimatta, että hiihtosuunnistus on kansainvälisesti pienempi laji kuin kesäsuunnistus.

Kauppisen mukaan KOK:lta on tullut viesti, että ensin kannattaa pyrkiä talvikisoihin.

"Tavoitteena on saada molemmat lajit olympiakisoihin. On inhorealismia, että kesäkisojen ohjelma on niin täysi, että sinne pääseminen on huomattavan vaikeaa. Sen sijaan talvikisojen ohjelma ei ole niin täysi", Kauppinen perustelee.

"Suomen kannaltahan tämä järjestys on hyvä, sillä me saisimme yhden erittäin hyvän olympialajin lisää." Hiihtosuunnistus havitteli paikkaa jo vuoden 2002 olympiakisoihin Salt Lake Cityyn - onnistumatta. Myöskään Torino (2006) ja Vancouver (2010) eivät tärpänneet. Seuraavaksi ovat tähtäimessä vuoden 2014 kisat.

IOF:llä on nyt 67 jäsenmaata. Määrä ei ole kehittynyt odotusten mukaan, sillä tavoitteena oli saavuttaa 75 jäsenmaata jo vuonna 2002.

"Tämä luku 67 on kuitenkin enemmän kuin suuri yleisö uskoo." Viime elokuussa suunnistuksen MM-kisoissa oli mukana 40 maata. Se oli ennätys.

"Se on varsin hyvä osallistujamäärä ja kertoo kansainvälistymisestä." Kauppisen mielestä kilpailu olympiapaikasta on joka tapauksessa lajille hyväksi.

"Se olisi myös sellainen sisäinen laadunparannusliike. Päästäksemme olympiakisoihin meidän pitää saada lisää maita mukaan." Kauppinen arvioi, että olympiahanke kehittää myös lajin katsoja- ja mediaystävällisyyttä.

"Suunnistustahan on pidetty ja edelleen jotkut ortodoksit pitävät sellaisena, että mies menee metsään ja mies tulee metsästä. Mutta nykyteknologian, esimerkiksi sähköisen leimauksen ja siihen kytketyn suurella videotaululla tai tietokoneen ruudulla näkyvän seurantajärjestelmän, avulla tämä laji on siirtynyt huikeasti eteenpäin. Kymmenessä vuodessa tapahtunut aivan radikaali kehitys." Kauppinen tiedostaa myös mahdollisen olympialajiksi pääsyn haittapuolet.

"Ilman muuta mitalilla on aina kaksi puolta, ja olympiahankkeeseen liittyy myös negatiivisia asioita. Vanhoillinen koulukunta näkee voimakkaimpana nämä negatiiviset puolet." Suunnistuksessa ei ole ollut varsinaisia dopingkäryjä. Kauppisen mukaan eniten ollaankin huolissaan dopingista.

"Rahapalkinnot ja suurempi julkinen huomio tekevät sen, että voittamisen hinku tulee niin isoksi, että käytetään kaikkia mahdollisia konsteja. Mutta se dopingin vaarahan leijuu joka tapauksessa." Jos suunnistus pääsisi olympialajiksi, yksi sen peruspilareista voisi vaarantua. Kyse on kilpailumaastojen- ja ratojen pysymisestä etukäteen salassa.

"Vaikka teknologia on ystävämme, väärin käytettynä se on myös vihollinen." Kauppinen viittaa esimerkiksi kilpailualueitten satelliittikuviin, joiden avulla huiput tekevät mielikuvaharjoituksia.

"Mieluiten niitä tehdään vanhojen karttojen avulla. Paljon kilpailuja pidetään alueilla, joista on olemassa vanha kartta. Kauppinen muistuttaa reilusta pelistä.

"Jos jollakin jostain syystä on maastontuntemusta, hän ei saa sitä käyttää vaan hänen pitää jäävätä itsensä pois. Tähän kuuluu myös se, ettei lähdetä epäreiluin keinoin hankkimaan maastotuntemusta." Suunnistuksen asemaa suomalaisella urheilukartalla Kauppinen kuvaa ristiriitaiseksi.

"Lajimme on varsin suuri, jos sitä mitataan harrastajamäärillä. Kuulumme suuriin lajiliittoihin. Mutta kun emme ole olympialaji, suuruuttamme ei tietyssä päätöksenteossa otetaan huomioon. Se luo meihin tavallaan b-lajin leimaa, kun emme ole olympialaji." "Tämä ristiriita näkyy myös mediassa, koska media on luonnollisesti kiinnostunut olympialajeista ja nykyisen sähköisen median aikana sellaisista lajeista, jotka ovat media- ja katsojaystävällisiä. Lajimme ei ole siinä helpompia." Kymmenessä vuodessa on tapahtunut aivan radikaali kehitys."

Urheilun luetuimmat
 1. 1

  Keihäslegenda Seppo Räty palkittiin veikeällä summalla – liittyy hirmukiskaisuun

 2. 2

  Euroopan mestari Edis Tatli on valmis, jos hänen twiitistään tykännyt Ukrainan supertähti nousee samaan sarjaan – ”Se ratkaisi, että Edis meni koko ajan eteenpäin”

 3. 3

  Edis Tatli nappasi EM-tittelin itselleen takaisin – ”Hain tyrmäystä, mutta muutenkin meni hyvin”

 4. 4

  Selkävaivainen Lauri Markkanen hämmästytti jalkapallotaidoillaan – seurasi Chicagon tappelupukareiden loisto-otteita puku päällä

 5. 5

  Kohunyrkkeilijä Tyson Fury voi taas otella – raskaan sarjan entinen maailmanmestari vapautui kilpailukiellostaan

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Edis Tatli nappasi EM-tittelin itselleen takaisin – ”Hain tyrmäystä, mutta muutenkin meni hyvin”

 2. 2

  Selkävaivainen Lauri Markkanen hämmästytti jalkapallotaidoillaan – seurasi Chicagon tappelupukareiden loisto-otteita puku päällä

 3. 3

  Veneessä 90 ruokapakettia ja ”hirveä määrä” kosteuspyyhkeitä – 15 kilolla itseään lihottaneen Sam Öhmanin alaston yksinsoutu Atlantin yli lykkääntyi myrskyn takia

 4. 4

  Keihäslegenda Seppo Räty palkittiin veikeällä summalla – liittyy hirmukiskaisuun

 5. 5

  Yksi oivallus auttoi maailmanmestariksi tähtäävää ja suurperheestä unelmoivaa Edis Tatlia tekemään ratkaisevan muutoksen: ”Naama näytti siltä, että olisin otellut 20 erää”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

 2. 2

  Saksan vihatuin jalkapallojoukkue kuvasi tunteitaan Kummelin klassikkosketsillä katastrofaalisen tappion jälkeen – NBA-joukkue ja Danske Bank ovat käyttäneet samaa pätkää

 3. 3

  Ilkka: Poliisi tutkii kahden jalkapalloilijan kuolemaan johtanutta kolaria tappona – pelaajien auto ajautui vastaan tulleen kuorma-auton eteen

 4. 4

  ”Saalistajaksi” nimetty entinen hiihtovalmentaja sai 12 vuoden vankeustuomion seksuaalisesta hyväksikäytöstä – uhreista nuorimmat olivat 12-vuotiaita

 5. 5

  Jesse Puljujärven nykyvire kerää ylistystä – tärkeän tilaston ykkösenä: ”Taisi katsoa liikaa Lainetta ja Matthewsia”

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Kaaos jatkuu Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnair pyysi matkustajia varautumaan kentällä yöpymiseen, sillä hotellit ovat täynnä

  5. 5

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  6. 6

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  10. 10

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää