Urheilu    |   suunnistus

Kengurun ja apinan kanssa rasteilla

Espoolainen Pentti Koponen on suunnistanut yli 60 maassa

Tilaajille

Harva suomalainen on käynyt yli neljän kilometrin korkeudella vuoristossa. Vielä harvempi on käynyt näin korkealla nimenomaan suunnistamassa.

Espoolaisen Pentti Koposen kokemuskokoelmasta löytyy tällainenkin erikoisuus, kuten paljon muutakin suunnistuseksotiikkaa.

Koponen on suunnistanut 62:ssa eri maassa. Se on lajissaan Suomen ennätys.

Mainitun pystyääripään suunnistuselämyksistään Koponen koki Tiibetissä, missä kilpailun lähtöpaikka sijaitsi noin 4500 metrin korkeudella. Siitä lähdettiin alaspäin etsimään rasteja, ja maalikin oli lähes 4000 metrissä.

"Pelkkä lähtöpaikalle kiipeäminen oli niin rankkaa, että kaikkien oli välillä pakko pysähtyä huilaamaan, koska ilma oli niin ohutta", Koponen muistelee.

Koponen myöntää olevansa ns. suunnistusbongari. Sen sijaan lajin himobongari hän ei ole, vaikka sellaisiakin on olemassa.

Ensimmäistä kertaa Koponen lähti ulkomaille suunnistamaan 17 vuotta sitten. Tahti kiihtyi, kun hän yhdeksän vuotta sitten jäi eläkkeelle Nokian palveluksesta.

Koponen ynnäilee, että noin 50 maassa hän on suunnistanut omatoimisilla matkoilla. Loput kymmenkunta maata ovat hänen omasta mielestään bongattuja, eli niissä hän on käynyt tätä tarkoitusta varten järjestetyillä mittatilausmatkoilla.

Näissä maissa suunnistustapahtuman järjestelyissä ei ole ollut mukana paikallisia asukkaita.

"Kyllä tämä on ollut sellaista ajautumista. Vasta viime vuosina olen innostunut bongaukseen", Koponen sanoo.

Koposen mukaan suunnistusmatkailu on ollut myös eräänlaisen tyhjiön täyttämistä.

"Ennen työ ja urheilu täyttivät elämän. Kun jäin eläkkeelle, jäljelle jäi vain urheilu. En kuitenkaan jaksa joka päivä vain hölkätä pururadalla. Matkailusta haen uusia elämyksiä, mutta normaalille turistimatkalle en suostu lähtemään. Haluan nähdä nimenomaan luontoa ja maaseutua. Siksi tämä suunnistusmatkailu sopii minulle kuin hansikas käteen. Isoja kaupunkeja ehdin nähdä, kun matkustelin työn puitteissa", kertoo Koponen, jonka vaimo on ollut mukana noin puolella matkoista.

Koposen mielestä suunnistusmatkailun perimmäisenä ideana on päästä suunnistamaan neitseelliseen, ennen kokemattomaan maastoon ja samalla tutustua kyseisen maan nähtävyyksiin.

"Tällä tavalla yritän myös pysyä virkeänä ja hakea vaihtelua arkiseen elämään. Eihän sitä jatkuvasti jaksa olla kotona", sanoo 69-vuotias Koponen, joka ennen suunnistusta tai sen ohella on kilpaillut myös yleisurheilussa, pesäpallossa, uinnissa ja hiihtosuunnistuksessa.

Suunnistusbongareitten porukoista Koponen on saanut myös hyviä ystäviä.

Koponen määrittelee suunnistusmatkailulle kaksi perusedellytystä.

"Pitää olla aikaa ja rahaa. Tosin ei sitä rahaa hirveästi tarvitse." Muutaman, lähinnä ruotsalaisen, yrityksen järjestämät suunnistusmatkat kestävät yleensä 3-4 viikkoa, ja kohteina on kerallaan 4-6 maata.

Viimeksi Koponen oli keväällä matkalla, jossa käytiin Kiinassa, Laosissa ja Kambodzassa.

Marraskuussa on vuorossa viisi uutta kohdetta: Sambia, Zimbabwe, Botswana, Namibia ja Mosambik.

Koposen ei tarvitse kauaa miettiä, mitkä maat hän on kokenut eksoottisimpina suunnistuksen kannalta.

"Nepal, Filippiinit ja Argentiina." Argentiinassa on myös hänen toinen seuransa, kun hän pari vuotta sitten liittyi Buenos Airesin alueella toimivan L-K-Groupin jäseneksi ystävystyttyään sikäläisten suunnistajien kanssa.

Mitään varsinaisia vaaratilanteita Koponen ei ole kokenut ulkomailla suunnistaessaan, ellei sellaiseksi lasketa rintalastan murtumista kahdesta kohtaa.

Haaveri tapahtui Australiassa, kun hän metsässä kompastui maahan kaatuneen puunrungon päälle.

"Maastoissa olen tietysti nähnyt erilaisia eläimiä ihan parin metrin päästä, esimerkiksi kengurun, varaanin, apinoita ja villisikoja." "Kerran Turkissa kisa jouduttiin peruuttamaan kokonaan, kun tulva pyyhki pois koko kilpailukeskuksen, mutta ei siitä ennättänyt koitua varaa kellekään", muistelee Koponen, joka omien suunnistustensa lomassa ennättää kotioloissa välillä "beibisitteriksi" pojanpojilleen, jotta näitten vanhemmat pääsevät vuorostaan hakemaan rasteja.

Urheilun luetuimmat
 1. 1

  Keihäslegenda Seppo Räty palkittiin veikeällä summalla – liittyy hirmukiskaisuun

 2. 2

  Loppukilpailut

  Tilaajille
 3. 3

  Edis Tatli nappasi EM-tittelin itselleen takaisin – ”Hain tyrmäystä, mutta muutenkin meni hyvin”

 4. 4

  Euroopan mestari Edis Tatli on valmis, jos hänen twiitistään tykännyt Ukrainan supertähti nousee samaan sarjaan – ”Se ratkaisi, että Edis meni koko ajan eteenpäin”

 5. 5

  Tyttöystävänsä murhasta pitkän tuomion saanut paralympiatähti Oscar Pistorius loukkaantui vankilatappelussa

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Edis Tatli nappasi EM-tittelin itselleen takaisin – ”Hain tyrmäystä, mutta muutenkin meni hyvin”

 2. 2

  Veneessä 90 ruokapakettia ja ”hirveä määrä” kosteuspyyhkeitä – 15 kilolla itseään lihottaneen Sam Öhmanin alaston yksinsoutu Atlantin yli lykkääntyi myrskyn takia

 3. 3

  Selkävaivainen Lauri Markkanen hämmästytti jalkapallotaidoillaan – seurasi Chicagon tappelupukareiden loisto-otteita puku päällä

 4. 4

  Yksi oivallus auttoi maailmanmestariksi tähtäävää ja suurperheestä unelmoivaa Edis Tatlia tekemään ratkaisevan muutoksen: ”Naama näytti siltä, että olisin otellut 20 erää”

 5. 5

  Keihäslegenda Seppo Räty palkittiin veikeällä summalla – liittyy hirmukiskaisuun

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

 2. 2

  Saksan vihatuin jalkapallojoukkue kuvasi tunteitaan Kummelin klassikkosketsillä katastrofaalisen tappion jälkeen – NBA-joukkue ja Danske Bank ovat käyttäneet samaa pätkää

 3. 3

  Ilkka: Poliisi tutkii kahden jalkapalloilijan kuolemaan johtanutta kolaria tappona – pelaajien auto ajautui vastaan tulleen kuorma-auton eteen

 4. 4

  ”Saalistajaksi” nimetty entinen hiihtovalmentaja sai 12 vuoden vankeustuomion seksuaalisesta hyväksikäytöstä – uhreista nuorimmat olivat 12-vuotiaita

 5. 5

  Jesse Puljujärven nykyvire kerää ylistystä – tärkeän tilaston ykkösenä: ”Taisi katsoa liikaa Lainetta ja Matthewsia”

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  6. 6

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  9. 9

   Pitkittynyt stressi syö parisuhdetta, kun kotona ei osata tehdä enää muuta kuin riidellä – Onneksi tulehtunutta tilannetta voi hoitaa

  10. 10

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää