Urheilu    |   talviurheilu

Hiihto mustan talven suuri häviäjä

Kilpailupasseja lunastettu 3000 vähemmän kuin viime vuonna

Tilaajille

Oikutteleva talvisää on saanut talvilajien harrastajat ja tapahtumien järjestäjät haromaan hiuksiaan, kun eioota on jouduttu tarjoamaan tuon tuosta.

Suurin kärsijä on Suomen kansan talvinen suosikkilaji hiihto. Lumettomuudesta ovat kärsineet niin kilpailijat kuin kuntoilijatkin.

Hiihtoliiton kenttäpäällikön Kari Lindforsin työpöydälle on lennähtänyt tasaista tahtia ilmoituksia kilpailujen peruuntumisesta.

"Jo vuodenvaiheessa niitä oli 45 ja nyt ollaan jossain 60:n pinnassa", Lindfors sanoi.

Loppiainen on maakuntaviestien perinteinen pitopäivä, mutta silloin vain kolme onnistuttiin viemään läpi, ja varapäiviä on haettu lumentulon toivossa, toistaiseksi tuloksetta.

Lumettomuus on heijastunut suoraan kilpailupassien määrään.

"Normaalitalvina niitä lunastetaan noin 14000, mutta nyt niitä on mennyt kolmisen tuhatta vähemmän. Uskon, että lopputalvesta niitä menee vielä 1500", Lindfors sanoi.

Edessä on vielä kaksi suurtapahtumaa, Finlandia-hiihto viikon päästä viikonloppuna ja Salpausselän kisat helmi-maaliskuun vaihteessa.

"Ne viedään läpi", vakuuttaa Lahden Hiihtoseuran toiminnanjohtaja Matti Haapoja pohjalaisella jämäkkyydellään. "Mutta kyllä tässä tilanteessa välillä on puskenut hikeä pintaan." Lahden naapurustossa kiertävän Finlandia-hiihdon reittiä on jouduttu lyhentämään jonkin verran 50 kilometriin. Paraikaa viimeisten pätkien lumetus on käynnissä, kun valkoista ihmeainetta kerätään, mistä sitä vain on saatavissa.

Finlandia-hiihto on monen kilpakuntoilijan kauden päätapahtuma. Talven vähälumisuudesta huolimatta ilmoittautuneita on 4400, mikä on vain viitisensataa vähemmän kuin vuosi sitten.

Salpausselän kilpaladut sen sijaan ovat olleet hyvässä kunnossa lähes läpi koko talven, eikä kuunvaihteen maailmancupin kilpailujen järjestäminen ole Haapojan mukaan vaarassa.

Sen sijaan mäkihyppyyn ja alppilajeihin lumettomuus ei ole vaikuttanut niin paljon kuin hiihtoon. Mäkien muovitus on mahdollistanut mm. Helsingin ainoan mäkikeskuksen Herttoniemen käytön läpi lähes koko talven.

"Hypätään mikä pystytään, mutta eipä tarvitse paljon taukoja tulla, kun pojat kaikkoavat muihin lajeihin", Helsingin Mäkihyppääjien puheenjohtaja Aarre Naaralainen sanoi. Nuoria hyppääjiä on 25-30.

Suksilajien kärsijöihin kuuluu myös hiihtosuunnistus.

"Kalenterissa on 37 kilpailua, ja niistä kymmenen on peruttu ja kuusi siirretty maaliskuulle paremman toivossa", Suunnistusliiton kilpailupäällikkö Petteri Palmi kertoi. "Startteja on 2500 vähemmän kuin viime vuonna." Pikaluistelu on Suomessa paljon sään armoilla, kun lajille sopivia tekojäitä on vain kolmella paikkakunnalla. Niille onkin siirretty muutamia luonnonjäille kaavailtuja kilpailuja.

Suomen pikaluistelu on ollut pari vuotta vahvassa kansainvälisessä nousukiidossa, mutta jatkuva kehitys vaatisi lisää tekojäitä.

"Ei näillä säillä ainakaan uusia harrastajia saada", Luisteluliiton toiminnanjohtaja Sauli Pollari sanoi.

Jääpalloilussa liiton toiminnanjohtajan Pekka Liikasen mukaan ainoa murheenkryyni on Mikkeli, ainoa tekojäätön liigapaikkakunta. Kamppareitten otteluohjelma on mennyt perin repaleiseksi.

"Mikkelin tilanne on kaiken kaikkiaan harmillinen, kun siellä tehdään ansiokasta juniorityötä", Liikanen sanoi.

Jääkiekkoilussa halliverkosto on jo niin kattava, että edes pienimmät nappulat eivät liiton kilpailupäällikön Pirkka Antilan mukaan joudu enää pelaamaan sarjaotteluita ulkona.

"Lapissa on jopa luonnonjäähalleja. Vaikka ulkona olisi 50 astetta pakkasta, seinien sisällä on ainakin jonkin verran lämpimämpää", Antila sanoi.

Urheilun luetuimmat
 1. 1

  Keihäslegenda Seppo Räty palkittiin veikeällä summalla – liittyy hirmukiskaisuun

 2. 2

  Euroopan mestari Edis Tatli on valmis, jos hänen twiitistään tykännyt Ukrainan supertähti nousee samaan sarjaan – ”Se ratkaisi, että Edis meni koko ajan eteenpäin”

 3. 3

  Kiistelty NBA-tähti Dennis Rodman tarjoaa apuaan Trumpille Pohjois-Korean kriisin selvittelyssä: ”Uskon, että tilanne rauhoittuisi ainakin hiukan”

 4. 4

  Yksi oivallus auttoi maailmanmestariksi tähtäävää ja suurperheestä unelmoivaa Edis Tatlia tekemään ratkaisevan muutoksen: ”Naama näytti siltä, että olisin otellut 20 erää”

 5. 5

  Jalkapalloikoni Diego Maradona sai patsaan – irvileuat vertaavat Talent-voittaja Susan Boyleen ja Rocky Balboaan

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Edis Tatli nappasi EM-tittelin itselleen takaisin – ”Hain tyrmäystä, mutta muutenkin meni hyvin”

 2. 2

  Veneessä 90 ruokapakettia ja ”hirveä määrä” kosteuspyyhkeitä – 15 kilolla itseään lihottaneen Sam Öhmanin alaston yksinsoutu Atlantin yli lykkääntyi myrskyn takia

 3. 3

  Selkävaivainen Lauri Markkanen hämmästytti jalkapallotaidoillaan – seurasi Chicagon tappelupukareiden loisto-otteita puku päällä

 4. 4

  Yksi oivallus auttoi maailmanmestariksi tähtäävää ja suurperheestä unelmoivaa Edis Tatlia tekemään ratkaisevan muutoksen: ”Naama näytti siltä, että olisin otellut 20 erää”

 5. 5

  Keihäslegenda Seppo Räty palkittiin veikeällä summalla – liittyy hirmukiskaisuun

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

 2. 2

  Saksan vihatuin jalkapallojoukkue kuvasi tunteitaan Kummelin klassikkosketsillä katastrofaalisen tappion jälkeen – NBA-joukkue ja Danske Bank ovat käyttäneet samaa pätkää

 3. 3

  Ilkka: Poliisi tutkii kahden jalkapalloilijan kuolemaan johtanutta kolaria tappona – pelaajien auto ajautui vastaan tulleen kuorma-auton eteen

 4. 4

  ”Saalistajaksi” nimetty entinen hiihtovalmentaja sai 12 vuoden vankeustuomion seksuaalisesta hyväksikäytöstä – uhreista nuorimmat olivat 12-vuotiaita

 5. 5

  Jesse Puljujärven nykyvire kerää ylistystä – tärkeän tilaston ykkösenä: ”Taisi katsoa liikaa Lainetta ja Matthewsia”

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  7. 7

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  8. 8

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  9. 9

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  10. 10

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää