Urheilu    |   yleisurheilu

Mania - isän vahva tyttö

Savolais-sisilialainen Manuela Bosco omisti isäsuhteestaan ja urheilu-urastaan kertovan kirjansa valolle.

Tilaajille

Yleisurheilu Miltä nyt tuntuu?

Tähän urheilutoimittajien klassiseen ja kliseiseen kysymykseen sai savolais-sisilialainen aitajuoksija Manuela Boscokin vastata kymmeniä kertoja oman uransa aikana.

Nyt Bosco on julkaissut erittäin henkilökohtaisen esikoiskirjansa, jossa hän lähes jokaisella sivulla vastaa tuohon kysymykseen.

"Minusta tuli aiturimorsian. Kaiken valitulleen antava morsian."

Näyttelijäksi opiskellut Bosco luonnehtii eilen julkistettua kirjaansa Ylitys elämäkerran, muistelmateoksen ja "jonkinnäköisen" urheilukirjan fuusioksi.

"Näyttelijänä olen koko ajan tekemisissä tunteitten kanssa. Emootioista puhuminen ja niitten kuvaileminen on ollut minulle aina hyvin tärkeää ja helppoakin", Bosco sanoo.

Bosco halusi kirjoittaa nimenomaan tunteista niin, että näkökulmana oli täydet 360 astetta.

"Tuntuu, että Suomessa emootiopuolesta ei urheilussa hirveästi puhuta muuta kuin aika pinnallisella tasolla. Urheilukirjallisuudessa olen törmännyt aika harvoihin teoksiin, jotka puhuvat rehellisesti tunnevaihteluista ja kokemuksista. En hakenut sitä tietoisesti, mutta se on nähtävästi niin sisäänrakennettua." Takavuosien tutkimuksessa kysyttiin urheilijoilta, kuka oli eniten vaikuttanut siihen, että heistä tuli urheilijoita. Yleisin vastaus oli oma isä.

Manuela Boscon tapauksessa tämä toteutui täysimääräisesti. Hänen isänsä oli vuonna 2003 kuollut maailmankuulu italialainen urheilufysiologian professori ja tutkija Carmelo Bosco, joka työskenteli pitkään myös Jyväskylän yliopistossa ja teki siellä väitöskirjan.

"Isän impulsiivisuus oli läsnä vuorokauden ympäri."

Melkein erilaisten kriisien sävyttämää urheilu-uraansa enemmän Manuela Bosco kuvailee kirjassaan värikästä suhdettaan karismaattiseen ja impulsiiviseen isäänsä, joka toimi useitten maailman parhaitten urheilijoiden neuvonantajana.

Heitä olivat muun muassa jalkapalloilija Diego Maradona, koripalloilija Michael Jordan, alppihiihtäjä Alberto Tomba, pikajuoksija Merlene Ottey ja mäkihyppääjä Matti Nykänen.

Carmelo Bosco oli tyttäriensä, Manian - kuten hän esikoistaan kutsui - ja Carlan, ensimmäinen valmentaja havaittuaan, että heillä oli pikajuoksuun tarvittavia nopeita lihassoluja.

"Minä olen isän guerriera, isän vahva tyttö. Soturiprinsessa. Isä teki minusta taistelijan", Manuela Bosco kirjoittaa.

"Koin elämäni ensimmäisen aitajuoksun lahjoittaman orgasmin."

Kirjan koskettavimpia kohtia on se, kun Manuela Bosco lukee kuolinvuoteellaan liikkumattomana makaavalle isälleen isänpäivän kunniaksi kirjoittamansa kirjeen. Siinä hän korostaa ikuista rakkauttaan isäänsä kohtaan.

"Tunne-elämäni vuorovedet vaihtuivat säännöllisen nopeaan tahtiin."

Vaikka kirjassa on paljon tummia sävyjä, se on Manuela Boscon mukaan omistettu valolle.

"Valo on aina voittava voima. Kirja kertoo oikeastaan rooleista riisuutumisesta ja uudelleen syntymisestä, kun menettää kaiken. Sateenkaarta ei voi nähdä ilman kyyneleitä", Bosco sanoi.

Urheilijana Bosco menestyi parhaiten juniorien arvokisoissa oltuaan parhaimmillaan EM-pronssilla. Ura pikajuoksijana päättyi Kalevan kisoihin 2006. Tuolloin hän oli lähdössä Roomaan opiskelemaan näyttelijäksi.

Kirjassaan Bosco kertoo kuitenkin lopettaneensa juoksemisen jo helmikuussa 2004.

"Silloin lopetin henkisesti. Vaikka kilpailin sen jälkeen vielä kolmena kesänä, en ollut enää henkisesti täysillä läsnä, eikä se ollut enää huippu-urheilua. Lopettamisesta tuli asteittainen prosessi, en osannut päästää irti." Ollakseen 29-vuotias Bosco on ehtinyt tehdä ja kokea elämässään paljon. Hän sanoo olevansa kiitollinen siitä, että sai olla urheilija 24-vuotiaaksi asti.

"Vaihdoin poikaystäviä, aivan kuten isä oli vaihtanut naisia."

"Koen todella vahvasti, että se oli tie, joka minun piti käydä. Olen elänyt sen kaikkine mutkineen täydesti. Olen oppinut ihan valtavasti. Se on ollut lapsuuden ja nuoruuden koulu tietyssä mielessä. Ne ovat niitä henkisiä ja fyysisiä lainalaisuuksia, joitten näkeminen, ymmärtäminen, tiedostaminen ja omaksuminen ovat auttaneet minua ja auttavat päivittäin." Kursivoidut kappaleet ovat lainauksia Manuela Boscon esikoiskirjasta Ylitys (Teos).

Urheilun luetuimmat
 1. 1

  Euroopan mestari Edis Tatli on valmis, jos hänen twiitistään tykännyt Ukrainan supertähti nousee samaan sarjaan – ”Se ratkaisi, että Edis meni koko ajan eteenpäin”

 2. 2

  Keihäslegenda Seppo Räty palkittiin veikeällä summalla – liittyy hirmukiskaisuun

 3. 3

  Edis Tatli nappasi EM-tittelin itselleen takaisin – ”Hain tyrmäystä, mutta muutenkin meni hyvin”

 4. 4

  Kohunyrkkeilijä Tyson Fury voi taas otella – raskaan sarjan entinen maailmanmestari vapautui kilpailukiellostaan

 5. 5

  Veikkaus Lisäarvontoja vakiossa Painotettu arvonta

  Tilaajille
 6. Näytä lisää
 1. 1

  Edis Tatli nappasi EM-tittelin itselleen takaisin – ”Hain tyrmäystä, mutta muutenkin meni hyvin”

 2. 2

  Veneessä 90 ruokapakettia ja ”hirveä määrä” kosteuspyyhkeitä – 15 kilolla itseään lihottaneen Sam Öhmanin alaston yksinsoutu Atlantin yli lykkääntyi myrskyn takia

 3. 3

  Selkävaivainen Lauri Markkanen hämmästytti jalkapallotaidoillaan – seurasi Chicagon tappelupukareiden loisto-otteita puku päällä

 4. 4

  Yksi oivallus auttoi maailmanmestariksi tähtäävää ja suurperheestä unelmoivaa Edis Tatlia tekemään ratkaisevan muutoksen: ”Naama näytti siltä, että olisin otellut 20 erää”

 5. 5

  Keihäslegenda Seppo Räty palkittiin veikeällä summalla – liittyy hirmukiskaisuun

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

 2. 2

  Saksan vihatuin jalkapallojoukkue kuvasi tunteitaan Kummelin klassikkosketsillä katastrofaalisen tappion jälkeen – NBA-joukkue ja Danske Bank ovat käyttäneet samaa pätkää

 3. 3

  Ilkka: Poliisi tutkii kahden jalkapalloilijan kuolemaan johtanutta kolaria tappona – pelaajien auto ajautui vastaan tulleen kuorma-auton eteen

 4. 4

  ”Saalistajaksi” nimetty entinen hiihtovalmentaja sai 12 vuoden vankeustuomion seksuaalisesta hyväksikäytöstä – uhreista nuorimmat olivat 12-vuotiaita

 5. 5

  Jesse Puljujärven nykyvire kerää ylistystä – tärkeän tilaston ykkösenä: ”Taisi katsoa liikaa Lainetta ja Matthewsia”

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  7. 7

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  8. 8

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  9. 9

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  10. 10

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää