Urheilu

Lontoon kesäolympialaisten suunnittelijan vinkki suomalaisille kisajärjestäjille: Kertokaa katsojille etukäteen lajien säännöistä ja yksityiskohdista

Alex Nisbett kertoo kokemuksistaan tänään tiistaina Helsingin Suvilahdessa pidettävässä urheiluun, kuntoiluun ja terveyteen keskittyvässä avoimessa startup-tapahtumassa Smashissa.

Kansainvälisen olympiakomitean (KOK) edesmenneellä puheenjohtajalla Juan Antonio Samaranchilla oli tapana arvioida olympialaisia muutamalla sanalla.

Jos vuonna 2010 kuollut Samaranch olisi nähnyt vielä Lontoon kesäolympialaiset 2012, hän olisi ylistänyt ne yksiksi kaikkien aikojen parhaista.

Pääsylippuja myytiin yksitoista miljoonaa kappaletta. Television välityksellä kisoja seurasi miljardi katsojaa.

Paikalla olleet vahvistavat, että suorituspaikat toimivat, ja täysissä katsomoissa riitti tunnelmaa. Osa tunnelmasta syntyi pienillä, mutta katsojille suurilla asioilla: valoilla, musiikilla, palveluilla ja ennen kaikkea sujuvalla tapahtumaohjauksella.

Yleisö arvosti hienoja suorituksia ja ymmärsi urheilulajien sääntöjä, mikä ei aina ole itsestään selvää.

Rion olympialaisista yleisö karttoi heille outoja lajeja ja buuasi urheilijoille.

Yksi laadun takuumiehistä Lontoossa oli Alex Nisbett, joka suunnitteli olympialaisten tapahtumakokemusta.

Siis sitä, että katsoja näki jotain ainutlaatuista ja että hänelle kerrottiin tarina. Näin luotiin kokemus.

Järjestäjät kertoivat sähköposteissa, kisaoppaissa, lehdissä, sosiaalisessa mediassa ja älypuhelinten sovelluksissa etukäteen lajien säännöistä, historiasta ja kiinnostavista urheilijoista. Kisapaikoilla oli lisää opastusta lajeihin.

Ihmisiä kehotettiin tulemaan kisapaikalle ajoissa ja muistutettiin, että turvatarkastukset ovat samaa luokkaa kuin lentokentillä.

”Autoimme katsojia ymmärtämään urheilua paremmin. Kerroimme, mikä oli taputtamisen arvoista. Monet katsojat olivat ensi kertaa urheilukatsomossa”, Nisbett sanoo.

Hän kertoo kokemuksistaan tänään tiistaina Helsingin Suvilahdessa pidettävässä urheiluun, kuntoiluun ja terveyteen keskittyvässä avoimessa startup-tapahtumassa Smashissa.

Ensi kertaa järjestettävä Smash on Slushin sivutapahtuma. Slush puolestaan on vuodesta 2008 järjestetty suuren suosion saanut teknologia- ja kasvuyritystapahtuma.

”Smash on iso ja ajatuksia herättävä tapahtuma. Odotan sitä tosi innokkaasti”, Nisbett sanoo HS:n haastattelussa.

Nisbett on suunnitellut palveluja ja kokemuksia monelle alalle, kuten tavaroiden valmistukseen, vieraanvaraisuuteen, koulutukseen, lentoliikenteeseen ja terveys- ja paikallishallintoon.

Hänellä on kokemusta arvostetuista designalan konsultoinneista. Nyt hän työskentelee lontoolaisessa Livework-yrityksessä, jolla on yhteyksiä myös Suomeen, ja se on mukana Koneen designhankkeessa.

Lontoon olympialaisissa Nisbett, 55, kuului 70 hengen suunnittelu- ja designryhmään. Kisojen aikana tärkeintä oli, että katsojat viihtyivät ja että kaikki sujui.

”Tänä päivänä katsojat antavat herkemmin palautetta kuin ennen. Heitä pitää palvella mahdollisimman hyvin ja ottaa huomioon muutostarpeet”, hän sanoo.

”Oma työni olympialaisten aikana oli analysoida ja jalostaa kokemuksia. Se oli unelmatyö. Tavoitteena oli tehdä asioita paremmin ja paremmin”, Nisbett sanoo.

Nisbettin mukaan katsojakokemus oli uusi asia koko Lontoon olympialaisten järjestelykomi­tealle.

”Ratkaisimme joitain ongelmia, joita organisaatio ei tiennyt olevan olemassakaan. Havaitsimme parannuskohteita turvallisuudessa, lipunmyynnissä ja jonottamisessa”, Nisbett kertoo. ”Oli tärkeää että, katsojat saivat vastiketta rahoilleen.”

KOK myönsi 2012 kesäolym­pialaiset Lontoolle seitsemän vuotta aikaisemmin vuonna 2005. Nisbett sai tehtäväkseen katsomoiden ja niiden palveluiden sommittelun vasta vuosi ennen kisoja.

Jälkikäteen ajatellen aikaa yleisöpalveluiden suunnitteluun jäi liian vähän.

”Ehdottomasti, ja työ alkoi aika tyhjästä. Olisi ollut helpompaa, jos katsojien tapahtumakokemusta olisi suunniteltu tiiminä alusta alkaen.”

Nisbett puhuu katsojakeskeisestä visiosta. ”On opittava odottamaan odottamatonta. Esimerkiksi sää voi tuottaa ongelmia. On eri asia istua ulkona sateessa kuin sisällä lämpimässä.”

Nisbett kävi joukkoineen huolellisesti läpi kaikki katsomopaikat, niiden muodon ja ulko­asun, palvelut ja kulkureitit.

”Designerin kannattaa olla utelias kameleontti. Asiat näkee toisella tavalla, kun käy toisella puolella aitaa. Pitää ajatella asiakkaan, katsojan näkökulmasta.”

Olympialaisten jälkeen Lontoo järjesti paralympialaiset. Niihin myytiin yli kaksi miljoonaa pääsylippua.

”Paralympialaisissa meno oli rennompaa. Niissä ei oltu niin vakavissaan kuin olympialaisissa, joissa urheilija haluaa tulla sankariksi. Paralympialaisissa oli osallistumisen iloa”, Nisbett sanoo.

Suomi täyttää ensi vuonna 100 vuotta ja isännöi sen kunniaksi isoja urheilutapahtumia, kuten hiihdon MM-kisat ja taitoluistelun MM-kilpailut.

Mitä neuvoja kokenut kisasuunnittelija antaa suomalaisille järjestäjille?

”Tiedän, että Suomella on edessään juhlavuosi. Jokaisella tapahtumalla on omat erityispiirteensä. Urheilijoiden ja katsojien kokemukset on otettava huomioon, pitää olla turvallista ja laatua. Kertokaa katsojille lajien säännöistä ja yksityiskohdista etukäteen. Ne ovat tärkeitä.”

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Smash
 • Lontoon olympialaiset
 • Ari Pusa
Urheilun luetuimmat
 1. 1

  Kansainvälinen hiihtoliitto unohti Aino-Kaisa Saarisen nololla tavalla – ”Anteeksi Aikku”

 2. 2

  Ronaldo ärsyyntyi Abu Dhabissa jatkuvista Messi, Messi, Messi -huudoista – ja kuittasi takaisin tekemällä maalin sekä ennätyksen

 3. 3

  Superpesiksessä vakava laiminlyönti – Oulun Lippo jätti pelaajiensa vakuutukset maksamatta, myös palkkoja ja veroja on rästissä

 4. 4

  Silmäkarkki pesiytyy jo urheilunkin usein kummalliseen sanastoon – ja merkitys on milloin mitäkin

 5. 5

  Pohjois-Korean maajoukkueen norjalainen päävalmentaja ei ole vielä saanut ohjeita diktaattori Kim Jong-unilta – ”Pelaajani eivät väsy koskaan”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Pohjois-Korean maajoukkueen norjalainen päävalmentaja ei ole vielä saanut ohjeita diktaattori Kim Jong-unilta – ”Pelaajani eivät väsy koskaan”

 2. 2

  Pakkasta, järkyttävän kallista olutta, ei tietoakaan keskiyön auringosta – Arsenalin Ruotsin kannattajat toivottavat muiden maiden fanit talviseen Östersundiin

 3. 3

  Ruotsin yleisurheilun ahdisteluskandaali paisuu: Neljä uutta henkilöä kertonut ahdistelusta – ”yksi tapauksista on vakava”

 4. 4

  Alppihiihtotähti ei halua edustaa Trumpin hallintoa olympialaisissa – järkyttyi saamastaan palautteesta

 5. 5

  Ranskan ympäriajon nelinkertainen voittaja jäi kiinni dopingista – selityksenä voimakkaiden astmaoireiden hoitaminen

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

 2. 2

  Saksan vihatuin jalkapallojoukkue kuvasi tunteitaan Kummelin klassikkosketsillä katastrofaalisen tappion jälkeen – NBA-joukkue ja Danske Bank ovat käyttäneet samaa pätkää

 3. 3

  Ilkka: Poliisi tutkii kahden jalkapalloilijan kuolemaan johtanutta kolaria tappona – pelaajien auto ajautui vastaan tulleen kuorma-auton eteen

 4. 4

  ”Saalistajaksi” nimetty entinen hiihtovalmentaja sai 12 vuoden vankeustuomion seksuaalisesta hyväksikäytöstä – uhreista nuorimmat olivat 12-vuotiaita

 5. 5

  Jesse Puljujärven nykyvire kerää ylistystä – tärkeän tilaston ykkösenä: ”Taisi katsoa liikaa Lainetta ja Matthewsia”

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Poliisipartio pahoinpiteli keskisormea näyttäneen miehen – Hovioikeus tuomitsi poliisit pahoinpitelystä, vapaudenriistosta ja virkavelvollisuuden rikkomisesta

  2. 2

   Tämä elokuva on suurilmiö ja ehkä paras huono jouluelokuva koskaan – Netflix huolestui niistä 53 ihmisestä, jotka ovat katsoneet sen joka päivä

  3. 3

   Onko parisuhteellasi tulevaisuutta? Yksi pieni tunne saattaa kertoa sen, ja asiantuntijoiden mukaan sitä kannattaa kuunnella

   Tilaajille
  4. 4

   Psykiatri Ilkka Taipale ei pidä siitä, että julkkikset nyyhkyttävät naistenlehdissä masennuksestaan – ”Oikeasti mielisairaat jäävät silloin jalkoihin”

  5. 5

   Kuljettaja ajoi päin puuta ja hylkäsi loukkaantuneen tytön bussiin Espoossa – kun matkustaja hoiperteli ulos, kuski poltteli tupakkaa

  6. 6

   Nyt loppui riitely kotitöistä – Jakakaa hommat HS:n kotityökoneella

  7. 7

   Paljastava pukeutuminen on häirintää

  8. 8

   Putin puolusti Venäjän sotilasmenoja suuressa lehdistökonferenssissaan: ”Ne, jotka eivät ruoki omaa armeijaa, ruokkivat pian vierasta armeijaa” – suora lähetys ja HS:n kirjeen­vaihtajan hetki hetkeltä -seuranta käynnissä

  9. 9

   Kolmekymppiset luulevat muuttuvansa lasten myötä prismaperheiksi – kuinka nuorten aikuisten maailmankuvasta tuli näin jäykkä?

  10. 10

   Kolumni: Facebookin uutisvirta on tullut tiensä päähän, se on itse asiassa pahin mahdollinen roskakuilu – koska oikea viestittely tapahtuu ihan muualla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Paljastava pukeutuminen on häirintää

  2. 2

   Facebookin ex-johtaja ja muut sosiaalisen median kehittäjät myöntävät luoneensa hirviön, jota he eivät osaa pysäyttää: ”Kukaan ei pysty enää keskittymään”

  3. 3

   Tuntemattoman sotilaan räjähdyskohtaus rikkoi Guinnessin maailmanennätyksen – saavutus huomattiin ulkomaillakin

  4. 4

   Sinnikäs tee se itse -henkilö kiinnittelee aidonnäköisiä liikennemerkkejä Mellunmäessä – ”En ymmärrä yhtään”, hämmästelee kaupungin työntekijä

  5. 5

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Kokoomuksen suosio suurempi kuin kertaakaan tänä vuonna, keskustan painui alle 15 prosentin

  8. 8

   Tämä elokuva on suurilmiö ja ehkä paras huono jouluelokuva koskaan – Netflix huolestui niistä 53 ihmisestä, jotka ovat katsoneet sen joka päivä

  9. 9

   Onko parisuhteellasi tulevaisuutta? Yksi pieni tunne saattaa kertoa sen, ja asiantuntijoiden mukaan sitä kannattaa kuunnella

   Tilaajille
  10. 10

   Helsingin historiallisen päärautatieaseman kylkeen rakennetaan moderni laajennusosa – Scandic avaa jättimäisen hotellin raiteiden viereen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  8. 8

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  11. Näytä lisää