Urheilu

Nuorten pelaajien hyväksikäyttö ravistelee englantilaista jalkapalloa – Suomessa ilmennyt muutama tapaus

Palloliitolla on seuroille tuore ohjeistus, joka koskee myös seksuaalirikoksien torjuntaa. Suomessa on ilmennyt muutama valmentajiin liittyvä tapaus viime vuosien aikana.

Englannin jalkapalloa on ravistellut viime viikkojen ajan paljastukset nuorten pelaajien seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Poliisin tutkimukset koskevat jo 55 seuraa ja 350 väitettyä uhria on tehnyt ilmoituksen tapauksestaan. Hyväksikäytettyjä jalkapalloilijoita varten perustettuun päivystysnumeroon tuli ensimmäisen viikon aikana yli 800 puhelua.

Yhteistä julkisuuteen tulleille tapauksille on se, että ne ovat tapahtuneet vuosikymmeniä sitten. Nyt on myös paljastunut, että jotkut seurat ovat maksaneet hyväksikäytetyille vaitiolostaan. Valioliigaseura Chelsean entinen pelaaja Gary Johnson kertoi Mirror-lehdelle, että hän sai 50 000 puntaa (60 000 euroa), jotta ei kertoisi 1970-luvulla joutuneensa pelaajatarkkailun päällikön hyväksikäyttämäksi.

Guardian kertoi tiistaina, että Chelsean apulaismanageri Dario Gradi olisi 1970-luvulla vieraillut nuorisojoukkueen pelaajien perheiden luona ”pehmentääkseen” tapauksia. Guardianin mukaan Gradi olisi kertonut perheille, että seura tietää pelaajatarkkailun päällikön olleen ”lähempänä” poikia kuin olisi ollut soveliasta. Nyt 75-vuotias Gradi ei ottanut kantaa asiaan, mutta lupasi olla yhteistyössä Englannin jalkapalloliiton kanssa.

Viimeisin seura, joka on joutunut skandaalin keskelle, on lontoolainen Queen’s Park Rangers. Seuran entistä, vuonna 2002 kuollutta nuorten kehityspäällikköä epäillään hyväksikäytöstä. Asiasta on kertonut nimettöminä useat seuran entiset pelaajat.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

”Seura ottaa nämä epäilyt erittäin vakavasti ja teemme yhteistyötä kaikkien tulevien tutkimusten hyväksi. Millään hyväksikäytöllä ei ole sijaa jalkapallossa tai yhteiskunnassa”, seura totesi julkilausumassaan.

Daily Telegraphin mukaan kehityspäällikkö vaati junioripelaajilta sopimatonta koskettelua etenkin hänen autossaan.

Kaikkiaan julkisuuteen on tähän mennessä tullut noin 20 entistä pelaajaa. Nyt omista kokemuksistaan on kertonut myös Matthew Le Tissier, yksi Southamptonin suurimmista ikoneista, joka pelasi vuosina 1986–2002 444 ottelua ja teki 162 maalia. Hän epäonnistui uransa aikana vain kerran rangaistuspotkussa.

Le Tissier sanoi BBC:lle, että juniorivalmentaja antoi ”alastonhierontaa”.

”Olimme kaikki suunnilleen alasti ja menossa sänkyyn ...ja saimme erittäin nopean hieronnan – se oli epämukavaa. Se oli erittäin väärin, mutta nuorena poikana sitä ajatteli, että ’onko tämä normaalia’.”

Le Tissier tviittasi, että hän ei koe tulleensa hyväksikäytetyksi.Kaikki ilmi tulleet hyväksikäytöt ovat tapahtuneet Englannissa, mutta entinen Englannin jalkapalloliiton ja Arsenalin varapuheenjohtaja David Dein on vakuuttunut, että tapauksia alkaa paljastua muualtakin.

”Emme ole vielä kuulleet kaikkea. Eikä vain Englannissa, tämä leviää aivan varmasti muihin maihin”, Dein sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

Suomen Palloliiton nuorisopäällikkö Marko Viitanen pitää yllättävänä, että juuri Englannissa on paljastunut näin laajamittainen hyväksikäyttö.

”Englannissa turvallisuusnäkökohdat ovat vahvasti esillä. Järkyttävältähän tämä kuulostaa”, Viitanen sanoo.

Viitasen mukaan Suomessa tilanne on hyvä eikä tapauksia ole juuri ilmennyt.

”Ei pidä tietenkään sulkea silmiään, mutta Suomessa junioritoiminta eroaa Englannista. Meillä pelaajien vanhemmat ovat aina lähellä seuratoimintaa. Jo se ennalta ehkäisee.”

Palloliitto on myös laatinut ohjeistuksen seuroille, jonka mukaan lasten ja nuorten parissa toimiville päätoimisille työntekijöille on tehtävä rikostaustaselvitys. Viime vuonna sitä laajennettiin myös vapaaehtoisiin työntekijöihin siten, että jalkapalloseurojen laatujärjestelmässä mukana olevissa seuroissa selvitys edellytetään tehtävän kuluvana vuotena vähintään yhdessä seuran joukkueista myös vapaaehtoisten osalta. Jatkossa selvitys koskee seuran useampaa joukkuetta.

Laatujärjestelmän kuuluu kaikkiaan 167 jalkapalloseuraa.

”Lähes kaikissa on jo käynnistynyt vapaaehtoisten rikostaustaselvitys. Laatujärjestelmän ulkopuolella oleviin seuroihin tietoa välitetään alueellisen viestinnän kautta”, sanoo Palloliiton seuratoiminnan kehityspäällikkö Henri Alho.

Vaikka rikostaustaselvityksen teettäminen on maksullista ja lisää työtä seuran taustajoukoissa, Alhon mukaan se on otettu hyvin vastaan.

”Seurat ja vanhemmat ovat pitäneet itsestäänselvyytenä.”

Kaikkiaan Suomessa on ainakin kolme kertaa jalkapallovalmentajaa syytetty seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Tapaukset ovat vuosilta 2011–2013. Kahdessa tapauksessa rangaistuksena oli ehdollinen vankeustuomio ja sakkoja ja yhdessä tapauksessa hovioikeus kumosi käräjäoikeuden langettamat rangaistukset. Tuomion saaneista tapauksista toisessa uhrina oli tyttöjä ja toisessa poikia.

Tuomion saaneet tapaukset tapahtuivat Varsinais-Suomessa ja Pirkanmaalla.

Andy Woodward kertoi ensimmäisenä

Englannin hyväksikäyttöskandaali paljastui kolme viikkoa sitten, kun entinen pelaaja Andy Woodward kertoi joutuneensa tuomitun pedofiilin Barry Bennellin hyväksikäyttämäksi Crewe Alexandrassa. Woodward oli tuolloin 11–15-vuotias.

Tämän jälkeen seurasivat Steve Waltersin ja Paul Stewardin paljastukset. He kertoivat saman nuorisovalmentajan ahdistelleen heitä.

Jo vuonna 2012 kerrottiin entisten huippupelaajien Gary Speedin ja Alan Daviesin olleen Bennellin ”suosikkeja”, mutta tuolloin ei hyväksikäyttöepäilyjä ollut. Davies teki itsemurhan vuonna 1992 ja Speed vuonna 2011. Speed pelasi juniorina Leedsissä ja Davies Manchester Unitedissa.

Nyt Woodward, Walters ja Chris Unsworth ovat perustaneet Offside Trust -järjestön, joka auttaa hyväksikäytön uhreja.

Woodward, 43, pelasi urallaan muun muassa Crewe Alexandrassa, Buryssa ja Sheffield Unitedissa. Walters pelasi myös Crewe Alexandrassa sekä muun muassa Northwichissa. Unsworth pelasi juniorina niinikään Crewessa.

Stewardin seuroja olivat Tottenham, Liverpool ja Manchester City.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?
Urheilun luetuimmat
 1. 1

  Suomalainen Mikael Heerman osallistui maailman rankimpaan juoksukisaan – Barkley Marathon on liki sadistinen koettelemus, jonka maaliin on päässyt vain kourallinen ihmisiä

  Tilaajille
 2. 2

  Alppitähti Anja Pärson joutui tiuhaan seksuaalisen häirinnän uhriksi: ”Yhteen aikaan tietyt miehet tekivät siitä urheilulajin”

 3. 3

  Jokerien menestys näkyy katsojaluvuissa ja fanimyynnissä –”Kun hunajapurkki on auki, se poikii kontakteja”

 4. 4

  Hiihtoliiton puheenjohtaja vaihtuu, Jukka-Pekka Vuori ei hae jatkoa

 5. 5

  Dopingpannaansa kärsivä Johaug valittaa olevansa yksin: ”En ole harjoitellut kovin paljon”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Suomalainen Mikael Heerman osallistui maailman rankimpaan juoksukisaan – Barkley Marathon on liki sadistinen koettelemus, jonka maaliin on päässyt vain kourallinen ihmisiä

  Tilaajille
 2. 2

  NBA-mestarivalmentaja haukkuu Donald Trumpin tämän valehdeltua Obaman ja muiden edeltäjiensä teoista: ”Tämä mies on sieluton pelkuri”

 3. 3

  Alppitähti Anja Pärson joutui tiuhaan seksuaalisen häirinnän uhriksi: ”Yhteen aikaan tietyt miehet tekivät siitä urheilulajin”

 4. 4

  Chicago Bullsin valmentaja ei muistanut Lauri Markkasen ikää, mutta ylisanoja riittää: ”Hänellä on mahtava itseluottamus”

 5. 5

  Patrik Laineelle tulokas ketjukaveriksi, Jesse Puljujärven kilpailija ykkösketjuun – 28-vuotias konkari meni suomalaisen ohi NHL:ään

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Suomalainen Mikael Heerman osallistui maailman rankimpaan juoksukisaan – Barkley Marathon on liki sadistinen koettelemus, jonka maaliin on päässyt vain kourallinen ihmisiä

  Tilaajille
 2. 2

  Järjettömästä katsomoväkivallasta epäilty pidätettiin Yhdysvalloissa – NFL-otteluissa fanien yhteenotot ovat arkipäivää

 3. 3

  Palloliiton virheeksi osoittautunut päävalmentaja­rekrytointi maksoi A-maajoukkueelle yhdet karsinnat ja kahden vuoden työn

 4. 4

  Donald Trumpia ärsyttävien polvistumisten aloittaja koki tylyn kohtalon – nyt hän syyttää NFL-seuroja salaisesta sopimuksesta

 5. 5

  Huippu-urheilijat kertovat vammojen raatelemasta arjesta: Yhden oma seura väärensi magneettikuvat, toinen kuntoutui 30 000:lla vatsalihasliikkeellä viikossa, kolmas pakotettiin kuumeessa kentälle

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  2. 2

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  3. 3

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  4. 4

   Autokoulunopettaja näytti, miten vaihteita vaihdetaan – Miksi tuntuu paremmalta olla hiljaa ahdistelusta?

  5. 5

   Tätä on seksuaalinen häirintä, ja tämän sille voi tehdä – Kaikki, mitä asiasta pitää tietää

  6. 6

   Onko alkoholin tilaaminen ulkomailta todella kielletty laissa? – Lakimies sanoo kieltoa ”suureksi sumutukseksi”, joka perustuu muutaman virkamiehen ratkaisuun

  7. 7

   Norjan Mannen-vuori saattaa romahtaa tänään

  8. 8

   Suomalais-hollantilainen laite mullisti saasteiden mittauksen: Satelliittikuvat paljastavat, missä päin maailmaa ilma on saastuneinta

  9. 9

   Uusi kulmakarvojen tatuointimenetelmä villitsee Suomessakin, mutta onko microblading turvallista? Asiantuntija oikoo viisi väärinkäsitystä

  10. 10

   Naisten kohtaamasta vihapuheesta on tullut niin normaalia, että poliisikaan ei tunnista normaalin nettikeskustelun rajaa – Siksi Suomessa tehtiin sarjakuva, joka tarjoaa uhreille selviytymiskeinoja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  2. 2

   Suomalais-hollantilainen laite mullisti saasteiden mittauksen: Satelliittikuvat paljastavat, missä päin maailmaa ilma on saastuneinta

  3. 3

   Lääkäri ei ottanut poikani puheita itsemurhasta todesta – ensimmäinen yritys oli viimeinen

  4. 4

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  5. 5

   Onko alkoholin tilaaminen ulkomailta todella kielletty laissa? – Lakimies sanoo kieltoa ”suureksi sumutukseksi”, joka perustuu muutaman virkamiehen ratkaisuun

  6. 6

   Autokoulunopettaja näytti, miten vaihteita vaihdetaan – Miksi tuntuu paremmalta olla hiljaa ahdistelusta?

  7. 7

   Meteorologi selittää, miksi Helsingin yllä loisti voimakkaan punainen aurinko

  8. 8

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  9. 9

   Päälleliimattu startup-pöhinä kukoistaa suuryrityksissä – vängän meiningin jäljittely synnyttää myötähäpeän tunteita

  10. 10

   Kela vastaa yksinhuoltajalle, joka säästi lapsilleen rahastoon: ”Lapsen säästörahaston varat pitää käyttää lapsesta aiheutuviin menoihin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ossi Nyman ei tee töitä ja sanoo, että työvoimatoimisto on ihmisoikeusloukkaus – näin ”ideologisesti työtön” taktikoi itselleen yhteiskunnan tuet

   Tilaajille
  2. 2

   Koko some kuohuu, sillä Pressiklubin juontaja Sanna Ukkolalle ehdotettiin erikeeperiä päähän, tämä kanteli ehdottajan pomolle ja myrsky oli valmis – tästä on kyse

  3. 3

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  4. 4

   ”Sinun hiljaisuutesi on valanut sementtiin itätytön stereotypian, ja se myy lisää poikamiesmatkoja”, kirjoittaa kirjailija Sofi Oksanen avoimessa kirjeessään Melania Trumpille

  5. 5

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  6. 6

   Kirjailija kertoi olevansa ”ideologisesti” työtön ja kikkailevansa tukia – TE-toimisto katkaisee tuet ja aloittaa poikkeuksellisen selvityksen

  7. 7

   Kiusaajat voittivat Niklas Herlinin

   Tilaajille
  8. 8

   Trumpin lähipiiri pelkää presidentin olevan ”hajoamassa” – avustajat yrittävät pitää presidentin aisoissa, kun hän saapuu toimistolle kiihdyksissään

  9. 9

   Teollisuuden ja median suuromistaja Niklas Herlin on kuollut

  10. 10

   Nalkutatko sinäkin? ”Naisvalitus” ei ole naisten vika, vaan puhetapa kertoo parisuhteiden epätasa-arvosta

   Tilaajille
  11. Näytä lisää