Urheilu    |   HS-analyysi

Salibandyn vähättely ja vertaaminen jääkiekkoon jatkuu – pääministerikin onnittelee mieluummin Saara Aaltoa kuin MM-kultajoukkuetta

Salibandyn pelaajamäärä kasvaa Suomessa nopeasti, mutta lajin arvostus, rahoitus ja liigan yleisömäärät junnaavat paikoillaan.

SALIBANDY on puuhelmiä ja hiuspantoja käyttävien pellejen laji. Sitä pelaavat ne, jotka eivät pärjänneet jääkiekossa. Miten vastaat?

Tämä oli tehtävänanto, jonka sain vuosia sitten. Kesätyöpaikkani pomot toivoivat kesätoimittajien kirjoittavan yhteistä blogia kesän aikana. Toimittajille sai ehdottaa aiheita.

Joku lähestyi minua edellä mainitulla väitteellä. 

TARKOITUKSELLISEN provosoiva tehtävänanto kiteytti salibandyyn kohdistuvat ennakkoluulot yhdellä lauseella.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Lajia verrataan yhä jääkiekkoon, ja se kärsii vähättelystä. Tämä nähtiin jälleen edellisen viikon aikana sosiaalisessa mediassa, jossa Suomen miesten Riiassa voittama MM-kulta mitätöitiin tutuin argumentein.

Joko salibandy on ”luusereiden laji” tai ainakaan maailmanmestaruudella ei ole oikeaa merkitystä, koska lajin kansainvälinen painoarvo on mitätön. 

NETTIANKEUTTAJAT unohtavat ainakin kaksi asiaa.

Ensinnäkin salibandy on nuori laji. Suomessa lajiliitto on perustettu vasta vuonna 1985 ja lajin emämaassa Ruotsissa vuonna 1981. Vertailun vuoksi: jääkiekkoa on pelattu olympialaisissa vuodesta 1920 lähtien.

Salibandy ei mitenkään voi olla kansainvälisillä mittareilla yhtä iso laji kuin maailmanlaajuisesti pelattava jalkapallo tai esimerkiksi koripallo. Niillä on takanaan vuosikymmenien työ, joka salibandyllä on vasta alussa.

Toiseksi salibandy ja sähly eivät ole sama asia. Salibandyä huipputasolla pelaavat ovat huippu-urheilijoita, jotka treenaavat ammattimaisesti ja monet ilman palkkaa.

Nopeiden suunnanmuutosten peli vaatii fyysisesti paljon, mutta ennen muuta salibandy on väkivaltaa karttava taitopeli, jossa pehmeät kädet ja pelisilmä ovat valttia – toki pelaajarooleja on monia.

Riiassa suomalaiset löivät Ruotsin rangaistuslaukauskisassa, jossa jokainen Suomen pelaaja väläytti yksilötaitoaan ja onnistui.

Suomen Salibandyliiton puheenjohtaja Ismo Haaponiemi suhtautuu aliarvostaviin kommentteihin rauhallisesti. Hänestä olisi mukavaa, jos ihmiset tuntisivat huippupelaajien arjen nykyistä paremmin.

Tärkeämpää kuitenkin on, että lajiväki itse tietää, että asioita tehdään vuosi vuodelta paremmin.

Salibandyn suosio kasvaa Suomessa koko ajan. Sen kertovat liiton tilastot. Vuoden 2006 lopussa Suomessa oli noin 39 000 lisenssipelaajaa, kun heinäkuun 2016 lopussa määrä oli jo lähes puolitoistakertainen, yli 57 000 rekisteröityä pelaajaa. 

ARVOSTUKSEN puute näkyy kuitenkin myös muutoin kuin nettipalstoilla. Se pistää silmiin yhteiskunnallisessa rahanjaossa.

Opetusministeriön toiminta-avustusta Salibandyliitto sai tänä vuonna miljoona euroa, siis vähemmän kuin Hiihtoliitto.

Suomen olympiakomitea myönsi salibandylle tälle vuodelle valmennustukea 85 000 euroa, kun vertailun vuoksi jääkiekossa vastaava summa on 355 000 euroa, lentopallossa 315 000 euroa ja jalkapallossa 190 000 euroa.

Toki salibandy ei ole olympialaji. Tuota statusta laji tavoittelee vuoden 2028 olympialaisiin.

(Juttu jatkuu kyselyn jälkeen.)Rahanjaossa lienee kyse menneisyyden kaiuista. Tukieuroja myönnetään yhä suhteellisesti enemmän yksilöurheilijoille, vaikka joukkuelajien harrastajamäärät ovat ylivoimaisia yksilölajeihin verrattuna.

Sama ajattelumalli kuului näin olympiavuonna myös Suomen kansainvälisen urheilumenestyksen surkuttelussa. Rion olympialaisissa ei pärjätty, mutta esimerkiksi jääkiekossa ja salibandyssä Suomi menestyi upeasti. 

LAJIKATEUS ja lajien vastakkainasettelu ovat urheilun ystävälle vastenmielisiä, mutta sitä ei voi välttää, koska lajit kilpailevat sekä harrastajista, sponsori- ja tukieuroista, yleisön ajasta että medianäkyvyydestä.

Salibandyliiton kunnianhimoinen tavoite on, että Suomi on maailman paras salibandymaa vuonna 2028 ja salibandy Suomen suurin joukkuepeli.

Se tarkoittaa, että lajin lisenssipelaajien määrän pitäisi yli kaksinkertaistua nykyisestä 12 vuodessa. Suurin kasvupotentiaali on naisissa ja tytöissä, joiden osuus on alle viidennes kaikista pelaajista.

Haaponiemi pitää tavoitetta realistisena. "Viime kaudella pelaajamäärä kasvoi lähes kahdeksan prosenttia eli 4 000 pelaajalla. Potentiaalia on."

Tavoite ei ole mahdoton siinäkään mielessä, että lajin mielenkiintoiset persoonat tulevat yhä tunnetummiksi suuren yleisön silmissä. Esikuvat innostavat lapsia ja nuoria.

Riiassa ihastutti pistepörssin voittaja Peter Kotilainen ja Tampereen naisten kotikisoissa 2015 My Kippilä, jonka hylätty rangaistuslaukaus puhutti pitkään.

Suomi on nyt kansainvälisen rankingin ykkönen, koska miehet ja pojat ovat hallitsevia maailmanmestareita ja tytöt ja naiset ottivat edellisissä arvokisoissaan hopeaa. Käytännössä Ruotsi on vielä edellä muun muassa liigojensa tason ja erityisesti harrastajamäärien takia. 

ENITEN kehittämistä salibandyllä näyttäisi olevan medianäkyvyydessä ja miesten ja naisten Salibandyliigojen yleisömäärissä.

Valtakunnan medioissa laji ei vieläkään saa valtavasti tilaa paikallismedioihin verrattuna, vaikka Ylen suorat areenalähetykset ja arvokisojen taltioinnit ovat olleet iso askel eteenpäin.

MM-finaalia seurasi parhaimmillaan Yle TV2:lla 700 000 tv-katselijaa ja tavoitettavuus oli 1,1 miljoonaa katsojaa.

Yle sai lajiväeltä kritiikkiä, kun MM-kultajuhlalähetys katkaistiin kesken kaiken Joulukalenterin tieltä. Arvostuskysymys ehkä tämäkin vai moniko uskoo, että jääkiekon kohdalla olisi päädytty samaan?

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) taas onnitteli Britannian X-Factorissa toiseksi jäänyttä Saara Aaltoa Twitterissä, mutta salibandymiesten MM-kulta ei ollut viserryksen arvoinen. 

TEKEMISTÄ siis riittää lajin julkikuvan parantamisessa, mutta ehkä isoin haaste on kasvattaa miesten ja naisten Salibandyliigojen katsojalukuja.

Kaudella 2006–2007 miesten liigan runkosarjan yleisökeskiarvo oli 382 henkeä, kun tällä kaudella luku on 16. joulukuuta mennessä 591 katsojaa. Naisissa vastaavat luvut olivat 129 ja viime kaudella 159 katsojaa.

Erityisen iso ristiriita näyttää olevan maakuntien ja pääkaupunkiseudun välillä. Maakunnissa salibandy kiinnostaa yleisöä, huippuhallien puutteesta kärsivän Kehä III:n sisäpuolella on nihkeämpää.

Miksi väkeä ei saada katsomoihin? Haaponiemi ei osaa vastata.

”Harmittaa, että lukujen valossa ei ole tapahtunut kehittymistä viime vuosina. Meillä on tarkoitus aloittaa vuoropuhelun liiton ja seurojen välillä heti alkuvuonna. Jotain uutta pitää keksiä.”

Kansainvälisen salibandyliiton IFF:n mukaan maailmassa on yli 320 000 salibandyn lisenssipelaajaa. Kansainvälinen kärki on vielä kapea, mutta viihdyttävällä taitopelillä on valtava kasvupotentiaali niin Suomessa kuin ulkomailla.

Nyt vain pitää jaksaa tehdä töitä.

Tausta: Nais- ja tyttöpelaajille perustetaan omia seuroja

Nais- ja tyttöpelaajille on perustettu viime vuosina muutamia omia salibandyn erikoisseuroja eri puolille Suomea.

Yksi niistä on vuodesta 2014 toiminut espoolainen Northern Stars, jossa on 147 jäsentä ja joukkueet sekä C-, B- että A-tyttöjen SM-sarjoissa.

Seuran toiminnanjohtaja Tapio Hämeen-Anttila sanoo, että läntiseltä Uudeltamaalta puuttui seura, joka olisi systemaattisesti rakentanut tyttö- ja naissalibandyä eteenpäin niin, että kaikki ikäluokat ja eri harrastamisen tasot huomioitaisiin.

”Halusimme tarjota tytöille samat toiminnan edellytykset kuin pojillekin. Oman seuran perustamiseen päädyimme vasta, kun alueen tilanne ja yhteistyön mahdollisuudet oli selvitetty.”

Kontionlahtelaisen tyttösalibandyn erikoisseuran FB Factorin sihteerin Markus Holopaisen mukaan käytännön kokemus osoitti, että tyttösalibandyä ei koettu riittävän tärkeäksi yleisseurassa.

”On selkeästi havaittavissa, että jos seurassa on esimerkiksi naisten ja miesten edustusjoukkue, miesten joukkue on lähes aina arvostetummassa asemassa sarjatasoista riippumatta.”

Holopainen uskoo, että tyttöjä varten räätälöity seuratoiminta madaltaa aloittamiskynnystä sekä laajemmassa mittakaavassa vahvistaa tyttö- ja naisurheilua sekä edistää sukupuolten välistä tasa-arvoa. FB Factor perustettiin helmikuussa 2016, ja sillä on nyt 133 pelaavaa jäsentä.

Entinen maajoukkuepelaaja, Salibandyliiton liittohallituksessa nais- ja tyttösalibandyn kehityksestä vastaava Arja Kilpeläinen sanoo, että suurin osa tytöistä ja naisista pelaa yhä poikien ja miesten kanssa yhteisen kattoseuran alla.

”Liitto toivoo, että pelaaminen mahdollistetaan laajasti kaikille ja eri kohderyhmille, oli kyseessä sitten monilajiseura tai erikoisseura. Tarkoitus on liikuttaa mahdollisimman paljon nuoria ja aikuisia.”

Suomessa on nyt noin 8 500 rekisteröitynyttä nais- ja tyttöpelaajaa. Vuoden 2015 naisten MM-kotikisoihin päättynyt Tyttösäbä on timanttia -projekti jatkuu nyt osana liiton toimintaa. Vuosina 2009–2015 projekti kasvatti tyttöpelaajien määrää noin 40 prosenttia.

Liiton aikomus on kaksinkertaistaa määrä viidessä vuodessa. Sitä tavoitellaan muun muassa tukemalla nykyisten nais- ja tyttösalibandyseurojen kehitystä, perustamalla uusia nais- ja tyttösalibandyn seuroja ja kehittämällä valmennusta ja uusia pelaamisen tapoja.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Salibandy
 • Annina Vainio
Urheilun luetuimmat
 1. 1

  Donald Trump arvosteli jälleen NFL:n polvistumisia – ja sai itse tuhansien kommenttien arvosteluvyöryn

 2. 2

  Onko tässä kaikkien aikojen hillittömin rangaistuspotkumaali? Maalivahti joutui noloon tilanteeseen

 3. 3

  Luokka oli villi, vaikea ja välitunneilla jopa tapeltiin – sitten opettaja kyllästyi häiriköiviin oppilaisiin ja teki keksinnön

  Tilaajille
 4. 4

  Lionel Messi iski hattutempun ja murskasi taas uuden ennätyksen

  Tilaajille
 5. 5

  Heikko alivoima Jokerien turma – Kontiola: ”Jaroslavlissa ovat hyvät olot, peli kulkee tuttujen ketjutoverien kanssa”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Luokka oli villi, vaikea ja välitunneilla jopa tapeltiin – sitten opettaja kyllästyi häiriköiviin oppilaisiin ja teki keksinnön

  Tilaajille
 2. 2

  Onko tässä kaikkien aikojen hillittömin rangaistuspotkumaali? Maalivahti joutui noloon tilanteeseen

 3. 3

  Räikkönen nousi kolmanneksi USA:n gp:ssä, kun laittoman ohituksen tehnyt Verstappen sai aikasakon – miesten kohtaaminen takahuoneessa meni virnistelyksi: ”Eivät fanit halua nähdä tällaista”

 4. 4

  Onnellisella Lauri Markkasella on Chicagossa tyttöystävä, isä ja pino Harry Pottereita: ”Haluan olla iso stara”

 5. 5

  Venetsian maraton päättyi skandaaliin: Paikallisen juoksuseuran edustaja voitti, kun kärkijuoksijat ohjattiin väärään suuntaan

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Luokka oli villi, vaikea ja välitunneilla jopa tapeltiin – sitten opettaja kyllästyi häiriköiviin oppilaisiin ja teki keksinnön

  Tilaajille
 2. 2

  Lauri Markkanen iski toisessa NBA-pelissään tupla-tuplan – ”Hänellä on mahdollisuus tulla todella, todella isoksi tässä liigassa”

 3. 3

  Lauri Markkanen avasi NBA-uransa kuin tähti – löi Chicago Bullsin aloitus­viisikossa pöytään kaikkien aikojen suomalaislukemat: ”Käytin mahdollisuuteni”

 4. 4

  Telinevoimistelun olympiavoittaja syyttää joukkuetoveria ja lajin ylivoimaista hallitsijaa raiskauksesta: ”Hirviö, joka piti minua vankina pelossani niin monta vuotta”

 5. 5

  Emilia Bottas vaihtoi uinnin esteratsastukseen vasta aikuisena ja kilpailee jo Helsinki Horse Show’ssa – ”Nyt on helpompi joustaa Valtterin kilpailujen mukaan”

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Usea suomalaisyritys harkitsee yhteistyön lopettamista uusnatsien kanssa toimineen Juha Kärkkäisen tavarataloissa

  2. 2

   Jengi murhasi 28 ihmistä Belgiassa 80-luvulla ja katosi – Entisen poliisin kuolinvuoteella tekemä tunnustus saattaa nyt ratkaista mysteerin

  3. 3

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  4. 4

   Latviassa Suomi on ikuisesti cool

  5. 5

   Suomalaisten työpukeutuminen on nyt enemmän hukassa kuin 80-luvulla, väittävät asiantuntijat – ”On harhaa luulla, etteivät muut kiinnitä ulkonäköösi huomiota”

  6. 6

   Ravintolan henkilökunta kieltäytyi tarjoilemasta romaneille Malmilla – hovioikeus tuomitsi syrjinnästä ja määräsi maksamaan 800 euron kärsimyskorvaukset

  7. 7

   Suomen talous voimistuu rajusti, mutta suuria ongelmia on ainakin kaksi – ”Pitäisi olla malttia antaa tilaa luovalle tuholle”

   Tilaajille
  8. 8

   Lukio menossa taas täysremonttiin – matematiikka, luonnontieteet ja kielet painottuisivat nykyistä enemmän

  9. 9

   Influenssakausi lähestyy, mutta kannattaako perusterveen hankkia rokote? Nämä asiat sinun tulee tietää, jos harkitset influenssarokotetta

   Tilaajille
  10. 10

   Masturbointia, hameen alta kuvaamista, seksiä lainsäädäntöapua vastaan – EU-parlamentti kuohuu seksuaalisen häirinnän syytöksistä, meppijoukko vaatii selvitystä mediapaljastusten jälkeen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Usea suomalaisyritys harkitsee yhteistyön lopettamista uusnatsien kanssa toimineen Juha Kärkkäisen tavarataloissa

  2. 2

   Suomalaisten työpukeutuminen on nyt enemmän hukassa kuin 80-luvulla, väittävät asiantuntijat – ”On harhaa luulla, etteivät muut kiinnitä ulkonäköösi huomiota”

  3. 3

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  4. 4

   Punavuorelaiset eivät astuisi jalallaankaan itäkeskuslaiseen esikouluun – esiopetuksen resurssit Helsingissä on jaettu epätasaisesti

  5. 5

   Tukholman eliitin alakoulussa luokkahuoneilla on kuninkaallisten nimet ja oppilailla MacBookit – Ulos jääneiden vanhemmat juoksevat rehtoria kiinni kaupungilla ja itkevät

   Tilaajille
  6. 6

   Suomalainen Maria käynnisti twiitillään ketjureaktion – Twitter täyttyi tv-sarjojen pilatuista nimistä, näin mahtavia ne ovat

  7. 7

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  8. 8

   Masennus ei ole yksi vaan 12 eri sairautta – kaikki ne vaativat myös erilaiset hoidot, sanovat suomalaistutkijat

   Tilaajille
  9. 9

   Länsimetron kuitit haluttiin perata läpi erityistilintarkastuksessa, virkamiehet tilasivat yleisen selvityksen – Maria Guzenina: ”Mistä tässä on nyt kysymys?”

  10. 10

   Toimittaja nukkui kolme viikkoa unimittareiden kanssa, tämä kaikki tapahtui: alkoholi tuhosi levon, lyhyetkin unet virkistivät – ja motivaatio mennä aikaisemmin nukkumaan löytyi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  2. 2

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  3. 3

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  4. 4

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  5. 5

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  8. 8

   Luokka oli villi, vaikea ja välitunneilla jopa tapeltiin – sitten opettaja kyllästyi häiriköiviin oppilaisiin ja teki keksinnön

   Tilaajille
  9. 9

   Usea suomalaisyritys harkitsee yhteistyön lopettamista uusnatsien kanssa toimineen Juha Kärkkäisen tavarataloissa

  10. 10

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  11. Näytä lisää