Urheilu

Porin Ässien kulut menevät tiukkaan tarkasteluun – rahan perässä ei kannata tulla pelaamaan, sanoo Ässien uusi toimitusjohtaja Eeva Perttula

Eeva Perttulasta tulee vuodenvaihteessa ensimmäinen nainen jääkiekon liigaseuran toimitusjohtajana sitten Leena Harkimon ja vuoden 1999. Hän uskoo, että Ässien kuluja voi tarkastella nykyistä tiukemmin.

Pori. Sonnin kivekset Pata-logolla varustettuna koristivat hakuilmoitusta syyskuussa. Lisäksi kerrottiin tehtävän vaativat ”cojonesta”. Espanjalainen sana tarkoittaa röyhkeyttä, mutta on myös slangisana kiveksille.

Pienellä präntillä mainittiin, että tehtävä vaatii asennetta sukupuolesta riippumatta.

Näillä eväin Ässät haki uutta toimitusjohtajaa syyskuussa. Marraskuun 11. päivä Ilta-Sanomat uutisoi, että tehtävään on tullut valituksi nainen, ja samana päivänä Satakunnan Kansa kertoi ensimmäisenä Eeva Perttulan, 38, nimen.

Perttulan valinnan julkaisun jälkeen suurta huomiota on saanut hänen sukupuolensa. Jokerien toimitusjohtajana 1994–99 toiminut Leena Harkimo on edellinen liigaseuran toimitusjohtajana työskennellyt nainen. Harkimoa ennen tehtävässä on toiminut myös Sirkka-Liisa Rantsi SaiPassa 1980–81.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Perttula sanoo, että huomio ei ole häirinnyt, mutta sen määrä on yllättänyt.

”Kun hain, ajattelin, että ehkä jossain nettipalstalla asiaa kommentoidaan, sillä tiesin tulevani miehiseen ja maskuliiniseen ympäristöön”, Perttula kertoo ennakko-odotuksistaan.

Hän sanoo arvioineensa omaa osaamistaan suhteessa hakuilmoitukseen ja Ässien organisaation tarpeisiin. Sen pohjalta syntyi hakupäätös, joka poiki uuden työpaikan.

”Tunnistan myös momentumin, vaikka minulla ei tietoisesti mitään ylevämpää sukupuoliagendaa olekaan. Kaikki julkisuus on positiivista, jos se toimii esimerkkinä siitä, että ei kannata olettaa mitään asioita, vaan aina kannattaa yrittää. Jos tarinani toimii kimmokkeena jollekin, niin se on vain hyvä asia.”

Perttula ei toistaiseksi ole ollut yhteydessä Leena Harkimoon.

”On ollut kyllä mielessä, että ihan mielenkiinnosta olisi hänenkin kanssaan hyvä jutella ja kuulla, millainen näkökulma on ollut silloin ja onko 20 vuodessa tapahtunut muutosta, kun miettii sukupuolinäkökulmaa.”

Satakunnassa työskentely tuo Perttulan lähelle synnyinseutuaan. Perttula syntyi Säkylässä, mutta muutti perheensä kanssa kymmenkuisena isänsä kotipaikkakunnalle Köyliöön. Lukion jälkeen tie vei Raumalle ammattikorkeakouluun, jossa hän opiskeli tradenomitutkintoa vastaavan kansainvälisen BBA-tutkinnon, johon sisältyi vuosi Englannissa.

Sen jälkeen työ ja opiskelu ovat kuljettaneet. Perttula luki maisteriksi Göteborgin yliopistossa ja ensimmäinen työpaikka löytyi Saariselältä.

”Silloinen kumppanini oli töissä Ivalossa, jonne muutimme kesällä 2004. Opintojeni aikaan joulukuussa 2005 huomasin että Rovaniemellä pääpaikkaansa pitänyt Eräsetti Safari haki Saariselälle kohdepäällikköä. Kävin joululomalla haastattelussa ja sain kuulla, että paikka on minun. Pääsin vetämään yksikköä suoraan koulun penkillä”, Perttula kertoo.

Muutto etelämmäksi tuli ajankohtaiseksi avioeron jälkeen vuonna 2007. Silloin Perttula tuli IBM:lle töihin ja alkoi lukea kauppatieteen tohtoriksi työn ohessa. Helsingin-vuosien aikana hän tapasi nykyisen aviomiehensä ja muutti tämän kanssa vuonna 2010 Pohjanmaalle Kurikkaan, sillä myyntityö salli asumisen kauempana Helsingistä.

Vuoden ajan Perttula matkasi Helsinkiin töihin, kunnes työllistyi Kurikan kaupungin omistaman konserniyhtiö Sellan toimitusjohtajaksi. Vuodesta 2014 lähtien hän ollut ollut elintarvikeyhtiö Foodwestin toimitusjohtaja.

”En ole mikään talousjohtajataustainen ihminen, mutta positioiden kautta on ollut pakko saavuttaa ymmärrys, mitä tuloslaskelmat ja taseet tarkoittavat ja miten niitä analysoidaan. Sekä Kurikka että Foodwest olivat ison murroksen edessä. Oli ollut tappioputkia ja liikevaihtoon vaikuttavaa toimialamurrosta sekä vakiintuneita tapoja, jotka eivät ole olleet enää valideja. Sitä kautta on tullut näkemystä ja kokemusta”, Perttula sanoo.

Johtajana Perttula sanoo arvostavansa avoimuutta ja luottamusta. Jalkautumisessa hän aikoo itse olla esimerkki tulevassa pestissäänkin.

”Totta kai on tärkeää olla aitiotasolla tapaamassa yhteistyökumppaneita, mutta ihan yhtä lailla seisomakatsomossa tapaamassa kannattajia, jotta pysyy selvillä eri asiakasryhmien käyttäjäkokemuksesta.”

Ässissä Perttula seuraa toimitusjohtajana Jukka Hirsimäkeä. Hirsimäki aloitti vuonna 2004 ja hänen kaudellaan porilaisseura on pelannut kahdesti liigafinaaleissa. Kruununa vuosista on mestaruus keväältä 2013.

Taloudellisella puolella Porissa tehtiin voitollinen tilinpäätös kuutena vuonna peräkkäin, kunnes kahtena edellisenä vuonna lukemat ovat olleet tappiolliset.

”Jukka on tehnyt hyvää työtä, ja vielä haasteellisimmista lähtökohdista lähtenyt 2004 viemään laivaa eteenpäin”, Perttula kiittelee edeltäjäänsä.

Siinä missä Hirsimäellä oli aloittaessaan vahva kiekkotausta pääsarjatasolla pelaamisesta ja Liigan markkinointipäällikkönä toimimisesta lähtien, Perttula tulee lajin ulkopuolelta.

Jääkiekkoa Perttula kertoo seuranneensa aktiivisesti lukioikäisenä, kun silloinen poikaystävä kiekkoili säkyläläisessä Lännen Kiekossa. Sen jälkeen alkoi suvantovaihe, jonka ajan aktiivinen seuraaminen rajoittui lähinnä Suomen peleihin MM-kisojen ratkaisupeleissä.

”Siinä suhteessa tulee aika jyrkkä muutos. Mutta nyt kun on käynyt katsomassa noita pelejä, niin tietynlainen pelin ymmärrys tulee siitä, että olen pelannut itse salibandya divarissa ja ollut pesäpallotuomarina. Pelin lukemisen perusymmärrys on luotu 20 vuotta sitten.”

Perttulan tulevalla aikakaudella kuluja tarkastellaan tiukan seulan läpi. Tuleva toimitusjohtaja kuvaa itseään välillä haasteelliseksi asiakkaaksi, joka vaatii, että maksettu tuote on hintansa väärti.

”Ässiä olen seurannut toistaiseksi ulkokehältä ja hiukan välittyy, että tarkennuksen varaa kulupuolella olisi. Tässäkin pitää paikkansa, että pienistä puroista kasvaa suuri virta ja alkuvaiheessa jokainen kulu joutunee tiiviimmän tarkastelun alle”, Perttula arvioi.

Ässien brändiä Perttula pitää hyvänä, mutta sen hyödyntämisessä riittää työtä. Hänelle syntynyt mielikuva on, että Ässät ei näy Porissa ja muualla Satakunnassa riittävästi.

”Erästä liigajoukkuetta isostikin sponsoroinut tuttavani on sanonut, että ainakaan siinä organisaatiossa ei aina ymmärretty brändin ja rahan arvoa. Luulen, että se on haaste meilläkin, että arvoa ja brändimielikuvan tärkeyttä ei ymmärretä. Brändi rakentuu koko sidosryhmästä ja toiminnasta. Lähtien yksittäisestä pelaajasta ja jatkuen aina meidän kumppaneihimme.”

Ässien päävalmentajan Jyrki Ahon ja urheilujohtajan Jari Korpisalon kanssa Perttula on jo ehtinyt keskustella.

Heidän kanssaan on käyty läpi esimerkiksi näkemyksiä siitä, millainen pelaajabudjetin pitää olla, jotta Ässät on uskottava toimija.

”Kaula ei ole epärealistisen iso nykyhetkestä. Ja kaikki kolme olemme yhtä mieltä siitä, että pelaajille pitää luoda muitakin vetovoimatekijöitä kuin raha. Ässät ei välttämättä ole Suomessa milloinkaan suurimman pelaajabudjetin seura. Jos pelaajan ainoa motivaatio tulla on raha, ei sitoutuminenkaan välttämättä ole kovin kovalla tasolla.”

Perttula vakuuttaa silti, että töitä pelaajabudjetin kasvattamisen eteen tehdään ja talouden antaessa myöden lisärahaakin voidaan myöntää kesken kauden. Automaatio se ei ole.

Perttula muistuttaa taloudellisten voittojen olevan tärkeitä esimerkiksi sen vuoksi, että liigaseuran taustayhtiön HC Ässät Pori oy:n suurin omistaja on junioritoimintaa pyörittävä Porin Ässät ry.

Jos liigaseura pystyy maksamaan osinkoa voitosta, se näkyy juniorimyllyssä, joka on liigaseuran kivijalka.

”Kun budjetit tehdään, uskon että kaikki ymmärtävät miksi niitä tehdään ja miksi on tärkeää, että niissä pysytään.”

Perttulan pestin alkamiseen on vielä muutama viikko. Sen jälkeen Satakunta tulee jälleen tutummaksi. Pohjanmaa ei kuitenkaan jää taakse.

”Porissa on asunto, mutta muun perheen elämä on ainakin toistaiseksi Etelä-Pohjanmaalla. Katsotaan rauhassa, miten homma lähtee käyntiin ja lähdetäänkö jossain vaiheessa tekemään joitain muita ratkaisuja”, Perttula kertoo.

Ässät–KooKoo tänään tiistaina kello 18.30. Liigan kaikki ottelut Ruutu-palvelussa ja kierroksen parhaat palat ja kaikki maalit HS.fi:ssä.

Kuka?

Eeva Perttula


 Syntynyt Säkylässä, kasvanut Köyliössä. Ikä 38 vuotta.

 Perhe: Aviomies, tytär (2 v 8 kk), 13-vuotias saksanseisoja.

 Aloittaa Porin Ässien toimitusjohtajana 1. tammikuuta.

 Kauppatieteiden maisteri.

 Valmistelee väitöskirjaa jaetusta johtamisesta luovilla toimialoilla. Tapauksena Sakara-levy-yhtiö, jonka yhtyeisiin kuuluvat mm. Stam1na, Mokoma, Diablo, Viikate ja Rytmihäiriö.

 Muuta: Eeva Perttula ja ampumahiihdon olympiamitalisti Harri Eloranta ovat serkuksia.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Jääkiekko
 • Riku Teiskonlahti
 • Liiga
Urheilun luetuimmat
 1. 1

  Edis Tatli johtaa EM-ottelua Francesco Pateraa vastaan – HS seuraa

 2. 2

  Keihäslegenda Seppo Räty palkittiin veikeällä summalla – liittyy hirmukiskaisuun

 3. 3

  Kiistelty NBA-tähti Dennis Rodman tarjoaa apuaan Trumpille Pohjois-Korean kriisin selvittelyssä: ”Uskon, että tilanne rauhoittuisi ainakin hiukan”

 4. 4

  Selkävaivainen Lauri Markkanen hämmästytti jalkapallotaidoillaan – seurasi Chicagon tappelupukareiden loisto-otteita puku päällä

 5. 5

  Homer Simpson hakkaa päätään baaritiskiin, kun orastava voitto jäi tulematta – saksalaisjoukkue vaihtoi Kummelin Simpsoneihin

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Edis Tatli johtaa EM-ottelua Francesco Pateraa vastaan – HS seuraa

 2. 2

  Veneessä 90 ruokapakettia ja ”hirveä määrä” kosteuspyyhkeitä – 15 kilolla itseään lihottaneen Sam Öhmanin alaston yksinsoutu Atlantin yli lykkääntyi myrskyn takia

 3. 3

  Selkävaivainen Lauri Markkanen hämmästytti jalkapallotaidoillaan – seurasi Chicagon tappelupukareiden loisto-otteita puku päällä

 4. 4

  Yksi oivallus auttoi maailmanmestariksi tähtäävää ja suurperheestä unelmoivaa Edis Tatlia tekemään ratkaisevan muutoksen: ”Naama näytti siltä, että olisin otellut 20 erää”

 5. 5

  Dopingista epäiltyjen venäläishiihtäjien lista kasvoi kolmella – mukana Lahden MM-hiihtojen kultamitalisti

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

 2. 2

  Saksan vihatuin jalkapallojoukkue kuvasi tunteitaan Kummelin klassikkosketsillä katastrofaalisen tappion jälkeen – NBA-joukkue ja Danske Bank ovat käyttäneet samaa pätkää

 3. 3

  Venäjän lippu ei liehu olympialaisissa, KOK antoi maan varapääministerille elinikäisen porttikiellon – ”Tämä on vahva viesti myös muille – urheilussa ei suvaita vilppiä”

 4. 4

  Ilkka: Poliisi tutkii kahden jalkapalloilijan kuolemaan johtanutta kolaria tappona – pelaajien auto ajautui vastaan tulleen kuorma-auton eteen

 5. 5

  ”Saalistajaksi” nimetty entinen hiihtovalmentaja sai 12 vuoden vankeustuomion seksuaalisesta hyväksikäytöstä – uhreista nuorimmat olivat 12-vuotiaita

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Edis Tatli johtaa EM-ottelua Francesco Pateraa vastaan – HS seuraa

  5. 5

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  8. 8

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  9. 9

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  10. 10

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää