Urheilu

Matti Heikkinen on Tourin takinkääntäjä – aikoo tulla maaliin parhaitten joukossa

Viisi vuotta sitten Matti Heikkinen sanoi, ettei todennäköisesti enää koskaan hiihdä Tour de Ski -kiertuetta loppuun asti.

Kirkkaat silmät.

Sellaisista hiihtäjä Matti Heikkinen puhui joitakin vuosia sitten Tour de Ski -kiertueella.

Kirkkaat silmät olivat Heikkiselle kansanomainen tapa kuvata omaa vireystilaa.

Jos silmät eivät olleet kirkkaat vaan sameat, se oli merkki väsymyksestä.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Silloin elettiin aikaa, jolloin Heikkisen taivalluksiin Tourilla mahtui kaikkea voiton ja peräpään valvomisen välillä.

Silmät eivät pysyneet kirkkaina.

Viisi vuotta sitten Heikkinen löysi pettyneenä itsestään tyyppivian.

Hän tuli siihen tulokseen, ettei ole tyypiltään kiertuehiihtäjä, jollaisen pitää pystyä tasaisen koviin suorituksiin päivästä toiseen puolentoista viikon ajan.

”Todennäköisesti en tule täällä Fiemmessä enää Tourilla hiihtämään. On viisasta väistää. Jos tämä ei ole oma juttu, se on pakko myöntää ja keskittyä niihin juttuihin, joissa menestystä on tullut aikaisemminkin. Ei kannata hakata päätä seinään väkisin”, Heikkinen puhisi tammikuussa 2012 jäätyään Tourin viimeistä edellisessä kilpailussa huonoimmaksi suomalaiseksi sijalle 51.

Viime vuonna tapahtui täydel­linen ja myönteinen takinkäännös.

Se kertoo konkreettisesti myös siitä, että Heikkinen on nyt paljon parempi ja lujempi hiihtäjä kuin vuonna 2011, jolloin hän voitti Oslossa 15 km:n maailmanmestaruuden.

Kahden suunnitellusti vajaan Tourin ja yhden välivuoden jälkeen Heikkinen lähti hiihtämään kiertuetta maaliin asti tositarkoituksella.

Tuloksena oli epäonnisen alun ja osin huippuluokan osakilpailusuoritusten jälkeen kokonaiskilpailun 18. sija. Päätösetapilla hän oli kolmanneksi nopein ja sen jälkimmäisellä puolikkaalla eli kuulussa loppunousussa nopein.

”Kaikenlaista sitä suutuspäissään tuli sanottua”, Heikkinen naurahti tuolloin, kun häntä muistutti neljän vuoden takaisesta vuodatuksesta.

Vaikka Lahden MM-kisat ovat kauden tärkein kiintopiste, heti kakkosena Heikkisen arvoasteikossa on nyt Tour de Ski.

Heikkinen lähtee hakemaan Tourilta menestystä uran parhaan alkukauden jälkeen.

”Olen sanonut, että kokonaiskilpailussa sijoitus kymmenen parhaan joukkoon on realismia. Se pätee edelleen. Niin monta Touria olen hiihtänyt, että sinne pitää lähteä erittäin nöyrin mielin, mutta totta kai ennakkoluulottomasti hiihtämään”, Heikkinen sanoo maltillisesti.

Kuten monesti ennenkin, Heikkisen valmentaja Toni Roponen arvioi mahdollisuuksia paljon räväkämmin.

”Matilla on ehdottomasti mahdollisuudet kolmen parhaan joukkoon”, Roponen sanoo.

Viime kauden maailmancupin lopun ja tämän kauden alun perusteella näkemykselle on realistista katetta.

Tämän kauden mc-normaalimatkojen starteista Heikkisellä on nyt sijat 9, 8, 1 ,3 ja 6.

Vastaavasti viime kauden neljässä viimeisessä distanssikisassa sijoitukset olivat 2, 3, 1 ja 2.

Toki Heikkinenkin myöntää, että nuo tulokset antavat hyviä näkymiä Tourille, varsinkin kun tämän kauden suorituksissa on ollut vielä toivomisen varaa.

”Tässä on ollut kuitenkin kilpailuja aika paljon ja paljon reissaamista. Silti on pystynyt palautumaan ja suoriutumaan hyvin. Se on oikeastaan linjassa kaikkien niitten puheitten kanssa, joita olen syksyn mittaan puhunut. Olen kokonaisvaltaisesti entistä vahvempi urheilijana.”

Roposen mukaan Heikkinen lähti takavuosina Tourille vähän sillä mielellä, että mitähän tästä tulee.

”Jos pystyy tasaisilla hiihdoilla hiihtämään jopa palkintopallille, niin se tietää Tourilla sitä, että jossakin kohtaa pystyy pääsemään ehkä vähän helpommalla kuin aikaisemmin. Se säästää aina energiaa ja luo jatkumoa eteenpäin. Myös heikomman päivän tullen pitää pystyä tasapainoisesti pitämään ero kärkeen pienenä”, Heikkinen puntaroi.

Heikkisen ja Roposen ajatusmaailmassa Tour palvelee MM-kisoihin valmistautumista niin fyysisesti, henkisesti kuin taktisestikin.

Takavuosina Heikkinen oli kelloa vastaan hiihdettävien väli­aikalähtöjen ystävä. Hän vieroksui yhteislähtöjä, joissa vauhdinjako ei ole yleensä oma valinta.

Vähitellen Heikkinen on opetellut yhteislähtöjen lainalaisuuksia ja oppinut myös pitämään siitä maailmasta. Mutta lisää oppia tarvitaan.

”Matti tarvitsee kokemusta skiathlonia [yhdistelmäkilpailu] ja 50:tä kilometriä varten. Ne ovat yhteislähtökilpailuja kovia miehiä vastaan. Pitää oppia tuntemaan, mitkä ovat näitten kovien miesten heikkoudet ja vahvuudet”, Roponen sanoo.

Roposen mielestä Tourin urakoimisesta kokonaisuudessaan ei koidu mitään riskiä ajatellen Lahden MM-hiihtoja.

”Kun Tourille menee hyvässä tilassa, ja perusasiat ovat kunnossa, siellä pystytään vielä nostamaan kuntotasoa. Sitten järkevästi aerobista harjoittelua, yksittäisiä kisoja tammikuun lopussa ja helmikuussa, ja sitten ollaan valmiita.”

Tällä kertaa Tourin ohjelma on Heikkisen näkökulmasta erityisen suotuisa, koska mukana on vain yksi sprintti ja sekin heti alussa.

Nyt ei tule toista sprinttiä, joka Tourin keskivaiheilla ”sotkisi” Heikkisen tilannetta kokonaiskilpailussa. Sen sijaan tarjolla on vain hyviä matkoja.

”Nyt matkat ovat sellaiset, että erot eivät tule olemaan mahtipontisen suuret, jos ei tule jotain radikaaleja epäonnistumisia. Viimeisenä päivänä voi tapahtua niin, että sijoilta 8–10 voi nousta kolmen joukkoon, koska erot ovat niin pienet”, Roponen uumoilee.

Tour de Skin ohjelma

Val Müstair, Sveitsi

31.12. klo 15.50 sprintti (v)

1.1. klo 14.00 miesten 10 km (p) yhteislähtö

klo 17.00 naisten 5 km (p) yhteislähtö

Oberstdorf, Saksa

3.1. klo 13.15 naisten 5 + 5 km (p+v) yhdistelmäkilpailu

klo 16.15 miesten 10+10 km (p+v) yhdistelmäkilpailu

4.1. klo 12.30 naisten 10 km (v) takaa-ajo

klo 13.45 miesten 15 km (v) takaa-ajo

Toblach, Italia

6.1. klo 11.45 miesten 10 km (v) väliaikalähtö

klo 14.00 naisten 5 km (v) väliaikalähtö

Val di Fiemme, Italia

7.1. klo 15.30 naisten 10km (p) yhteislähtö

klo 16.30 miesten 15 km (p) yhteislähtö

8.1. klo 12.30 naisten 9 km (v) takaa-ajo, loppunousu

klo 16.30 miesten 9 km (v) takaa-ajo, loppunousu

Suomen joukkue

Anne Kyllönen, Laura Mononen, Kerttu Niskanen, Krista Pärmäkoski, Aino-Kaisa Saarinen

Matti Heikkinen, Perttu Hyvärinen (koko kiertue)

Ristmatti Hakola, Martti Jylhä (Val Müstair, sprintti)

Ari Luusua, Iivo Niskanen (Val Müstairin molemmat kilpailut)

MTV Sport, SVT1 ja Eurosport (osittain) seuraavat Touria suorilla lähetyksillä.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Hiihto
 • Jussi-Pekka Reponen
Urheilun luetuimmat
 1. 1

  Lauri Markkanen vastasi temppuheitto­haasteeseen mykistävällä videolla – löikö haastajan viimeinen suoritus kuitenkin jauhot suuhun?

 2. 2

  NFL-pelaaja osui Donald Trumpin kiukkuhermoon, nousi ylös Meksikon kansallislaulun ajaksi – vastaus herätti taas huolen presidentin prioriteeteista

 3. 3

  Onko tässä kauden komein oma maali? Kahden pelaajan oikosulku tuotti ei-toivotun lopputuloksen

 4. 4

  Korson kupla puhkeamassa – sensaationa syntynyttä FC Legirus Interiä uhkaa äkkikuolema: ”Päätimme, että hullunleikki saa loppua”

 5. 5

  Muistatko listaykköseksi nousseen korvamadon vuodelta 1999? Jalkapallojoukkue mokasi, mutta kerää nyt rahaa eturauhassyöpää vastaan yhdistämällä pelaajan nimen ja numeron biisin hengessä

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Donald Trump hermostui Kiinasta pelastetun koripalloilijan isän kommenteista – ”Olisi pitänyt jättää heidät vankilaan”

 2. 2

  Lauri Markkasen huippuvire tuotti piste- ja NBA-ennätyksen – valmentaja ylisti suomalaisen koripalloälyä

 3. 3

  NFL-pelaaja osui Donald Trumpin kiukkuhermoon, nousi ylös Meksikon kansallislaulun ajaksi – vastaus herätti taas huolen presidentin prioriteeteista

 4. 4

  Korson kupla puhkeamassa – sensaationa syntynyttä FC Legirus Interiä uhkaa äkkikuolema: ”Päätimme, että hullunleikki saa loppua”

 5. 5

  Lauri Markkanen vastasi temppuheitto­haasteeseen mykistävällä videolla – löikö haastajan viimeinen suoritus kuitenkin jauhot suuhun?

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Donald Trump hermostui Kiinasta pelastetun koripalloilijan isän kommenteista – ”Olisi pitänyt jättää heidät vankilaan”

 2. 2

  Lauri Markkasen joukkuekaverit yrittävät lausua suomea, ja lopputuloksen voi arvata – tätä videota on katsottu jo satojatuhansia kertoja

 3. 3

  Korisnuoret pelastanut Donald Trump oli vaihteeksi saada kaikki puolelleen, mutta möhli tilanteen huomionkipeydellään – sai lopulta toivomansa

 4. 4

  Jari Mönkkösen elämän pahin painajainen toteutui: Entinen huippu-urheilija halvaantui ja pystyy liikuttamaan vain päätään – ”Jaksan perheeni ja unelmien ansiosta”

 5. 5

  ”Päivänvalossa urheillaan ja yöllä rokataan” – Fitness-maailmanmestari Camilla Rauhala laulaa ronskisti mutta elää terveellisesti ja kurinalaisesti kuin burleski-nunna

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

  2. 2

   Amsterdam saa himoitun Euroopan lääkeviraston, Helsinki putosi heti skandaalimaisella viiden pisteen tuloksella – Vapaavuori hämmästyi: ”Maamme on heikosti tunnettu”

  3. 3

   Arabimiehet eivät tasa-arvosta välitä, sanoi tutkimus ja riemastutti maahanmuuton vastustajat – mutta yksi arabimaa on poikkeus ja osoittaa, kuinka monimutkaista kaikki on

  4. 4

   Vantaan lastensuojelun työntekijät: Oikeasti täällä on kaaos, vaikka muuta väitetään – ”Tässä puhutaan nyt kuusivuotiaista yrittämässä lyödä puukolla ikäistään”

  5. 5

   Joonas Konstig kyllästyi yksivuotiaan kiukuttelua muistuttavaan käytökseensä, ja päätti ryhtyä opiskelemaan herrasmieheksi – lopputuloksena kirja joka jokaisen miehen kannattaisi lukea

  6. 6

   Sinisten oli tarkoitus heittää halla-aholaiset ulos perussuomalaisista – tekstiviestit kertovat kaaoksesta hajoavassa puolueessa

  7. 7

   Hyväosaiset omistavat yhteiskunnan, joka myötäilee heidän etuaan – siihen on yksi syy ylitse muiden

   Tilaajille
  8. 8

   Lauri Markkanen vastasi temppuheitto­haasteeseen mykistävällä videolla – löikö haastajan viimeinen suoritus kuitenkin jauhot suuhun?

  9. 9

   Synnytystukea antava suomalainen doula kertoo: Nämä neljä asiaa pitää korjata Suomen synnytyshoidossa pikaisesti, muuten perheet jäävät liian yksin

  10. 10

   NFL-pelaaja osui Donald Trumpin kiukkuhermoon, nousi ylös Meksikon kansallislaulun ajaksi – vastaus herätti taas huolen presidentin prioriteeteista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

  2. 2

   Vantaan lastensuojelun työntekijät: Oikeasti täällä on kaaos, vaikka muuta väitetään – ”Tässä puhutaan nyt kuusivuotiaista yrittämässä lyödä puukolla ikäistään”

  3. 3

   Arabimiehet eivät tasa-arvosta välitä, sanoi tutkimus ja riemastutti maahanmuuton vastustajat – mutta yksi arabimaa on poikkeus ja osoittaa, kuinka monimutkaista kaikki on

  4. 4

   New Yorkissa siskoni sopeutui hyvin joukkoon – Suomessa moni katsoo häntä kuin hänessä olisi jotain vikaa, ja se tuntuu pahalta

  5. 5

   Hyväosaiset omistavat yhteiskunnan, joka myötäilee heidän etuaan – siihen on yksi syy ylitse muiden

   Tilaajille
  6. 6

   Tältä näyttää syrjäytyminen Suomen kartalla: Kruunupyyssä voidaan parhaiten, synkin tilanne on Äänekoskella – HS:n laskuri ja kartat kertovat, miten kotikuntasi nuorilla menee

   Tilaajille
  7. 7

   Joonas Konstig kyllästyi yksivuotiaan kiukuttelua muistuttavaan käytökseensä, ja päätti ryhtyä opiskelemaan herrasmieheksi – lopputuloksena kirja joka jokaisen miehen kannattaisi lukea

  8. 8

   Donald Trump hermostui Kiinasta pelastetun koripalloilijan isän kommenteista – ”Olisi pitänyt jättää heidät vankilaan”

  9. 9

   Maapallon pyöriminen hidastuu, tutkijat ennustavat ensi vuodeksi rajuja maanjäristyksiä – Helsingin yliopiston apulaisprofessori: ”Edelleenkään emme voi ennustaa, missä järisee”

  10. 10

   Maailma teki uskomattoman tempun ja torjui happosateet ja otsonikadon – nyt 15 000 tutkijaa vetoaa ihmiskunnan selviämisen puolesta, mutta suurimpaan ongelmaan ei löydy ratkaisua

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hätähuuto ihmiskunnan tulevaisuuden puolesta, 15 000 tieteentekijää varoittaa joukkotuhosta – ”Pitkään jatkunut nopea väestönkasvu on syy moniin ekologisiin ja jopa yhteiskunnallisiin uhkiin”

  2. 2

   ”Kukaan älykäs ja kaunis nainen ei halua seurustella työttömän, kouluttamattoman miehen kanssa” – 28-vuotias Valtteri ja 26-vuotias Kharouf kertovat tarinansa syrjäytymisestä

   Tilaajille
  3. 3

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  4. 4

   Kolmevuotiaan lapsensa puukotuksesta epäillyn isän kuulustelut alkavat tiistaina, miehellä aiempaa rikostaustaa – Poliisi henkirikoksesta: ”Tapahtumia, joita ihmismieli ei meinaa käsittää”

  5. 5

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  6. 6

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  7. 7

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  8. 8

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  9. 9

   Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

  10. 10

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Amsterdam saa himoitun Euroopan lääkeviraston, Helsinki putosi heti skandaalimaisella viiden pisteen tuloksella – Vapaavuori hämmästyi: ”Maamme on heikosti tunnettu”
  3. Onko tässä kauden komein oma maali? Kahden pelaajan oikosulku tuotti ei-toivotun lopputuloksen
  4. Venäjä liittyy tax free -järjestelmään – verovapaita ostoksia voisi tehdä viimeistään ensi kesänä jalkapallon MM-kisojen aikaan
  5. Tunti sitten
  6. Muistatko listaykköseksi nousseen korvamadon vuodelta 1999? Jalkapallojoukkue mokasi, mutta kerää nyt rahaa eturauhassyöpää vastaan yhdistämällä pelaajan nimen ja numeron biisin hengessä
  7. NFL-pelaaja osui Donald Trumpin kiukkuhermoon, nousi ylös Meksikon kansallislaulun ajaksi – vastaus herätti taas huolen presidentin prioriteeteista
  8. Espoon budjettineuvotteluissa päästiin sopuun – Sosiaali- ja terveystoimen asiakasmaksujen korotus kaatui neuvotteluissa
  9. Tenniksen superlupaus ”Baby-Fed” juhli ATP-finaalien voittoa– seitsemän vuotta sitten hän kävi Helsingin Talissa kuumana kuin hellankoukku
  10. Espoon teatteritalohanke etenee – pysyviä tiloja on puuhattu jo pari vuosikymmentä
  11. Saksa on Euroopan uusin ongelma – Enää ei ole itsestäänselvää, että siitä on vakauttamaan kriisejä naapurustossaan
  12. Mugabe on samassa tilanteessa kuin miljoonat Zimbabwen kansalaiset hänen alaisuudessaan: paras vaihtoehto olisi paeta ulkomaille – Iso kysymys on, mitä maalle tapahtuu Mugaben jälkeen Tilaajille
  13. Näytä lisää