Urheilu    |   Kolumni

Kaisa Mäkäräisen Lahden MM-hiihtoja koskeva ratkaisu oli takaisku – ainakin yhdelle taholle

Vaikka toisessa vaakakupissa oli ainutlaatuinen tilaisuus ja elämys tavoitella MM-mitalia myös sivulajissa ja kotiyleisön edessä, huippu-urheilijalle luonteva päätös oli satsata mc-menestykseen päälajissa, kirjoittaa Jussi-Pekka Reponen Yläkulmassaan.

Ampumahiihtäjä Kaisa Mäkäräisen ratkaisu olla lähtemättä karsimaan paikasta Lahden MM-viestijoukkueen kolmososuudelle oli tuskin yllätys kenellekään.

Kun takana oli yksi uran komeimmista mc-voitoista ja vahva asema ampumahiihdon maailmancupin kokonaiskilpailun voittokamppailussa, Mäkäräisen päätös oli looginen ja viisas.

Vaikka toisessa vaakakupissa oli ainutlaatuinen tilaisuus ja elämys tavoitella MM-mitalia myös sivulajissa ja kotiyleisön edessä, huippu-urheilijalle luonteva päätös oli satsata mc-menestykseen päälajissa.

Moni saattaa kysyä, miksi päävalmentaja Reijo Jylhä ei voi valita kovana hiihtäjänä tunnettua ja juuri nyt ilmeisen huippuvireistä Mäkäräistä ilman karsintaa Lahden viestijoukkueen kolmannelle osuudelle.

Siihen on ainakin kaksi syytä. Ensinnäkin se olisi tolkuttoman epäreilua muita MM-viestiin haluavia naisia kohtaan, koska heilläkin riittää tasoa.

Lisäksi karsintakilpailu mc-tasolla olisi ainoa oikea tapa mitata, mikä olisi Mäkäräisen todellinen vauhti verrattuna muihin naisiin ja voisiko hän olla vahvistus viestijoukkueelle.

Jos Mäkäräinen olisi lähtenyt kilpailemaan ilman asetta ensi viikonloppuna maastohiihdon maailmancupiin Ruotsin Ulricehamniin, käytännössä hänen olisi pitänyt jättää taakseen ainakin Laura Mononen ja ehkä Anne Kyllönenkin.

Lisäksi selkävaivasta toipuvan Riitta-Liisa Roposen rooli kilvassa viestin kolmososuudesta on arvoitus.

Krista Pärmäkoski on viestijoukkueen ankkuri, ja Kerttu Niskanen on vahvoilla kakkososuudelle hiihtämään perinteistä. Vertailu heihin olisi ollut vähemmän oleellista.

Ilman Mäkäräistäkin Suomi saa siis jalkeille erittäin vahvan naisnelikon kamppailemaan viestissä vähintään MM-hopeasta.

Mutta oliko Mäkäräisen täysin ymmärrettävä päätös kuitenkin takaisku jollekin taholle?

Kyllä oli. MM-kisojen yleisölle – sekä paikalla että telkkarin ääressä – se oli vähintään pieni tappio.

Suomalaisittain Mäkäräinen on yksi tämän vuosikymmenen menestyneimmistä yksilölajien urheilijoista ja menestynein talvilajien yksilöurheilija.

Lisäksi Mäkäräinen on erittäin seurattu ja suosittu.

Hänen uransa näyttävimpiin kuuluvaa voittoa seurasi sunnuntaina Finnpanelin mittauksen mukaan TV2:lla keskimäärin lähes 900 000 katsojaa.

Pirstoutuneitten tv-yleisöjen aikana tätä suurempiin lukemiin ylletään urheilussa enää harvakseltaan.

Jos tällaisen aseman saavuttanut urheilija olisi mukana Lahden viestijoukkueessa, kisa tarjoaisi yleisölle vielä ylimääräistä jännitettä.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?
Urheilun luetuimmat
 1. 1

  Alppihiihtotähti ei halua edustaa Trumpin hallintoa olympialaisissa – järkyttyi saamastaan palautteesta

 2. 2

  Ranskan ympäriajon nelinkertainen voittaja jäi kiinni dopingista – selityksenä voimakkaiden astmaoireiden hoitaminen

 3. 3

  Keihäslegenda Seppo Räty palkittiin veikeällä summalla – liittyy hirmukiskaisuun

 4. 4

  Edis Tatli palasi Euroopan mestariksi ja haluaa MM-otteluun: ”Nyt kiitän Jumalaa, perhettä, ystäviä ja sponsoreita, kaikkia”

 5. 5

  Uusi kontaktipalvelu tuo kipeästi kaivattuja töitä urheilijoille – ”Huippuosaaja voi olla kiinnostava tyyppi, vaikka ei näkyisi Googlen haussa”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

 2. 2

  Saksan vihatuin jalkapallojoukkue kuvasi tunteitaan Kummelin klassikkosketsillä katastrofaalisen tappion jälkeen – NBA-joukkue ja Danske Bank ovat käyttäneet samaa pätkää

 3. 3

  Ilkka: Poliisi tutkii kahden jalkapalloilijan kuolemaan johtanutta kolaria tappona – pelaajien auto ajautui vastaan tulleen kuorma-auton eteen

 4. 4

  ”Saalistajaksi” nimetty entinen hiihtovalmentaja sai 12 vuoden vankeustuomion seksuaalisesta hyväksikäytöstä – uhreista nuorimmat olivat 12-vuotiaita

 5. 5

  Jesse Puljujärven nykyvire kerää ylistystä – tärkeän tilaston ykkösenä: ”Taisi katsoa liikaa Lainetta ja Matthewsia”

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Facebookin ex-johtaja ja muut sosiaalisen median kehittäjät myöntävät luoneensa hirviön, jota he eivät osaa pysäyttää: ”Kukaan ei pysty enää keskittymään”

  6. 6

   Paljastava pukeutuminen on häirintää

  7. 7

   Tuntemattoman sotilaan räjähdyskohtaus rikkoi Guinnessin maailmanennätyksen – saavutus huomattiin ulkomaillakin

  8. 8

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  9. 9

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  10. 10

   Sinnikäs tee se itse -henkilö kiinnittelee aidonnäköisiä liikennemerkkejä Mellunmäessä – ”En ymmärrä yhtään”, hämmästelee kaupungin työntekijä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  8. 8

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  11. Näytä lisää