Urheilu

Nyt oli Leo-Pekka Tähden aika: ”Kieltämättä tämä on aikamoinen kruunu meidän uralle”

Kuuden viikon huili.

Se oli lääkärin arvio, kun ratakelaaja Leo-Pekka Tähden oikeasta kyynärpäästä oli poistettu neljä irtopalaa juhannuksen jälkeen.

Se oli lähtökohta, josta Tähti lähti rakentamaan kuntoaan vuoden 2016 päätapahtumaan, joka huipentui tiistai-iltana siihen, että Tähti valittiin vuoden urheilijaksi.

Tähti sai äänestyksessä yli puolet ykkössijoista ja voitti myös yhteispisteet. Vuoden 2012 valinta muistetaan siitä, että Tähti vei kyllä ykkössijat, mutta putosi kärjestä, koska ei mahtunut kaikkien äänestäneiden urheilutoimittajien listalle.

”Kieltämättä tämä on aikamoinen kruunu meidän uralle”, Tähti sanoi kiitospuheessaan viitatessaan valmentaja Juha Flinckin kanssa tehtyyn yhteistyöhön.

Tähti kiitti myös paralympiakomiteaa siitä, että aikanaan saivat vammaisurheilijat äänestyksessä samaan asemaan.

Tieto kuuden viikon tauosta juhannuksen jälkeen yllätti Tähden. Ennen leikkausta tauon pituudeksi oli arvioitu 3–4 viikkoa. Tauon venyminen kahdella viikolla ei ollut mieluisa uutinen, sillä syyskuussa edessä olivat Rion paralympialaiset, joihin Tähti, 33, valmistautui hakemaan neljättä perättäistä T54-luokan paralympiakultaansa.

Irtopalat olivat kiusanneet Tähteä pitkään, ensimmäisen kerran noin vuosikymmen ennen leikkausta. Korkeintaan viikon kestänyt lepo oli auttanut aiemmin, eikä vaivojen syytä ollut edes selvitetty.

Tällä kertaa vaivat iskivät Grossetossa Italiassa, päivää ennen EM-kisojen sadan metrin finaalia. Finaalin Tähti sai runnottua läpi EM-kullan arvoisesti. Mutta sen jälkeen levosta ei ollut hyötyä.

”Nyt irtopalat lukkiutuivat, ja käsi ei mennyt koukkuun tai suoraan”, Tähti kuvailee.

Lopulta harjoittelu saatiin alkuun viiden viikon toipilasjakson jälkeen, ja kuuden viikon päästä kädellä uskalsi harjoitella täysitehoisesti. Alkoi kunnon rakentaminen kohti Rioa. Tarinan loppu tiedetään: Tähti otti jälleen finaalissa kirkkaimman mitalin. Talvella tehtyjen pohjien päälle kelpasi rakentaa kuntoa.

”Kun nousin Rion koneeseen, niin tuntui, että pystyy jo vetämään ilman kipuja. Jääpalapussia piti käyttää paljon, ja Riossa oli hyvä, että laji oli kisojen loppupäässä. Se oli kuntoutuksen kannalta tärkeä juttu.”

Tähti on ollut ratakelauksen huipulla yli vuosikymmenen. Ensimmäinen paralympiakulta tuli vuonna 2004 Ateenasta.

Ennen paralympiamenestystä Tähti on ehtinyt hankkia datanomin koulutuksen. Kauppaoppilaitoksessa suoritetun tutkinnon ajan Tähti harjoitteli iltaisin.

Kauppaoppilaitos oli Tähdelle varavaihtoehto. Mieluisin opinahjo yläasteen jälkeen olisi ollut Porin Kuninkaanhaan urheilulukio. Se haave ei ikinä toteutunut. Rakennuksessa oli paljon portaita eikä lainkaan hissejä.

”Rehtori näytti, että tällaiset tilat täällä on eikä kaupungista ole tulossa määrärahoja, että saataisiin hissiä rakennettua. Viesti oli harvinaisen selvä.”

Tähti oli nähnyt koulumaailmassa aiemminkin, että pyörätuolista saatetaan tehdä ongelma. Yläasteelle siirtymisen jälkeen Tähden oikeudesta osallistua liikuntatunneille jouduttiin taistelemaan hetki.

”Liikunnanopettaja ei meinannut ottaa aluksi mukaan millään. Kai hän piti sitä terveysriskinä, jos tulen pyörätuolin kanssa heilumaan. Silloinen fysioterapeutti painoi kovasti päälle, ja lopulta minut otettiin tunnille mukaan. Eikä se sen jälkeen ollut mikään ongelma, ja kympillä opettaja palkitsi. Hyvä niin. Varmasti tapaus avasi opettajankin silmiä, että tämähän on tosi hyvä juttu.”

Kokonaisuutena liikunnan tunnit olivat silti Tähdelle mieluisimmat kouluaikana. Niitä olisi saanut olla enemmän, ja niitä Tähti toivoisi lisää myös nykyoppilaille.

Liikkumattomuuden hinnasta suomalaiselle yhteiskunnalle puhutaan paljon. Tähti toivoo koululle suunnannäyttäjän roolia.

”Koulun vastuu lasten liikuttajana pitäisi olla isompi. Mitä koululiikunta tarjoaa, ei ole kovin montaa tuntia viikossa. Se ei riitä, jos kotona ei liikuta. Se on huolestuttava suuntaus.”

Ratakelauksen saama huomio on kasvanut rutkasti Tähden uran aikana. Nyt ihmiset tietävät paremmin esimerkiksi sen, että kelaustuoli ei ole samanlainen, jolla mies kulkee kadulla.

Tähti on tyytyväinen siihen, että huomio on lisännyt kriittisiä näkemyksiä urheilusuorituksista. Kriittisyyttä hän kaipaa yhä enemmän. Esimerkiksi Rion paralympialaisista tullut vain kolmen mitalin saldo olisi Tähden mielestä kaivannut tiukempaa käsittelyä mediassa.

”Myös meillä pitäisi pestä jälkipyykki samalla tavoin kuin vammattomien puolella. Se nostaa arvostusta. En kaipaa mitään turhaa silittelyä. Jos oma kisa menee huonosti, olen valmis ottamaan lastillisen tavaraa niskaan. Turhaa silittelyä se on vielä nykypäivänä, mutta lajin tunnettavuus on kyllä parantunut.”

Tähti itse sanoo olevansa äärimmäisen kriittinen itseään kohtaan. Hän myöntää sortuvansa joskus harjoitusohjelman kyseenalaistamiseen. Valmentaja saa Tähden mukaan silti aina viimeisen sanan.

Tähti on itsekin suorittanut valmentajan ammattitutkinnon. Tutkintoa tehdessä omaa lajia piti seurata analyyttisesti.

”Joskus voi katsoa peiliinkin, että ehkä tänään ei vaan lähtenyt. Itsekriittisyys on vähentynyt vuosien varrella. Nuorempana meni heti säätämään istuinasentoa, kun ei kulkenut. Se on loputon suo, kun siihen lähtee. Sen verran on oppinut käyttämään omaa järkeä, että ei kannata.”

Tähti arvioi, että liiallisen miettimisen aistii hänen mielialastaan.

”Vaimo on monesti sanonut, että ai, tänään meni hyvin treenit, kun mies on ihan erilainen. Mutta kun menee huonosti, niin sen näkee. Ei ehkä yksi treeni vielä, mutta pari kolme kun menee putkeen huonosti, niin alkaa jo miettiä, että mikä tämä juttu on. Monesti se on yksinkertainen asia, että on treenattu liian kovaa, ja kroppa ei ehdi palautua. Siinä vaiheessa sitä ei aina hiffaa, vaikka se on periaatteessa itsestäänselvä asia.”

Tällä erää Tähti on Suomessa vain käymässä. Hän tuli ennen joulua ja palaa Espanjaan Urheilugaalan jälkeen.

Malagassa Tähti pelaa pyörätuolikoripalloa ja harjoittelee tulevaa ratakelauskautta varten. Talvikauden harjoittelu menee pääosin kaavalla, jossa maanantaina, keskiviikkona ja perjantaina on kelausharjoitus ja koripalloharjoitus. Tiistaina ja torstaina on kelausharjoituksen lisäksi punttisaliharjoitus. Lauantaina pelataan sarjapeli ja sunnuntaina on vuorossa lepo.

Sopimukset kakkoslajiinsa Tähti tekee ratakelauksen ehdoilla, sillä kelaus on ammatti.

”Aikanaan olisin saanut Saksaan huippuluokan sopimuksen, mutta en halunnut lähteä, koska kelausharjoittelun olosuhteita ei olisi pystytty takaamaan.”

Rion jälkeen Tähti ajoi Malagaan autolla. Yli 3 500 kilometrin matka kesti viikon kiireettömästi ajaen.

”Vedin viikon siivun Espanjaan ja otin lomaa itselleni kaiken pyörityksen jälkeen. Teki hyvää ladata akkua.”

Pisimmän siivun Tähti ajoi heti ensimmäisenä päivänä. Turusta lähtenyt laiva oli Tukholmassa aamulla puoli kahdeksalta. Tähti starttasi auton ja ajoi iltakuuteen mennessä Pohjois-Saksaan Hampurin lähelle.

”Tykkään ajaa autoa. En tiedä tuleeko siitä, että pappa oli rekkakuski aikoinaan. Ajaminen Espanjaan ei ole kuitenkaan taloudellisesti hirveän järkevä juttu.”

Tähti on sanonut jatkavansa huippu-uraansa Tokioon, mikäli kroppa kestää. Arvokisoja on vuosittain, eikä vuoden 2020 paralympialaisille vielä uhrata sen enempää ajatuksia.

Tähti arvioi, että ei lopeta kelaamista koskaan. Myöhemmässä vaiheessa kuvaan saattavat tulla esimerkiksi maratonit, joita Tähti on kelannut 15 nuoruusvuosiensa aikana.

”Kelaus on niin hyvä kuntoilumuoto, että olisi tyhmää lopettaa. Se, mihin väsyy, on jatkuvasti esillä oleminen, ja se että aina pitää voittaa.”

Valmentajan ammattitutkinnon suorittaminen ei ollut sattumaa, vaan valmennus kiinnostaa Tähteä. Samalla hän ajattelee, että ammatin saaminen valmennuksesta on haastavaa. Valmentajien ammattikuntaa ei hänen mielestään arvosteta Suomessa riittävästi.

”Meillä on aika vähän täysipäiväisiä valmentajia, jotka pystyvät ammatikseen valmentamaan. Henkilökohtaiset valmentajat joutuvat tekemään duunia ja raahautumaan valmennuskentälle töiden jälkeen. Ei se ole kovin optimaalista urheilija–valmentajapareille. Jotenkin pitäisi rahaa kohdentaa eri tavalla.”

Eikä ole kovin suuri yllätys, että Tähteä on jo tähän mennessä kyselty politiikkaan mukaan. Uran ajan vastaus on ehdoton ei.

”Todennäköisesti en lähde ikinä. Se on loputon suo. Siinä voi menettää kasvonsa lopullisesti”, Tähti sanoo ensin, mutta jatkaa hieman pehmeämmällä linjalla.

”On se mahdollisuus. Siihen pitäisi paneutua paljon. Tulevaisuus on avoinna, pitää funtsia kaikki mahdollisuudet, kun ura on ohi, että mitä voisi alkaa tehdä. Ei se ainakaan vielä ole ajankohtaista.”

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?
Urheilun luetuimmat
 1. 1

  Lauri Markkanen avasi NBA-uransa kuin tähti – pääsi ensimmäisessä ottelussaan Chicago Bullsin aloitusviisikkoon

 2. 2

  H&M:n pääomistajan miljardööritytär osti esteratsastaja Peder Fredricsonille pienen ja ruman hevosen – tuloksena olympiahopeaa ja EM-kultaa

 3. 3

  Telinevoimistelun olympiavoittaja syyttää joukkuetoveria ja lajin ylivoimaista hallitsijaa raiskauksesta: ”Hirviö, joka piti minua vankina pelossani niin monta vuotta”

 4. 4

  Kontinen ja Peers joutuivat tiukoille suomalaisyleisön edessä: ”Tiedämme, että voitamme kenet tahansa, jos pelaamme parasta tennistämme”

 5. 5

  Hamilton ei halua puhua mestaruuden varmistamisesta: ”En oikeasti välitä, tuleeko se täällä vai viimeisessä kisassa, kunhan se vain tulee”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Telinevoimistelun olympiavoittaja syyttää joukkuetoveria ja lajin ylivoimaista hallitsijaa raiskauksesta: ”Hirviö, joka piti minua vankina pelossani niin monta vuotta”

 2. 2

  Kiekkoikoni Mika Lartama ajautui miljoonavelkoihin, huumekoukkuun ja seuransa hylkäämäksi – nyt hän toivoo anteeksiantoa: ”En pane vastaan, että paita nostettaisiin takaisin”

 3. 3

  H&M:n pääomistajan miljardööritytär osti esteratsastaja Peder Fredricsonille pienen ja ruman hevosen – tuloksena olympiahopeaa ja EM-kultaa

 4. 4

  Mestarien liigan historiaa tehneen maalivahdin emämoka ratkaisi pelin – paljasti, mitä Manchester Unitedin tähtihyökkääjä sanoi lohdutuksena

 5. 5

  Arto Bryggare heilutteli setelitukkoa, salaperäiset lakimiehet Allianssi-kohussa, pyöräilijän katoaminen – Erkki Alajan muistelmateos kertoo suomalaisesta urheilubisneksestä

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Suomalainen Mikael Heerman osallistui maailman rankimpaan juoksukisaan – Barkley Marathon on liki sadistinen koettelemus, jonka maaliin on päässyt vain kourallinen ihmisiä

  Tilaajille
 2. 2

  Telinevoimistelun olympiavoittaja syyttää joukkuetoveria ja lajin ylivoimaista hallitsijaa raiskauksesta: ”Hirviö, joka piti minua vankina pelossani niin monta vuotta”

 3. 3

  Emilia Bottas vaihtoi uinnin esteratsastukseen vasta aikuisena ja kilpailee jo Helsinki Horse Show’ssa – ”Nyt on helpompi joustaa Valtterin kilpailujen mukaan”

 4. 4

  Järjettömästä katsomoväkivallasta epäilty pidätettiin Yhdysvalloissa – NFL-otteluissa fanien yhteenotot ovat arkipäivää

 5. 5

  Donald Trumpia ärsyttävien polvistumisten aloittaja koki tylyn kohtalon – nyt hän syyttää NFL-seuroja salaisesta sopimuksesta

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  2. 2

   Patjasta löytyi jopa 20 miljoonaa: Pyramidihuijauksen rahanpesusta epäilty tunnusti viimein torstaina

  3. 3

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  4. 4

   20 vuotta sitten aamuyöllä tanskalainen vankikarkuri Steen Christensen saapui hotelli Palaceen ja nosti aseen kohti yöportieeri Mikko Tähtisen kasvoja – 30 minuuttia myöhemmin kaksi poliisia makasi teloitettuna kadulla

   Tilaajille
  5. 5

   Lauri Markkanen avasi NBA-uransa kuin tähti – pääsi ensimmäisessä ottelussaan Chicago Bullsin aloitusviisikkoon

  6. 6

   Tapasi vastata puhelimeen saa ihmiset kuvittelemaan sinusta monta asiaa – tutkijat analysoivat tarkasti, millainen tervehdys kuulostaa luotettavalta

  7. 7

   Helsinkiläinen Fatim Diarra suunnittelee arkensa minuutilleen: ”Merkitsen kalenteriin välillä röökitauotkin” – Näistä sovelluksista voi olla apua työtehon parantamisessa

  8. 8

   Hälytysajossa ollut ambulanssi ja taksi törmäsivät Mäkelänkadun ja Koskelantien risteyksessä Helsingissä

  9. 9

   Mielenosoittajat vaiensivat rasistijohtaja Richard Spencerin puheen Floridassa: ”Natsit, menkää kotiin!”

  10. 10

   Kukaan ei halua kuulua keskiluokkaan – siksi sinisten tulevaisuus näyttää pikemmin synkältä kuin valoisalta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  2. 2

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  3. 3

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  4. 4

   Miten terve, koulutettu ja menestyvä nainen voi uupua jopa ennen kuin täyttää 30?

  5. 5

   Laulaja Tomi Metsäketo kirjoittaa itseensä kohdistuneista häirintäsyytöksistä, mutta kiertää keskustelun seksuaalisesta häirinnästä – Tästä on kyse

  6. 6

   ”Jätä avaimet tuohon. Kiitos ja hei” – Työpsykologi Hanna Poskiparta sai nuorena yllätyspotkut unelmatyöstään, mutta oppi samalla paljon olennaista työyhteisöstä

   Tilaajille
  7. 7

   Länsimetron koeajo tyssäsi tällä kertaa vaihdevikaan Otaniemessä – Metrojohtaja: ”Kriittisiä vikoja on korjattavana 150–200”

  8. 8

   Tapasi vastata puhelimeen saa ihmiset kuvittelemaan sinusta monta asiaa – tutkijat analysoivat tarkasti, millainen tervehdys kuulostaa luotettavalta

  9. 9

   ”Väkisin viinaa, hotellihuone, seksuaalinen hyväksikäyttö / raiskaus”: Suomen elokuva-alalla ahdistellut naiset kertovat kokemuksistaan

  10. 10

   Uutuuskirja paljastaa: muu Yö-yhtye kiusasi ylivoimaista Jussi Hakulista sadistisesti – Olli Lindholm: ”Kateuttahan se oli, alemmuudentuntoa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ossi Nyman ei tee töitä ja sanoo, että työvoimatoimisto on ihmisoikeusloukkaus – näin ”ideologisesti työtön” taktikoi itselleen yhteiskunnan tuet

   Tilaajille
  2. 2

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  3. 3

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  4. 4

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  5. 5

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   Kirjailija kertoi olevansa ”ideologisesti” työtön ja kikkailevansa tukia – TE-toimisto katkaisee tuet ja aloittaa poikkeuksellisen selvityksen

  8. 8

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  9. 9

   Rikollisjengi kaappasi ruokakaupan Malmössä ja ryhtyi pyörittämään sitä itse – ”En ole koskaan nähnyt mitään vastaavaa”

  10. 10

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Itävallan uusi johtaja Sebastian Kurz on 31-vuotias selfie-poliitikko, joka otti epäröimättä vallan puolueessaan ja nimesi sen uudelleen itsensä mukaan
  3. Lauri Markkanen avasi NBA-uransa kuin tähti – pääsi ensimmäisessä ottelussaan Chicago Bullsin aloitusviisikkoon
  4. Hälytysajossa ollut ambulanssi ja taksi törmäsivät Mäkelänkadun ja Koskelantien risteyksessä Helsingissä
  5. Ruotsalaiset lentosotilaat taistelivat talvisodassa Suomen puolesta - "Kuin filmitähtiä", sanoo Irja Rainto, joka näki lentäjän syöksyvän kuolemaan Tilaajille
  6. Helsinkiläinen Fatim Diarra suunnittelee arkensa minuutilleen: ”Merkitsen kalenteriin välillä röökitauotkin” – Näistä sovelluksista voi olla apua työtehon parantamisessa
  7. 20 vuotta sitten aamuyöllä tanskalainen vankikarkuri Steen Christensen saapui hotelli Palaceen ja nosti aseen kohti yöportieeri Mikko Tähtisen kasvoja – 30 minuuttia myöhemmin kaksi poliisia makasi teloitettuna kadulla Tilaajille
  8. Tunti sitten
  9. Mielenosoittajat vaiensivat rasistijohtaja Richard Spencerin puheen Floridassa: ”Natsit, menkää kotiin!”
  10. 4 tuntia sitten
  11. Pääministeri Sipilä: Turkin jäätynyttä EU-jäsenyysprosessia ei katkaista, vaikka maa kulkee väärään suuntaan
  12. Pääministeri May EU-johtajille: Älkää antako viestiä, että brexit-neuvottelut eivät etenisi
  13. Donald Tusk lupaa EU:n junnaavaan päätöksentekoon vauhtia: Enemmän huippukokouksia, maiden johtajille lisätöitä unionin hyväksi
  14. Näytä lisää