Urheilu

Huuhkajista potkut saanut Hans Backe kertoo, miten Roman Eremenkon kokaiinikäry valkeni maajoukkueelle: ”Se oli kaoottinen, sotkuinen vuosi”

Backen mielestä Suomessa tehdään jotain väärin nuorten pelaajien kanssa.

Liian vähän aikaa, jota ei lopulta suotu. Puolitoista kuukautta potkujen jälkeen Hans ”Hasse” Backe kertoo tukholmalaishotellin ravintolassa avoimesti siitä, millainen hänen vuotensa Suomen jalkapallomaajoukkueen päävalmentajana oli. Hän kuvailee sitä sanalla kaoottinen.

”Se oli kaoottinen, sotkuinen vuosi. Minä koin sen epäonnena loukkaantuneiden pelaajien kanssa, ajoittain erotuomarien väärinä päätöksinä ja kaiken kääntyessä meitä vastaan. Voiko näin käydä? Sitten saimme potkut, ja [Suomen Palloliiton puheenjohtaja] Pertti Alaja sairastui. En ole koskaan ollut mukana tällai­sessa.”

Suurin sokki tuli 6. lokakuuta Reykjavikissa ennen Islanti-ottelua. Joukkue oli hotellilla, kun joukkueenjohtaja Lennart Wangel pyysi Backen huoneeseensa.

”Kun menin sinne, siellä oli myös lääkäri Heikki Kinnunen. He kertoivat saaneensa Euroopan jalkapallo­liitolta Uefalta sähköpostin, jossa ­kerrottiin Roman Eremenkon olevan 30 päivän pelikiellossa”, Backe kertoo.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Wangel soitti seuraavaksi Eremenkolle ja pyysi häntä tulemaan huoneeseen.

”Eremenko sai viestin siellä ja oli luonnollisesti poissa tolaltaan. Päätimme, että meidän pitää kertoa asiasta muille pelaajille, ja siinä vaiheessa peliin oli muutama tunti aikaa. Tiedotuspäällikkö Timo Walden ja Kinnunen pitivät huolta Eremenkosta”, Backe kertoo.

Pelaajille asiasta kerrottiin nelisen tuntia ennen peliä.

”En voi puhua pelaajien puolesta, mutta tuntui, että uutinen tuli sokkina pelaajille. Sanoin, että peli on tulossa, ja meidän pitää pysyä pystyssä 90 minuuttia ilman Romaa. He selvisivät tilanteesta erittäin ­hyvin.”

Eremenko sai 18. marraskuuta Uefan kurinpitovaliokunnalta kahden vuoden pelikiellon kokaiinin käytöstä. Uefa kuulee 2. maaliskuuta Eremenkon valituksen pelikiellosta.

Sotkuinen vuosi päättyi yllättävään puhelinsoittoon lauantaiaamuna 10. joulukuuta. Puhelimen toisessa päässä oli puheenjohtaja Alaja. Hallitus oli tehnyt päätöksen purkaa Backen sopimus.

Backe sanoo kysyneensä, johtuiko päätös tuloksista, ja myöntävän vastauksen jälkeen hän ei kysynyt enempää.

”Vieläkin se tuntuu pettymykseltä. Joskus minusta tuntuu, että emme saaneet kunnon tilaisuutta. Pelasimme vain neljä kilpailullista ottelua erilaisissa olosuhteissa. Tiedämme, että pienillä mailla, kuten Suomella, Ruotsilla ja Tanskalla, ei ole joukkueessa syvyyttä loukkaantumisten varalta. Vieläkin uskon, että olisimme voineet yllättää vastustajia”, Backe kertoo.

MM-karsintaotteluista Kosovoa, Islantia, Kroatiaa ja Ukrainaa vastaan tuli vain yksi tasapelipiste. Sitä ennen Suomi oli pelannut seitsemän harjoitusottelua, joista se oli hävinnyt kuusi ja pelannut yhden tasan. Tulokset kertoivat karua kieltään.

Silti Alajan puhelu tuli hänelle yllätyksenä, koska vain kuukausi aiemmin hän oli esittänyt Jyväskylässä liittohallitukselle analyysin maajoukkueesta eikä kuulemma kuullut siellä minkäänlaista kritiikkiä. Muutama kysymys, muuten oli kuulemma hiljaista.

Backe sanoo miettineensä, oliko liittohallitus kokenut median paineen liian kovaksi vai oliko hallitus ruvennut miettimään enemmän tuloksia.

”Olisi pitänyt pelata nämä kymmenen ottelua ennen päätöstä. Neljä ottelua ei ole mitään. Minusta tulokset olisi pitänyt analysoida laajemmassa perspektiivissä. Tietenkin on vaikea väittää vastaan, jos syynä ovat tulokset”, Backe kertoo.

Hän toivoo, että liiton hallitus oli tehnyt analyysinsä kilpailullisista otteluista, koska harjoitusotteluita ei voi hänen mukaansa ottaa mukaan kokonaiskuvaan.

Hän sanoo monien pelaajien soittaneen tai lähettäneen viestejä, kun potkut tulivat julki.

”He eivät olleet tyytyväisiä potkuihin.”

Kesällä 2015 Suomen Palloliitto haki päävalmentajaa avoimella haulla, eikä Backe edes tiennyt Suomen hakevan päävalmentajaa, puhumattakaan siitä, että tehtävään voisi hakea. Hän kertoo, että Jukka Ikäläinen, josta tuli myöhemmin hänen apuvalmentajansa ja joku toinen suomalainen valmentaja kehottivat häntä hakemaan tehtävää.

”Puntaroin karsintalohkoa, katsoin pelaajia ja katsoin EM-karsintaotteluita. Jos Islanti pystyy siihen, kyllä mekin voimme. Ajattelin, että olisi mahtava haaste yrittää viedä Suomi MM-turnaukseen.”

Maaliskuussa Puolalle kärsitty 0–5-murskatappio oli Backelle valaiseva kokemus.

”Puola-ottelun jälkeen päätin pelisysteemin muuttamisesta 4–4–2-ryhmityksestä 3–5–2-ryhmitykseen. Se oli helppo päätös. Katsoimme Suomen otteluita kolme neljä vuotta taaksepäin ja näimme, että Suomen päästämistä maaleista 80–85 prosenttia tuli keskityksistä. Sitten Puola-ottelussa kolme viidestä maalista tuli keskityksistä.”

Joku voisi väittää, että Backen johtopäätökset olivat hätiköityjä. Puolaa vastaan Suomi teki ratkaisevia virheitä keskikentällä, ja keskikentän keskellä pelanneet Roman Eremenko ja Tim Sparv pelasivat heikon pelin.

”Voi tietenkin sanoa, että heidän olisi pitänyt estää vastustajaansa tekemästä maalia. Mutta silti en voinut hyväksyä sitä, että keskitykset aiheuttivat puolustukselle ongelmia. Puhuin joillekin pelaajille sen ottelun jälkeen ja sanoin, että meidän pitää muuttaa asioita. Ne muutamat avainpelaajat, joiden kanssa puhuin, hyväksyivät muutoksen. He sanoivat, että meidän pitää tehdä muutoksia.”


Kolmen topparin linja oli sinetöity niiden keskusteluiden jälkeen. Suurimman osan urastaan Backe oli peluuttanut joukkueitaan 4–4–2-ryhmityksessä, joten muutoksen täytyi olla hänellekin verrattain suuri. Kesäkuun alussa Belgiaa vastaan näytti, että muuttunut ryhmitys voisi toimia ainakin puolustuksellisesti.

”Ehdottomasti, jopa Italiaa vastaan se toimi. Belgia- ja Italia-ottelut olivat meiltä hyviä suorituksia erittäin hyviä vastustajia vastaan. Taktisesti kaikki toimi erittäin hyvin. Pelaajat olivat kurinalaisia”, Backe sanoo.

Karsintojen alku oli valtava pettymys, kun Suomi jäi tasa­peliin kokematonta Kosovoa ­vastaan.

”Mielestäni se oli ainoa ottelu, jossa esityksemme oli heikko. En sano tätä selityksenä, mutta jos olisimme pelanneet Kosovoa vastaan viidennessä ottelussa, olisi ottelusta tullut aivan toisenlainen. Sen ensimmäisen ottelun jälkeen he ovat pelanneet naivilla tavalla.”

Neljässä karsintaottelussa Suomi hävisi laukaukset maalia kohti 10–22. Voisi väittää, että ongelma ei ollut niinkään viimeistelyn laadussa, vaan laadukkaiden hyökkäysten puutteessa.

”Minulle mielenkiintoisin tilasto hyökkäyspelissä on se, miten monta kertaa pääsemme puolustuslinjan taakse. Se kertoo minulle siitä, miten hyvää hyökkäyspelimme on. Sitä emme tehneet tarpeeksi, jotta olisimme luoneet tarpeeksi maalipaikkoja. Ongelmana oli syöttöpeli ja viimeisten syöttöjen laadukkuus. Jos viimeiset syötöt ovat tarpeeksi laadukkaita, sitä pääsee kyllä puolustuslinjan taakse.”

Puhumme siis pelaajien laadusta.

”Ehkä niin pitää tehdä, jos puhutaan viimeisten syöttöjen laadukkuudesta.”

Backe sanoo kantavansa viime vuodesta vastuuta. Hän kertoo miettineensä pelitavan analysointia, valitsemiaan pelaajia ja peleihin valmistautumista. Hän pitää vieläkin oikeana ratkaisuna pelata mahdollisimman kovia harjoitusvastustajia ennen MM-karsintoja.

”Teimme varmaan jotain väärin. En ole vain varma, mitä teimme väärin. Meidän olisi pitänyt saada enemmän aikaa.”

Hän sanoo olleensa täydestä sydämestään tehtävässä.

Backen seuraaja Markku Kanerva aloitti työnsä heti voitolla Marokosta, mutta Backe viittaa kintaalla tammikuun harjoitusotteluiden tuloksille.

Backen mielestä Kanerva oli taustansa takia luonnollinen valinta tehtävään, mutta hän ei osaa sanoa, onko Kanervasta työhön.

”Se nähdään. Kaikessa on kyse tuloksista. Hänelle täytyy antaa mahdollisuus.”

Backen mukaan Suomessa ­pitäisi kehittää lajin infrastruktuuria, harjoituskenttiä ja stadioneja. Backen mielestä Suomessa tehdään jotain väärin nuorten pelaajien kanssa.

Hän viittaa siihen, miten Suomen juniorimaajoukkueet pelaavat vielä alle 17- ja 19-vuotiaissa tasaväkisesti hyviä eurooppalaisia maita vastaan.

”Seurojen omistajien, seurajohtajien ja valmentajien pitäisi istua alas ja tehdä herrasmies­sopimus näiden nuorten pelaajien peluuttamisesta Veikkaus­liigassa”, Backe sanoo.

Siitä on ollut jo puhetta, ja osin nimenomaan Backen inspiroimana.

”Vaikka tulisikin pari kolme heikompaa vuotta, pitää miettiä, mitä suomalaiselta jalkapallolta halutaan 10-15 vuodessa. Näitä lahjakkuuksia ei ole varaa menettää, vaan heidän pitää saada peliaikaa. Muutaman vuoden jälkeen jotain hyvää tapahtuisi.”

Backe jää seisomaan Kungs­gatanille valokuvia varten. Ilmeessä on häivähdys pettymystä, jonka hän peittää hymyllään.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Jalkapallo
 • A-maajoukkue
Urheilun luetuimmat
 1. 1

  Jari Mönkkösen elämän pahin painajainen toteutui: Entinen huippu-urheilija halvaantui ja pystyy liikuttamaan vain päätään – ”Jaksan perheeni ja unelmien ansiosta”

 2. 2

  Chicago voitti vihdoin – Markkanen nousi ratkaisijaksi viime sekunneilla

 3. 3

  Uusi suomalaistähti on syttynyt NHL:ssä –”Pinnoja pitääkin tulla”

 4. 4

  Krista Pärmäkoski sivussa – vahvasti hiihtänyt Laura Mononen tuuletti voittoa Suomen cupissa: ”Parempi tilanne kuin viime vuonna”

 5. 5

  Shakkia Gaddafin kanssa ja nimi USA:n pakotelistalla – Kansainvälisen shakkiliiton puheenjohtaja uskoo myös ufoihin: ”Miksi en?”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Jari Mönkkösen elämän pahin painajainen toteutui: Entinen huippu-urheilija halvaantui ja pystyy liikuttamaan vain päätään – ”Jaksan perheeni ja unelmien ansiosta”

 2. 2

  Chicago voitti vihdoin – Markkanen nousi ratkaisijaksi viime sekunneilla

 3. 3

  Uusi suomalaistähti on syttynyt NHL:ssä –”Pinnoja pitääkin tulla”

 4. 4

  Urheiluministeri Sampo Terho pani arvovaltansa peliin ja anoi Espanjasta pelilupaa Petteri Koposelle ja Sasu Salinille – Susijengin päävalmentajan Henrik Dettmannin mukaan tilanne on kestämätön

 5. 5

  Polvivamma pilasi hyökkääjän MM-unelman – ”Se oli nivelen vääntövammoista pahin, jonka olen nähnyt”, sanoo lääkäri

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Base-hyppääjän ennätysyritys päättyi kohtalokkaasti – paiskautui Himalajalla vuorenseinään ja kuoli

 2. 2

  Korisnuoret pelastanut Donald Trump oli vaihteeksi saada kaikki puolelleen, mutta möhli tilanteen huomionkipeydellään – sai lopulta toivomansa

 3. 3

  Kiekkotähtien pojat vaihtoivat salibandyyn – ”Siellä sain pelata rauhassa”, perustelee Raimo Summasen poika Miko

 4. 4

  Amanda Harkimo villitsee fanit ja psyykkaa pelaajat: Nyt hän kertoo miksi lähti mukaan tosi-tv-ohjelmiin – entä milloin Jokerien dj:llä on ”lällällää”-olo?

 5. 5

  Yli miljardin maksaneen Venäjän MM-stadionin käsittämättömät rakennusratkaisut joutuivat naurunalaiseksi: ”Toivottavasti ei syty tulipaloa”

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Päänsiirto ruumiilta toiselle onnistui – Kiistellyn italialaiskirurgin tähtäimessä seuraavaksi elävät potilaat

  2. 2

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  3. 3

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  4. 4

   Riskit kasvavat asuntomarkkinoilla, ja nyt alkaa olla aika huolestua

   Tilaajille
  5. 5

   Juhana Vartiainen: Suomen työttömistä vain 40 000 pystyy oikeasti työllistymään – ”Se on ihan eri koko­luokka kuin nämä sadat­tuhannet, joista on tapana puhua”

  6. 6

   Länsimetro sai ihmiset liikkeelle varhain launtaina – kuvakooste matkustajien hurmoksesta

  7. 7

   Länsimetron ensimmäiset 7 tuntia: HS:n seuranta kokoaa yhteen kauan odotetun päivän tapahtumat – ”Vastaavaa tunnelmaa ei ole ennen nähty suomalaisessa joukkoliikenteessä”

  8. 8

   Metrojuhlia ei järjestänyt kukaan, joten ihmiset tekivät ne itse – HS oli ensimmäisen Espoon-metron kyydissä, ja tältä vaunussa näytti

  9. 9

   Morrissey vähättelee viihdealan seksuaalisesta ahdistelusta noussutta kohua: ”Ihmiset ovat tienneet mitä tapahtuu ja pelanneet mukana”

  10. 10

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  2. 2

   Nyt.fi kommentti: Ylen A-teema osoitti jälleen, kuinka surkea konsepti sillä on – Ohjelmassa piti keskustella seksuaalisesta häirinnästä, mutta siellä keskusteltiin siitä, miten voi flirttailla

  3. 3

   Länsimetron ensimmäiset 7 tuntia: HS:n seuranta kokoaa yhteen kauan odotetun päivän tapahtumat – ”Vastaavaa tunnelmaa ei ole ennen nähty suomalaisessa joukkoliikenteessä”

  4. 4

   Kukaan ei pelasta sinua täältä, sanoi ”lääkäri”, riisui toimittajan ja aloitti tutkimuksen – Kokeilimme, miltä tuntuu osallistua seksuaalisia fantasioita toteuttavaan esitykseen

  5. 5

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  6. 6

   Kone-nimensä vuoksi vankilaan joutunut suomalaismies vapautui syytteistä – aikoo haastaa Bulgarian EU-oikeuteen

  7. 7

   Juhana Vartiainen: Suomen työttömistä vain 40 000 pystyy oikeasti työllistymään – ”Se on ihan eri koko­luokka kuin nämä sadat­tuhannet, joista on tapana puhua”

  8. 8

   Sexpon puheenjohtaja ja seksityöntekijä kertoo, millaisia ovat ihmisten noloimmat seksikysymykset: ”Nykyään asiakkaat kyllä pyytävät huomattavan reippaasti”

  9. 9

   Riskit kasvavat asuntomarkkinoilla, ja nyt alkaa olla aika huolestua

   Tilaajille
  10. 10

   Nuorisojengi tehtaili Helsingissä muutamassa kuukaudessa 13 ryöstöä – Uhrin kurkulle painettiin tikari Malmilla, myyjää hakattiin lonkerotölkeillä Mellunkylässä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hätähuuto ihmiskunnan tulevaisuuden puolesta, 15 000 tieteentekijää varoittaa joukkotuhosta – ”Pitkään jatkunut nopea väestönkasvu on syy moniin ekologisiin ja jopa yhteiskunnallisiin uhkiin”

  2. 2

   ”Kukaan älykäs ja kaunis nainen ei halua seurustella työttömän, kouluttamattoman miehen kanssa” – 28-vuotias Valtteri ja 26-vuotias Kharouf kertovat tarinansa syrjäytymisestä

   Tilaajille
  3. 3

   Kolmevuotiaan lapsensa puukotuksesta epäillyn isän kuulustelut alkavat tiistaina, miehellä aiempaa rikostaustaa – Poliisi henkirikoksesta: ”Tapahtumia, joita ihmismieli ei meinaa käsittää”

  4. 4

   Joukossamme elää ihmisiä, joilla on pedon luonne – näin psykopaatti lipuu toisen ihmisen lähelle ja tekee tuhojaan

   Tilaajille
  5. 5

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  6. 6

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  7. 7

   Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

  8. 8

   Eräänä kesäiltana Seppo kaatui ja kuoli – se oli vakava paikka, sillä tämä raivokas nero yksin tiesi kaiken siitä, miten Suomen ydin­jäte haudataan turvallisesti

   Tilaajille
  9. 9

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  10. 10

   Miksi vaikutusvaltaiset miehet panevat naiset katsomaan masturbointiaan? Asiantuntija vastaa

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Länsimetro sai ihmiset liikkeelle varhain launtaina – kuvakooste matkustajien hurmoksesta
  3. Presidenttikampanjansa avannut Merja Kyllönen puuttuisi syrjivään puheeseen eduskunnassa: ”Vaikka viikon palkka pois tai kuukauden pidätys eduskuntatyöstä”
  4. Länsimetron ensimmäiset 7 tuntia: HS:n seuranta kokoaa yhteen kauan odotetun päivän tapahtumat – ”Vastaavaa tunnelmaa ei ole ennen nähty suomalaisessa joukkoliikenteessä”
  5. Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä
  6. Tunti sitten
  7. Päänsiirto ruumiilta toiselle onnistui – Kiistellyn italialaiskirurgin tähtäimessä seuraavaksi elävät potilaat
  8. Morrissey vähättelee viihdealan seksuaalisesta ahdistelusta noussutta kohua: ”Ihmiset ovat tienneet mitä tapahtuu ja pelanneet mukana”
  9. Krista Pärmäkoski sivussa – vahvasti hiihtänyt Laura Mononen tuuletti voittoa Suomen cupissa: ”Parempi tilanne kuin viime vuonna”
  10. Argentiinalainen sukellusvene katosi keskiviikkona mukanaan 44 miehistön jäsentä – ”Tässä vaiheessa emme puhu vielä hätätilanteesta vaan kommunikaatiokatkoksesta”
  11. Libanonin pääministeri saapui Saudi-Arabiasta Ranskaan ja tapaa lauantaina presidentti Macronin
  12. Vähävaraisille Linnan juhlien vieraille pitäisi myöntää rahallista avustusta kuluja varten
  13. Näytä lisää