Urheilu

Pöytäkirja paljastaa: Hiihtoliitolla oli hallussaan epohormonia 1980-luvun lopulla ennen Lahden MM-kisoja

Urheilusuoritusta parantavaa erytropoietiinia annettiin kontrolliryhmälle hankkeessa, jonka tarkoituksena oli kehittää pätevä veritesti Lahden MM-kisoihin 1989.

Suomen Hiihtoliitolla oli hallussaan erytropoietiinia eli epohormonia 1980-luvun lopulla ennen vuonna 1989 Lahdessa järjestettyjä hiihdon MM-kisoja.

Epoa saatiin veritestien kehittämistä varten ja jaettiin kontrolliryhmälle, jonka testituloksien pohjalta kehitettiin menetelmää, jotta tuolloin vielä uusi dopingaine erytropoietiini voitaisiin paljastaa.

Kontrolliryhmän perustaminen käy ilmi Suomen Olympiakomitean lääketieteellisen valiokunnan 17. elokuuta 1988 pitämän kokouksen pöytäkirjasta, jota säilytetään Suomen Urheilumuseon arkistossa.

Kokouksen pöytäkirjan laati lääkäri Seppo Rehunen, joka myöhemmin toimi Hiihtoliiton puheenjohtajana 2000-luvulla.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Pöytäkirjan laatimista edelsi hiihdon silloisen lajipäällikön Antti Leppävuoren ja valmennusjohtajan Jorma Hyytiän muotoilema testisuunnitelma, jonka pohjalta testeistä valiokunnassa keskusteltiin.

Pöytäkirjan mukaan silloiselle Helsingin yliopistollisen keskussairaalan Hyksin professorille Frej Fyhrquistille annettaisiin ”valta, vastuu ja resurssit” veritestitestimenetelmien kehittämiseen.

”Mukana on oltava kontrolliryhmä (terveet vapaaehtoiset), joka saa erytropoietiinia”, pöytäkirjassa lukee.

Valiokunta halusi Fyhrquistin mukaan veritestitutkimukseen alan arvostettuna asiantuntijana. Hyks oli saanut kesällä 1987 amerikkalaiselta lääketehtaalta erytropoietiinia käytettäväksi munuaispotilaiden hoitoon.

Professori Fyhrquist kehui Helsingin Sanomien haastattelussa hoitotuloksia erinomaisiksi alkuvuodesta 1988:

”Hemoglobiinia voi nostaa niin korkealle kuin haluaa”, hän sanoi.

Opetusministeriö hyväksyi kunnianhimoisen hankkeen veritestien kehittämiseksi ja myönsi marraskuussa 1988 urheilulääketieteen professorin Tapio Videmanin johtamalle veritutkimusryhmälle 100 000 markkaa kehitystyöhön. Videman toimi Hiihtoliiton yhteyshenkilönä Hyksin suuntaan.

Nyt, vuosikymmeniä hänelle ainutkertaisen projektin jälkeen, emeritusprofessori Frej Fyhrquist vahvistaa epon mukanaolon hankkeessa:

Kontrolliryhmä oli, mutta sen enempää en siitä tiedä.”

Hän sanoo saaneensa Videmanilta nimettömiä verinäytteitä loppuvuonna 1988.

”Kerrottiin, että verinäytteet olivat sekä kilpahiihtäjien että [epoa saaneiden] kontrollihenkilöiden”, Fyhrquist muistelee.

Myös Rehunen sanoo epoa saaneen kontrolliryhmän olleen olemassa, mutta urheilijoita siihen ei hänen mukaansa kuulunut.

Keitä vertailuryhmään sitten kuului? Kenelle epoa annettiin?

Rehunen vastaa, ettei tiedä.

Samaa sanovat myös Hyytiä ja Leppävuori, samoin naisten valmennusryhmää luotsannut Heikki Pusa.

Veritestiryhmää vetänyt Videman totesi Suomalainen hiihtodoping -kirjaa varten tehdyssä haastattelussa ensin, että ”kontrolliryhmä täytyy olla, jos aineen vaikutusta halutaan tutkia”, mutta jatkoi myöhemmin, ettei ollut kuullut epoa saaneesta ryhmästä.

”En ole koskaan pitänyt epopulloa kädessäni”, Videman sanoi.

Mistä epoa kontrolliryhmälle sitten saatiin? Varmaa tietoa asiasta ei ole. Professori Fyhrquist muistelee, että hänen kauttaan Hyksin epoja ei kulkeutunut testiryhmälle.

Veritestihankkeeseen Olympiakomitean lääketieteellinen valiokunta ja Hiihtoliitto ryhtyivät, koska suomalaiset ilmoittivat järjestävänsä Lahdessa kisat, joissa epon ja veritankkauksen käyttäjät jäisivät kiinni.

Ennen Lahden 1989 MM-hiihtoja epo oli vielä varsin uusi dopingaine. Sen käytöstä alettiin huhuilla 1986, ja Calgaryn olympiatalvena 1988 eposta jo suorastaan hälistiin.

”Lahden MM-kisoissa vuoden päästä tullaan ottamaan dopingtestit verestä”, lajipäällikkö Antti Leppävuori lupaili Suomen Urheilulehden haastattelussa Calgaryn kisapäivinä .

Kesäkuussa 1988 Kansainvälinen hiihtoliitto FIS hyväksyi veritestit ja siirsi epohormonin kieltolistalle. Kansainvälinen olympiakomitea kielsi epon kaksi vuotta myöhemmin.

Lahden kisoihin 1989 ei kuitenkaan saatu valmiiksi epotestiä – sellainen kehitettiin vasta 2000-luvulla.

Epohormonipaljastuksia kisoissa ei siis ollut. Myös hiihtäjiltä mitatut veren hemoglobiiniarvot jäivät alhaisiksi.

Kaikki veritestit tehtiin suorituksen päätyttyä, eikä ennen kisaa niin kuin vuoden 1997 jälkeen, jolloin hemoglobiinikontrolli vakiintui hiihtoon. Tutkimus oli osoittanut jo 1960-luvulla, että rasitus laimentaa hiihtäjien hemoglobiiniarvoja.

Erkki Vettenniemen teos Suomalainen hiihtodoping – punssia, pillereitä ja punasoluja (SKS) ilmestyy perjantaina 10. helmikuuta.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Tausta

Kaikkien aikojen kisat


 Lahden MM-hiihdot 1989 käynnistyivät Suomen kolmoisvoitolla.

 Marja-Liisa Kirvesniemi, Pirkko Määttä ja Marjo Matikainen juhlivat perinteisen tyylin 10 kilometrillä, ja kun matka piteni viidellä kilometrillä, he ottivat kolmoisvoiton Matikaisen johdolla. Harri Kirvesniemi hallitsi miesten 15 kilometrin latuhiihtoa ja Aki Karvonen hiihti neljänneksi.

 Suomi voitti naisten viestin ja sijoittui miesten viestissä Ruotsin takana toiseksi.

 Suomi sai kisoista yhteensä 15 mitalia – 6 kultaa, 5 hopeaa ja neljä pronssia – ja voitti kisojen mitalitilaston.

 Hiihtäjien ohella mäkimiehet pärjäsivät. Jari Puikkonen voitti suurmäen kilpailun ja Matti Nykänen oli kolmas.

 Kultaa tuli myös joukkue­mäen kilpailusta, ja Ari-Pekka Nikkola hyppäsi pienessä ­mäessä hopealle.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Doping
 • Hiihto
Urheilun luetuimmat
 1. 1

  Rahan takia pelaavan australialaisen tennistoivon syöttö sai aikaan hämmentävän someraivon – ”Lopettakaa rahan käyttäminen”

 2. 2

  Yle yllättää: Ohjelmistoon Valioliigaa, La Ligaa, Serie A:ta ja NHL:ää

 3. 3

  Suomessakin pelannut NHL:n vihatuin sekoilija paljastaa pelanneensa jatkuvasti lääkecoctailien voimalla: ”Tunnet itsesi tuhoutumattomaksi”

 4. 4

  Luokka oli villi, vaikea ja välitunneilla jopa tapeltiin – sitten opettaja kyllästyi häiriköiviin oppilaisiin ja teki keksinnön

  Tilaajille
 5. 5

  Onko tässä kaikkien aikojen hillittömin rangaistuspotkumaali? Maalivahti joutui noloon tilanteeseen

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Onko tässä kaikkien aikojen hillittömin rangaistuspotkumaali? Maalivahti joutui noloon tilanteeseen

 2. 2

  Donald Trump ristiretki NFL:n polvistumisia vastaan jatkuu – sai itse kymmenien tuhansien kommenttien arvosteluvyöryn

 3. 3

  Luokka oli villi, vaikea ja välitunneilla jopa tapeltiin – sitten opettaja kyllästyi häiriköiviin oppilaisiin ja teki keksinnön

  Tilaajille
 4. 4

  Turussa viihtyvän suunnistuksen norjalaisen maailmanmestarin koneessa on vääntöä ja hengitys muistuttaa hyperventilaatiota – ”Se kyllä kuulostaa pahalta”

 5. 5

  Max Verstappenin saama rangaistus sai F1-väen kuumenemaan, Räikkönen kiitti palkintopallipaikalla

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Luokka oli villi, vaikea ja välitunneilla jopa tapeltiin – sitten opettaja kyllästyi häiriköiviin oppilaisiin ja teki keksinnön

  Tilaajille
 2. 2

  Lauri Markkanen iski toisessa NBA-pelissään tupla-tuplan – ”Hänellä on mahdollisuus tulla todella, todella isoksi tässä liigassa”

 3. 3

  Lauri Markkanen avasi NBA-uransa kuin tähti – löi Chicago Bullsin aloitus­viisikossa pöytään kaikkien aikojen suomalaislukemat: ”Käytin mahdollisuuteni”

 4. 4

  Telinevoimistelun olympiavoittaja syyttää joukkuetoveria ja lajin ylivoimaista hallitsijaa raiskauksesta: ”Hirviö, joka piti minua vankina pelossani niin monta vuotta”

 5. 5

  Emilia Bottas vaihtoi uinnin esteratsastukseen vasta aikuisena ja kilpailee jo Helsinki Horse Show’ssa – ”Nyt on helpompi joustaa Valtterin kilpailujen mukaan”

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Trump elää hampurilaisilla ja kevytkolalla, Obaman ruokaympyrä on kuplan muotoinen – lempiruoka paljastaa puoluekannan USA:ssa

  2. 2

   Lönnrotinkadun yliajaja heti jalankulkijoiden päälle ajettuaan: ”Ne hajotti mun Jaguarin, enkä kadu mitään”

  3. 3

   HSL mullistaa lippujen hinnat Helsingin seudulla: kännykällä maksaminen halpenee dramaattisesti

  4. 4

   Raimo Peltonen kuuli työterveydessä olevansa terve, seuraavana päivänä hänet haki ambulanssi – suolistosyöpä muhii pitkään mutta antaa vain vähän merkkejä

  5. 5

   Suomessa on jo lähes 70 000 syrjäytynyttä nuorta, etenkin poikien asema on heikentynyt – Professori kertoo viisi konkreettista keinoa syrjäytymisen ehkäisyyn

  6. 6

   Usea suomalaisyritys harkitsee yhteistyön lopettamista uusnatsien kanssa toimineen Juha Kärkkäisen tavarataloissa

  7. 7

   ”10 neuvoa kannabiksen turvallisempaan käyttöön” – THL julkaisi ensi kertaa ohjeistuksen, sillä asenteet pössyttelyä kohtaan lievenevät Suomessa

  8. 8

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  9. 9

   ”Mielestäni hän teki sen tahallaan”, sanoi yliajajan uhriksi jäänyt nainen oikeudessa – HS seuraa Lönnrotinkadun yliajokäräjiä Helsingissä

  10. 10

   Seksistä on vaikea puhua, koska termit ovat kiusallisia, kökköjä tai perverssejä – hyviä seksisanoja on vain yksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Usea suomalaisyritys harkitsee yhteistyön lopettamista uusnatsien kanssa toimineen Juha Kärkkäisen tavarataloissa

  2. 2

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaisten työpukeutuminen on nyt enemmän hukassa kuin 80-luvulla, väittävät asiantuntijat – ”On harhaa luulla, etteivät muut kiinnitä ulkonäköösi huomiota”

  4. 4

   Suomalainen Maria käynnisti twiitillään ketjureaktion – Twitter täyttyi tv-sarjojen pilatuista nimistä, näin mahtavia ne ovat

  5. 5

   Raimo Peltonen kuuli työterveydessä olevansa terve, seuraavana päivänä hänet haki ambulanssi – suolistosyöpä muhii pitkään mutta antaa vain vähän merkkejä

  6. 6

   Suomalaiset suosikkibloggaajat pitävät bisnespukeutumisen vinkkejä kankeina ja vanhanaikaisina: ”Ei se vähennä tippaakaan uskottavuutta, onko hame vai housut”

  7. 7

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  8. 8

   Seksistä on vaikea puhua, koska termit ovat kiusallisia, kökköjä tai perverssejä – hyviä seksisanoja on vain yksi

  9. 9

   Influenssakausi lähestyy, mutta kannattaako perusterveen hankkia rokote? Nämä asiat sinun tulee tietää, jos harkitset influenssarokotetta

   Tilaajille
  10. 10

   Ajatusleikki paljastaa, mitä tapahtuisi jos metsästys lopetettaisiin: Hirvikolarien määrä kolminkertaistuisi, ja susilaumat saattaisivat tulla myös pääkaupunkiseudulle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  2. 2

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  3. 3

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  4. 4

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  5. 5

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  6. 6

   Usea suomalaisyritys harkitsee yhteistyön lopettamista uusnatsien kanssa toimineen Juha Kärkkäisen tavarataloissa

  7. 7

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  8. 8

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  9. 9

   Luokka oli villi, vaikea ja välitunneilla jopa tapeltiin – sitten opettaja kyllästyi häiriköiviin oppilaisiin ja teki keksinnön

   Tilaajille
  10. 10

   Suomalaisten työpukeutuminen on nyt enemmän hukassa kuin 80-luvulla, väittävät asiantuntijat – ”On harhaa luulla, etteivät muut kiinnitä ulkonäköösi huomiota”

  11. Näytä lisää
  Uusimmat