Urheilu

Yleisurheilun dopingsulku uhkaa laajentua useisiin uusiin maihin – ”Ukraina on iso ongelma”

Ukrainan lisäksi myös Valko-Venäjä, Marokko, Kenia ja Etiopia tiukassa tarkkailussa.

Venäjän ohella myös Ukrainan yleisurheilijoita uhkaa sulkeminen yleisurheilun ensi kesän MM-kisoista Lontoossa.

”Ukrainan tilanne on huolestuttava. Maa vetoaa sotaan, ja sen dopingvalvonta on käytännössä nolla. Ukraina on iso ongelma”, Kansainvälisen yleisurheiluliiton IAAF:n hallituksen suomalaisjäsen Antti Pihlakoski ennakoi tilannetta HS:lle.

IAAF on ottanut kovan linjan loputtoman tuntuisessa kamppailussaan dopingia vastaan.

Yleisurheilulla on edelleen dopinglajin leima. Se tosin johtuu paljolti siitä, ettei muissa lajeissa ole testattu urheilijoita yhtä paljon kuin yleisurheilussa.

Pihlakoski on mukana IAAF:n kolmen hengen dopingin valvontaryhmässä, joka käsittelee venäläisten yleisurheilijoiden kilpailuhakemuksia.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

IAAF:n pöydällä on tällä hetkellä noin 40 venäläisurheilijan hakemus päästä kilpailemaan EM-halleihin.

Pihlakosken arvion mukaan ehkä noin kourallinen urheilijoita voi vapautua maaliskuun alussa pidettäviin kisoihin.

”Kilpailukielto ei koske puhtaita urheilijoita, joilta löytyy luotettava testaushistoria joko yllätystesteistä länsimaissa tai Venäjällä”, Pihlakoski korostaa. Lue venäläisiä urheilijoita koskevista ehdoista lisää täältä.

Tällä hetkellä vain 800 metrin juoksija Julia Stepanova ja pituushyppääjä Darja Klišina ovat vapaita kilpailemaan.

Stepanova oli se urheilija, jonka paljastukset toivat julki Venäjän laajamittaisen ja järjestelmällisen dopingin. Käytännössä hän elää maanpaossa.

”Ilmiantajia ei katsota Venäjällä hyvällä”, Pihlakoski sanoo.

Klišinasta Pihlakoski toteaa, että ”täytyy katsoa, miten hänen käy.”

Silmukka Venäjän yleisurheiluliiton kaulalla alkoi kiristyä viime vuonna, kun Kansainvälinen antidopingtoimisto Wada julkaisi ensimmäisen raporttinsa.

Sen seurauksena IAAF asetti Venäjän toistaiseksi pannaan, joka jatkuu edelleen – myös yli tämän kauden arvokisojen. Käytännössä Venäjän yleisurheiluliiton on todistettava, että sillä on toimiva, tehokas ja rehellinen dopingtestausjärjestelmä.

Wadan raportti kertoi karulla tavalla, kuinka Venäjällä oli voimassa kaksi dopingtestausjärjestelmää.

Moskovan dopinglaboratorio antoi näytteistä tiedot Venäjän urheiluministeriölle, joka päätti, kumpaa väylää pitkin testit analysoidaan. (Lue lisää Venäjän dopinghuijauksista täältä)

”Testit tutkittiin joko normaalitietä tai se ohjattiin sivulinjalle. Sivulinjalla pullot avattiin ja näytteet vaihdettiin puhtaisiin. Menetelmä oli kuitenkin hidasta, ja siksi osa näytepulloista hajotettiin”, Pihlakoski tietää.

”Ei ole epäilystäkään, etteikö valtio olisi sotkeutunut toimintaan. Suurin ongelma on venäläisessä kulttuurissa, että kaikki keinot ovat sallittuja. Pitää olla ovelampi kuin muut.”

Pihlakoski kehuu Venäjän yleisurheiluliiton nykyistä ja muuttunutta asennetta. Se ei vielä riitä.

”Ongelmana on, että liitto on heikko. Suurin osa valmentajista ei ole liiton palveluksessa. Työnantajalta ei tule vaatimusta, että doping on kitkettävä.”

Venäjä ja Ukraina eivät ole ainoita maita, joita IAAF tarkkailee. Myös Marokko, Valko-Venäjä, Kenia ja Etiopia ovat luupin alla. Sen sijaan aiemmin lukuisista dopingkäryistään tunnettu Turkki on saamassa asiansa kuntoon. ”Olemme olleet suoraan yhteydessä valtion päättäjiin”, Pihlakoski sanoo.

Etiopiassa astui äskettäin voimaan laki, jonka mukaan dopingin käytöstä voi saada jopa kolme vuotta vankeutta. ”Siellä on menty överiksi ja toiseen äärilaitaan. Sekään ei ole hyvä”, Pihlakoski huolestuu.

Dopingin lisäksi IAAF ryvettyi viime vuonna pahemman kerran entisen puheenjohtajansa Lamine Diackin korruptioskandaalissa. Senegalilainen istuu vieläkin kotiarestissa.

Diack ja hänen hallintonsa ottivat vastaan miljoonien lahjuksia, joilla peiteltiin varsinkin venäläisten dopingkäryjä.

Uusi puheenjohtaja Sebastian Coe ilmoitti ensi töikseen puhdistavansa liiton maineen.

”Coen kausi alkoi kuuden tunnin seurustelulla Ranskan poliisin kanssa”, Pihlakoski kertoo viime syksyn tapahtumista, kun virkavalta ratsasi IAAF:n toimiston.

Coe oli toiminut Diackin varapuheenjohtajana, ja keskeinen kysymys kuuluu, kuinka paljon hän tiesi korruptiosta?

Kysymys saa Pihlakosken mietteliääksi.

”Itse kullakin oli epäilynsä, että kaikkien jauhot eivät olleet puhtaita. Puheenjohtaja [Diack] hyväksyi itse allekirjoituksellaan kaksi kolmasosaa liiton laskuista. Suhmuroinnista ei välttämättä voinut tietää.”

Sports Governance Observer selvitti vuonna 2015, miten hyvä hallinto toteutuu 35 olympiaurheilun kansainvälisessä lajiliitossa.

Selvitys ei imarrellut Kansainvälistä yleisurheiluliittoa.

Pihlakosken mukaan tutkimus vauhditti muutosta myös IAAF:ssä.

”Asemansa säilyttääkseen urheilun pitää olla paavillisempi kuin paavi itse.”

”Olen tyytyväinen, että IAAF on lähtenyt uudistumaan. Hukka perii, jos ei tehdä konkreettisia uudistuksia.”
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Tästä on kyse

IAAF yrittää puhdistaa lajia


 Kv. yleisurheiluliitto on ottanut käyttöön kovia otteita lajin maineen puhdistamiseksi.

 Dopingtestaus on entistä tarkempaa ja IAAF on pannut eri maita tarkkailulistalle.

 Hallinnon pitää olla läpinäkyvää, demokraattista ja tasa-arvoista. IAAF:n hallituksessa on yhtä paljon miehiä ja naisia.

 Kansalaisuuden nopeat vaihdot on jäähdytetty. Kansalaisuutta ei voi vaihtaa rahasta, mutta pakolaiset saavat oman joukkueensa kesän MM-kisoihin.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Doping
 • Yleisurheilu
 • IAAF
Urheilun luetuimmat
 1. 1

  Hiihtoliiton puheenjohtajaehdokas Markku Haapasalmi yllättyi Iivo Niskasen arviosta – ”Arvostan valtavasti”

 2. 2

  Konkari Mikael Forssell piti HIFK:n hengissä –tasoitusmaali syntyi ottelun viimeisellä kosketuksella: ”Tämä oli osoitus hänen suuruudestaan”

 3. 3

  IL: Aleksi Valavuorta syytetään rahankeräysrikoksesta

 4. 4

  Sairastellut Mäkäräinen pettyi – "Ensimmäiset päivät niistin verta"

  Tilaajille
 5. 5

  Kimi Räikkönen tuskastui toimittajan kysymykseen: ”Rehellisesti sanottuna en tajua, miten katsot näitä asioita”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Lauri Markkanen avasi NBA-uransa kuin tähti – löi Chicago Bullsin aloitus­viisikossa pöytään kaikkien aikojen suomalaislukemat: ”Käytin mahdollisuuteni”

 2. 2

  H&M:n pääomistajan miljardööritytär osti esteratsastaja Peder Fredricsonille pienen ja ruman hevosen – tuloksena olympiahopeaa ja EM-kultaa

 3. 3

  ”Stewardien armeija” suojelee kilpahevosten terveyttä salajuonilta – mutta miksi ihmeessä pissapurkeista löytyy ihmisten psyykenlääkkeitä?

 4. 4

  IL: Aleksi Valavuorta syytetään rahankeräysrikoksesta

 5. 5

  Kimi Räikkönen tuskastui toimittajan kysymykseen: ”Rehellisesti sanottuna en tajua, miten katsot näitä asioita”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Suomalainen Mikael Heerman osallistui maailman rankimpaan juoksukisaan – Barkley Marathon on liki sadistinen koettelemus, jonka maaliin on päässyt vain kourallinen ihmisiä

  Tilaajille
 2. 2

  Lauri Markkanen avasi NBA-uransa kuin tähti – löi Chicago Bullsin aloitus­viisikossa pöytään kaikkien aikojen suomalaislukemat: ”Käytin mahdollisuuteni”

 3. 3

  Telinevoimistelun olympiavoittaja syyttää joukkuetoveria ja lajin ylivoimaista hallitsijaa raiskauksesta: ”Hirviö, joka piti minua vankina pelossani niin monta vuotta”

 4. 4

  Emilia Bottas vaihtoi uinnin esteratsastukseen vasta aikuisena ja kilpailee jo Helsinki Horse Show’ssa – ”Nyt on helpompi joustaa Valtterin kilpailujen mukaan”

 5. 5

  H&M:n pääomistajan miljardööritytär osti esteratsastaja Peder Fredricsonille pienen ja ruman hevosen – tuloksena olympiahopeaa ja EM-kultaa

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Haaveeni olisi tehdä työtä, hankkia asunto ja perustaa perhe, mutta tähän Suomi ei anna mahdollisuutta

  2. 2

   Kittilän käsissä on satojen miljoonien eurojen bisnes, joka syöksi lappilaiskunnan kriisiin – ”Miten poromiehen ammatissa toimiva valtuutettu voisi tuntea lakipykäliä?”

   Tilaajille
  3. 3

   Kokoomuksen suosio kasvaa, keskustan alamäki jyrkkenee – myös vihreiden ennätyssuosio hiipuu

  4. 4

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  5. 5

   Suomalaistutkija ratkaisi ongelman, jota fyysikot ovat pähkäilleet 200 vuotta: Miksi vesipisara ei heti valu kaltevalla pinnalla?

  6. 6

   Valeruokamyrkytykset vaivaavat Espanjaa: Poliisi tunnistanut jopa 800 huijauksesta epäiltyä brittituristia

  7. 7

   Suomessa myytävä jugurtti ja limsa eivät ole yhtä hedelmäisiä kuin Italiassa ja ikoninen tee on aromikkaampaa Britanniassa – Suomalaisten maku on tällainen, perustelevat yritykset

  8. 8

   Miksi pieneen palkkaan tyytyvät työntekijät kannattelevat kuolevia firmoja? Ay-johtaja Ann Selin nostaisi palkkoja, vaikka yritykset kaatuisivat

  9. 9

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  10. 10

   Tällaista oli entisajan Lapinlahden mielisairaalassa, jossa potilaiden kasvoille levitettiin paiseita nostattavaa elohopeaa – Tutustuimme Helsingin kävelykierroksiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  2. 2

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  3. 3

   Uuden Tuntematon sotilas -elokuvan tekijätiimi ottaa kantaa #metoo-keskusteluun ja puolustaa Paula Vesalaa

  4. 4

   Onko se hyvä, jos syysloman jälkeen ash? Testaa, ymmärrätkö, mitä lapsesi sinulle sanovat (ja mitä he sinusta ihan oikeasti ajattelevat)

  5. 5

   Suomen 100-vuotis­juhlan suurin päätös: Edus­kunta antaa 50 miljoonaa euroa tuntemattomalle pikku­säätiölle, jolla ei ole yhtään vakituista työntekijää

  6. 6

   Patjasta löytyi jopa 20 miljoonaa: Pyramidihuijauksen rahanpesusta epäilty tunnusti viimein torstaina

  7. 7

   20 vuotta sitten aamuyöllä tanskalainen vankikarkuri Steen Christensen saapui hotelli Palaceen ja nosti aseen kohti yöportieeri Mikko Tähtisen kasvoja – 30 minuuttia myöhemmin kaksi poliisia makasi teloitettuna kadulla

   Tilaajille
  8. 8

   Suomalaistutkija ratkaisi ongelman, jota fyysikot ovat pähkäilleet 200 vuotta: Miksi vesipisara ei heti valu kaltevalla pinnalla?

  9. 9

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  10. 10

   Nyt puhuu Ensitreffit alttarilla -asiantuntija, joka myöntää mokanneensa eikä usko sen oikean löytämiseen: Miksi täydellisten parien muodostaminen on niin vaikeaa?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  2. 2

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  3. 3

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  4. 4

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  5. 5

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  8. 8

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  9. 9

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  10. 10

   ”Ideologisesti työtön” Ossi Nyman kuuli tukiensa katkaisemisesta Hesarista ja sai haastattelustaan palautevyöryn – ”Ei voi sanoa ääneen, että on tyytyväinen työttömänä”

  11. Näytä lisää