Urheilu

Näin Suomen hiihto nousi häpeän alhosta – alamäki oli jyrkkä ja ylämäessä teki tiukkaa, mutta mäen päällä henki taas kulkee

Entinen ja nykyinen päävalmentaja Reijo Jylhä on ollut huippuhiihdon ytimessä koko 16 vuoden taipaleen ajan. Hän kertoo kuinka vaikea ja monivaiheinen nousu on imagoromahduksen jälkeen ollut.

Urheilu on yleensä luonnostaan aaltoliikettä. Se on kuitenkin lattea sana kuvaamaan, mitä Suomen maastohiihdossa on tapahtunut 16:n viime vuoden aikana. Siis Lahden vuoden 2001 MM-kisojen ja tulevien MM-kisojen välillä.

Vuoden 2001 surullisenkuuluisan dopingvyyhdin jälkeen Suomen maastohiihto oli tavallaan nollapisteessä.

Suurimmat tähdet olivat kilpailukiellossa, valtaosa Hiihtoliiton ja maajoukkueen sponsoreista oli katkaissut yhteistyön, kansa pilkkasi ja ulkomaillakin ilkuttiin.

Suomen huippuhiihto oli silloin kaikkien aikojen alennustilassa jättiläismäisen taloudellisen ja imagoromahduksen jälkeen.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Vain yksi henkilö on ollut suomalaisen hiihdon avainrooleissa koko tämän 16 vuoden taipaleen ajan. Hän on entinen ja nykyinen päävalmentaja Reijo Jylhä.

Jylhä on toiminut päävalmentajana kahteen otteeseen ja hyvin erilaisissa oloissa. Siinä välissäkin hän oli koko ajan lähellä maajoukkuetta, urheilijoiden henkilökohtaisena valmentajana ja voimakkaana taustavaikuttajana.

Päävalmentajaksi Jylhä nousi B-maajoukkueen valmentajan tehtävästä, kun vaikeassa tilanteessa varteenotettavat ehdokkaat olivat vähissä.

Hänen ensimmäinen päävalmentajakautensa kesti viisi vuotta ja päättyi Torinon olympialaisten jälkeen keväällä 2006.

Jylhä sai vedettäväkseen erittäin raskaan taakan. Maajoukkueen urheilijat eivät olleet alussa maailman huipputasoa, ja resurssit olivat vähissä.

”Isoin haaste oli, että menestyksessä ei ollut jatkumoa. Ei ollut riittävästi kokemusta kansainvälisestä menestyksestä. Tarina katkesi”, Jylhä muistelee.

Pian kävi selväksi, että suomalaiset eivät olleet ainoita, jotka siihen aikaan olivat parantaneet suorituskykyään kielletyin konstein.

”Salt Laken kisat olivat murrosvaihetta dopingasioitten suhteen. Oli näkyvissä iso ero puhtaan urheilun ja dopingurheilun välillä”, Jylhä sanoo.

Hän tarkoittaa Espanjaa edustaneen saksalaisen Johann Mühleggin ja venäläisten Larisa Lazutinan ja Olga Danilovan veridopingkäryjä vuoden 2002 olympialaisissa.

”Se leimasi sitä alkua ja loi epäuskoa, oliko mahdollista menestyä puhtaalla urheilulla. Se oli keskustelu, jota paljon käytiin.”


Pikku hiljaa menestystä alkoi tulla nimenomaan naisissa.

Virpi [Kuitunen] tuli takaisin ja halusi näyttää, että hän on oikeasti hyvä urheilija.”

Myös Aino-Kaisa Saarinen alkoi nousta kansainväliseen kärkeen. Pirjo Manninen palasi parin vaikean vuoden jälkeen huipulle.

Miehissä sprintterit Keijo Kurttila ja Lauri Pyykönen ylsivät satunnaisesti kärkisijoille maailmancupissa, ja Sami Jauhojärvi kehittyi.

”He menestyivät siihen nähden ihan hyvin, kun ajattelee, millaisista lähtökohdista he ponnistivat. Arvokisoissa menestys oli huonompaa kuin maailmancupissa.”

Kun pahin kohu oli vähän laantunut, tuli uusi isku. Kaisa Variksen dopingkäry oli raju takaisku kevättalvella 2003.

”Silloin itse koin, että tästä ei tule mitään. Mutta se oli ensireaktio. Sitten oli mietittävä, miten mennään eteenpäin, ettei homma pysähdy liikaa vaan jatkuisi kaikesta huolimatta.”

Tässä vaiheessa tapahtui eräänlaisena imagonhallintakeinona ”puhdas sivustaveto”, kuten Jylhä kuvaa.

Näyttelijä Risto Kaskilahti tuli mukaan maajoukkueen toimintaan ulkojäsenenä, ja sitä seurattiin MTV3:n Elixir-ohjelmassa.

”Sanoin urheilijoille, että hetken aikaa huomio menee vähän muualle. Se liittyi vähän maineenhallintaan.”


Jylhä arvioi, että Variksen käryn vaikutukset näkyivät eniten yhteistyökumppaneissa ja henkisesti hänessä itsessään.

”Jäi kuva, että urheilullisesti se ei enää tiputtanut tilannettamme. 2005 ja 2006 urheilijat menivät koko ajan eteenpäin.”

Vuoden 2005 MM-kisoissa Saksan Oberstdorfissa alkoi tuloksellinen nousukausi.

Siitä oli saatu esimakua jo edellisenä talvena, kun Kuitunen otti ensimmäisen mc-voittonsa paluunsa jälkeen.

Kuitunen sairasteli MM-kisojen alussa mutta hiihti hopeaa päätösmatkalla 30 kilometrillä, ja Saarinen oli neljäs. Lisäksi naisten sprinttiviestissä Pirjo Manninen ja Riitta-Liisa Roponen saivat hopeaa.

Torinon olympialaisissa tuli takapakkia, kun ykköshiihtäjä Kuitunen sairasteli ja oli kaukana parhaasta vireestään. Ainoa mitali tuli sprinttiviestissä, kun Kuitunen ja erinomaisesti hiihtänyt Saarinen saivat pronssia.

Torinon kisojen jälkeen norjalaisesta Magnar Dalenista tuli Suomen ensimmäinen ulkomainen hiihdon päävalmentaja.

Jylhä oli taustalla vaikuttamassa seuraajansa valintaan.

Dalen toi monien mielestä sitä mitä haettiinkin: uusia tuulia – myös suksihuoltoon, uskoa tekemiseen sekä vaikutteita Norjan ja Ruotsin maajoukkueista, joissa hän oli toiminut.

Arvokisamenestyksen osalta Dalen tuli tavallaan vähintään puoliksi katettuun pöytään, kun Kuitusen ura saavutti huipennuksensa ja Saarinen nousi huipulle.


Kuitunen voitti maailmancupin kokonaiskilpailun peräkkäin 2007 ja 2008.

Vuosien 2007 ja 2009 MM-kisoissa Suomen hiihtäjät saivat yhteensä 12 mitalia.

Liberecin vuoden 2009 kahdeksan MM-mitalin menestyksen perusteella Dalen valittiin Suomessa Vuoden valmentajaksi.

Tämä herätti lajipiireissä kuohuntaa, koska monien mielestä kunnia kuului enemmän mitalistien henkilökohtaisille valmentajille.

Vancouverin olympialaisissa naiset saivat viestissä ja Aino-Kaisa Saarinen 30 km:llä (p) pronssia.


Oslon MM-kisoissa 2011 Matti Heikkiselle ja suksihuollolle osui se usein puhuttu pöljä päivä, ja tuloksena oli 15 km:n (p) maailmanmestaruus.

Sen jälkimainingeissa Norjan mediassa todettiin usealla taholla, että nyt Lahden 2001 tapahtumat voidaan unohtaa.

Vain muutama päivä myöhemmin osa maajoukkueen hiihtäjistä, mm. Jauhojärvi, ilmaisi suoraan, että Dalen ei enää nauti heidän luottamustaan.

Kevään SM-kisojen yhteydessä pidetyssä kritiikkipalaverissa Saarinen vaati Dalenia eroamaan.

Dalen kuitenkin jatkoi tehtävässään vielä kolme kautta. Hänen Suomen-keikkansa päättyi kohottavaan menestykseen Sotšin olympialaisissa, kun Iivo Niskanen ja Sami Jauhojärvi hiihtivät ikimuistoisessa sprinttiviestissä kultaa, ja naisten molemmissa viesteissä tuli hopeaa.

Lisäksi Saarinen ja Niskanen olivat hilkulla saavuttaa henkilökohtaisen mitalin.

Lahden 2001 tapahtumien taloudellisista tappioista toipuminen kesti paljon kauemmin kuin urheilullinen nousu.

Runsas vuosi Lahden jälkeen Hiihtoliiton silloinen toimitusjohtaja Jari Piirainen arvioi, että liitto oli menettänyt Lahden tapahtumien seurauksena vähintään kaksi miljoonaa euroa. Eikä se jäänyt siihen.

”Resurssien osalta käytiin ihan pohjalla. Hankalimmat vuodet olivat 2003–2005”, Jauhojärvi muisteli HS:n haastattelussa vuosi sitten.

Hiihtoliiton taloudellinen ahdinko meni niin pitkälle, että vuonna 2009 Piirainen irtisanoi usean muun henkilön lisäksi itsensä.

Talouskriisi oli velkaantuneessa liitossa pääsyy organisaatiohajaannukseen. Alppilajit erkaantuivat ensin omaksi liitokseen, joka sai nimekseen Ski Sport Finland.

Talven 2009–2010 aikana syntyivät mäen ja yhdistetyn Finnjumping ja Maastohiihto ry.

Sittemmin lakkautettu Maastohiihto ry ei jäänyt kovin kunniakkaana osana Suomen hiihdon historiaan, muun muassa amatöörimäisen johtamisen takia.

”Mutta tilanne vaati senkin vaiheen. Oli niin paljon ristiriitoja, joita ei saatu muuten kuntoon kuin käymällä välillä erillään. En näe siinä kuitenkaan hirveän paljon juttuja, jotka olisivat olleet isoja virheitä”, sanoo Jylhä, joka oli itse valmistelemassa Maastohiihdon perustamista.

Hiihdon nousua ja imagon paranemista kuvaa osaltaan sponsoroinnin ja viestinnän tutkimusyrityksen Sponsor Insightin vuodesta 2006 lähtien tekemä Sponsor Navigator -tutkimus, jolla on selvitetty laajalla otannalla suomalaisten kiinnostusta urheiluun ja lajien seuraamista.

Vuonna 2006 hiihto oli kuudentena, sen jälkeen neljänä vuonna viidentenä. Yhden neljännen sijan jälkeen hiihto on ollut vuosina 2012–16 kolmantena. Edellä ovat olleet jääkiekko ja yleisurheilu.

Myös television katsojamittausten mukaan hiihto on edelleen yksi seuratuimmista lajeista.

Keväällä 2014 Jylhä palasi päävalmentajaksi saatuaan läpi omat ehtonsa, että ympärille rakennetaan ihan uudenlainen valmennuksellinen toiminta- ja yhteistyömalli.


Yhteistyön osapuolena on ollut aikaisempaa tiiviimmin ja tehokkaammin ennen kaikkea Olympiakomitean huippu-urheiluyksikkö ja Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskus Kihu.

Aloittaessaan toisen pestinsä Jylhä arvioi olevansa valmentajana muuttunut mies, huomattavasti kokeneempi ja pätevämpi.

”Tällä kertaa isoin ero on siinä, että tiedän, mihin olen menossa. Silloin en osannut tai tiennyt oikeastaan mistään mitään. Nyt kokemukseni maailmantason urheilijoitten tekemisestä on ihan eri luokkaa”, Jylhä sanoi.

Nyt Jylhä vie MM-Lahteen joukkueen, jossa on mitaliehdokkaita ihan realistiselta pohjalta.

Juttua korjattu klo 9.30. Vancouverin olympialaisissa myös Aino-Kaisa Saarinen hiihti pronssia (30 km:llä) naisten viestijoukkueen lisäksi.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Hiihto
 • MM-Lahti 2017
 • Urheilu
 • Jussi-Pekka Reponen
 • Maastohiihto
 • Doping
 • Antidoping
Urheilun luetuimmat
 1. 1

  Räikkönen nousi kolmanneksi USA:n gp:ssä, kun laittoman ohituksen tehnyt Verstappen sai aikasakon – miesten kohtaaminen takahuoneessa meni virnistelyksi

 2. 2

  Rasmus Ristolainen on historiallisessa vauhdissa – NHL:n alkukauden tilastokärjen taakse jäävät kaikki tähdet

 3. 3

  Luokka oli villi, vaikea ja välitunneilla jopa tapeltiin – sitten opettaja kyllästyi häiriköiviin oppilaisiin ja teki keksinnön

  Tilaajille
 4. 4

  Liverpool koki painajaisen Wembleyllä – Klopp nöyryytti topparia aikaisella vaihdolla

 5. 5

  Miksi Tim saa tonneja ja Tinni taskurahoja maajoukkuepeleistä? – Palloliiton on korjattava historiasta kumpuava vääryys

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Luokka oli villi, vaikea ja välitunneilla jopa tapeltiin – sitten opettaja kyllästyi häiriköiviin oppilaisiin ja teki keksinnön

  Tilaajille
 2. 2

  Lauri Markkanen iski toisessa NBA-pelissään tupla-tuplan – ”Hänellä on mahdollisuus tulla todella, todella isoksi tässä liigassa”

 3. 3

  Miksi Tim saa tonneja ja Tinni taskurahoja maajoukkuepeleistä? – Palloliiton on korjattava historiasta kumpuava vääryys

 4. 4

  Räikkönen nousi kolmanneksi USA:n gp:ssä, kun laittoman ohituksen tehnyt Verstappen sai aikasakon – miesten kohtaaminen takahuoneessa meni virnistelyksi

 5. 5

  Huippuvalmentaja ja pelaajalegenda ylistivät pelin jälkeen Lauri Markkasta

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Luokka oli villi, vaikea ja välitunneilla jopa tapeltiin – sitten opettaja kyllästyi häiriköiviin oppilaisiin ja teki keksinnön

  Tilaajille
 2. 2

  Suomalainen Mikael Heerman osallistui maailman rankimpaan juoksukisaan – Barkley Marathon on liki sadistinen koettelemus, jonka maaliin on päässyt vain kourallinen ihmisiä

  Tilaajille
 3. 3

  Lauri Markkanen iski toisessa NBA-pelissään tupla-tuplan – ”Hänellä on mahdollisuus tulla todella, todella isoksi tässä liigassa”

 4. 4

  Lauri Markkanen avasi NBA-uransa kuin tähti – löi Chicago Bullsin aloitus­viisikossa pöytään kaikkien aikojen suomalaislukemat: ”Käytin mahdollisuuteni”

 5. 5

  Telinevoimistelun olympiavoittaja syyttää joukkuetoveria ja lajin ylivoimaista hallitsijaa raiskauksesta: ”Hirviö, joka piti minua vankina pelossani niin monta vuotta”

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Punavuorelaiset eivät astuisi jalallaankaan itäkeskuslaiseen esikouluun – esiopetuksen resurssit Helsingissä on jaettu epätasaisesti

  2. 2

   Tukholman elitistisimmässä alakoulussa luokkahuoneilla on kuninkaallisten nimet ja oppilailla MacBookit – Ulos jääneiden vanhemmat juoksevat rehtoria kiinni kaupungilla ja itkevät

   Tilaajille
  3. 3

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  4. 4

   Vanhempien ”koulushoppailua” näkyy Helsingissäkin – alueiden eriarvoistumista ei ole kyetty täysin torjumaan

  5. 5

   Masennus ei ole yksi vaan 12 eri sairautta – kaikki ne vaativat myös erilaiset hoidot, sanovat suomalaistutkijat

   Tilaajille
  6. 6

   Tuleeko laina-autolla ajelu kalliiksi, ja mikä on kätevin palvelu? HS testasi kaksi viikkoa yhteiskäyttö­autoilua Helsingissä

  7. 7

   Norjalainen hotellisijoittaja kehuu Helsinkiä – ”Voisin rakentaa tänne 14 hotellia lisää”

  8. 8

   Björn Wahlroos: Uusi perustuslaki vei hallituksen valtaa, presidentin valtaoikeuksien lisäämistä tulisi vakavasti harkita – nykyinen järjestelmä ”vaikuttanut maan poliittiseen lamaannukseen”

  9. 9

   OP:sta katoaa tuhansia työpaikkoja, tuleeko mitään tilalle? Historia opettaa, että teknologia sekä tuhoaa että luo työtä

  10. 10

   Räikkönen nousi kolmanneksi USA:n gp:ssä, kun laittoman ohituksen tehnyt Verstappen sai aikasakon – miesten kohtaaminen takahuoneessa meni virnistelyksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  2. 2

   Luokka oli villi, vaikea ja välitunneilla jopa tapeltiin – sitten opettaja kyllästyi häiriköiviin oppilaisiin ja teki keksinnön

   Tilaajille
  3. 3

   Kuvia Suomesta 22: Emilia Kangasluoma kuvasi isoäitinsä arkea palvelutalossa

  4. 4

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  5. 5

   Älä keitä kahvia, leivo tai käy päiväkausiin suihkussa – HS kokosi ohjeet, mitä tehdä, jos epäilet kotona kosteusvauriota

  6. 6

   Lunta tai räntää luvassa ensi viikolla lähes koko maahan – ”Renkaiden vaihto vasta keski­viikkona menee jo myöhäiseksi”

  7. 7

   Sipilä vaati Väyrysen eroa keskustasta – Väyrynen vastaa: ”Paikallisyhdistyksen pitäisi erottaa, mutta Keminmaan keskustaseuran puheenjohtajana en aio ryhtyä toimenpiteisiin”

  8. 8

   Johtuuko masennuksen lisääntyminen siitä, että onnen korostaminen on mennyt överiksi?

  9. 9

   Unkari sulkee kaikki turvapaikan­hakijat piikki­lankojen taakse – HS kuvasi helikopterilla parakki­leirit ja selvitti, mitä leireillä tapahtuu

  10. 10

   ”Seksuaalinen ahdistelu on ihanaa”, sanoi venäläinen näyttelijätär – naisten oikeuksien puolustaminen ei ole muotia Venäjällä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  2. 2

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  3. 3

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  4. 4

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  5. 5

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  8. 8

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  9. 9

   Luokka oli villi, vaikea ja välitunneilla jopa tapeltiin – sitten opettaja kyllästyi häiriköiviin oppilaisiin ja teki keksinnön

   Tilaajille
  10. 10

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Tukholman elitistisimmässä alakoulussa luokkahuoneilla on kuninkaallisten nimet ja oppilailla MacBookit – Ulos jääneiden vanhemmat juoksevat rehtoria kiinni kaupungilla ja itkevät Tilaajille
  3. Rasmus Ristolainen on historiallisessa vauhdissa – NHL:n alkukauden tilastokärjen taakse jäävät kaikki tähdet
  4. Vanhempien ”koulushoppailua” näkyy Helsingissäkin – alueiden eriarvoistumista ei ole kyetty täysin torjumaan
  5. Björn Wahlroos: Uusi perustuslaki vei hallituksen valtaa, presidentin valtaoikeuksien lisäämistä tulisi vakavasti harkita – nykyinen järjestelmä ”vaikuttanut maan poliittiseen lamaannukseen”
  6. Räikkönen nousi kolmanneksi USA:n gp:ssä, kun laittoman ohituksen tehnyt Verstappen sai aikasakon – miesten kohtaaminen takahuoneessa meni virnistelyksi
  7. Tunti sitten
  8. Tuleeko laina-autolla ajelu kalliiksi, ja mikä on kätevin palvelu? HS testasi kaksi viikkoa yhteiskäyttö­autoilua Helsingissä
  9. Punavuorelaiset eivät astuisi jalallaankaan itäkeskuslaiseen esikouluun – esiopetuksen resurssit Helsingissä on jaettu epätasaisesti
  10. Kauppasopimukset ovat Trumpille liian vaikea aihe
  11. OP:sta katoaa tuhansia työpaikkoja, tuleeko mitään tilalle? Historia opettaa, että teknologia sekä tuhoaa että luo työtä
  12. Norjalainen hotellisijoittaja kehuu Helsinkiä – ”Voisin rakentaa tänne 14 hotellia lisää”
  13. Näytä lisää