Urheilu    |   Lahden MM-hiihdot

Krista Pärmäkoski nousi vihdoin MM-kisojen mitaliehdokkaaksi, kun kestävyysurheilun lainalaisuudet toteutuivat

Suomi lähtee mitalijahtiin – HS:n kisaopas neuvoo hiihtokansaa.

Lue kaikki HS:n jutut Lahden MM-hiihdoista täältä.

Yhdeksän vuotta sitten Suomen hiihdossa erottui maailmancupin kokonaiskilpailun voittaneen Virpi Kuitusen johdolla selvä kärkinaisten nelikko, jonka takana ammotti tasollinen aukko.

Maaliskuussa 2008 HS kysyi juniorihiihdon asiantuntijoilta potentiaalisia tulevaisuuden lupauksia. Jokainen vastaaja mainitsi ensimmäisenä yhden nimen: 17-vuotiaan Krista Lähteenmäen.

Rukan SM-kisoissa Lähteenmäki sijoittui tuolloin 5 km:llä (v) viidenneksi ja 30 km:llä (p) yhdeksänneksi.

Hän erottui kilpakumppaneistaan käärityillä hihoilla – italialaisen Stefania Belmondon esimerkkiä noudattaen.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

”Hiihdossa tavoitteena on kehittyä koko ajan ja menestyä myös aikuisten sarjassa. Virpin jälkiä pyrin kulkemaan. Ei voi kuin ihailla häntä. Hienoa työtä on tehnyt”, ikäisekseen kypsän ja määrätietoisen oloinen Lähteenmäki sanoi HS:n haastattelussa.

Samana talvena hän oli jo voittanut muun muassa 18-vuotiaitten Pohjoismaitten mestaruuden.

Matkan varrella lahjakas hiihtäjä on kehittynyt maailman huipulle, ja sukunimi on vaihtunut avioitumisen myötä. Nyt 26-vuotias Krista Pärmäkoski on henkilökohtaisissa kilpailuissa Suomen suurin mitalitoivo Lahden MM-kisoissa.

Jo vajaa vuosi Rukan SM-kisojen jälkeen Lähteenmäki osallistui uransa ensimmäisiin aikuisten MM-kisoihin Tšekin Liberecissä.

Tuolloin hän sai vielä seurata sivusta muun muassa mediakuhinaa Kuitusen ja sen kauden ykköshiihtäjäksi nousseen Aino-Kaisa Saarisen ympärillä.

Kympin (p) kisassa 37:nneksi sijoittunut Lähteenmäki hävisi Saariselle lähes kolme minuuttia, keskimäärin noin 17 sekuntia kilometrillä.

Kokemusta Lähteenmäki pääsi hakemaan seuravana talvena myös Vancouverin olympialaisista. Siellä 10 km:n (v) kisassa tappiota Ruotsin Charlotte Kallalle tuli niin ikään lähes kolme minuuttia, kun sijoitus oli 52:s.

Mutta sitten tapahtui hurja kehitysloikka kohti maailman kärkeä. Oslon MM-kisoissa 2011 Lähteenmäki sijoittui 10 km:llä (p) viidenneksi ja jäi pronssia saaneesta Saarisesta 14 sekuntia.

Lisäksi hän oli mukana molemmissa mitalin saaneissa viestijoukkueissa.

Kun ikää oli 20 vuotta, se oli suomalaisittain poikkeuksellista.


Pärmäkosken nousussa nykyiseen tilanteeseen ollut kehityskaari, jossa kestävyysurheilun lainalaisuudet ovat vain toteutuneet.

Jossain vaiheessa aletaan olla huipulla, kun poikkeukselliseen lahjakkuuteen yhdistetään lisääntynyt ja koventunut oikeanlainen harjoittelu, pitkäjänteisyys ja valmennuksen jatkuvuus.

Pärmäkoskella on ollut sama henkilökohtainen valmentaja Matti Haavisto jo 14 vuotta.

Jo yli viiden vuoden ajan Pärmäkoski on hoitanut mediasuhteensa suomalaisen mittapuun mukaan keskimääräistä ammattimaisemmin, kun apuna on ollut tiedottaja Heidi Lehikoinen.

Joka syksy kilpailukauden kynnyksellä hän on pitänyt oman mediapäivän, jossa on on kerrottu paikoin hyvinkin yksityiskohtaisesti harjoittelusta ja kauden suunnitelmista.

Pienestä koostaan huolimatta 160-senttinen Pärmäkoski on varsin voimakas hiihtäjä. Esimerkiksi pari vuotta sitten hän veti enimmillään 26 leukaa, ja penkkipunnerruksessa nousi 70 kiloa eli reilusti yli oman painon.

Harjoittelumäärän kehityksestä kertoo se, että kaksi vuotta sitten Pärmäkoski harjoitteli toukokuun 2014 alusta huhtikuun 2015 loppuun 730 tuntia.

Nyt vastaavaksi lukemaksi tulee noin 900 tuntia. Raju harjoitusmäärän lisäys tapahtui kaudelle 2015–2016, kun ei ollut arvokisoja. Se tarjosi mahdollisuuden ottaa riskejä.

Tuolloin Pärmäkoski myönsi, että tuntuvampaa määrän lisäystä olisi kannattanut kokeilla jo aikaisemmin. Asiasta oli keskusteltu, ja Haavisto oli ollut maltillisemman linjan kannattaja.

Runsas vuosi sitten Pärmäkoski kertoi oma-aloitteisesti ja hieman yllättäen itsestään tietoja, joista yleensä vaietaan.

Kyse oli maksimaalisesta hapenottokyvystä, joka on edelleen huippuhiihtäjän tärkein fyysinen ominaisuus, vaikka sen merkitys ei korostu nykyajan yhteislähtökilpailuissa samalla tavalla kuin joskus ennen.

Sillä harjoituskaudella Pärmäkoski oli pitkästä aikaa pystynyt viemään hapenottotestinsä loppuun asti. Aiemmin astmakohtaus oli pakottanut keskeyttämään.

Nyt testit tehtiin rullahiihdolla ja vapaalla hiihtotavalla Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskuksen isolla matolla. Aiemmin käytettiin sauvakävelyä.

Valmentaja Haaviston mukaan Pärmäkosken 69,3 milliä (painokiloa kohti minuutissa) vastasi vanhalla menetelmällä tulosta 72–73.

Kyseessä oli kansainvälisen luokan tulos, joten ainakaan hapenottokyvystä Pärmäkosken menestyksen ei pitäisi olla kiinni.

Hapenottokykyyn viitaten Sotkamon urheilulukion kokenut hiihtovalmentaja Esko Paavola on todennut, että Pärmäkoskella on ”Morris Minissä Ferrarin moottori”.


Tämän kauden tasonnousuun Pärmäkoski ja Haavisto ovat nimenneet päällimmäisinä kaksi syytä.

Hiihtäjällä on takana kaksi ehjää eli sairasteluista vapaata harjoituskautta, ja harjoitusmäärä on nostettu vihdoin riittävälle tasolle.

Juuri sairastelujen takia Pärmäkoski oli edellisen kerran arvokisoissa omaan tasoonsa nähden täydessä iskussa Oslossa kuusi vuotta sitten.

”Sen jälkeen en ole saanut kauden parasta suoritusta irti arvokisoissa.”

Syynä ovat olleet sairastelut joko ennen kisoja tai niitten aikana. Esimerkiksi Sotšin olympialaisissa Pärmäkoski oli antibioottikuurilla.

Tähän mennessä Pärmäkoski on menestynyt henkilökohtaisissa kilpailuissa selvästi paremmin maailmancupissa kuin arvokisoissa.

Tällä kaudella hänen perustasonsa on ollut niin korkealla mc-osakilpailuissa, että menestyminen Lahdessa ei vaadi itsensä ylittämistä tai superpäivää.

Katso Lahden MM-kisojen ohjelma tästä linkistä.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Kuka?

Krista Pärmäkoski


 Syntynyt 12.12.1990.

 160 cm, 57 kg.

 Lähtöisin Ikaalisista, asuu Kuortaneella ja osittain Lahdessa.

 Naimisissa jääkiekkovalmentaja Tommi Pärmäkosken kanssa.

 Valmentaja: Matti Haavisto.

 Harrastanut suunnistusta, pyöräilyä, pianonsoittoa, partiota, 4H-kerhoa ja

tanhua.

 Parhaita saavutuksia: Viestin olympiahopea 2014 (ankkuri), sprinttiviestin MM-hopea 2011, viestin MM-pronssi 2011 ja 2015, sprinttiviestin MM-pronssi 2013, kerran toinen ja kolme kertaa neljäs Tour de Skin kokonaiskilpailussa (paras suomalainen), MM-kisoissa 5:s (10 km/p) 2011, maailmancupissa 14 kertaa top-3:ssa, alle 20- ja 23-vuotiaitten maailman­mestari.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • MM-Lahti 2017
 • Hiihto
 • Jussi-Pekka Reponen
 • Urheilu
Urheilun luetuimmat
 1. 1

  Ruotsalainen yleisurheilija väittää: joukkuekaveri raiskasi Helsingissä Suomi–Ruotsi-maaottelun jälkeen

 2. 2

  Maailmancupin avauskisa lähestyy ja Norjan hiihtomaajoukkueessa on täysi kriisi: ”Kyse on kiusaamisesta”

 3. 3

  Sebastien Loeb palaa ensi kaudella MM-ralleihin – maailmanmestari Ogier jatkaa Fordilla tai lopettaa

 4. 4

  ”Pääasia, että on suurempi kuin norjalaisilla” – Suomen uudessa suksihuoltorekassa on myös yläkerta urheilijoita varten

 5. 5

  Yli 2 000 ruotsalaista naista on kirjoittanut seksuaalisesta häirinnästä ja machokulttuurista urheilussa – Anja Pärson: ”Miehet kilpailivat, kuka pystyy koskemaan rintoihini”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Hiihtotähti Therese Johaug vihdoin tunnustaa oman vastuunsa dopingkäryssä – ”Tämä olisi pitänyt sanoa paljon aikaisemmin”

 2. 2

  Hiihtäjä Ristomatti Hakolan puheissa ei ole suodatinta mutta lukupäätä riittää – pyrki ja pääsi oikeustieteelliseen, kun ei voinut selkävaivan takia harjoitella

 3. 3

  USA:n voimistelujoukkueen lääkäri on myöntänyt syyllisyytensä seksuaaliseen hyväksikäyttöön – edessä on 25 vuoden vankeustuomio

 4. 4

  Koripallo sahaa ahneuksissaan omaa oksaansa – ja niin tekee myös moni suomalainen NHL-kiekkoilija

 5. 5

  Donald Trump penää nyt NFL:n pomoilta kovia otteita ja järkeä polvistuvia pelaajia kohtaan: ”Tämä ilmiö tappaa liiganne”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Kun Luhta julkisti suunnittelemansa olympia-asut, niitä haukuttiin ”vahvoissa ja ala-arvoisissa viesteissä” karmeimmiksi koskaan – ”Suunnittelijat ottivat palautteen raskaasti”

 2. 2

  Donald Trump hermostui Kiinasta pelastetun koripalloilijan isän kommenteista – ”Olisi pitänyt jättää heidät vankilaan”

 3. 3

  Lauri Markkasen joukkuekaverit yrittävät lausua suomea, ja lopputuloksen voi arvata – tätä videota on katsottu jo satojatuhansia kertoja

 4. 4

  Jari Mönkkösen elämän pahin painajainen toteutui: Entinen huippu-urheilija halvaantui ja pystyy liikuttamaan vain päätään – ”Jaksan perheeni ja unelmien ansiosta”

 5. 5

  ”Päivänvalossa urheillaan ja yöllä rokataan” – Fitness-maailmanmestari Camilla Rauhala laulaa ronskisti mutta elää terveellisesti ja kurinalaisesti kuin burleski-nunna

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tutkijat löysivät arkistosta sokeriteollisuuden vuosikymmeniksi pimittämät tutkimustulokset, jotka linkittävät sokerin kohonneeseen syöpäriskiin

  2. 2

   Taksikuski raiskasi illan viimeisen asiakkaan Helsingin Suutarilassa ja valitti tuomiostaan – hovioikeus piti tuomion ennallaan

  3. 3

   ”Laitetaan pornografinen kuva itsestä Instagramiin ja saadaan tuntemattomilta miehiltä kehuja” – Psykiatrin mukaan tuhansien nuorten identiteetti on niin hauras, että elämä romahtaa, kun tykkäykset hiipuvat

   Tilaajille
  4. 4

   Neuvostoliittolaisista sotahirvistä uutisointi ja haluttomuus myöntää aprillipilaan haksahtamista toivat Ylelle ja Iltalehdelle langettavat tuomiot JSN:ltä

  5. 5

   Olen kiitollinen Jari Sinkkosen ”munat ja pimppi”-kommentista, sillä se herätteli tärkeää keskustelua – ja muistutti, että tarvitaan myös #vaihtoehtojarille

  6. 6

   ”Veljeni meni kiusaajan kotiin ja hakkasi tämän perusteellisesti” – Koulukiusatut kertovat HS:lle keinoista, joilla kiusaaminen lopulta päättyi: yllättävän moniin tarinoihin kuului väkivalta

   Tilaajille
  7. 7

   Melkein varma työpaikka ja lähes 3 500 euron palkka kenelle tahansa – Mikä estää suomalaisia työttömiä ryntäämästä Norjaan?

  8. 8

   Kansliapäällikkö Päivi Nerg jättää sisäministeriön ja siirtyy sote-johtajaksi – ”Tuli olotila, että kipinä alkoi sammua”

  9. 9

   Saako painopeiton alla paremmin unta? Toimittaja testasi maailmalta Suomeen saapuneen villityksen – Unitutkijan mukaan peitto ei ole ”missään nimessä humpuukiosastoa”

   Tilaajille
  10. 10

   Ruutuaika on vanhentunut käsite, sanovat asian­tuntijat – toimittaja antoi lastensa pelata viikon vapaasti, tässä tulokset

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Melkein varma työpaikka ja lähes 3 500 euron palkka kenelle tahansa – Mikä estää suomalaisia työttömiä ryntäämästä Norjaan?

  2. 2

   Ruutuaika on vanhentunut käsite, sanovat asian­tuntijat – toimittaja antoi lastensa pelata viikon vapaasti, tässä tulokset

  3. 3

   Aikuinen mies oli sukupuoliyhteydessä 10-vuotiaan kanssa, oikeus vapautti raiskaussyytteestä – rikosoikeuden professorit kummastelevat tilannetta

  4. 4

   ”Laitetaan pornografinen kuva itsestä Instagramiin ja saadaan tuntemattomilta miehiltä kehuja” – Psykiatrin mukaan tuhansien nuorten identiteetti on niin hauras, että elämä romahtaa, kun tykkäykset hiipuvat

   Tilaajille
  5. 5

   ”Veljeni meni kiusaajan kotiin ja hakkasi tämän perusteellisesti” – Koulukiusatut kertovat HS:lle keinoista, joilla kiusaaminen lopulta päättyi: yllättävän moniin tarinoihin kuului väkivalta

   Tilaajille
  6. 6

   Tutkijat löysivät arkistosta sokeriteollisuuden vuosikymmeniksi pimittämät tutkimustulokset, jotka linkittävät sokerin kohonneeseen syöpäriskiin

  7. 7

   Nykyisen internetin tärkeimpiin kuuluva periaate ollaan tuhoamassa Yhdysvalloissa – miltä kuulostaisi maksaa Netflixistä nelinkertaista hintaa?

  8. 8

   Tutkijat haastattelivat yli 20:tä Nokian ylintä johtajaa ja tekivät tylyn johtopäätöksen: romahduksen syynä olivat johtamisen ongelmat

  9. 9

   Olen kiitollinen Jari Sinkkosen ”munat ja pimppi”-kommentista, sillä se herätteli tärkeää keskustelua – ja muistutti, että tarvitaan myös #vaihtoehtojarille

  10. 10

   Saako painopeiton alla paremmin unta? Toimittaja testasi maailmalta Suomeen saapuneen villityksen – Unitutkijan mukaan peitto ei ole ”missään nimessä humpuukiosastoa”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

   Tilaajille
  2. 2

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  3. 3

   Ruutuaika on vanhentunut käsite, sanovat asian­tuntijat – toimittaja antoi lastensa pelata viikon vapaasti, tässä tulokset

  4. 4

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  5. 5

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  6. 6

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  7. 7

   Espoolaiset Vaahtorannat rohkaistuivat rakentamaan kotiinsa valtavan näköalaikkunan – sitten huippupoliitikko puuttui peliin, ja ikkunan alle saatetaan raivata luontopolku

  8. 8

   Moni nainen muuttuu ikääntyessään tai lihoessaan toisille näkymättömäksi – sen huomaa, kun kävelee rautatie­asemalla väistämättä ketään

  9. 9

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ruokapaikoissa pääkaupunkiseudulla – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  10. 10

   ”Veljeni meni kiusaajan kotiin ja hakkasi tämän perusteellisesti” – Koulukiusatut kertovat HS:lle keinoista, joilla kiusaaminen lopulta päättyi: yllättävän moniin tarinoihin kuului väkivalta

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Kaikki lähti Alvar Aallon rakennuksista ja puutarjottimista – Kari Virtasesta kasvoi Suomen ykkösarkkitehtien puuseppä
  3. Mustalla huumorilla maustettu Armomurhaaja ei jätä kylmäksi – paitsi joukon lemmikkejä ja roolihahmoja
  4. Hallituksessa kiistaa työllisyys- ja yrityspalvelujen mylläyksestä – siniset jarruttavat erillisoikeuksien myöntämistä suurille kaupungeille
  5. Uudessa Heinähattu ja vilttitossu -elokuvassa on kankeaa dialogia, mutta juoni on onnistunut
  6. Tämän imelän jouluvanukkaan jälkeen et halua joulusta enää kuullakaan – Daddy’s Home -elokuvan jatko-osan ainekset ovat kasassa, mutta niitä ei osata hyödyntää
  7. Sebastien Loeb palaa ensi kaudella MM-ralleihin – maailmanmestari Ogier jatkaa Fordilla tai lopettaa
  8. Sotaveteraanitkin itkivät, kun Helsingin Gayteatteri esitti lavalla tarinan kahden sotilaan suhteesta – Suomen ensimmäinen homoteatteri täyttää kymmenen vuotta
  9. Neuvostoliittolaisista sotahirvistä uutisointi ja haluttomuus myöntää aprillipilaan haksahtamista toivat Ylelle ja Iltalehdelle langettavat tuomiot JSN:ltä
  10. Ruotsalainen Romeo ja Julia -muunnelma on samalla realistinen yhteiskuntakommentti
  11. Game of Thrones -tähti Emilia Clarke kyllästyi katsojiin, jotka kauhistelevat sarjassa näkyvää seksiä ja alastomuutta ja kehottaa heitä kasvamaan aikuisiksi
  12. Näytä lisää