Urheilu

Lumilautailusta Salpausselän kisojen uusi vetonaula? HS kysyi, miten Lahden MM-kisat sujuivat ja mitä pitäisi parantaa

HS kysyi neljältä MM-Lahdessa vahvasti mukana olleelta kisojen onnistumisesta.

MM-hiihdot Lahdessa onnistuivat järjestelyiltään ja suomalaisten hiihtomenestyksen osalta mainiosti. Tätä mieltä ollaan jokaisella taholla, mutta mikä onnistui esimerkiksi valmentajan näkökulmasta ja missä on kehitettävää kaupunginjohtajan mielestä.

HS kysyi neljältä MM-Lahdessa vahvasti mukana olleelta kisojen sujumisesta.

Teemu Pasanen, maajoukkueen hiihtovalmentaja:

Hyvää:

”Joukkueena saimme aika lailla parhaan tuloksen, viisi mitalia. Tavoitteena oli taistella joka päivä mitalista ja joka päivä myös taistelimme mitalista jokaisella matkalla. Teimme harjoituskaudella oikeita asioita. Terveydenhoito onnistui myös hyvin – mitään sairasteluja ei tullut kisojen aikana. Ei tullut muun muassa flunssaepidemioita.”
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

”Taktiikan noudattaminen onnistui myös useissa kilpailuissa.”

Kehitettävää:

”Muutama pieni kriisitilannekin oli. Joukkueena toimimista ja kommunikointia pitää vielä parantaa. Huolto onnistui suurimmassa osassa kilpailuista erittäin hyvin, mutta muutamissa kilpailuissa oli parannettavaa. Osalla kilpailijoista ei saatu huippuvirettä kisoihin.”

Janne Leskinen, Lahti 2017:n pääsihteeri:

Hyvää:

”Lista on aika pitkä. Suorituspaikkojen kunnossa ja kilpailujen läpiviennissä ei ollut yhtäkään ongelmaa. Mäkikisojen aikana oli toki onneakin mukana.”

”Kisavieraiden viihtyvyyden osalta onnistuimme aika hyvin viemään suunnitelman maaliin, eli saimme laajennettua tapahtumakokemusta koko päivän mittaiseksi asiaksi, joka koostuu erilaisista asioista. Urheilulla on tietysti osuus tässä, mutta se ei ole ainoa viihtyvyyden tae. Esimerkiksi ruuassa ja juomassa pitää olla laatua. Palveluhenkisyys meni erittäin hyvään suuntaan.”

Kehitettävää:

”Kyllähän tapahtuman visuaalisuutta voisi viedä vielä pidemmälle, mutta se on talouskysymys, kuinka paljon haluaa laittaa rahaa kiinni.”

”Ensimmäisenä lauantaina ison yleisömäärän osalta palveluketju, esimerkiksi katsomoihin siirtyminen, olisi voitu käydä paremmin läpi viranomaisten ja meidän kanssa.”

”Teimme ennen kisoja kuluttajatutkimuksen jonka mukaan 20–30 prosenttia ihmisistä tekee ostopäätöksen kisapäivänä. Todellisuudessa alle 10 prosenttia asiakkaista osti lipun portilta tai verkosta kisapäivänä.”

Jyrki Myllyvirta, Lahden kaupunginjohtaja:

Hyvää:

”Kyllä voi olla tyytyväinen. Ensimmäinen ilonaihe oli jo syksyllä, kun näki hiihtourheilun arvostuksen ja näkyvyyden kasvaneen. Lahdessa asiat sujuivat hyvin ja onnistuneesti. Meidän edellytykset osoittautuivat kaikilla mittareilla hyviksi, minkä tiesimmekin, mutta nyt se on käytännössä testattu. Tunnelma oli erinomaisen hyvä ja kaupunkilaiset olivat siinä mukana.”

”Kansainvälinen hiihtoliitto painotti hakuprosessin aikana, että Suomessa ei ole ollut maailmacupeissa aina sellaista kansanjuhlatunnelmaa kuin joissain muissa maissa. Tämä heitettiin meille haasteeksi. Kisaorganisaatio onnistui siinä hyvin. Vaikka edellisistä kisoista on paljon aikaa, lahtelaiset osasivat tulla mukaan.”

Kehitettävää:

”Pohjoismaisiin lajeihin kiinnostus ei ole enää ollut samanlaista kuin aiemmin. Jatkossa täytyy miettiä sitä, miten näihin voisi liittää muita talvilajeja kuin pohjoismaisia lajeja. En lupaa ensi vuodeksi [Salpausselän kisoihin] vielä mitään, mutta sillä puolella voidaan edetä ja tehdä enemmän. Selvitämme, miten esimerkiksi lumilautailu sopisi.”Erkki Raita, Lahden Hiihtoseuran toiminnanjohtaja:

Hyvää:

”Olemme tyytyväisiä ja ylpeitä talkooporukasta, jonka vastuulla oli kisojen tekninen järjestäminen. Siihen liittyi myös järjestyksen valvontaa. Vapaaehtoisia oli 350 ja teknisessä hommassa yli 700 ihmistä. Meni aivan briljantisti.”

Kehitettävää:

”Ei mitään isompaa ollut. Ainahan teknisessä puolessa on pientä fiilaamista, mutta se meni kuin Strömsössä.”
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • MM-Lahti 2017
 • Hiihto
 • Lahti
 • Salpausselän kisat
 • Lumilautailu
 • Ismo Uusitupa
Urheilun luetuimmat
 1. 1

  Alppihiihtotähti ei halua edustaa Trumpin hallintoa olympialaisissa – järkyttyi saamastaan palautteesta

 2. 2

  Ranskan ympäriajon nelinkertainen voittaja jäi kiinni dopingista – selityksenä voimakkaiden astmaoireiden hoitaminen

 3. 3

  Keihäslegenda Seppo Räty palkittiin veikeällä summalla – liittyy hirmukiskaisuun

 4. 4

  Kiusallinen tilanne kesken seremonian tallentui kameraan: Leo Komarov tarjosi kättä – mestarijoukkueen tähti näpräsi vain kännykkäänsä

 5. 5

  Pakkasta, järkyttävän kallista olutta, ei tietoakaan keskiyön auringosta – Arsenalin Ruotsin kannattajat toivottavat muiden maiden fanit talviseen Östersundiin

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

 2. 2

  Saksan vihatuin jalkapallojoukkue kuvasi tunteitaan Kummelin klassikkosketsillä katastrofaalisen tappion jälkeen – NBA-joukkue ja Danske Bank ovat käyttäneet samaa pätkää

 3. 3

  Ilkka: Poliisi tutkii kahden jalkapalloilijan kuolemaan johtanutta kolaria tappona – pelaajien auto ajautui vastaan tulleen kuorma-auton eteen

 4. 4

  ”Saalistajaksi” nimetty entinen hiihtovalmentaja sai 12 vuoden vankeustuomion seksuaalisesta hyväksikäytöstä – uhreista nuorimmat olivat 12-vuotiaita

 5. 5

  Jesse Puljujärven nykyvire kerää ylistystä – tärkeän tilaston ykkösenä: ”Taisi katsoa liikaa Lainetta ja Matthewsia”

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Facebookin ex-johtaja ja muut sosiaalisen median kehittäjät myöntävät luoneensa hirviön, jota he eivät osaa pysäyttää: ”Kukaan ei pysty enää keskittymään”

  4. 4

   Paljastava pukeutuminen on häirintää

  5. 5

   Tuntemattoman sotilaan räjähdyskohtaus rikkoi Guinnessin maailmanennätyksen – saavutus huomattiin ulkomaillakin

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Sinnikäs tee se itse -henkilö kiinnittelee aidonnäköisiä liikennemerkkejä Mellunmäessä – ”En ymmärrä yhtään”, hämmästelee kaupungin työntekijä

  8. 8

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  9. 9

   HS maistoi 8 täyteläistä joulupöydän punkkua – yksi sai viisi tähteä

   Tilaajille
  10. 10

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  8. 8

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  11. Näytä lisää