Urheilu

Naisten jalkapallomaajoukkueen valmentaja Anna Signeul haluaa lisätä tasa-arvoa – ”Todennäköisesti en saisi töitä miesten jalkapallosta”

Skotlannissa naisten jalkapallon mullistanut ruotsalainen Anna Signeul kertoo, miten lajiin saataisiin lisää tasa-arvoa myös Suomessa.

Suomen naisten jalkapallomaajoukkueen tuleva päävalmentaja Anna Signeul, 55, on ehtinyt tottua uransa aikana vähättelyyn.

Naisvalmentajia vähättelevä puhe johtuu hänen mukaansa siitä, että naiset eivät yksinkertaisesti saa näyttää osaamistaan jalkapallossa. Työmahdollisuuksia on vähän.

Signeulin uran alussa Ruotsissa jotkut miesvalmentajat ajattelivat, että hän oli saanut työnsä sukupuolensa takia.

”Jos mies ja nainen ovat yhtä päteviä, pitäisi naisen saada mahdollisuus työhön, sillä miesvalmentajat voivat kuitenkin saada töitä miesten jalkapallosta”, Signeul sanoo.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

”Jos mies kuitenkin on parempi valmentajana, hänet pitäisi palkata.”

Palloliitto teki tasa-arvon kannalta hyvän peliliikkeen, kun se palkkasi ruotsalaisen Signeulin. Syksyllä työnsä aloittava Signeul on vasta ensimmäinen nainen Suomen naisten päävalmentajana.

”Naisten jalkapallossa tehdään historiaa koko ajan”, hän sanoo.

”Kun olin Skotlannissa 12 vuotta, teimme historiaa jatkuvasti. Selvisimme ensimmäistä kertaa Skotlannin maajoukkueen kanssa naisten jalkapallon EM-turnaukseen.”

Se oli samalla Skotlannin ensimmäinen arvoturnauspaikka 18 vuoteen.

Naisten nousua jalkapallovalmentajiksi vaikeuttaa se, että naiset eivät itse näe työssä uramahdollisuuksia.

”Siinä mielessä se muistuttaa menneisyydestä, eiväthän naiset uskoneet voivansa luoda uraa jalkapalloilijoina.”

Lopulta kyse on urheilun rahoista. Signeulin mukaan naisten jalkapalloon pitää saada lisää rahaa ja rahan avulla enemmän työpaikkoja.

Miten naisiin ja nuoriin tyttöihin vaikuttaa se, että mediassa valta-asema on miesten urheilulla?

”Miesten valta-asema on täysin väärin. Naiset ovat 50 prosenttia yhteiskunnasta. Velvollisuutemme on näyttää naisroolimalleja valmentajina ja pelaajina nuoremmille sukupolville.”

Signeulin mukaan järjestöjen ja yritysten on aika herätä ja kantaa vastuunsa.

”Yritykset eivät voi enää perustella omistajilleen, miksi kaikki sponsoriraha pannaan miesten urheiluun. Myöskään paikallishallinnot eivät voi perustella sitä, että kaikki tuki annetaan miesten urheilulle.”

Signeulin mukaan naisten on todistettava osaamisensa voittamalla, siinä missä miestenkin. Hänen oma ahaa-elämyksensä tuli Ruotsin jalkapalloliiton A-valmentajakurssilla, jonka ohjaajana toimi naisten silloinen päävalmentaja Ulf Lyfors.

”Hän sanoi, että Anna sinä olet todella hyvä valmentaja ja tunnet jalkapallon. Olin ällikällä lyöty. Aloin pohtia, miksi hän ajatteli niin.”

Signeul miettii pitkään vastausta kysymykseen, onko hän törmännyt niin sanottuun lasikattoon, joka olisi estänyt häntä nousemasta jalkapallon hierarkiassa. Hän muistuttaa, että Lilleströmin neljä kertaan viidessä vuodessa Norjan mestariksi valmentanut Hege Riise ei saanut Norjan naisten maajoukkueen päävalmentajan paikkaa, vaan se meni Ruotsin Damallsvenskanseura Linköpingiä luotsanneelle Martin Sjögrenille.

”Todennäköisesti en saisi työtä miesten jalkapallosta. Skotlannissa on yksi naisvalmentaja miesten jalkapallossa, kolmosdivisioonassa”, hän huomauttaa.

Signeulin mukaan jalkapallossa on edelleen rakenteita, jotka estävät naisia saamasta töitä lajin parista. Asenteet muuttuvat, mutta se vie aikaa.

”Englannissa hallitus sanoi jalkapalloliitolle, että tämä peli ei enää vetele.”

”Ruotsissa, Norjassa ja Suomessa on varmasti vielä paljon ihmisiä, joiden mielestä naisten jalkapallolla ei pitäisi olla yhtä paljon resursseja kuin miesten jalkapallolla.”

Englannissa uudet linjaukset velvoittavat urheilujärjestöjä varmistamaan, että 30 prosenttia hallituspaikoista on naisilla. Englannin jalkapalloliitto joutui valitsemaan hallitukseensa lisää naisia välttääkseen valtion sanktiot.

Sama rakenteellinen ongelma on Suomen jalkapallossa, vaikka asiasta on puhuttu vuosikausia.

Kahdeksan vuotta sitten Palloliitto sitoutui siihen, että vuonna 2016 toiminnan kaikilla tasoilla naisten suhteellinen osuus vastaisi heidän osuuttaan rekisteröidystä pelaajamäärästä.

Vuonna 2016 harrastajista 23 prosenttia oli tyttöjä ja naisia. Julistus on joko unohtunut tai oli pelkkää sanahelinää, sillä Palloliiton hallituksen 11 jäsenestä vain yksi (9 %) on nainen. Liittovaltuuston 30 jäsenestä vain neljä (13 %) on naisia.

Palloliiton henkilöstössä tasa-arvo sentään toteutuu paremmin.

Pääsihteeri Marco Casagranden mukaan poikien ja miesten maajoukkueissa oli viime vuonna valmentajina ja managereina laskennallisesti 11,5 työntekijää ja tyttöjen ja naisten maajoukkueissa seitsemän työntekijää. Henkilöstöstä naisia oli 30 prosenttia.

”Sellainen on luova ympäristö, jossa naiset ja miehet työskentelevät yhdessä. Skotlannissa kolmen suurimman puolueen puheenjohtajat ovat naisia – olen siitä todella ylpeä. Siellä tasa-arvo on tapetilla, mikä tekee yhteiskunnasta paremman”, Signeul sanoi.

Skotlannin mediassa on kerrottu, miten Signeul mullisti naisten jalkapallon maassa. Se vaati ihmisten vakuuttamista ruohonjuuritasolta ylimmälle tasolle.

Signeulin aikana naiset ryhtyivät harjoittelemaan enemmän, saivat parempia harjoitusolosuhteita, ja naisten liiga muuttui ammattimaisemmaksi.

Signeul sanoo näkevänsä Suomessa paljon nuoria pelaajia, joilla on hyvä työmoraali.

Heihin hän on valmis satsaamaan.

Skotlannissa kysytään nyt Signeulilta, kenen pitäisi olla hänen seuraajansa ja pitäisikö seuraajan olla mies vai nainen vai onko sillä väliä.

”Jos haluamme saada naisvalmentajia, meillä pitää myös olla naisvalmentajia roolimalleina huipputasolla. Jos tärkeimmät valmennustehtävät on täytetty miehillä, se ei inspiroi naisia valmentajan uralle.”

Signeul kertoo tyytyväisenä huomanneensa, miten Skotlannissa monet vanhemmat haluavat tyttäriensä pelaavan nykyään jalkapalloa, koska jalkapallo antaa tytöille terveellisen elämäntavan, hyvän sosiaalisen verkoston ja taitoja elämään.

”Sanon vanhemmille, että sillä ei ole väliä, lopettavatko tytöt pelaamisen 16-vuotiaana. Jalkapallo on antanut heille joka tapauksessa monia vuosia lajin parissa, ja siitä he hyötyvät koko elämänsä ajan.”

”He oppivat toimimaan ryhmässä, asettamaan tavoitteita, saavuttamaan asetettuja tavoitteita ja elämään terveellisesti ja kurinalaisesti”, Signeul toteaa.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Kuka?

Anna Signeul


 Syntynyt Ruotsin Falunissa 20.5.1961.

 Suomen naisten jalkapallomaajoukkueen päävalmentaja 1.9.2017 alkaen.

 Skotlannin naisten jalkapallomaajoukkueen päävalmentaja 2005 alkaen.

 Valmentanut aiemmin IK Bragea, Strömsbro IF:ää, IK Sätraa, Tyresö FF:ää ja Ruotsin alle 16- ja 18-vuotiaiden maajoukkueita.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Jalkapallo
 • Urheilu
 • Naisten jalkapallomaajoukkue
Urheilun luetuimmat
 1. 1

  Hiihtäjä Ristomatti Hakolan puheissa ei ole suodatinta mutta lukupäätä riittää – pyrki ja pääsi oikeustieteelliseen, kun ei voinut selkävaivan takia harjoitella

 2. 2

  Jesse Puljujärvi tykitti komean maalin – Mikael Granlund hirmuvireessä: verkko heilui kahdesti

 3. 3

  USA:n voimistelujoukkueen lääkäri on myöntänyt syyllisyytensä seksuaaliseen hyväksikäyttöön – edessä on 25 vuoden vankeustuomio

 4. 4

  Jokerien hieno voitto jäi pukukopissa olympiakeskustelun varjoon –”Joukkuetta ei ole tilanteesta informoitu”

 5. 5

  Donald Trump penää nyt NFL:n pomoilta kovia otteita ja järkeä polvistuvia pelaajia kohtaan: ”Tämä ilmiö tappaa liiganne”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Hiihtotähti Therese Johaug vihdoin tunnustaa oman vastuunsa dopingkäryssä – ”Tämä olisi pitänyt sanoa paljon aikaisemmin”

 2. 2

  USA:n voimistelujoukkueen lääkäri on myöntänyt syyllisyytensä seksuaaliseen hyväksikäyttöön – edessä on 25 vuoden vankeustuomio

 3. 3

  Paavo Arhinmäki kehuu olevansa pätevä Palloliiton puheenjohtajaksi mutta ei hae – ehdokkaaksi ilmoittautunut Ville Niinistö kuittasi terävästi

 4. 4

  Lentäjä Hannu Manninen, 39, haluaa talviolympialaisiin ja olisi hyvin poikkeuksellinen urheilija Suomen joukkueessa – eikä kyse ole vain vaativasta siviilityöstä

 5. 5

  Suomen olympiajoukkueen kisa-asut saivat täyslaidallisen, mutta Tšekillä on kultainen kääntötakki – Ralph Lauren turvallisilla linjoilla USA:n asujen kanssa

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Kun Luhta julkisti suunnittelemansa olympia-asut, niitä haukuttiin ”vahvoissa ja ala-arvoisissa viesteissä” karmeimmiksi koskaan – ”Suunnittelijat ottivat palautteen raskaasti”

 2. 2

  Donald Trump hermostui Kiinasta pelastetun koripalloilijan isän kommenteista – ”Olisi pitänyt jättää heidät vankilaan”

 3. 3

  Lauri Markkasen joukkuekaverit yrittävät lausua suomea, ja lopputuloksen voi arvata – tätä videota on katsottu jo satojatuhansia kertoja

 4. 4

  Jari Mönkkösen elämän pahin painajainen toteutui: Entinen huippu-urheilija halvaantui ja pystyy liikuttamaan vain päätään – ”Jaksan perheeni ja unelmien ansiosta”

 5. 5

  ”Päivänvalossa urheillaan ja yöllä rokataan” – Fitness-maailmanmestari Camilla Rauhala laulaa ronskisti mutta elää terveellisesti ja kurinalaisesti kuin burleski-nunna

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Melkein varma työpaikka ja lähes 3 500 euron palkka kenelle tahansa – Mikä estää suomalaisia työttömiä ryntäämästä Norjaan?

  2. 2

   Ruutuaika on vanhentunut käsite, sanovat asian­tuntijat – toimittaja antoi lastensa pelata viikon vapaasti, tässä tulokset

  3. 3

   Psykiatri varoittaa kasvavasta ilmiöstä: Suomessa elää jo tuhansia nuoria, jotka eivät poistu huoneestaan, koska netti ja pelit riittävät elämän sisällöksi – ”Nuori voi uhata tappaa itsensä, jos pelilaitteet takavarikoidaan”

   Tilaajille
  4. 4

   Terve järki on usein suurinta höpön höpöä

  5. 5

   Muistatko Tarja Halosen mainoskampanjassa laitapuolen kulkijana? Kuva olikin manipulaatio ja vartalo toisen naisen

  6. 6

   Aikuinen mies oli sukupuoliyhteydessä 10-vuotiaan kanssa, oikeus vapautti raiskaussyytteestä – rikosoikeuden professorit kummastelevat tilannetta

  7. 7

   Tutkijat haastattelivat yli 20:tä Nokian ylintä johtajaa ja tekivät tylyn johtopäätöksen: romahduksen syynä olivat johtamisen ongelmat

  8. 8

   Jo yksi lasi olutta päivässä lisää syöpäriskiä, varoittaa dosentti – Jos korkin pistää tänään kiinni, alkoholin aiheuttaman syövän riski alkaa pienentyä 5–10 vuodessa

  9. 9

   ”Hänelle tarjottiin suoraan psyykenlääkitystä, eikä siinä huoltajana jäänyt vaihtoehtoa” – Espoolaisäidin 10-vuotias tyttö sai lääkereseptin heti, mutta keskusteluapua vasta kuukausien kuluttua

  10. 10

   Luminen ja tuulinen koiran­ilma pyyhkii yli Suomen, pääkaupunki­seudulla sade alkamassa aamu­kahdeksan aikoihin – ”Loskaa joka paikassa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ruutuaika on vanhentunut käsite, sanovat asian­tuntijat – toimittaja antoi lastensa pelata viikon vapaasti, tässä tulokset

  2. 2

   ”Veljeni meni kiusaajan kotiin ja hakkasi tämän perusteellisesti” – Koulukiusatut kertovat HS:lle keinoista, joilla kiusaaminen lopulta päättyi: yllättävän moniin tarinoihin kuului väkivalta

   Tilaajille
  3. 3

   Aikuinen mies oli sukupuoliyhteydessä 10-vuotiaan kanssa, oikeus vapautti raiskaussyytteestä – rikosoikeuden professorit kummastelevat tilannetta

  4. 4

   ”Pekalla ei ole rahaa eikä ruokaa, voisitko hakea edes makaronia?” Viranomaiset hätistivät helsinkiläisen Liisan hoitamaan miestä, jonka hän hädin tuskin tunsi

   Tilaajille
  5. 5

   Miehen elämän piti päättyä Lapin luontoon, mutta hän syntyikin siellä uudelleen – Tiivis luontosuhde edistää mielenrauhaamme ja auttaa vaikeuksien keskellä

  6. 6

   Tutkijat haastattelivat yli 20:tä Nokian ylintä johtajaa ja tekivät tylyn johtopäätöksen: romahduksen syynä olivat johtamisen ongelmat

  7. 7

   Kaatuiko sukulaisesi sodassa? Maailmanlaajuisesti ainutlaatuinen vainajien ”kotisivukone” kertoo valtavasti tietoa yksittäisten sotilaiden reiteistä ja vaiheista

  8. 8

   Vartijoiden armoille jäänyt ”Orléansin neitsyt” kieltäytyi pukeutumasta mekkoon ja pantiin roviolle – Suomennetut pöytäkirjat paljastavat Jeanne d’Arcin oikeusjutun koko raakuuden

  9. 9

   Nykyisen internetin tärkeimpiin kuuluva periaate ollaan tuhoamassa Yhdysvalloissa – miltä kuulostaisi maksaa Netflixistä nelinkertaista hintaa?

  10. 10

   Jo yksi lasi olutta päivässä lisää syöpäriskiä, varoittaa dosentti – Jos korkin pistää tänään kiinni, alkoholin aiheuttaman syövän riski alkaa pienentyä 5–10 vuodessa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

   Tilaajille
  2. 2

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  3. 3

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  4. 4

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  5. 5

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  6. 6

   Ruutuaika on vanhentunut käsite, sanovat asian­tuntijat – toimittaja antoi lastensa pelata viikon vapaasti, tässä tulokset

  7. 7

   Espoolaiset Vaahtorannat rohkaistuivat rakentamaan kotiinsa valtavan näköalaikkunan – sitten huippupoliitikko puuttui peliin, ja ikkunan alle saatetaan raivata luontopolku

  8. 8

   Moni nainen muuttuu ikääntyessään tai lihoessaan toisille näkymättömäksi – sen huomaa, kun kävelee rautatie­asemalla väistämättä ketään

  9. 9

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ruokapaikoissa pääkaupunkiseudulla – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  10. 10

   ”Veljeni meni kiusaajan kotiin ja hakkasi tämän perusteellisesti” – Koulukiusatut kertovat HS:lle keinoista, joilla kiusaaminen lopulta päättyi: yllättävän moniin tarinoihin kuului väkivalta

   Tilaajille
  11. Näytä lisää