Urheilu

Näin toimii Suomen ylivoimaisin palloilujoukkue: pelaajat töihin aamuseitsemäksi – pelaamisen lisäksi muita hommia 1 100 tuntia vuodessa

Suomen käsipallokenttiä on hallinnut jo useamman vuoden ajan Riihimäen Cocks. ”Kukkojen” voimahahmon Jari Viidan unelmissa on tehdä ”jokerit” eli siirtyä pelaamaan ulkomaiseen sarjaan.

Riihimäen teollisuusalueelta löytyy Kuljetus- ja maansiirtoyhtiö Viidan hervottoman iso halli ja pieni puinen rakennus, jonka ovisummerissa lukee ”Viita”. Rakennuksessa on 40 miljoonan euron liikevaihtoa pyörittävän yritysryppään pääkonttori – ja käsipalloseura Riihimäen Cocksin toimisto.

Cocksin toimisto on Viita-yhtiöiden tiloissa, koska yhtiön toimitusjohtaja Jari Viita on Cocksin puheenjohtaja. Käytännössä Cocksin koko toiminta lukuisine Suomen mestaruuksineen ja euro-otteluineen 2000-luvulta lähtien on ollut Viidan satsausten ansiota.

Palataan lähtöruutuun ja kesäiseen päivään.

”Olin mökillä vuosituhannen vaihteessa ja Helsingin Sanomat kirjoitti, että Riihimäellä on järjestetty kahdet huumebileet. Sanoin vaimolle ja tuttavapariskunnalle, että kyllä Riihimäestä perkele kirjoitetaan muutaman vuoden päästä muutakin kuin että siellä järjestetään huumebileitä”, Viita kertoo.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Viita päätyi valitsemaan ”muuksi” käsipallon, koska naapurikaupunki Hyvinkää oli vahva pesäpallossa ja Hämeenlinna jääkiekossa. Viita oli itsekin nuorempana pelannut juuri käsipalloa.

Jo silloin vuosituhanteen vaihteessa oli selvää, että Suomen valloitus ei ole riittävä tavoite.

”En ole ikinä ajatellut yrityselämässäkään, että olisin Riihimäen suurin kuljetusliike. Olin Englannissa kielikurssilla 15-vuotiaana ja maailma avartui. Opettelin silloin kielen. Vaimoni sanoo, että se on rallienglantia, mutta hyvin on sillä pärjätty.”

Ralli ei ole sikälikään huono vertaus, sillä ennen ”Cocks-harrastustaan”, kuten Viita sanoo, hän ajoi rallia.

”On tämä paljon halvempaa. Ajoin wrc-autolla MM-sarjaa rallissa. Ainakin vaimo on tyytyväisempi käsipalloharrastukseen.”

Mitä Cocksin toiminta sitten maksaa? Liikevaihto on vajaa miljoona euroa vuodessa. Siitä pelaajabudjetin osuus on noin puolet, 400 000–500 000 euroa. Hetkinen, siis enemmän kuin useimmilla Veikkausliigan jalkapallojoukkueilla?

”Näin se taitaa olla. Olemme saaneet hyviä yhteistyökumppaneita. Lisäksi on pääsylipputulot – ei tosin niin paljon kuin olisimme odottaneet”, Viita sanoo.

Ihan miljoonaa euroa ei taida näistä vielä kertyä. Paljonko on omasta pussista täytynyt laittaa? ”Paljon”, Viita tyytyy toteamaan.

Yllättävää lisätuloa, parhaimmillaan 50 000 euroa vuodessa, Cocks saa omistamastaan Hartwall-areenan aitiosta, joka on myös sisustettu Cocksin näköiseksi. Cocks vuokraa aitiota yrityksille.

Pelaajabudjetin suuruus ei itse asiassa ole täysin verrannollinen Veikkausliigaan. Pelaajat eivät nimittäin ole täysipäiväisiä ammattilaisia, vaan he pelaamisen lisäksi työskentelevät –– niin, tietysti Viita-yhtiöillä. Tämä koskee niin joukkueen suomalaisia kuin ulkomaalaisia pelaajia. 18 edustusjoukkueen pelaajasta peräti yksitoista on ulkomaalaisia, pääosin Itä-Euroopan maista.

”Kevyttä lajittelutyötä, kuormalavoja korjataan, lajitellaan välipahveja. Kesäaikana kiinteistön hoitoa, nurmikonleikkuuta”, Viita luettelee.

Näin Cocksin pelaajan peruspäivä menee: herätys kello 6–8, aamuharjoitus kello 8.30 tai töihin kello 7:ksi 3–4 tunnin ajaksi ja lopuksi iltapäiväharjoitukset.

”Jos ei ole pakkotahtista työtä, jos niin voi sanoa, he räpläävät yöllä kännykkää ja ovat aamulla väsyneitä. Pelaajien elämä täytyy saada tasaisesti rytmitettyä. Hyvin monotonista ja säännöllistä. Töitä tehdään noin 1 100 tuntia vuodessa”, Viita sanoo.

Miten pelaajat mahtavat tällaiseen systeemiin suhtautua?

”Riippuu päivästä”, sanoo Cocksin toiminnanjohtaja Tommi Lindroos.

Kun Cocks on Suomessa ylivoimainen, esimerkiksi tällä kaudella ei ole tullut yhtään tappiota, tavoitteet ovat tosiaan muualla. Viime syksynä joukkue karsi jo käsipallon Mestareiden liigaan, mutta se jäi vielä haaveeksi. Seura pelaa nyt EHF-cupin lohkovaiheessa, ensimmäisenä suomalaisjoukkueena tietysti. EHF-cup on verrattavissa jalkapallon Eurooppa-liigaan.

Lindroosin mielestä EHF-cup on tälle kaudelle sopiva askel.

”Realismi olisi ollut aika rankkaa tälle porukalle, jos olisimme päässeet Mestareiden liigaan” Lindroos sanoo.

Kun EHF-cupin lohkovaihe on puolivälissä, Cocks on hävinnyt kaikki kolme otteluaan niukasti. Tänään lauantaina on edessä vierasottelu Portugalissa Benficaa vastaan.

EHF-cupin ja Baltian liigan, jossa Cocks on myös mukana, kotiottelut pelataan Hämeenlinnassa, koska Riihimäeltä ei löydy vaatimukset täyttävää salia.

”Olemme olleet erittäin tyytyväisiä Hämeenlinnan halliin, mutta yleisöä on ollut tuhat henkeä liian vähän, 500–600 katsojaa per ottelu”, Viita harmittelee.

SM-liigaa Cocks pelaa Riihimäen urheilutalolla, mutta yleisömäärät jäävät pieniksi: tällä kaudella keskiarvo on 250 katsojaa. Takavuosina Cocks on päässyt 350:een.

Tästäkin huolimatta Cocks suunnittelee omaa hallia Riihimäelle. Katsomopaikkoja olisi peräti 2 500 eli enemmän kuin yhdessäkään palloiluhallissa Helsingissä. Yleisöryntäyksen toivossa hallia ei olla tekemässä.

”2 500 katsomopaikkaa on Mestareiden liigan edellytys”, Viita sanoo.

Noin neljä miljoonaa euroa maksavasta hallista on suunnitelmat jo pitkällä. Valtiontukea varten on juuri toimitettu lisäselvityksiä opetusministeriöön.

”Vaaleanvihreää valoa on saatu, että veikkausvoittovaroista meitä tuettaisiin 20 prosentilla. Tuki tulisi huhti-toukokuussa ja sen jälkeen alettaisiin rakentamaan”, Viita kertoo.

Mahdollisesti jo syksyllä 2018 valmistuvaan halliin Cocks aikoo lopun rahoituksen hankkia itse: pankkilainaa, Viita kaivaa kuvettaan ja Viidan kaverit myös tukevat. Sen sijaan Riihimäen kaupunki ei ole mukana hankkeessa.

”Kun Cocks omistaa, me myös päätämme, mitä siellä pelataan ja milloin pelataan. Haluamme toki vuokrata hallia muille käyvällä hinnalla. Kyselyjä on jo ollut kissanäyttelyistä lähtien”, Viita sanoo.

Sekä Viita että Lindroos korostavat, että Cocksia kehitetään askel kerrallaan ja aikanaan, ehkä 2020-luvulla paikka Mestareiden liigaan irtoaa.

”Haluan kehittää joukkuetta Euroopan tasolle ja toki tiedän, että jossain raja tulee vastaan. Tuskin me maailman huippuseuroja, kuten Barcelonaa, pystymme haastamaan, mutta katsotaan, kuinka pitkälle rahkeemme riittävät”, Viita sanoo.

Eikä tavoite ole pelkästään Mestareiden liigassa, vaan Viidan haaveena on tehdä ”jokerit” eli pelata kokonaan ulkomaisessa sarjassa.

”Kausi 2021–22: Akatemia pelaa SM-sarjaa ja ykkösjoukkue on Euroopassa sarjassa X”, Viita visioi.

Toinenkin haave Viidalla on: käsipallokulttuurin luominen Riihimäelle. Sitä myötä hän uskoo yleisönkin löytävän otteluihin. Lisäksi Cocks aikoo panostaa myös naisten käsipalloon – haussa on valmentaja, jonka avulla tavoitellaan SM-sarjapaikkaa.

Viime toukokuussa toiminnanjohtajana aloittaneelle Lindroosille riitti yksi ottelu vakuuttamaan, että käsipallo on hieno laji.

”Vuosi sitten näin ekan matsin. Luulin, että vähän heitellään palloa ja sitten ehkä jotain tapahtuu. Olinkin heti innoissani – laji on erittäin fyysinen. Ketkä tykkää jääkiekosta, luulisi pitävän myös käsipallosta”, Lindroos sanoo.

Entä pidetäänkö Riihimäellä Cocksista ja seuraan henkilöityvästä Viidasta?

”Eivät kaikki Riihimäellä tykkää mun naamasta. Aina kun teet jotain, joku tykkää ja joku ei. Täytyy vain toivoa, että 51 prosenttia pitää tekemisiäni oikeina.”

Viita ei ilahdu siitä, että aina kun puhutaan Cocksista, puhutaan itse asiassa Viidasta. Hän kuitenkin tekee pääosin seuraa koskevat päätökset.

”Ehkä olen kapellimestari tai manageri. Joissakin tilanteissa on vain helpompaa, että joku kantaa vastuun.”

Kehuja Viidalta irtoaa erityisesti seuran vapaaehtoistyöntekijöille.

”Meillä on tosi paljon hyvää talkooporukkaa. Normaalivouhotuksen ja kiireen keskellä heitä on kiitelty liian vähän. Meillä on Suomen paras ottelujärjestäjätiimi.”

Vaikka kuinka yrittää, ei voi välttyä tarttumasta seuran nimeen, Cocksiin. Se kun tarkoittaa slangisanana muutakin kuin kukkoa. Sanakirjasta voi asian tarkistaa.

”Nimi on herättänyt ulkomailla hilpeyttä mutta hyvin asiallisella tavalla”, Lindroos sanoo.

Benfica–Cocks, EHF-cupin ottelu tänään lauantaina kello 18. Ehftv.com näyttää suorana lähetyksenä.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Fakta

Lähes voittamaton seura Suomessa


 Riihimäen Cocks on voittanut SM-liigan kahdeksan kertaa vuodesta 2007 lähtien ja kaudesta 2012–2013 alkaen joka kausi on tullut mestaruus.

 Tällä kaudella Cocks on voittanut SM-liigassa kaikki ottelunsa. Viime kaudella tuli runkosarjassa yksi tappio (Siuntio IF:lle).

 Cocks voitti viime vuonna myös Baltian liigan.

 SM-sarjan maratontaulukossa Cocks on neljäs.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Käsipallo
 • Riihimäki
 • Ismo Uusitupa
Urheilun luetuimmat
 1. 1

  Alppitähti Anja Pärson joutui tiuhaan seksuaalisen häirinnän uhriksi: ”Yhteen aikaan tietyt miehet tekivät siitä urheilulajin”

 2. 2

  Robert Helenius ottelee lauantaina: Asiantuntija tyrmää titteliottelun arvon, vastustajakin vaihtui viime hetkillä

 3. 3

  Jokerien voittoputki jatkui, Zapolski ylsi ennätykseen – ”Hän ollut selkäranka tälle joukkueelle”

 4. 4

  Entisen hiihtolääkärin hurja selviytymistarina: Putosi railoon, harhaili päiviä jäällä ja söi raakaa lintua – selitti etsineensä puhelinkoppia

 5. 5

  Jori Lehterä joutui sivuraiteille uudessa NHL-seurassaan: ”Paha sanoa miksi, kun en vastaa peluutuksesta”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Suomalainen Mikael Heerman osallistui maailman rankimpaan juoksukisaan – Barkley Marathon on liki sadistinen koettelemus, jonka maaliin on päässyt vain kourallinen ihmisiä

  Tilaajille
 2. 2

  NBA-mestarivalmentaja haukkuu Donald Trumpin tämän valehdeltua Obaman ja muiden edeltäjiensä teoista: ”Tämä mies on sieluton pelkuri”

 3. 3

  Alppitähti Anja Pärson joutui tiuhaan seksuaalisen häirinnän uhriksi: ”Yhteen aikaan tietyt miehet tekivät siitä urheilulajin”

 4. 4

  Chicago Bullsin valmentaja ei muistanut Lauri Markkasen ikää, mutta ylisanoja riittää: ”Hänellä on mahtava itseluottamus”

 5. 5

  Patrik Laineelle tulokas ketjukaveriksi, Jesse Puljujärven kilpailija ykkösketjuun – 28-vuotias konkari meni suomalaisen ohi NHL:ään

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Suomalainen Mikael Heerman osallistui maailman rankimpaan juoksukisaan – Barkley Marathon on liki sadistinen koettelemus, jonka maaliin on päässyt vain kourallinen ihmisiä

  Tilaajille
 2. 2

  Järjettömästä katsomoväkivallasta epäilty pidätettiin Yhdysvalloissa – NFL-otteluissa fanien yhteenotot ovat arkipäivää

 3. 3

  Donald Trumpia ärsyttävien polvistumisten aloittaja koki tylyn kohtalon – nyt hän syyttää NFL-seuroja salaisesta sopimuksesta

 4. 4

  Huippu-urheilijat kertovat vammojen raatelemasta arjesta: Yhden oma seura väärensi magneettikuvat, toinen kuntoutui 30 000:lla vatsalihasliikkeellä viikossa, kolmas pakotettiin kuumeessa kentälle

 5. 5

  Kaisa Sali tähtää Havaijin raastavassa MM-triathlonissa kolmen parhaan joukkoon – pienikokoisella kestävyysurheilijalla on yllättävä paljastus painostaan

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  2. 2

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  3. 3

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  4. 4

   Autokoulunopettaja näytti, miten vaihteita vaihdetaan – Miksi tuntuu paremmalta olla hiljaa ahdistelusta?

  5. 5

   Tätä on seksuaalinen häirintä, ja tämän sille voi tehdä – Kaikki, mitä asiasta pitää tietää

  6. 6

   Suomalais-hollantilainen laite mullisti saasteiden mittauksen: Satelliittikuvat paljastavat, missä päin maailmaa ilma on saastuneinta

  7. 7

   FT: Miljardööri George Soros antoi valtaosan omaisuudestaan demokratiasäätiöilleen

  8. 8

   Onko alkoholin tilaaminen ulkomailta todella kielletty laissa? – Lakimies sanoo kieltoa ”suureksi sumutukseksi”, joka perustuu muutaman virkamiehen ratkaisuun

  9. 9

   Sortuu, ei sorru... Norjan Mannen-vuori uhmasi viranomaisten romahduttamisyrityksiä

  10. 10

   Uusi kulmakarvojen tatuointimenetelmä villitsee Suomessakin, mutta onko microblading turvallista? Asiantuntija oikoo viisi väärinkäsitystä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  2. 2

   Suomalais-hollantilainen laite mullisti saasteiden mittauksen: Satelliittikuvat paljastavat, missä päin maailmaa ilma on saastuneinta

  3. 3

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  4. 4

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  5. 5

   Lääkäri ei ottanut poikani puheita itsemurhasta todesta – ensimmäinen yritys oli viimeinen

  6. 6

   Autokoulunopettaja näytti, miten vaihteita vaihdetaan – Miksi tuntuu paremmalta olla hiljaa ahdistelusta?

  7. 7

   Onko alkoholin tilaaminen ulkomailta todella kielletty laissa? – Lakimies sanoo kieltoa ”suureksi sumutukseksi”, joka perustuu muutaman virkamiehen ratkaisuun

  8. 8

   Meteorologi selittää, miksi Helsingin yllä loisti voimakkaan punainen aurinko

  9. 9

   Tätä on seksuaalinen häirintä, ja tämän sille voi tehdä – Kaikki, mitä asiasta pitää tietää

  10. 10

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ossi Nyman ei tee töitä ja sanoo, että työvoimatoimisto on ihmisoikeusloukkaus – näin ”ideologisesti työtön” taktikoi itselleen yhteiskunnan tuet

   Tilaajille
  2. 2

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  3. 3

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  4. 4

   ”Sinun hiljaisuutesi on valanut sementtiin itätytön stereotypian, ja se myy lisää poikamiesmatkoja”, kirjoittaa kirjailija Sofi Oksanen avoimessa kirjeessään Melania Trumpille

  5. 5

   Kirjailija kertoi olevansa ”ideologisesti” työtön ja kikkailevansa tukia – TE-toimisto katkaisee tuet ja aloittaa poikkeuksellisen selvityksen

  6. 6

   Kiusaajat voittivat Niklas Herlinin

   Tilaajille
  7. 7

   Trumpin lähipiiri pelkää presidentin olevan ”hajoamassa” – avustajat yrittävät pitää presidentin aisoissa, kun hän saapuu toimistolle kiihdyksissään

  8. 8

   Teollisuuden ja median suuromistaja Niklas Herlin on kuollut

  9. 9

   Naisen käsi osui vahingossa vastaan kävelleeseen mieheen Kalliossa – mies raivostui silmittömästi, löi ja potki naista

  10. 10

   Rikollisjengi kaappasi ruokakaupan Malmössä ja ryhtyi pyörittämään sitä itse – ”En ole koskaan nähnyt mitään vastaavaa”

  11. Näytä lisää