Urheilu

Jokeri-fani päättää Veikkauksen sponsorimiljoonista: ”Jos fanius olisi jääviysperuste, tuskin sponsoroisimme edes jääkiekkoliigaa”

Iso osa Veikkauksen sponsorirahasta liittyy urheiluun, mutta mukana on myös kulttuurikohteita Sami Hedbergistä Helsingin Juhlaviikkoihin.

Velipekka Nummikosken ensimmäinen julkinen esiintyminen pelimonopolin edustajana saa hänet vieläkin hymyilemään.

Nummikoski edusti tuoreena toimitusjohtajana RAY:ta tilaisuudessa, jonka pohjana oli kansainvälisten peliyhtiöiden Turun yliopistolta tilaama selvitys Suomen rahapelimarkkinoista.

Odotuksena oli, että kansallisen pelimonopolin edustajat joutuvat väittelyssä ahtaalle, mutta tunnelma lässähti alkuunsa.

Nummikoski otti ensimmäisen puheenvuoron, poimi raportista muutaman virheen ja nimitti koko tutkimusta ”Turun yliopiston Unibetin yksikön” tekemäksi.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Väittely oli henkisesti päättynyt, vaikka sen piti vasta alkaa.

”Ehkä olin vähän arrogantti, mutta tilaisuus tuli hyvään saumaan”, Nummikoski toteaa.

”Olin harmistunut, että tutkimusnäkökulma oli niin yksipuolinen tiedeyhteisön tekemäksi.”

Nummikoski on yhä pelimonopolin mies. Hän työskentelee yhdistyneen Veikkauksen, RAY:n ja Fintoton varatoimitusjohtajana.

Piinkova penkkiurheilija on urheilupäättäjä kahdella tapaa.

Opetusministeriö jakaa Veikkauksen tuottoja urheilulle 150 miljoonaa euroa vuodessa. Veikkauksen sponsorointibudjetti on puolestaan kuusi miljoonaa euroa ja Nummikosken näpeissä.

Iso osa Veikkauksen sponsorirahasta liittyy urheiluun, mutta mukana on myös kulttuurikohteita Sami Hedbergistä Helsingin Juhlaviikkoihin.

Veikkaus ei raportoi potin jakautumista. Nummikoski painottaa, että jokaisen sponsorisopimuksen lähtökohtana on liiketaloudellinen intressi. Hän tekee tiukan eron tukemisen ja sponsoroinnin välille.

”Sponsoroinnin arjen pyörittävät saavat näppyjä, jos puhutaan tukemisesta. Meillä on tarkat kriteerit, joilla arvioimme kumppaniemme tuomaa hyötyä. Koneistomme on tosi ammattitaitoinen.”

Suurin Veikkauksen kumppaneista on jääkiekon SM-liiga. HS:n tietojen mukaan sopimuksen arvo on yli miljoona euroa kaudessa.

Myös jalkapallon Veikkausliigan, Palloliiton ja Jääkiekkoliiton sopimukset ovat merkittäviä.

Veikkauksen rooli urheilun suurimpana sponsorina saa sanavalmiin Nummikosken melkein kiusaantumaan. Toisaalta Veikkauksen sponsorirahat ovat murusia verrattuna opetusministeriön tukiin, kuntien liikuntarahoihin ja koko urheilun sponsoripottiin, joiden yhteissumma kohoaa 400 miljoonaan euroon.

”Urheilu on elimellinen osa liiketoimintaamme, koska urheilu tarjoaa vedonlyöntikohteita. Meidän liiketoimintaintressimme urheiluun on hyvin suora moneen muuhun yhtiöön verrattuna”, hän muistuttaa.

Urheilun aseman pitäisi jopa vahvistua, onhan urheilupelien yhteenlaskettu liikevaihto ohittanut suosikkipeli Loton. Pelkästään Pitkävedon viikkomyynti ylsi syksyllä Loton tasolle.

Vaikka urheilupelien suosio kasvaa vauhdilla, on urheilun sponsoriraha pysynyt aiempien vuosien tasolla.

Eikö urheilun pitäisi saada parempia sopimuksia, kun vedonlyönti kerran lisääntyy?

”Totta kai sillä on merkitystä”, Nummikoski sanoo, mutta ei lupaa rahaa kevein perustein.

”Uskon sellaiseen, että molemmat pärjäävät aidosti. Meille on äärimmäisen tärkeää, että Suomessa on urheilua ja hyviä pelikohteita. Meillä on aito intressi pitää yllä sellaista toimintaa.”

Yksi syy sponsoripotin hitaaseen kasvuun on ulkomaisten pelikohteiden suuri suosio.

Lisäksi Veikkauksen seula on tiukentunut. Urheilun on annettava yhtiön satsauksille todellista vastinetta. Muuten ei rahaa tipu.

Uusista sponsorikohteista suurin on Jokerit. Keväällä umpeutuvan sopimuksen arvo on HS:n tiedon mukaan vuositasolla noin 200 000 euroa. Uutta sopimusta hierotaan varmasti pian.

”KHL:n kasvuluku pelikohteena oli viime kauteen verrattuna 30 prosenttia. Se on tosi paljon”, Nummikoski toteaa tyytyväisenä.

Olisiko kasvu suurempaa, jos KHL:stä olisi tullut aidosti eurooppalainen liiga?

”KHL:ssä on enemmän Nato-maita kuin NHL:ssä. NHL:ssä on kaksi [USA ja Kanada], KHL:ssä kolme [Kroatia, Slovakia ja Latvia]”, hän tokaisee mutta vakavoituu.

”Katsomme tätäkin urheilun ja liiketoiminnan kautta. Kasvuluvut osoittavat, että KHL ja Jokerit kiinnostavat suomalaisia vedonlyöjiä.”

Jokerit on Nummikosken pitkäaikainen rakkaus. Hän on fanittanut joukkuetta vuodesta 1987 ja poseeraa Twitterin profiilikuvassakin seuran kravatissa.

Etkö ole jäävi päättämään Jokerien sopimuksesta, kyse on kuitenkin isoista rahoista?

”Totta kai voin neuvotella, fanitus ei ole jääviysperuste”, hän vastaa epäröimättä. ”Meiltä jäisi tosi paljon sopimuksia tekemättä, jos johtoryhmän jäsenten fanitukset olisivat jääviysperuste. Ei olisi SM-liigan tai Veikkausliigan sopimustakaan.”
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Kuka?

Velipekka Nummikoski


  Syntynyt Kemijärvellä vuonna 1962

  Valtiotieteen maisteri Turun yliopistosta

  Naimisissa, kuusi lasta

  Puolue kokoomus

  työskennellyt muun muassa RAY:n toimitusjohtajana, Elisan viestintäjohtajana ja useiden ministerien erityisavustajana

  Innokas penkkiurheilija, suosikkina palloilulajit

  Sanoo taitavansa ”kohtuullisen määrän” urheilutietokilpailujen knoppikysymyksiä

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Urheilun rahat
 • Veikkaus
 • Tero Hakola
 • Sponsorointi
 • Jokerit
 • Liiga
Urheilun luetuimmat
 1. 1

  Pohjois-Korean maajoukkueen norjalainen päävalmentaja ei ole vielä saanut ohjeita diktaattori Kim Jong-unilta – ”Pelaajani eivät väsy koskaan”

 2. 2

  Superpesiksessä vakava laiminlyönti – Oulun Lippo jätti pelaajiensa vakuutukset maksamatta, myös palkkoja ja veroja on rästissä

 3. 3

  HIFK hylkäsi kellarin –”Kyllä me koville jouduttiin ennen kuin ruvettiin voittamaan”

 4. 4

  Chicago voitti taas NBA:ssa, vaikka Lauri Markkanen istui penkillä

 5. 5

  Päävalmentaja Selin on kestänyt IFK:n linkouksessa

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Ranskan ympäriajon nelinkertainen voittaja jäi kiinni dopingista – selityksenä voimakkaiden astmaoireiden hoitaminen

 2. 2

  Alppihiihtotähti ei halua edustaa Trumpin hallintoa olympialaisissa – järkyttyi saamastaan palautteesta

 3. 3

  Kiusallinen tilanne kesken seremonian tallentui kameraan: Leo Komarov tarjosi kättä – mestarijoukkueen tähti näpräsi vain kännykkäänsä

 4. 4

  Pakkasta, järkyttävän kallista olutta, ei tietoakaan keskiyön auringosta – Arsenalin Ruotsin kannattajat toivottavat muiden maiden fanit talviseen Östersundiin

 5. 5

  Ruotsin yleisurheilun ahdisteluskandaali paisuu: Neljä uutta henkilöä kertonut ahdistelusta – ”yksi tapauksista on vakava”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

 2. 2

  Saksan vihatuin jalkapallojoukkue kuvasi tunteitaan Kummelin klassikkosketsillä katastrofaalisen tappion jälkeen – NBA-joukkue ja Danske Bank ovat käyttäneet samaa pätkää

 3. 3

  Ilkka: Poliisi tutkii kahden jalkapalloilijan kuolemaan johtanutta kolaria tappona – pelaajien auto ajautui vastaan tulleen kuorma-auton eteen

 4. 4

  ”Saalistajaksi” nimetty entinen hiihtovalmentaja sai 12 vuoden vankeustuomion seksuaalisesta hyväksikäytöstä – uhreista nuorimmat olivat 12-vuotiaita

 5. 5

  Jesse Puljujärven nykyvire kerää ylistystä – tärkeän tilaston ykkösenä: ”Taisi katsoa liikaa Lainetta ja Matthewsia”

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Paljastava pukeutuminen on häirintää

  2. 2

   Tämä Netflix-elokuva on ehkä paras huono jouluelokuva koskaan, ja joulun suurilmiö – Netflix huolestui niistä 53 ihmisestä, jotka ovat katsoneet sen joka päivä

  3. 3

   Onko parisuhteellasi tulevaisuutta? Yksi pieni tunne saattaa kertoa sen, ja asiantuntijoiden mukaan sitä kannattaa kuunnella

   Tilaajille
  4. 4

   Miksi nuoret aikuiset luulevat muuttuvansa lasten myötä prismaperheeksi?

  5. 5

   Nyt loppui riitely kotitöistä – Jakakaa hommat HS:n kotityökoneella

  6. 6

   ”En koe, että painiminen kuuluu opettajan todelliseen työnkuvaan” – Luokat pullistelevat erityislapsia Helsingin seudulla, eikä yksin jäävien opettajien aika riitä kaikille

  7. 7

   Masentuneesta haahuilijasta Mensaan ja kympin oppilaaksi – Klaus Karkialta diagnosoitiin keskittymishäiriö ja se pelasti hänen elämänsä

   Tilaajille
  8. 8

   Fysioterapeutin mukaan suurin osa kuntoilijoista treenaa aivan liian kovaa – neuvoo ottamaan mallia Iivo Niskasesta

  9. 9

   Puolustusministeri Jussi Niinistö: Suomalaisten siviilien tiedustelu heille kertomatta on hyväksyttävää

  10. 10

   Äänestä joulun 2017 kauneinta Helsinki-piparia! Tänä vuonna kilpaillaan sekä aikuisten että lasten sarjassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Paljastava pukeutuminen on häirintää

  2. 2

   Facebookin ex-johtaja ja muut sosiaalisen median kehittäjät myöntävät luoneensa hirviön, jota he eivät osaa pysäyttää: ”Kukaan ei pysty enää keskittymään”

  3. 3

   Tuntemattoman sotilaan räjähdyskohtaus rikkoi Guinnessin maailmanennätyksen – saavutus huomattiin ulkomaillakin

  4. 4

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  5. 5

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  6. 6

   Sinnikäs tee se itse -henkilö kiinnittelee aidonnäköisiä liikennemerkkejä Mellunmäessä – ”En ymmärrä yhtään”, hämmästelee kaupungin työntekijä

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Kokoomuksen suosio suurempi kuin kertaakaan tänä vuonna, keskustan painui alle 15 prosentin

  9. 9

   Helsingin historiallisen päärautatieaseman kylkeen rakennetaan moderni laajennusosa – Scandic avaa jättimäisen hotellin raiteiden viereen

  10. 10

   HS maistoi 8 täyteläistä joulupöydän punkkua – yksi sai viisi tähteä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  8. 8

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  11. Näytä lisää