Urheilu

Kaksivuotiaana taitoluistelun aloittaneen Emmi Peltosen harjoittelu vaatii sumplimista – ”Emmi ostaa omaa jääaikaa sieltä mistä saa”

Emmi Peltonen, 17, on vasta uransa alkutaipaleilla. Tänään keskiviikkona hän kilpailee MM-kisoissa Helsingissä.

Vaativien ja vaikeiden hyppyjen takia taitoluistelu on kuluttavaa huippu-urheilua.

Kun tekniikkaan yhdistyy vielä kova ja määrätietoinen harjoittelu, taitoluistelija voi olla tyytyväinen, jos hän selviää urastaan loukkaantumatta.

Tämän tietää myös 17-vuotias Emmi Peltonen, joka on Suomen ainoa edustaja naisten luistelussa keskiviikkona alkavissa MM-kilpailuissa Helsingissä.

Jos kaikki menee hyvin, helsinkiläisellä on edessään vielä monet arvokisat. ”Kotikisoja minulle kuitenkaan tuskin tulee eteen enää ikinä”, Peltonen sanoo harjoitusten jälkeen Hartwall-areenassa.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Nuoresta iästään huolimatta Peltonen on kokenut luistelija ja kilpailija. Hän aloitti taitoluistelun kaksivuotiaana Kaliforniassa, jossa hänen perheensä asui.

Emmin isä Ville Peltonen pelasi jääkiekkoa NHL-liigassa San Josen joukkueessa vuosina 1995–1997.

”Emmillä on tosi hyvä perusta ja pohja taitoluisteluun. Hän kestää hyvin kovaa harjoittelua, kun fysiikka ja kehonhuolto on hoidettu aina viimeisen päälle”, luistelijan valmentaja Sirkka Kaipio sanoo HS:lle.

Peltonen harjoittelee kaksi kolme kertaa päivässä, mutta se vaatii tiettyjä erityisjärjestelyjä. Harjoittelua on sovitettu Etelä-Vantaa taitoluisteluseuran saamaan jääaikaan, mutta se ei riitä huipputasolla.

Peltosella on mahdollisuus tehdä seuran puitteissa päivän toinen jääharjoitus alkuiltapäivästä. Kahden harjoituksen väliä on vain reilu tunti.

”Se ei riitä. Levon, harjoittelun, ruokailun ja palautuksen suhde ei toimi. Välissä ei oikein voi syödä eikä palautella, kun löysistyy”, Kaipio sanoo.

Seuran ohella Peltonen harjoittelee kahdesti viikossa maajoukkueen kanssa. ”Tilanteen ja tarpeen mukaan Emmi ostaa omaa jääaikaa sieltä mistä saa.”

MM-kisojen jälkeen edessä on keskittyminen ensi talven olympialaisiin, jonne Peltonen voi lunastaa Suomelle maapaikan.

Kaikkiaan Helsingissä on jaossa 24 naisten ja miesten olympiapaikkaa. Molempien sarjojen loput kuusi paikkaa tulevat jakoon ensi syksynä.

”Olympialaisia kohti pitää edetä lajin ja harjoittelun ehdoilla. Nyt fyysisiä haasteita on paljon”, Kaipio sanoo.

Muiden huippu-urheilijoiden tavoin Peltonen elää hyvin kurinalaista elämää. Nuoret urheilijat joutuvat usein luopumaan samanikäisten normaalista elämästä ja kavereista.

Kuinka asia on Emmin kohdalla?

”Olemme tehneet Emmin ja hänen vanhempiensa kanssa aika maltillista työtä. Itse olen valmentajana sitä mieltä, että pitää olla myös muuta elämää”, Kaipio sanoo.

”Pitää opiskella myös ihan aikuiselämää varten. Saa ottaa vapaata ja pitää taukoa. Sen jälkeen urheilija on valmiimpi vaativaan harjoitussessioon.”

Italialainen huippuluistelija Carolina Kostner kilpailee Helsingissä 30-vuotiaana. Onko luistelijalla jokin ihanneikä, jolloin hän on parhaimmillaan?

”Ei niin voi sanoa. Se on tyyppikohtainen kysymys. Nopeusominaisuudet alkavat heiketä 30-vuotiaana, mutta sekin on paljon kiinni harjoituksista ja urheilijasta”, Kaipio sanoo.

Hän muistuttaa, että Peltonen kilpailee 17-vuotiaana aikuisten sarjassa, jossa vaatimustaso on eri tasolla kuin nuorissa. Urheileminen vaatii myös realismia.

”Soisin, että Emmin ura yltäisi ainakin 25-vuotiaaksi. Toivon, että hän jaksaa. Pitäisi päästä sinne, että arvostetaan myös aikuisluistelijana.”

Suomen edellisistä naisluistelijoista Kiira Korpi vetäytyi kilpakentiltä 27-vuotiaana. Laura Lepistö päätti uransa 24-vuotiaana – osin loukkaantumisten takia.

Taitoluistelu on jääaikoineen, valmentajineen, matkoineen ja harjoittelun takia kallis laji huipputasolla. Silti se koukuttaa monia nuoria ainakin yrittämään.

”Jos puhutaan rahasta, siinä omakotitalot paukkuvat kevyesti. Kustannukset ovat niin korkeita”, Kaipio sanoo.

Mutta kun huipulle kerran pääsee ja nousee, tunne voi olla sanoinkuvaamaton, kuten Peltosella.

”On ollut tosi upeata. Tavoitteenani on nauttia”, Peltonen sanoo.

Millaisia viime hetken ohjeita valmentaja voi antaa urheilijalle, kun suorituspaine ja jännitys ovat kouriintuntuvia?

”Pientä hienosäätöä ja korostan, että luita itseesi. Pitää lähteä ennakkoluulottomasti nauttimaan joka ikisestä luistimen potkusta, jonka jäälle piirtää”, Kaipio sanoo.

Viime hetken hienosäätöä Peltonen haki tammikuun EM-kisojen jälkeen Kaliforniasta ja Berliinistä.

Yhdysvalloissa hän hioi tekniikkaansa yhdessä toisen valmentajansa Rafael Arutunianin kanssa.

Berliinissä käytiin läpi kilpailukoreografian ajoitusta musiikkiin Mark Pillayn johdolla.

”Koreografia tuppaa kauden aikana pyöristymään, kun tehdään vaan rutiinia. Hyvä, että asiantuntija näkee, että kisoissa kulkee sitten entistä paremmin”, Kaipio sanoo.

”Piti katsoa, että voimia riittää tälle viikolle ja mennä silti kokoajan eteenpäin”, Peltonen jatkaa.

EM-kilpailuissa Peltonen luisteli ennätyspisteensä 160,57.

Viime vuoden MM-kisoissa pisteet olisivat riittäneet 14. tilaan.

Pisteet eivät kuitenkaan ole suoraan vertailukelpoisia, kun moni muukin on luistellut tällä kaudella ennätyksiään.

”Ennen EM-kisoja kilpailutilanne oli niin uusi, ettei Emmi ehtinyt tiedostaa tai jännittää, mitä on tulossa. Hölmö olisin, jos sanoisin, että kotikisat eivät jännitä”, Kaipio sanoo.

Toisaalta kotijäällä saakin jännittää ihan luvan kanssa.

”Mutta onhan tämä valmentajastakin tosi mageeta. Onneksi minun ei tarvitse luistella.”

Naisten lyhytohjelma alkaa tänään keskiviikkona klo 10.40. Emmi Peltonen luistelee toisen ryhmän ensimmäisenä kello 11.27.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Taitoluistelu
 • Taitoluistelun MM-kisat
 • Ari Pusa
Urheilun luetuimmat
 1. 1

  Veneessä 90 ruokapakettia ja ”hirveä määrä” kosteuspyyhkeitä – 15 kilolla itseään lihottanut Sam Öhman aloittaa alastoman yksinsoudun Atlantin yli

 2. 2

  Selkävaivainen Lauri Markkanen hämmästytti jalkapallotaidoillaan – seurasi Chicagon tappelupukareiden loisto-otteita puku päällä

 3. 3

  Yksi oivallus auttoi maailmanmestariksi tähtäävää ja suurperheestä unelmoivaa Edis Tatlia tekemään ratkaisevan muutoksen: ”Naama näytti siltä, että olisin otellut 20 erää”

 4. 4

  Julius Hongan hirmulämäri toimi New Yorkissa – joukkuekaverilta tahallinen kompurointi voittolaukauskisassa

 5. 5

  Jalkapalloikoni Diego Maradona sai patsaan – irvileuat vertaavat Talent-voittaja Susan Boyleen ja Rocky Balboaan

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Lionel Messi nolasi vastustajat kahdella askeleella ja teki eurooppalaista jalkapallohistoriaa

 2. 2

  Dopingista epäiltyjen venäläishiihtäjien lista kasvoi kolmella – mukana Lahden MM-hiihtojen kultamitalisti

 3. 3

  Cristiano Ronaldo kohtaa Neymarin – Mestarien liigan pudotuspeleissä heti trilleri

 4. 4

  Sumomaailmaa kuohuttaneesta tapauksesta lisätietoa: Suurmestari löi kaukosäätimellä päähän hermostuttuaan älypuhelimen räpläämiseen

 5. 5

  Cityn juhlimiseen kyllästynyt José Mourinho sai aikaiseksi joukkotappelun stadionin käytävällä

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

 2. 2

  Saksan vihatuin jalkapallojoukkue kuvasi tunteitaan Kummelin klassikkosketsillä katastrofaalisen tappion jälkeen – NBA-joukkue ja Danske Bank ovat käyttäneet samaa pätkää

 3. 3

  Venäjän lippu ei liehu olympialaisissa, KOK antoi maan varapääministerille elinikäisen porttikiellon – ”Tämä on vahva viesti myös muille – urheilussa ei suvaita vilppiä”

 4. 4

  Ilkka: Poliisi tutkii kahden jalkapalloilijan kuolemaan johtanutta kolaria tappona – pelaajien auto ajautui vastaan tulleen kuorma-auton eteen

 5. 5

  ”Saalistajaksi” nimetty entinen hiihtovalmentaja sai 12 vuoden vankeustuomion seksuaalisesta hyväksikäytöstä – uhreista nuorimmat olivat 12-vuotiaita

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  3. 3

   Potilas otettiin suoraan päivystyksestä kuudeksi päiväksi sairaalaan, pysäköinninvalvonta kävi antamassa kahdet parkkisakot – oikeus kumosi sakot

  4. 4

   Kiina varautuu jo Pohjois-Korean luhistumiseen – New York Timesin mukaan maiden rajalle suunnitteilla pakolaiskeskuksia

  5. 5

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  6. 6

   Tutkija kumoaa sotamyytin Summan pettämisestä: Rintama murtui, mutta miehet eivät pettäneet – he murskautuivat panssari­vaunujen tela­ketjuihin

  7. 7

   Susanna Laamanen sattui paikalle, kun raju tulipalo levisi paukahdellen Espoossa – ”Se oli muutamasta minuutista kiinni”

  8. 8

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  9. 9

   Viaton flirtti puolin ja toisin on elämän suola

  10. 10

   Humalapäissään Pohjois-Koreaan 39 vuodeksi loikannut amerikkalais­sotilas kuoli Japanissa 77 vuoden ikäisenä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  2. 2

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  3. 3

   Kiinalainen ”mopotäkki” voisi olla hitti Suomessakin, vinkkaa Pekingissä päivittäin mopoileva Minna Mustonen – kypärää hän ei käytä ”turvallisuussyistä”

  4. 4

   Riisitauti ei ole historian mörkö, vaan se vaanii sinua ja lastasi – d-vitamiinin laiminlyönti altistaa kohtalokkaille sairauksille, mutta ylärajatkin täytyy tuntea

   Tilaajille
  5. 5

   Tästä on kyse Harry Potter -kohussa, jossa J.K. Rowling on puolustanut Johnny Deppiä ja saanut Deppin ex-puolison Amber Heardin sekä satojen fanien vihat niskaansa

  6. 6

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  7. 7

   Alaikäinen poika joutui ryöstön uhriksi keskellä päivää Helsingin rautatieasemalla – ryöstäjä sai ensin pelkkiä kolikoita

  8. 8

   Helsingin poliisi puolustaa itsenäisyyspäivän kiinniottoja: Poliisia kuvannut pyöräilijä kieltäytyi järjestelmällisesti kertomasta henkilöllisyyttään

  9. 9

   Lääkäriksi opiskelu on monille stressiä ja kovaa kilpailua, mutta paineista ei silti puhuta avoimesti – ”Moni vaatii itseltään paljon”

  10. 10

   Putkipommi räjähti Manhattanilla: Yksi otettiin kiinni, kaksi muuta loukkaantui – pormestarin mukaan kyseessä oli terrori-iskun yritys

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää