Urheilu

Kohuttu mutta maailman paras – Zinedine Zidane päätti jalkapallouransa kuuluisaan pääiskuun ja nousi huippu­valmentajaksi

Zinedine Zidane on voittanut lähes kaiken jalkapalloilijana ja pian myös valmentajana.

Zinedine Zidane, ”Zizou”. Vahva ranskalainen jalkapallopersoona, joka ei jätä lajia seuraavia kylmäksi. Saavutuksissa löytyy: pelaajana maailmanmestaruus, Euroopan mestaruus, Mestareiden liigan voitto, useita kertoja vuoden pelaaja ja niin edelleen.

Nykyisin Zidane on espanjalaisen Real Madridin päävalmentaja – ja on ehtinyt voittaa jo Mestareiden liigan viime keväänä. Siitäkin huolimatta joidenkin asiantuntijoiden mukaan Zidane on aivan liian kokematon ja nykyisessä asemassaan vain ja ainoastaan siksi, että Real Madridin puheenjohtaja Florentino Peréz ihailee häntä kritiikittömästi.

Jotenkin tämäkin sopii Zidanen profiiliin.

 

”Tärkeintä minulle on, että tiedän, kuka olen.”

Zidanen nousu jalkapallomaailman huipulle on melko klassinen tarina köyhyydestä kuuluisuuteen. Hänen vanhempansa ovat Algerian siirtolaisia, jotka pakenivat Pariisiin juuri ennen Algerian sotaa vuonna 1953. 1960-luvulla he muuttivat Marseillehin, jossa myös Zidenine syntyi 23. kesäkuuta 1972.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Lapsuuden lähiö oli pahamaineinen kovine rikollistilastoineen, ja lisäksi Zidanea kiusattiin. Juuriaan hän ei ole unohtanut: Zidanen harjoittama hyväntekeväisyys kohdistuu Ranskan vähemmistöjen ja köyhien hyväksi.

”Tärkeintä minulle on, että tiedän, kuka olen. Joka päivä ajattelen, mistä tulen ja olen ylpeä siitä: ensimmäiseksi olen kabyle [etninen ryhmä Pohjois-Algeriassa] La Castellanesta, sitten algerialainen Marseillesta ja sitten ranskalainen”, Zidane kertoi harvinaisessa The Guardianin haastattelussa ennen vuoden 2004 EM-kisoja.

Harvinaisessa siksi, että Zidane ei pelaajauransa aikana juurikaan antanut haastatteluja.

 

”Miksi haluat Zidanen, kun sinulla on Tim Sherwood.”

Jalkapalloilijan ura, jos sitä vielä silloin uraksi voi kutsua, alkoi muutamien pikkuseurojen kautta Cannesin joukkueessa vuonna 1989. Hänen ”löytäjäkseen” on mainittu Jean Varraud, entinen pelaaja.

”Hän ei ollut suurin tai nopein pelaaja, ja kaikki mitä hän ajatteli, liittyi harhautteluun. Hän ohitti yksi, kaksi, kolme, neljä, viisi, kuusi pelaajaa. Hänen jalkansa puhuivat pallon kanssa”, Varraud totesi vähän ennen kuolemaansa vuonna 2006.

Cannesista tie vei Bordeaux´hon vuonna 1992. Tuona aikana Zidaneen, hyökkäävään keskikenttäpelaajaan, kohdistui vielä suuria epäilyjä (kuten myös nykyisin valmentajana). Kenny Dalglish olisi halunnut Zidanen Englantiin ja Blacburn Roversiin, jonka managerina Dalglish tuolloin oli.

”Miksi haluat Zidanen, kun sinulla on Tim Sherwood”, seuran omistajan Jack Walkerin väitetään sanoneen.

Eikä tuossakaan vielä mitään: Zidanea olisi kuulemma tarjottu myös Newcastleen, vajaalla kahdella miljoonalla nykyeurolla. Vastaus: ei riittävän hyvä Englannin ykkösdivisioonaan (nykyinen Valioliiga).

Zidane valittiin kuitenkin Ranskan liigan vuoden pelaajaksi keväällä 1996. Hän pakkasi tavaransa ja siirtyi syksyllä Italiaan Torinon Juventukseen.

 

”Kiitos magiikasta.”

Juventuksessa alkoi Zidanen lopullinen tähtiloisto: Italian mestaruuksia, valinta Kansainvälisen jalkapalloliiton Fifan vuoden pelaajaksi ja useita muita kunnianosoituksia.

Sen sijaan Mestareiden liigassa tuli Juventus-aikana eli vuosina 1996–2001 kaksi finaalitappiota ja syksyllä 2000 viiden ottelun pelikielto pääiskusta, jonka kohteena oli Hamburger Sport-Vereinin (HSV) Jochen Kientz:Jos video ei näy, voit katsoa sen tästä.

Juventus-aikana Zidane myös johdatti Ranskan maajoukkueen ensin maailmanmestaruuteen vuonna 1998 ja heti perään vuonna 2000 Euroopan mestaruuteen. MM-finaalissa Zidane teki kaksi puskumaalia.

Suomellakin on pieni rooli MM-kullassa: Ranska pelasi ennen kisoja harjoitusmaaottelun Olympiastadionilla Suomea vastaan. Ranska voitti 1–0 ja jatkoi kohti MM-kotikisoja.


Puuttuvan Mestareiden liigan tittelin Zidane saalisti keväällä 2002, kun hän oli siirtynyt Real Madridiin maailmanennätyssiirrolla, lähes 80 miljoonalla eurolla. Finaalissa Real voitti Bayern Leverkusenin 2–1 – ottelun voittomaali, jonka Zidane teki, on yksi jalkapallohistorian komeimmista finaalin ratkaisseista maaleista. Maalin voit katsoa tästä.

Realissa henkilökohtainen palkintosade jatkui, mutta Espanjan mestaruuden Zidane voitti vain kerran, kaudella 2002–2003. Yksi poikkeuksellinen palkinto oli Euroopan jalkapalloliiton Uefan järjestämä yleisöäänestys kaikkien aikojen parhaasta eurooppalaisesta pelaajasta, kun Uefa täytti 50 vuotta vuonna 2004. Äänestyksen voitti Zidane niukasti ennen Franz Beckenbaueria.

Keväällä 2006 Zidane ilmoitti lopettavansa pelaajauransa kesän MM-kisoissa. Viimeisessä Real Madridin kotiottelussa yleisöllä oli bannereita, joissa luki: ”Kiitos magiikasta.”

 

”Jumala on palannut – vähempää ei voisi sanoa.”

Zidane oli vuoden 2004 EM-kisojen tappion jälkeen ilmoittanut lopettavansa maajoukkuepelit, mutta pyörsi päätöksensä MM-kisojen alla.

”Ranskassa kaikki ymmärtävät Jumalan olevan olemassa, ja että hän on takaisin Ranskan maajoukkueessa. Jumala on palannut – vähempää ei voisi sanoa”, toinen pelaajalegenda Thierry Henry totesi.

Saksassa pelatuista MM-kisoista tuli Zidanelle ja koko jalkapalloilevalle maailmalle ikimuistoiset ja pitkään puhetta aiheuttaneet – ei tosin tavalla, jota Zidane olisi toivonut. MM-finaalin lisäajalla Zidanen kasetti hajosi totaalisesti: hän uusi lähes kuusi vuotta aiemmin Mestareiden liigassa tapahtuneen tempauksensa. Nyt kohteena oli Italian Marco Materazzi ja pääisku osui Materazzin rintaan:Jos video ei näy, voit katsoa sen tästä.

Lopputuloksena oli ulosajo – ja Ranska hävisi loppuottelun rangaistuspotkuilla.

Miksi Zidane hermostui? Kyse ei ollut taklauksesta vaan siitä, mitä Materazzi sanoi. Tämä pysyi pitkään salaisuutena ja yleinen luulo oli, että italialainen sanoi jotain erittäin ikävää Zidanen äidistä. Sanallisen loukkauksen kohteena oli kuitenkin Zidanen sisko.

Ulosajosta huolimatta kisojen jälkeen Ranskan presdentti Jacques Chirac ylisti Zidanen uraa ja myös panosta MM-kisoissa.

Vaikka Zidane muistetaan monista ratkaisevista maaleistaan, hän ei ollut joukkueidensa maaliruisku vaan sielu ja maalipaikkojen järjestäjä, jonka kosketus palloon oli käsittämättömän pehmeä. Lisäksi yllättävät harhautukset veivät vastustajan usein, niin, ”kahville”.

Lopettamisen jälkeen Zidane jatkoi pelaamista. Ei tosin tosissaan vaan monissa hyväntekeväisyystempauksissa. Lokakuussa 2010 Zidane ryhtyi Qatarin vuoden 2022 MM-kisahaun lähettilääksi. Kun Qatarille kisat myönnettiin, Zidane totesi sen olevan ”voitto koko arabimaailmalle”.

Zidane on itse muslimi, mutta omien sanojensa mukaan ei ole uskonnollinen. Sen sijaan politiikkaan hän ottaa kantaa: perjantaina Zidane pyysi ranskalaisia välttämään äänestämästä äärioikeistolaista Marine Le Peniä Ranskan presidentinvaalien toisella kierroksella.

 

”Hän halusi minusta sinne hyökkääjän, joka tekee maaleja.”

Lokakuussa 2009 Real Madridin puheenjohtaja Florentino Pérez kutsui Zidanen neuvonantajakseen. Lisää vastuuta tuli marraskuussa 2010, jolloin Real Madridin päävalmentaja Jose Mourinho pyysi ”Zizoun” avukseen.


Kesällä 2014 Zidane aloitti Real Madridin kakkosjoukkueen, Castillan, valmentajana ja jälleen kohu oli valmis: Zidanea pidettiin joukkueen tosiasiallisena päävalmentajana, mutta koska häneltä puuttui tarvittava valmentajalisenssi, päävalmentajan titteli oli toisella henkilöllä, Santiago Sánchezilla. Toimitsijakielloilla uhkailtiin, mutta ei niin kovinkaan yllättävästi, uhkailut eivät johtaneet mihinkään.

Castillan ajan alkumetreillä Zidane hankki myös suomalaispelaajan, Eero Markkasen, joka kertoi myöhemmin HS:lle tapaamisestaan Zidanen kanssa: ”Hän halusi minusta sinne hyökkääjän, joka tekee maaleja.” Markkasen ura Madridissa jäi kuitenkin yhteen kauteen.

 

”Minulla on tällainen kunnianhimo.”

Myös Zidanen pesti kakkosjoukkueessa jäi lyhyeksi, 1,5 vuoden mittaiseksi, sillä hänet nimitettiin tammikuussa 2016 Real Madridin ykkösjoukkueen päävalmentajaksi Rafael Benítezin potkujen jälkeen. Yllätys oli jälleen valmis.

Taas seurasi tukku arvosteluryöppyjä: aivan liian kokematon, Perezin suosikki, Mourinho korvaa hänet kesäkuussa...

Joku sentään kehuikin valintaa: ”Voisiko paremmin olla? Mies, joka on ollut paras lajissa, jota kaikki rakastamme, ottaa vastuun seurasta, jota minä ja useat muut rakastavat.”

Näin kirjoitti Instagram-tilillään David Beckham, joka pelasi Zidanen rinnalla Realissa.

Arvostelu laantui, kun Real Madrid voitti Mestareiden liigan, mutta nyt se on jälleen voimistunut. Vaikka Real kisaa Espanjan liigan voitosta FC Barcelonan kanssa ja pelaa Mestareiden liigan välierissä, monet uskovat, että jos erityisesti La Ligan voittoa ei tule, lähtö on lähellä.

Etenkin viikon takainen tappio juuri Barcelonalle, El Clásicossa, oli kova isku monille. Jopa joidenkin pelaajien sanotaan olevan vihaisia Zidanen ratkaisusta peluuttaa loukkaantumisista kärsinyttä Gareth Balea, joka loukkaantui uudelleen.

Miten Zidane reagoi: hän lepuutti useita tähtipelaajiaan keskiviikkona pelatussa Espanjan liigan ottelussa Deportivo de La Coruñaa vastaan. Real voitti tennislukemin 6–2. Lauantaina kaatui Valencia tiukan väännön jälkeen 2–1.

Nyt edessä on Mestareiden liigan välierät paikallisvastustajaa Atlético Madridia vastaan. Ensimmäinen osaottelu pelataan tänään tiistaina. Oletettavasti Zidane tekee jälleen ratkaisuja, joita kaikki muut eivät odota.

Mutta mitä ratkaisuja Zidane itse aikoo tehdä tulevaisuudessa? Keväällä 2015 hän sanoi näin Canal Plusin haastattelussa: ”Olin aikanani joukkueen pelaaja, ja olisi hienoa olla joku päivä valmentajana. Siellä on hyvä valmentaja, mutta minulla on tällainen kunnianhimo.”

Kyse on Ranskan maajoukkueesta.

Mestareiden liigan välierien ensimmäinen osaottelu Real Madrid–Atlético Madrid tiistaina 2. toukokuuta kello 21.45. Yle TV2 ja Viasat Jalkapallo näyttävät suorana lähetyksenä.

Lähteet: BBC, Guardian, Fifa.com, Vitalfootball.com, Wikipedia  

Kuka?

Zinedine Zidane


 Pelasi ammattilaisena 506 seuraottelua ja teki 95 maalia.

 Ranskan maajoukkueessa 108 ottelua ja 31 maalia.

 Viimeisin kunnianosoitus pelaajana: valittiin viime kesänä ennen EM-kisoja kaikkien aikojen ”eurokentälliseen”.

 Viimeisin kunnianosoitus valmentajana: valittiin viime vuoden parhaaksi arabivalmentajaksi. Valinnasta vastasi yli sata arabimaiden jalkapallotoimittajaa.
Urheilun luetuimmat
 1. 1

  Euroopan mestari Edis Tatli on valmis, jos hänen twiitistään tykännyt Ukrainan supertähti nousee samaan sarjaan – ”Se ratkaisi, että Edis meni koko ajan eteenpäin”

 2. 2

  Edis Tatli nappasi EM-tittelin itselleen takaisin – ”Hain tyrmäystä, mutta muutenkin meni hyvin”

 3. 3

  Keihäslegenda Seppo Räty palkittiin veikeällä summalla – liittyy hirmukiskaisuun

 4. 4

  Loppukilpailut

  Tilaajille
 5. 5

  Tennislupaus Emil Ruusuvuori jatkoi vahvasti Talin ITF-turnauksessa – venäläisvastustaja jäi täysin jyrän alle

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Edis Tatli nappasi EM-tittelin itselleen takaisin – ”Hain tyrmäystä, mutta muutenkin meni hyvin”

 2. 2

  Veneessä 90 ruokapakettia ja ”hirveä määrä” kosteuspyyhkeitä – 15 kilolla itseään lihottaneen Sam Öhmanin alaston yksinsoutu Atlantin yli lykkääntyi myrskyn takia

 3. 3

  Selkävaivainen Lauri Markkanen hämmästytti jalkapallotaidoillaan – seurasi Chicagon tappelupukareiden loisto-otteita puku päällä

 4. 4

  Yksi oivallus auttoi maailmanmestariksi tähtäävää ja suurperheestä unelmoivaa Edis Tatlia tekemään ratkaisevan muutoksen: ”Naama näytti siltä, että olisin otellut 20 erää”

 5. 5

  Keihäslegenda Seppo Räty palkittiin veikeällä summalla – liittyy hirmukiskaisuun

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

 2. 2

  Saksan vihatuin jalkapallojoukkue kuvasi tunteitaan Kummelin klassikkosketsillä katastrofaalisen tappion jälkeen – NBA-joukkue ja Danske Bank ovat käyttäneet samaa pätkää

 3. 3

  Ilkka: Poliisi tutkii kahden jalkapalloilijan kuolemaan johtanutta kolaria tappona – pelaajien auto ajautui vastaan tulleen kuorma-auton eteen

 4. 4

  ”Saalistajaksi” nimetty entinen hiihtovalmentaja sai 12 vuoden vankeustuomion seksuaalisesta hyväksikäytöstä – uhreista nuorimmat olivat 12-vuotiaita

 5. 5

  Jesse Puljujärven nykyvire kerää ylistystä – tärkeän tilaston ykkösenä: ”Taisi katsoa liikaa Lainetta ja Matthewsia”

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  6. 6

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  7. 7

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  8. 8

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  9. 9

   Pitkittynyt stressi syö parisuhdetta, kun kotona ei osata tehdä enää muuta kuin riidellä – Onneksi tulehtunutta tilannetta voi hoitaa

  10. 10

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää