Urheilu

Juventus juhlii Euroopassa, mutta italialaisessa jalkapalloilussa kysytään nyt: Miksi rasismista ei rangaista koskaan?

Juventuksen loistavat pelit jäävät varjoon ja italialaisen jalkapallon maine kärsii, kun rasismikohut seuraavat toisiaan ja syylliset livahtavat pälkähästä kerta toisensa jälkeen.

Italialainen suurseura Juventus meni tiistai-iltana vakuuttavasti jalkapalloilun Mestarien liigan loppuotteluun, mutta Italialaisen jalkapalloilun uutta nousua varjostaa maan jalkapallokatsomoita vaivaa avoin ja äänekäs rasismi.

Pescaran ghanalainen keskikenttäpelaaja Sulley Muntari käveli ulos kentältä kesken pelin vierasottelussa sardinialaista Cagliaria vastaan kymmenen päivää sitten. Teostaan Muntari sai ottelussa kaksi varoitusta: toisen protestoituaan kotijoukkueen fanien käytöstä vastaan, toisen poistuessaan kentältä kesken pelin.

Seuraus: Muntarille yhden ottelun automaattinen pelikielto kahden varoituksen vuoksi, sardinialaiseuralle ja faneille ei rangaistuksia lainkaan. Uutistoimisto AFP:n mukaan rasistiseen parjaamiseen syyllistyneet kotijoukkueen kannattajat ovat edelleen tavoittamatta.

Tapauksesta nousi niin suuri kohu, että kansainvälisen pelaajayhdistyksen ja YK:n ihmisoikeustoimiston vetoomusten jälkeen myös Muntarin pelikielto peruttiin.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Muntarin tunnelmat eivät siitä kuitenkaan kohentuneet. Hänestä tuntui, että häntä kohdeltiin rikollisena, kun samaan aikaan oikeiden syyllisten kiinni saaminen ei kiinnostanut ketään, ja rasismiin puuttumisen sijasta Italian jalkapallon silmäätekevät keskittyivät istumaan mukavasti vip-aitioissaan.

Jalkapallorasismia ja katsomokäyttäytymistä tutkineen italiailaisen sosiologin ja kirjailijan Mario Valerin mukaan Muntarin tapaus on vain jäävuoren huippu.

”Hänen tapauksensa on merkittävä, mutta vain koska hän itse puuttui asiaan”, Valeri sanoo.

Valerin mukaan rasistinen käytös on italialaisessa jalkapalloilussa aivan liian yleistä ja siihen puututaan harvoin.

”Eikä vain Serie A:ssa ja B:ssä. Juniorijalkapalloilussa on ollut kahden viime vuoden aikana 80 rekisteröityä tapausta, joissa värillisiä pelaajia on kohdeltu rasistisesti. Yleensä syyllisiä ovat vastustajajoukkueen pelaajien vanhemmat – ja lähes poikkeuksetta tapauksiin ei puututa lainkaan.”

Serie A:ssa rasismista on säädetty ankariakin sanktioita, mutta Valerin mukaan rangaistusten käyttöönotto edellyttää, että käytännössä koko katsomon pitäisi kuulla rasistiset huudot, jotta niistä voitaisiin rangaista.

”Se on naurettavaa. Seurauksena on, ettei rasismista rangaista koskaan”, Valeri huomauttaa.

Italian lain mukaan rasistisista rikoksista langetetaan ankariakin rangaistuksia, mutta lakien täytäntöönpano on jalkapalloilussa hankalaa. Rasismiin syyllistyneet kannattajat pitäisi tunnistaa yleisön joukosta, mutta seuroja ei kuitenkaan voida asettaa vastuuseen, jos ne eivät siihen kykene tai halua ryhtyä.

”Italian jalkapalloilusta puuttuu oma rasismin vastainen liike, eivätkä muilla elämänalueilla toimivat liikkeet ole kiinnostuneita jalkapalloilusta”, sosiologi Valeri sanoo.

Valerin mukaan jokainen värillinen pelaaja, joka nousee rasismia vastaan, jää yksin. Näin kävi myös italialaisen jalkapalloilun tunnetuimmalle mustalle tähdelle Mario Balotellille.

”Balotelli sai kestää jatkuvaa rasistista pilkkaa nuoresta pitäen eikä hän saanut minkäänlaista tukea yrittäessään puuttua siihen.” Valeri sanoo, että valkoihoiset pelaajat ovat varsin haluttomia puolustamaan värillisiä pelikavereitaan.

Italian politiikassa rasismin vastaisuus tietää Valerin mukaan äänien menettämistä. Hän huomauttaa, että maahan on saapunut Afrikasta kolmen viime vuoden kuluessa noin puoli miljoonaa ihmistä ja monia äänestäjiä se huolestuttaa. Asenteet ovat koventuneet.

Valerin mukaan sosiologit puhuvat nyt viikonloppurasisteista, jotka menevät matsiin pilkkaamaan värillisiä pelaajia, mutta eivät toistaiseksi kohtele arkisessa elämässä kohtaamiaan ihmisiä samalla tavalla. Riski rasistisen käytöksen yleistymiseen kuitenkin kasvaa koko ajan.

1980- ja 1990-luvuilla rasismi oli Italian jalkapallossa nykyistä paljon räikeämpää.

Ranskalaisen, fanikulttuuriin perehtyneen tutkijan, Sebastian Louisin mukaan stadioneilla ja niiden lähiympäristössä nähtiin runsaasti äärioikeistolaisten liikkeiden tunnuksia, banderolleja ja rasistisia hyökkäyksiä.

Nyt rasismi on muuntunut ja levinnyt, kuin virus.

Tuorein esimerkki saatiin, kun Juventuksen marokkolainen puolustaja Medhi Benatia kutsuttiin televisioyhtiö Rain haastatteluun viime viikonloppuna.

Haastattelun alussa Benatian kuulokkeista kantautui jonkun tv:n henkilökuntaan kuuluvan häntä koskeva rasistinen huomautus. ”Kuka typerys nyt puhuu?” Benatia kysyi, kuvaili käytettyä nimitystä, keskeytti haastattelun siihen paikkaan ja käveli ulos.

Nyt tapausta selvitellään. Rai on jo pyytänyt anteeksi.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Jalkapallo
 • Juventus
 • Italia
 • Serie A
Urheilun luetuimmat
 1. 1

  Lionel Messi nolasi vastustajat kahdella askeleella ja teki eurooppalaista jalkapallohistoriaa

 2. 2

  Mestaruuden ratkaissut jalkapallotähti käyttäytyi nykyajalle tyypillisen tökerösti – Leo Komarov hyväksyi anteeksipyynnön

 3. 3

  Cityn juhlimiseen kyllästynyt José Mourinho sai aikaiseksi joukkotappelun stadionin käytävällä

 4. 4

  Jesse Puljujärvi väläytti kikkapankkiaan: ”Vaikka välillä ei tuollaisia ole näkynyt, niin ovat ne taidot olleet siellä olemassa”

 5. 5

  Sumomaailmaa kuohuttaneesta tapauksesta lisätietoa: Suurmestari löi kaukosäätimellä päähän hermostuttuaan älypuhelimen räpläämiseen

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Lionel Messi nolasi vastustajat kahdella askeleella ja teki eurooppalaista jalkapallohistoriaa

 2. 2

  Cityn juhlimiseen kyllästynyt José Mourinho sai aikaiseksi joukkotappelun stadionin käytävällä

 3. 3

  Entinen SM-liigamaalivahti teki tylyn tempun ja sai siitä melkoisen hyödyn – ”Todella nerokas idea”

 4. 4

  ”Koululaiset eivät jaksa kävellä kilometriä hengästymättä” – HS kokosi asiantuntijoiden paneelin pohtimaan, miten suomalainen juoksu palautetaan huipulle

  Tilaajille
 5. 5

  Jesse Puljujärvi väläytti kikkapankkiaan: ”Vaikka välillä ei tuollaisia ole näkynyt, niin ovat ne taidot olleet siellä olemassa”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

 2. 2

  Saksan vihatuin jalkapallojoukkue kuvasi tunteitaan Kummelin klassikkosketsillä katastrofaalisen tappion jälkeen – NBA-joukkue ja Danske Bank ovat käyttäneet samaa pätkää

 3. 3

  Venäjän lippu ei liehu olympialaisissa, KOK antoi maan varapääministerille elinikäisen porttikiellon – ”Tämä on vahva viesti myös muille – urheilussa ei suvaita vilppiä”

 4. 4

  Ilkka: Poliisi tutkii kahden jalkapalloilijan kuolemaan johtanutta kolaria tappona – pelaajien auto ajautui vastaan tulleen kuorma-auton eteen

 5. 5

  ”Saalistajaksi” nimetty entinen hiihtovalmentaja sai 12 vuoden vankeustuomion seksuaalisesta hyväksikäytöstä – uhreista nuorimmat olivat 12-vuotiaita

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Lääkäriksi opiskelu on monille stressiä ja kovaa kilpailua, mutta paineista ei silti puhuta avoimesti – ”Moni vaatii itseltään paljon”

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Riisitauti ei ole historian mörkö, vaan se vaanii sinua ja lastasi – d-vitamiinin laiminlyönti altistaa kohtalokkaille sairauksille, mutta ylärajatkin täytyy tuntea

   Tilaajille
  4. 4

   Japanilaisessa tv-ohjelmassa ihastellaan kuopiolaiskoulua – Katsoimme japaniksi dubatun ohjelman Youtuben suomitekstityksillä ja emme ymmärtäneet mitään

  5. 5

   Suomi on Euroopan syrjivimpiä maita, osoittaa tuore EU-raportti – ”Tulos on selvä vahvistus siitä, että Suomessa on paljon rasismia”, sanoo yhdenvertaisuus­valtuutettu

  6. 6

   Mies yritti tappaa naisen kylpytakilla kuristamalla Järvenpäässä – kolme vuotta ehdotonta vankeutta

  7. 7

   Emojit, aikamme vitsaus! Tässä 20 suomennosta ennen kuin viestimme ovat pelkkää kuvakirjoitusta

  8. 8

   Krp paljasti poikkeuksellisen huumeliigan Itä- ja Pohjois-Suomessa

  9. 9

   Trumpin suosio hätyyttelee uusia pohjalukemia, mutta syöksyä ei ole luvassa – omiensa keskuudessa hän on ollut koko ajan suositumpi kuin Bill Clinton ensimmäisenä vuotenaan

  10. 10

   Harry Harkimo luopuu Veikkauksen hallituspaikasta jääviyssyistä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  2. 2

   Alpakkatapahtuman järjestäjien pieni vale oli iso isku luottamukselle – On ankeaa, kun joutuu epäilemään motiiveja pörröisten eläinten paijaamisen taustalla

  3. 3

   Suomi on Euroopan syrjivimpiä maita, osoittaa tuore EU-raportti – ”Tulos on selvä vahvistus siitä, että Suomessa on paljon rasismia”, sanoo yhdenvertaisuus­valtuutettu

  4. 4

   New York Times: Trump herää puoli kuudelta katsomaan televisiota ja katsoo sitä neljästä kahdeksaan tuntia päivässä

  5. 5

   Näin sotesta tuli sekundaa, ja isot yritykset voittavat – professori Heikki Hiilamo kirjoittaa puheenvuorossaan, että Suomeen on tulossa nykyistä huonompi terveydenhoito

   Tilaajille
  6. 6

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  7. 7

   Olga Romanoffista kaavailtiin prinssi Charlesin puolisoa – Tsaarin jälkeläinen ja suomalaista sukua oleva ruhtinatar esittelee nyt kotinsa ja sanoo: ”Kukaan ei välitä titteleistä pätkääkään!”

   Tilaajille
  8. 8

   ”Osakas laittoi kätensä hameeni alle” – Juristialan naiset kertovat kourimisesta, vähättelystä sekä syrjinnästä, ja vaativat häirinnälle loppua

  9. 9

   Riisitauti ei ole historian mörkö, vaan se vaanii sinua ja lastasi – d-vitamiinin laiminlyönti altistaa kohtalokkaille sairauksille, mutta ylärajatkin täytyy tuntea

   Tilaajille
  10. 10

   Maailmalla leviää ”sydäntäsärkevä” video nälkään sulalla maalla nääntyvästä jääkarhusta – National Geographicin kuvaaja kertoo itkeneensä kuvatessaan eläimen kärsimystä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  4. 4

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  5. 5

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Suomalaismies otti kuvaa Schwarzenegger-seinämaalauksesta, kun tämä ilmestyikin paikalle – Kuva julkaistiin Redditissä, aiheutti raivoa ja lopulta Arska itse ilmestyi nettiin kertomaan, mistä on kyse

  11. Näytä lisää