Urheilu

Filppula ratkaisi Leijonille järisyttävän tärkeän voiton – ”Olin vähän merkkaamaton mies”

Puolivälieräpaikka häämöttää, mutta vielä tarvitaan sinetti

Pariisi.

Suomi otti järisyttävän tärkeän jatkoaikavoiton 3–2 Sveitsistä Valtteri Filppulan maalilla, kun jatkoja oli pelattu 2.24 jääkiekon MM-turnauksessa.

Filppula osoitti upeaa johtajuutta ja ratkaisijan vaistoja, kun hän tunki väkisin Sveitsin maalille ja nosti kiekon verkkoon.

”Hyvä fiilis voitosta ja hyvä come back. Tärkeä voitto”, Filppula sanoi AccorHotels-areenan käytävällä.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

”Tulin suoraan vaihtoaitiosta ja olin vähän merkkaamaton mies. Menin siitä maalille, ja onneksi tällä kertaa meni. Paikkoja on ollut, mutta hienoon paikkaan tuli itsellekin”, Filppula sanoi.

Hän kantaa suurta vastuuta Leijonissa ykkösketjun keskellä. Hän jopa sanoi, että olisi toivonut turnauksen aikana enemmän tehoja itseltään.

Voitto tarkoittaa käytännössä Suomen pääsyä puolivälieriin. Ihan pöytäkirjaan sitä ei voi vielä merkitä, mutta hyvin lähelle menee.

Isäntämaa Ranska ei enää uhkaa Leijonia. Vain Norja voi tulla takaa ohi, mutta silloin sen pitäisi ottaa pisteitä Kanadalta ja voittaa Valko-Venäjä.

Jos Norja häviää Kanadalle maanantaina, on Suomi jatkossa samantien. Jos Norja ottaa pisteen, on Suomen raapaista piste viimeisestä ottelusta Kanadaa vastaan. Tasapistevertailussa Suomi voittaa Norjan.

Sokkialun jälkeen Leijonat pelasi kaksi erää unelmakiekkoa. Sveitsi joutui sellaiseen mankeliin, ettei rypyn ryppyä jäänyt näkyviin.

Palkinnoksi tulivat Juuso Hietasen ja Mikko Rantasen ylivoimamaalit, mutta silti tie vei jatkoajalle.

Voiko enää pahempaa alkua olla ottelulle? Sveitsi otti 2–0-johdon, kun ensimmäisen erä oli ylittänyt niukasti puolivälin.

Joonas Korpisalo päästi ensimmäisen maalin ihan liian helposti räpyläpuolelta sisään. Heti Sveitsin jäähyn jälkeen Fabrice Herzog sai tilaisuutensa.

Puolustaja Joel Genazzin tekemä 2–0 oli liikaa Korpisalolle ja valmennusjohdolle. Korpisalo nosti maskin ylös, pyyhki hikeä ja antoi tilaa Harri Säterille.

”Missään vaiheessa ei annettu periksi. 2–0 tuli aika nopeasti ja olisi voinut käydä niin, että katkeaa selkäranka, mutta meillä ei käynyt missään vaiheessa niin”, Sebastian Aho sanoi. Hän syötti Suomen molemmat maalit.

Säteri joutui hyppäämään pahimpaan paikkaan. Vain kaksi minuuttia Säterin sisääntulon jälkeen Sveitsi pelasi 40 sekuntia viidellä kolmea vastaan, kun Filppula ja Joonas Järvinen istuivat osittain yhtäaikaista kakkosta.

Säterin silmien alla pyöri sellaisen herhiläispari, että peliin mukaan pääseminen oli ainakin helppoa, melkeinpä helteistä.

Leijonilla on ollut läpi turnauksen vaikeaa, eikä tilannetta yhtään helpottanut, että maalivahtipeli reistaili.

Korpisalo ei tunnu pärjäävän tilastoissa eikä onnistunut kovin hyvin jäälläkään. Ottelusta tuli lyhyt ja raskas Korpisalolle.

Leijonien vaatimatonta Pariisin-valloitusta ei voi kaataa Korpisalon niskaan, mutta voittavalta maalivahdilta on lupa odottaa enemmän.

Suorat laukaukset räpyläkäden puolelle kuuluvat perustorjuttaviin, vaikka laukaus lähtisi kuinka terävästi.

Sebastian Aho järjesteli ylivoimalla Leijonille kavennuksen minuutti ennen avauserän päättymistä. Tärkeä maali, jonka kokenut puolustaja Juuso Hietanen puhalsi perille pelkällä tahdonvoimalla.

Myös tasoitusta 2–2:een Aho oli puuhaamassa. Hän kierrätti kiekon siniviivaan Ville Lajuselle, joka käytti parasta asettaan, laukausta. Hyvin lähti musta liikkeelle ja muutti matkalla Rantasesta suuntaa.

”Vähän kerättiin happea erätauolla ja saatiin siitä pikku kiukku päälle. Toinen erä oli todella hyvä meiltä”, Aho sanoi.

Raportit KHL:stä kertoivat, että Säteri pelasi siellä vahvan kauden Vitjazissa Moskovan kupeessa ja oli kuulemma joukkueen selkäranka matkalla pudotuspeleihin. Se oli Vitjazille historiallista, mutta Säterikään ei voinut pelastaa Podolskin porukkaa mestarijoukkue SKA:n käsittelyssä.

Toisen erän viimeisellä minuutilla Säteri torjui Denis Hollensteinin läpiajon niin eleettömästi, että tuntui kuin hän olisi lähetellyt terveisiä Moskovasta.

Hänen tulonsa maalille rauhoitti koko joukkuetta ja loi pohjan voiton jahtaamiselle.

Toisessa erässä tuli näytille niin hyvää Suomen peliä, ettei tähän turnaukseen ole aikaisemmin osunut.

Siinä sykkeessä oli otettu käsijarru pois päältä, ja Leijonat painoi peliä kaasu pohjassa Sveitsin päätyyn.

Siellä oli Oskar Osalalla paikka tasoittaa ottelu ja monella muulla hyviä laukaisupaikkoja, mutta Leonardo Genoni torjui.

Genoni on sama herra, joka torjui Kari Jalosen valmentamalle Bernille Sveitsin mestaruuden tällä kaudella. Hänen tilastonsa MM-turnauksessa ovat kovaa tavaraa. Päästettyjen maalien keskiarvo pyörii tasan yhdessä ottelua kohden.

Sitä ruvetaan jo kutsumaan muuriksi, jos lukema tuosta tiukkenee.

Olisipa tätä nähnyt vähän aikaisemmin. Ei olisi tilanne koskaan ajautunut näin tukalaksi ja tiukaksi. Helppo jossitella, mutta liian kauan kesti löytää jarrun sijaan kaasu.

Näin ottelu eteni:

Jatkoaika

Peliaika 62.24: Suomi voittaa. Veli-Matti Savinainen jättää kiekon Valtteri Filppulalle, joka laukoo kiekon maaliin.

Peliaika 61.30 Mika Pyörälä pelaa hienon syötön Mikko Rantaselle. Kiekko käy tolpassa, mutta ei maalia.

3. erä

60.00 Jatkoaika odottaa. Ei lisämaaleja varsinaisella peliajalla.

59.00: Leijonat kestää jäähyn. Viimeinen minuutti.

57.36: Sveitsi saa kiekkoa maalille, mutta Säteri kestää.

Peliaika 56.37: Suomi vaihtaa huolimattomasti. Kuusi pelaajaa pitkään jäällä. Väärä vaihto vihelletään ja Suomi alivoimalle.

Peliaika 53.38: Ei maalia ylivoimalla. Peli pyöri hyvin Sveitsin päädyssä, mutta viimeistä terävyyttä ratkaisuyrityksiin ei löytynyt.

Peliaika 51.38: Uusi ylivoima. Atte Ohtamaa nostaa jalalla hyökkäystä keskialueella. Häntä rikotaan ja Suomi pääsee ylivoimalle.

Leijonien tasoitusmaali on korjattu Mikko Rantaselle. Lajuselle ja Sebastian Aholle syöttöpisteet.

47.40: Tasoitus. Ville Lajunen laukoo ylivoimalta viivalta. Veli-Matti Savinainen ja Mikko Rantanen ovat tekemässä maskia. Maali merkitään Lajuselle.

Peliaika 46.53: Suomen vuoro päästä ylivoimalle. Sebastian Aho haastaa ja puolustaja joutuu rikkomaan.

Peliaika 45.58: Suomi selvittää alivoiman.

Peliaika 43.58: Jani Lajuselle jäähy, Leijonille alivoima.

Peliaika 43.25: Säteriltä loistotorjunta. Sveitsiläishyökkääjä on jäänyt täysin yksin maalin eteen, mutta Säteri ehtii poikittaisliikkeellä mukaan.

Peliaika 41.00: Kolmas erä käynnissä.

2. erä

Peliaika 40.00: Harri Säteri ottaa viimeisellä minuutilla läpiajon kiinni. Tärkeä torjunta. Leijonat maalin takaa-ajoasemasta päätöserään.

Peliaika 38.05: Suomi hakee aktiivisesti tasoitusta. Parhaan tilanteen sai maalin edustalla Oskar Osala, jonka laukauksen Sveitsin maalivahti Leonardo Genoni onnistui torjumaan.

Peliaika 32.00. Suomi selvittää alivoiman. Suomi joutui pelaamaan alussa pitkän ptkän omassa päässä huolimattomien purkujen takia.

Peliaika 29.40: Suomen painostus päättyy, kun Antti Pihlström ottaa jäähyn keskialueella. Alivoima.

Peliaika 26.30: Leijonat on saanut pelin uomiinsa ja peli pysyy pitkiä pätkiä Sveitsin puolustusalueella. Aivan huippupaikkoja ei ole auennut. Jaksaako eilen Kanadaa vastaan pelannut Sveitsi kovassa kyydissä?

Peliaika 24.00: Suomen toinen erä on lähtenyt käyntiin hyvin. Muun muassa Miro Aaltonen pääsi yrittämään maalin läheltä viimeistelyä, mutta ei onnistunut.

1. erä

Peliaika 20.00: Erätauolle lähdetään tilanteessa 2–1. Hietasen maaliin syöttöpisteet saivat Juuso Hietanen ja Sebastian Aho.

Peliaika 19.01: Tärkeä kavennus. 2–1. Kiekko pomppii ensin Sveitsin puolustajaan, josta Juuso Hietanen lyö kohti maalia ja sveitsiläiset ohjaavat omiin.

Peliaika 18.36: Suomi saa vielä erän loppuun ylivoiman, kun Andreas Ambühl taklaa Lasse Kukkosta ja Kukkonen lähtee kyyristellen vaihtoon. Päähän kohdistunut taklaus 2+10 minuuttia.

Peliaika 18.13: Sveitsi pelaa hienoa, aktiivista peliä. Mikko Rantasen kiekonmenetys omalla alueella on kostautua, kun sveitsiläishyökkääjä pääsee läpi. Suomen peli on hidasta eikä joukkue pääse kunnolla hyökkäysalueelle kuin harvoin.

Peliaika 15.28: Leijonat selvitti lopunkin alivoiman. Tomi Sallisen johtama ketju sai paineen hetkeksi hyökkäyspäähän, mutta ilman hyviä paikkoja.

Peliaika 14.15: Suomi selvittää kahden miehen alivoiman. Yhden miehen alivoimaa jäljellä 12 sekuntia Erityisesti kahden miehen alivoima oli uhrautuvaa.

Peliaika 12.27: Sveitsin ylivoima on vahva. Säteri joutuu heti selvittämään tilanteen, jossa kiekkoa lyödään useampi kerta maalin edustalla. Lopulta Joonas Järvinen ottaa jäähyn ja Sveitsi saa 40 sekuntia kahden miehen ylivoimaa.

Peliaika 11.07: Heti maalin perään Suomi joutuu alivoimalle. Valtteri Filppula ottaa jäähyn omassa päässä.

Peliaika 10.30: Sveitsi iskee jo toisen kerran, tilanne 2–0. Joel Genazzin viivalaukaus painuu ohi Joonas Korpisalon. Suomi vaihtaa maalivahdin Harri Säteriin.

Peliaika 4.40: Sveitsi johtoon. Sveitsi selvittää jäähyn ja iskee heti. Fabrice Herzogin laukaus painuu ylänurkkaan.

Peliaika 2.33: Suomelle ensimmäinen ylivoima. Suomen peluutuksen perusteella kapteeni Lasse Kukkonen pelaa tänään heti alusta lähtien.

Peliaika 0.35: Jani Lajunen pääsee heti aloituksesta yrittämään, mutta veto menee ohi maalista.

Suomen kokoonpano:

Hyökkäysketjut:

Sebastian Aho – Valtteri Filppula – Mikko Rantanen

Mika Pyörälä – Joonas Kemppainen – Miro Aaltonen

Veli-Matti Savinainen – Tomi Sallinen – Antti Pihlström

Oskar Osala – Jani Lajunen – Markus Hännikäinen

Puolustajaparit:

Atte Ohtamaa –Julius Honka

Topi Jaakola – Ville Lajunen

Mikko Lehtonen – Juuso Hietanen

Joonas Järvinen – Lasse Kukkonen

Maalivahtina pelaa Joonas Korpisalo ja varalla on Harri Säteri.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Jääkiekon MM-kisat
 • Leijonat
 • Jääkiekko
Urheilun luetuimmat
 1. 1

  USA:n voimistelujoukkueen lääkäri on myöntänyt syyllisyytensä seksuaaliseen hyväksikäyttöön – edessä on 25 vuoden vankeustuomio

 2. 2

  Jokerien hieno voitto jäi pukukopissa olympiakeskustelun varjoon –”Joukkuetta ei ole tilanteesta informoitu”

 3. 3

  Käsittämätön taistelu – maratoonari konttasi 400 metriä ylittääkseen maalilinjan

  Tilaajille
 4. 4

  Donald Trump penää nyt NFL:n pomoilta kovia otteita ja järkeä polvistuvia pelaajia kohtaan: ”Tämä ilmiö tappaa liiganne”

 5. 5

  Chelsea eteni Mestarien liigan pudotuspeleihin murskavoitolla Karabahista

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Hiihtotähti Therese Johaug vihdoin tunnustaa oman vastuunsa dopingkäryssä – ”Tämä olisi pitänyt sanoa paljon aikaisemmin”

 2. 2

  Lentäjä Hannu Manninen, 39, haluaa talviolympialaisiin ja olisi hyvin poikkeuksellinen urheilija Suomen joukkueessa – eikä kyse ole vain vaativasta siviilityöstä

 3. 3

  USA:n voimistelujoukkueen lääkäri on myöntänyt syyllisyytensä seksuaaliseen hyväksikäyttöön – edessä on 25 vuoden vankeustuomio

 4. 4

  Paavo Arhinmäki kehuu olevansa pätevä Palloliiton puheenjohtajaksi mutta ei hae – ehdokkaaksi ilmoittautunut Ville Niinistö kuittasi terävästi

 5. 5

  Suomen olympiajoukkueen kisa-asut saivat täyslaidallisen, mutta Tšekillä on kultainen kääntötakki – Ralph Lauren turvallisilla linjoilla USA:n asujen kanssa

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Kun Luhta julkisti suunnittelemansa olympia-asut, niitä haukuttiin ”vahvoissa ja ala-arvoisissa viesteissä” karmeimmiksi koskaan – ”Suunnittelijat ottivat palautteen raskaasti”

 2. 2

  Donald Trump hermostui Kiinasta pelastetun koripalloilijan isän kommenteista – ”Olisi pitänyt jättää heidät vankilaan”

 3. 3

  Lauri Markkasen joukkuekaverit yrittävät lausua suomea, ja lopputuloksen voi arvata – tätä videota on katsottu jo satojatuhansia kertoja

 4. 4

  Jari Mönkkösen elämän pahin painajainen toteutui: Entinen huippu-urheilija halvaantui ja pystyy liikuttamaan vain päätään – ”Jaksan perheeni ja unelmien ansiosta”

 5. 5

  ”Päivänvalossa urheillaan ja yöllä rokataan” – Fitness-maailmanmestari Camilla Rauhala laulaa ronskisti mutta elää terveellisesti ja kurinalaisesti kuin burleski-nunna

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Vetovoima väljähtyi: Trumpin nimi otetaan alas loistohotellista New Yorkissa

  2. 2

   Ruutuaika on vanhentunut käsite, sanovat asian­tuntijat – toimittaja antoi lastensa pelata viikon vapaasti, tässä tulokset

  3. 3

   Tutkijat lähettivät viestin maankaltaiselle planeetalle vain 12 valovuoden päähän – ”Kuin huutaisi metsään tietämättä, onko siellä petoja”

  4. 4

   ”Veljeni meni kiusaajan kotiin ja hakkasi tämän perusteellisesti” – Koulukiusatut kertovat HS:lle keinoista, joilla kiusaaminen lopulta päättyi: yllättävän moniin tarinoihin kuului väkivalta

   Tilaajille
  5. 5

   Tutkijat haastattelivat yli 20:tä Nokian ylintä johtajaa ja tekivät tylyn johtopäätöksen: romahduksen syynä olivat johtamisen ongelmat

  6. 6

   Jo yksi lasi olutta päivässä lisää syöpäriskiä, varoittaa dosentti – Jos korkin pistää tänään kiinni, alkoholin aiheuttaman syövän riski alkaa pienentyä 5–10 vuodessa

  7. 7

   Nykyisen internetin tärkeimpiin kuuluva periaate ollaan tuhoamassa Yhdysvalloissa – miltä kuulostaisi maksaa Netflixistä nelinkertaista hintaa?

  8. 8

   Aikuinen mies oli sukupuoliyhteydessä 10-vuotiaan kanssa, oikeus vapautti raiskaussyytteestä – rikosoikeuden professorit kummastelevat tilannetta

  9. 9

   Hirviöitä etsineet sukeltajat löysivät turkkilaisjärvestä 3 000 vuotta vanhan linnan rauniot

  10. 10

   Esseisti Antti Nylén halveksii maahanmuuttokriitikoksi paljastuneen Morrisseyn hylkääjiä – ”Tämä on nykyisen internet-vasemmiston suuri ongelma, ollaan suuria moralisteja”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ruutuaika on vanhentunut käsite, sanovat asian­tuntijat – toimittaja antoi lastensa pelata viikon vapaasti, tässä tulokset

  2. 2

   ”Veljeni meni kiusaajan kotiin ja hakkasi tämän perusteellisesti” – Koulukiusatut kertovat HS:lle keinoista, joilla kiusaaminen lopulta päättyi: yllättävän moniin tarinoihin kuului väkivalta

   Tilaajille
  3. 3

   Aikuinen mies oli sukupuoliyhteydessä 10-vuotiaan kanssa, oikeus vapautti raiskaussyytteestä – rikosoikeuden professorit kummastelevat tilannetta

  4. 4

   ”Pekalla ei ole rahaa eikä ruokaa, voisitko hakea edes makaronia?” Viranomaiset hätistivät helsinkiläisen Liisan hoitamaan miestä, jonka hän hädin tuskin tunsi

   Tilaajille
  5. 5

   Vartijoiden armoille jäänyt ”Orléansin neitsyt” kieltäytyi pukeutumasta mekkoon ja pantiin roviolle – Suomennetut pöytäkirjat paljastavat Jeanne d’Arcin oikeusjutun koko raakuuden

  6. 6

   Miehen elämän piti päättyä Lapin luontoon, mutta hän syntyikin siellä uudelleen – Tiivis luontosuhde edistää mielenrauhaamme ja auttaa vaikeuksien keskellä

  7. 7

   Moni nainen muuttuu ikääntyessään tai lihoessaan toisille näkymättömäksi – sen huomaa, kun kävelee rautatie­asemalla väistämättä ketään

  8. 8

   Kaatuiko sukulaisesi sodassa? Maailmanlaajuisesti ainutlaatuinen vainajien ”kotisivukone” kertoo valtavasti tietoa yksittäisten sotilaiden reiteistä ja vaiheista

  9. 9

   Tutkijat haastattelivat yli 20:tä Nokian ylintä johtajaa ja tekivät tylyn johtopäätöksen: romahduksen syynä olivat johtamisen ongelmat

  10. 10

   Nykyisen internetin tärkeimpiin kuuluva periaate ollaan tuhoamassa Yhdysvalloissa – miltä kuulostaisi maksaa Netflixistä nelinkertaista hintaa?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

   Tilaajille
  2. 2

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  3. 3

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  4. 4

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  5. 5

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  6. 6

   Espoolaiset Vaahtorannat rohkaistuivat rakentamaan kotiinsa valtavan näköalaikkunan – sitten huippupoliitikko puuttui peliin, ja ikkunan alle saatetaan raivata luontopolku

  7. 7

   Ruutuaika on vanhentunut käsite, sanovat asian­tuntijat – toimittaja antoi lastensa pelata viikon vapaasti, tässä tulokset

  8. 8

   Moni nainen muuttuu ikääntyessään tai lihoessaan toisille näkymättömäksi – sen huomaa, kun kävelee rautatie­asemalla väistämättä ketään

  9. 9

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ruokapaikoissa pääkaupunkiseudulla – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  10. 10

   Vantaan lastensuojelun työntekijät: Oikeasti täällä on kaaos, vaikka muuta väitetään – ”Tässä puhutaan nyt kuusivuotiaista yrittämässä lyödä puukolla ikäistään”

  11. Näytä lisää