Urheilu

Stadin derby tänään, HJK:n entiset tähdet avoimina –”Luottoa sain sitten HIFK:ssa”

HJK:n entiset tähtipelaajat Mikael Forssell ja Mika Väyrynen kertovat, miten heistä tuli paikallisvastustaja HIFK:n pelaajia. HJK:ssa he jäivät lopulta vaille odottamaansa luottamusta ja kunnioitusta.

HIFK:n kapteeni Mika Väyrynen tulee Töölön jalkapallostadionille eteläpäädyn aukinaisesta portista. HJK:n vuokralaisena sta­dio­nilla majaileva HIFK pukeutuu harjoituksiin kulman pienissä ja ahtaissa pukukoppitiloissa.

Haastatteluun Väyrynen siirtyy itäkatsomon penkeille Klubipäädyn sijasta. ”Siitä tulisi vain sanomista”, hän viittaa HJK:n kannattajakatsomoon.

Vieläkin on ajoittain vaikeata muistaa, että entiset HJK-pelaajat, maajoukkueen pitkäaikaiset runkopelaajat, hyökkääjä Mikael Forssell ja keskikenttäpelaaja Väyrynen ovat tätä nykyä HIFK:n pelaajia. Stadionin lehdistöhuoneessa on edelleen kuva Forssellista, Väyrysestä ja Teemu Tainiosta rinnakkain HJK:n paidoissa.


Mutta miten Forssell, 36, ja Väyrynen, 35, oikein päätyivät HJK:n sijasta HIFK:hon?
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Väyrynen palasi kesällä 2012 pitkän ulkomaankierroksen jälkeen Suomeen ja HJK:hon. Kolmen mestaruuden ja Eurooppa-liigan pelien jälkeen hän pelasi vajaan vuoden Los Angeles Galaxyssä.

LA:sta hän palasi HJK:n harjoituksiin kevättalvella 2016. Väyrynen harjoitteli HJK:n kanssa aina heinäkuuhun 2016 asti.

”Totta kai mietin, että jossain vaiheessa olisi kiva saada pelipaikkakin jostain.”

Väyrynen kertoo käyneensä joitakin keskusteluja HJK:n toimitusjohtajan Aki Riihilahden kanssa. Pelaajan neuvotteluasemaa vaikeutti sekin, että keskikesän koittaessa Väyrynen ei ollut pelannut reiluun puoleen vuoteen. Ja ehkä taustalla painoi sekin, että Väyrynen oli kaudella 2013 lähes koko ajan sivussa.

”Varmaan pääasiana oli, että he eivät täysin luottaneet minuun”, Väyrynen sanoo.

Miltä luoton puuttuminen tuntui?

”Olin näyttänyt treeneissä, mihin pystyn, ja myös aikaisempina kausina. Tämä on jalkapalloa ja bisnestä. Jotkut luottavat, jotkut eivät. Luottoa sain sitten HIFK:ssa”, Väyrynen sanoo.


HJK:n entisestä päävalmentajasta, seitsemän mestaruuden Antti Muurisesta tuli HIFK:n päävalmentaja kesken viime kauden, 28. heinäkuuta. Muutaman päivän päästä uutisoitiin Väyrysen siirrosta.

”Se oli helpotus, koska halusin pelata edelleen. Tiesin, että siellä on valmentaja, joka luotti minuun ja kysyi minua sinne. Muurinen sanoi, että peliaikaa on mahdollista saada paljon, jos pysyn kunnossa”, Väyrynen kertoo.

Päätös siirtymisestä sinisistä punaisiin syntyi helposti. Väyrynen halusi pysyä perheineen Helsingissä eikä lähteä enää muualle. HJK:llekin Väyrysen siirto oli siunaus, sillä keskikenttäpelaaja oli ratkaisevassa roolissa säilyttämässä paikallisvastustajan liigapaikkaa syksyn putoamistaistelussa.

Kentälle päästyään Väyrynen, 35, näytti nuortuneen vuosia. Hän pelasi yhtä lukuun ottamatta kaikissa otteluissa ja rytmitti HIFK:n peliä suvereenilla tavalla keskikentän keskellä.

Väyrysen kanssa HIFK ei hävinnyt syksyn paikallisotteluita.

”Totta kai tuntui hyvältä onnistua HJK:ta vastaan, mutta en ajattele niin, että todistin kenenkään luuloja vääriksi.”

”Halusin osoittaa itselleni, ­että pärjään edelleen.”

Oletko mieluummin suuri tähti altavastaajajoukkueessa kuin sivuroolissa voittavassa jouk­kueessa?

”Aika vaikea kysymys. Totta kai haluaisin voittaa edelleen enemmän pelejä ja voittaa palkintoja, mutta jokainen pelaaja haluaa myös pelata isossa roolissa. Ehkä tällä hetkellä minulle sopii paremmin, että olen seurassa ja joukkueessa, jossa vastuuta ja peliaikaa on paljon”, Väyrynen sanoo.

”Ilman muuta haluaisin taistella mestaruuspytystä ja olla periaatteessa joka pelissä joukkueessa, jolta odotetaan voittoja ja pelinhallintaa.”


Forssell palasi maailmalta kahdesti Klubiin. Ensin kauden 2012 lopussa, ja toisen kerran kesällä 2015 pelattuaan siinä välissä vuoden Saksan kakkosbundesliigassa.

Hän ehti kokea kaksi mestaruutta HJK:ssa ja seurata Eurooppa-liigan karsintapelit penkiltä. Se risoi Forssellia HS:n haastattelussa elokuussa 2014 ennen ratkaisupeliä Rapid Wieniä vastaan.

”Ei se ole se, mitä haluan. Istuin myös Veikkausliigassa penkillä, kun nykyinen valmentaja Mika Lehkosuo tuli. Se oli iso pettymys”, Forssell sanoi tuolloin haastattelussa.

Forssell kuitenkin palasi viime kaudeksi HJK:hon. Mestaruus meni sivu suun, ja hän kulutti jälleen pettymyksekseen penkkiä.

”Pelasimme huonosti, enkä saanut mahdollisuutta. Koin, että minua kohdeltiin ehkä niin kuin ei olisi pitänyt. Meillä oli mahdollisuuksia huomattavasti parempiin suorituksiin viime kaudella joukkueena. Se söi miestä”, Forssell sanoo Töölön jalkapallostadionilla ennen joukkueen harjoituksia.


Miten sinua olisi mielestäsi pitänyt kohdella?

”Ymmärrän täysin sen, että valmentajalla on tietty avauskokoonpano, joka pelaa enemmän ja tärkeitä otteluita. Minulle olisi voinut antaa 20 minuuttia siellä tai täällä, ihan pelituntuman, itseluottamuksen ja kunnioituksen takia. Se jäi puuttumaan.”

Avauskokoonpanossa hän oli viime kaudella vain muutamassa ottelussa. Kauden seitsemännessä pelissä hän pääsi viimein avauskokoonpanoon ja teki kaksi maalia 5–1-voitossa Ilvestä vastaan ja joutui vaihtoon.

”Olisin toivonut saavani pelata koko ottelun. Seuraavassa olin sitten penkillä”, Forssell sanoo.

Selityksiä hän ei ymmärtänyt.

”Ainoa selitys oli se, että näin oli sovittu. En ymmärtänyt, mitä se tarkoitti.”

Puolessa välissä kautta Forssellille valkeni, että jatkoa seurassa ei olisi luvassa. Kauden jälkeen hän kritisoi Yle Sportenin haastattelussa HJK:n pelitapaa hitaudesta ja prässipelin toimimattomuudesta.

”En kritisoinut vain valmentajaa. Sen voi sanoa, että mitään ei tehty sen muuttamiseksi, että olisimme pelanneet nopeammin tai prässänneet ylempää. Asioista puhuttiin, mutta mitään ei tehty”, Forssell sanoo.

Välit eivät menneet valmentajaan.

”Minulla on erittäin hyvä suhde Banaan [Mika Lehkosuo], ja arvostan häntä paljon.”

Forssell hylkäsi tarjoukset kaukomailla pelaamisesta talvella ja harjoitteli HIFK:ssa, joka pystyi palkkaamaan hänet vasta huhtikuun alussa.

Nyt Forssell ja Väyrynen ovat taas samassa seurassa, kulkevat kimppakyydillä Etelä-Helsingistä harjoituksiin ja nauttivat pelaamisesta. Forssellin mukaan altavastaajajoukkueessa pelaamisessa on oma viehätyksensä.

”Nautin törkeästi pelaamisesta ja harjoituksiin tulemisesta”, Forssell sanoo.

Forssellin mukaan fiilis HIFK:n pukukopissa on käsittämätön.

”Nyt ymmärrän, millä fiiliksillä nämä jätkät ovat nousseet Veikkausliigaan. Liigan kompensaatiot eivät ole huimia, joten kaikki tekevät tätä rakkaudesta lajiin.”

Muurinen sanoo tuntevansa ylpeyttä Väyrysestä ja Forssellista.

”He tuovat tähän sellaisen ammattimaisen leiman niin harjoituksissa kuin peleissäkin. Pelit ovat osoittaneet, että heillä on vielä paljon annettavaa Veikkausliigaan.”

HIFK–HJK Telia 5G -areenalla tiistaina kello 18.30.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Jalkapallo
 • Stadin derby
Urheilun luetuimmat
 1. 1

  Onnellisella Lauri Markkasella on Chicagossa tyttöystävä, isä ja pino Harry Pottereita: ”Haluan olla iso stara”

 2. 2

  Luokka oli villi, vaikea ja välitunneilla jopa tapeltiin – sitten opettaja kyllästyi häiriköiviin oppilaisiin ja teki keksinnön

  Tilaajille
 3. 3

  Räikkönen nousi kolmanneksi USA:n gp:ssä, kun laittoman ohituksen tehnyt Verstappen sai aikasakon – miesten kohtaaminen takahuoneessa meni virnistelyksi: ”Eivät fanit halua nähdä tällaista”

 4. 4

  Rasmus Ristolainen on historiallisessa vauhdissa – NHL:n alkukauden tilastokärjen taakse jäävät kaikki tähdet

 5. 5

  Venetsian maraton päättyi skandaaliin: Paikallisen juoksuseuran edustaja voitti, kun kärkijuoksijat ohjattiin väärään suuntaan

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Luokka oli villi, vaikea ja välitunneilla jopa tapeltiin – sitten opettaja kyllästyi häiriköiviin oppilaisiin ja teki keksinnön

  Tilaajille
 2. 2

  Räikkönen nousi kolmanneksi USA:n gp:ssä, kun laittoman ohituksen tehnyt Verstappen sai aikasakon – miesten kohtaaminen takahuoneessa meni virnistelyksi: ”Eivät fanit halua nähdä tällaista”

 3. 3

  Lauri Markkanen iski toisessa NBA-pelissään tupla-tuplan – ”Hänellä on mahdollisuus tulla todella, todella isoksi tässä liigassa”

 4. 4

  Miksi Tim saa tonneja ja Tinni taskurahoja maajoukkuepeleistä? – Palloliiton on korjattava historiasta kumpuava vääryys

 5. 5

  Liverpool koki painajaisen Wembleyllä – Klopp nöyryytti topparia aikaisella vaihdolla

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Luokka oli villi, vaikea ja välitunneilla jopa tapeltiin – sitten opettaja kyllästyi häiriköiviin oppilaisiin ja teki keksinnön

  Tilaajille
 2. 2

  Suomalainen Mikael Heerman osallistui maailman rankimpaan juoksukisaan – Barkley Marathon on liki sadistinen koettelemus, jonka maaliin on päässyt vain kourallinen ihmisiä

  Tilaajille
 3. 3

  Lauri Markkanen iski toisessa NBA-pelissään tupla-tuplan – ”Hänellä on mahdollisuus tulla todella, todella isoksi tässä liigassa”

 4. 4

  Lauri Markkanen avasi NBA-uransa kuin tähti – löi Chicago Bullsin aloitus­viisikossa pöytään kaikkien aikojen suomalaislukemat: ”Käytin mahdollisuuteni”

 5. 5

  Telinevoimistelun olympiavoittaja syyttää joukkuetoveria ja lajin ylivoimaista hallitsijaa raiskauksesta: ”Hirviö, joka piti minua vankina pelossani niin monta vuotta”

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Länsimetron kuitit haluttiin perata läpi erityistilintarkastuksessa, virkamiehet tilasivat yleisen selvityksen – Maria Guzenina: ”Mistä tässä on nyt kysymys?”

  2. 2

   Suomalaisten työpukeutuminen on nyt enemmän hukassa kuin 80-luvulla, väittävät asiantuntijat – ”On harhaa luulla, etteivät muut kiinnitä ulkonäköösi huomiota”

  3. 3

   Toimittaja nukkui kolme viikkoa unimittareiden kanssa, tämä kaikki tapahtui: alkoholi tuhosi levon, lyhyetkin unet virkistivät – ja motivaatio mennä aikaisemmin nukkumaan löytyi

  4. 4

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  5. 5

   Punavuorelaiset eivät astuisi jalallaankaan itäkeskuslaiseen esikouluun – esiopetuksen resurssit Helsingissä on jaettu epätasaisesti

  6. 6

   Ravintolan henkilökunta kieltäytyi tarjoilemasta romaneille Malmilla – hovioikeus tuomitsi syrjinnästä ja määräsi maksamaan 800 euron kärsimyskorvaukset

  7. 7

   Tukholman eliitin alakoulussa luokkahuoneilla on kuninkaallisten nimet ja oppilailla MacBookit – Ulos jääneiden vanhemmat juoksevat rehtoria kiinni kaupungilla ja itkevät

   Tilaajille
  8. 8

   ”Se olisi ollut hunajapurkki” – Puuhamies pettyi, kun eduskunta päätti antaa jättilahjan lastensäätiölle ja hylkäsi superaivojen ajatushautomon

  9. 9

   Masennus ei ole yksi vaan 12 eri sairautta – kaikki ne vaativat myös erilaiset hoidot, sanovat suomalaistutkijat

   Tilaajille
  10. 10

   Helsinkiläisen Anter Yaşan Facebook-kirjoitus sai aikaan vyyhdin, jonka vuoksi ”lelusalakuljettaja” Rami Adhamin toimintaa alettiin tutkia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  2. 2

   Luokka oli villi, vaikea ja välitunneilla jopa tapeltiin – sitten opettaja kyllästyi häiriköiviin oppilaisiin ja teki keksinnön

   Tilaajille
  3. 3

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  4. 4

   Suomalaisten työpukeutuminen on nyt enemmän hukassa kuin 80-luvulla, väittävät asiantuntijat – ”On harhaa luulla, etteivät muut kiinnitä ulkonäköösi huomiota”

  5. 5

   Kuvia Suomesta 22: Emilia Kangasluoma kuvasi isoäitinsä arkea palvelutalossa

  6. 6

   Älä keitä kahvia, leivo tai käy päiväkausiin suihkussa – HS kokosi ohjeet, mitä tehdä, jos epäilet kotona kosteusvauriota

  7. 7

   Punavuorelaiset eivät astuisi jalallaankaan itäkeskuslaiseen esikouluun – esiopetuksen resurssit Helsingissä on jaettu epätasaisesti

  8. 8

   Lunta tai räntää luvassa ensi viikolla lähes koko maahan – ”Renkaiden vaihto vasta keski­viikkona menee jo myöhäiseksi”

  9. 9

   Sipilä vaati Väyrysen eroa keskustasta – Väyrynen vastaa: ”Paikallisyhdistyksen pitäisi erottaa, mutta Keminmaan keskustaseuran puheenjohtajana en aio ryhtyä toimenpiteisiin”

  10. 10

   Tukholman eliitin alakoulussa luokkahuoneilla on kuninkaallisten nimet ja oppilailla MacBookit – Ulos jääneiden vanhemmat juoksevat rehtoria kiinni kaupungilla ja itkevät

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  2. 2

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  3. 3

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  4. 4

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  5. 5

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  8. 8

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  9. 9

   Luokka oli villi, vaikea ja välitunneilla jopa tapeltiin – sitten opettaja kyllästyi häiriköiviin oppilaisiin ja teki keksinnön

   Tilaajille
  10. 10

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Calais’n pakolaisleiri purettiin vuosi sitten, mutta alueella majailee yhä satoja ihmisiä – avustusjärjestöä on kielletty jakamasta telttoja
  3. Onnellisella Lauri Markkasella on Chicagossa tyttöystävä, isä ja pino Harry Pottereita: ”Haluan olla iso stara”
  4. Länsimetron kuitit haluttiin perata läpi erityistilintarkastuksessa, virkamiehet tilasivat yleisen selvityksen – Maria Guzenina: ”Mistä tässä on nyt kysymys?”
  5. Poliisi Tampereen mielenosoituksista: Natsien vastustajat heittelivät paukkupommeja päin poliiseja ja poliisihevosia
  6. Helsinkiläisen Anter Yaşan Facebook-kirjoitus sai aikaan vyyhdin, jonka vuoksi ”lelusalakuljettaja” Rami Adhamin toimintaa alettiin tutkia
  7. Ei-toivotut vauvat saatetaan jatkossa jättää vauvaluukkuihin Tanskassa – osa kätilöistä vastustaa ajatusta
  8. Filippiinit julisti Marawin kaupungin vapaaksi terroristeista – maanantaina alueelta kuului edelleen tulitusta
  9. Justin Timberlake tähdittää Super Bowlia – edellinen esiintyminen muistetaan Janet Jacksonin rinnan pullahtamisesta
  10. Räikkönen nousi kolmanneksi USA:n gp:ssä, kun laittoman ohituksen tehnyt Verstappen sai aikasakon – miesten kohtaaminen takahuoneessa meni virnistelyksi: ”Eivät fanit halua nähdä tällaista”
  11. Ravintolan henkilökunta kieltäytyi tarjoilemasta romaneille Malmilla – hovioikeus tuomitsi syrjinnästä ja määräsi maksamaan 800 euron kärsimyskorvaukset
  12. Näytä lisää