Lauri Markkasen suuri ilta kääntyi draamaksi – Minnesota Timberwolves varasi, kaupattiin kuitenkin heti Chicago Bullsiin - Urheilu | HS.fi

Lauri Markkasen suuri ilta kääntyi draamaksi – Minnesota Timberwolves varasi, kaupattiin kuitenkin heti Chicago Bullsiin

Lauri Markkanen varattiin koripalloliiga NBA:han numerolla seitsemän. Varausnumero on kautta aikojen pienin suomalaispelaajalle.

Lauri Markkanen (oik.) valittiin NBA:han varausnumerolla seitsemän varhain perjantaina Suomen aikaa. Hänet esitteli Brooklyniin kerääntyneelle yleisölle NBA:n edustaja Adam Silver.­

23.6.2017 7:14 | Päivitetty 23.6.2017 8:42

New York

NBA on upeaa, mutta armotonta peliä. Sen sai viime yönä oppia suomalainen Lauri Markkanen, jonka elämän suuresta unelmasta tuli totta, kun hän kuuli nimensä huudettavan varaustilaisuuden seitsemäntenä pelaajana.

Seitsemäs varausvuoro kuului Markkasen omalle suosikkijoukkueelle Minnesota Timberwolvesille. 20-vuotias Markkanen ei kuitenkaan lähde Minnesotaan vaan Chicagoon.

Vain hetkeä aikaisemmin oli räjähtänyt varaustilaisuuden suurin pommi: Chicago Bulls myi tähtipelaajansa Jimmy Butlerin Minnesotaan ja sai tilalle Zach LaVinen, Kris Dunnin ja Minnesotan seitsemännen kierroksen varauksen eli Lauri Markkasen.

Suomalaisesta oli samalla hetkellä tullut koripallotähti ja kauppatavara. Tervetuloa NBA:han!

Yllätyskäänne sekoitti täysin Markkasen suuren päivän. Lavalla suomalainen esiintyi tyylikkäässä ruudullisessa takissa, jonka sisältä hän vilautti yleisölle suomenlippua. Markkasen lahkeet olivat hiukan lyhyet paljastaen sukattomat jalat, joissa suomalaisella oli kiiltävät punaiset tohvelimaiset kengät.

Markkanen esitteli takkinsa sisäpuolella olevaa Suomen lippua astellessaan lavalle. NBA:n varaustilaisuus on tunnetusti tyylikkään pukeutumisen loistoa.­

Heti valintansa jälkeen Markkanen talutettiin televisiohaastatteluun, jossa yleensä rento suomalainen esiintyi harvinaisen pöllämystyneen näköisenä. Kun häneltä pyydettiin Minnesotan suden ulvontaa, suomalainen ulvahti vaivautuneesti. Hän tiesi, ettei ollut susi vaan härkä.

Markkasen agentin Mike Letchitskin mukaan ensimmäiset huhut kaupasta kuultiin edellisenä päivänä, mutta lopullinen tieto tuli puhelimessa vain hetkeä ennen kuin Markkanen nousi lavalle.

"Oli tärkeää, että Chicago todella halusi hänet. Uskon, että Lauri tulee olemaan suuri osa heidän tulevaisuuden suunnitelmiaan", Letchiski sanoi.

"Chicago on hieno koripallokaupunki, joka on nyt saanut maan verran uusia faneja Suomesta. He eivät ehkä tiedä sitä vielä, mutta olen varma, että kohta he sen huomaavat."

Yllätys sekoitti suunnitelmat sen verran, että toimittajat joutuivat odottamaan Markkasen ilmestymistä pitkään. Kun asia oli saatu asianmukaisesti julkistettua, Markkanen oli jo ehtinyt saada päänsä uuteen asentoon.

”Ei tätä oikeasti voi käsittää”, Markkanen huokasi. ”Uskomaton fiilis, jota sanat eivät riitä kuvaamaan. On suuri kunnia päästä osaksi Chicagon perinteikästä organisaatiota.”

Markkasen mielestä suomalaiselle koripallolle on hieno asia saada ”pitkästä aikaa” oma mies maailman kovimpaan koripalloliigaan. Juhlahetkellään hän siis muisti omaa valmentajaansa Hanno Möttölää, joka pelasi 1990-luvulla Atlanta Hawksissa.

Chicago on perinteinen suurseura, joka on kokenut viime vuosina suuria muutoksia. Joukkueen tähtiin ovat kuuluneet Dwyane Wade, Rajon Rondo ja Nikola Mirotic, joka pelaa isona laiturina eli Markkasen pelipaikalla.

Nuorentuneessa joukkueessa Markkaselle on luvassa peliaikaa ja vastuuta, vaikkei välttämättä menestystä ainakaan heti.

”Olen valmis mihin vain ja pärjään kyllä”, Markkanen lupasi.

Markkasen palkkaan myynti ei vaikuta. Seitsemäs varaus takaa hänelle kolmivuotisen sopimuksen, jonka ensimmäisenä vuonna tilille napsahtaa 2 769 300 dollaria.

Vaikka vauhti oli kovaa ja käänteet nopeita, Markkanen teki Brooklynin illassa historiaa. Seitsemäs varausvuoro ei kuulu rivimiehille vaan tuleville tähtipelaajille.

Markkanen oli varaustilaisuuden ensimmäisenä varattu ei-amerikkalainen. Hänen NBA-uransa sai upean, vaikka harvinaisen dramaattisen lähdön.

Juttua korjattu klo 8.40: Markkasen varausnumero on pienin, jolla suomalainen on varattu eikä suurin, kuten ingressissä aiemmin luki.

Luitko jo nämä?

Osaston uusimmat

Luetuimmat - Urheilu