Urheilu    |   Kolumni

Huippujalkapallossa päästäisiin parempiin suorituksiin, jos keskinäinen kilpailu vähenisi

Negatiivinen keskinäinen kilpailu voi johtaa epävarmoihin suorituksiin.

Kannat­taisiko
huippu­jalkapallon ottaa mallia juniori­toiminnasta?

Helsingin Sanomat uutisoi viime viikolla helsinki­läisestä PPJ:n juniorijoukkueesta, jossa kenenkään ei tarvitse pelätä putoavansa kelkasta.

Yli 50 pelaajan joukkueessa pelaajia ei ole jaettu tasoryhmittäin parhaista huonoimpiin, vaan erilaisia kokoonpanoja sekoitetaan aktiivisesti.

Huippu-urheilussa moni asia on toisin. Peli on raakaa, sillä urheilulliset ja taloudelliset panokset ovat kovia. On selvää, että parhaat pelaavat ja siksi kilpailu pelipaikoista on kovaa.

Vaikka kaikki-pelaa -järjestelmää ei tietenkään ole tarkoitettu ammattilaissarjoihin, on keskinäiskilpailuun syytä kiinnittää huomiota. Joukkueen sisäinen kilpailu ei välttämättä ole avain menestykseen edes huipputasolla. Raaka kilpailu voi lopulta jopa heikentää joukkueen suorituskykyä.

Urheilupsykologi Tuomas Grönmanin mukaan pelaajien keskinäinen kilpailu voi johtaa epävarmoihin suorituksiin. Ajattelu, tunteet ja käytös vaikuttavat toisiinsa.

Jos on jatkuvasti harjoiteltava ja pelattava oman paikkansa puolesta peläten, alkavat epävarmoista ajatuksista johtuvat epävarmat tunteet helposti näkyä heikkoina suorituksina.

Epäonnistuminen puolestaan johtaa herkästi epävarmuuteen myös seuraavassa tilanteessa. Negatiivinen keskinäinen kilpailu nakertaa lisäksi pelaajien välistä luottamusta.

Terve kilpailu terävöittää harjoittelua ja saa pelaajan yrittämään parhaansa. Mutta kun joukkueen jäsenet kääntyvät kilpailemaan toisiaan vastaan ja kaverin onnistuminen on itseltä pois, on pelaajien sisäinen motivaatio vaarassa.

Tutkituimman motivaatioteorian, itsemääräämisteorian, mukaan ihmisellä kolme psykologista perustarvetta: yhteenkuuluvuuden, pystyvyyden ja autonomian tunteet. Niiden täyttyessä ihmisellä syntyy sisäinen motivaatio tehtävään asiaan.

Jos kova keskinäinen kilpailu on johtanut huonoon joukkuehenkeen, ei pelaaja halua identifioitua joukkueeseen. Se, että pelaajat vertaavat itseään toisiin, voi johtaa myös pystyvyyden tunteen heikkenemiseen, kun pelaaja alkaa epäillä omia taitojaan.

Harva voi huonohenkisessä joukkueessa olla täysin oma itsensä. Pelko siitä, että pelikaveri käyttää omia heikkouksia hyväksi, johtaa myös autonomian tunteen huonontumiseen. Motivaation lasku vaikuttaa hyvinvoinnin heikkenemiseen, mikä puolestaan voi johtaa heikkoihin suorituksiin pelikentällä.

NHL:ssäkin pelanneen Grönmanin mukaan hyvä joukkuehenki on suuri voimavara pelaajille. Kun pelaaja voi luottaa pelitovereihin eikä pelipaikan puolesta tarvitse pelätä, pelaajat uskaltavat yrittää kentällä enemmän.

Atlético Madridissa jatkava Antoine Griezmann sanoi jatkosopimukseensa liittyvässä tiedotteessa, että hän on antanut kaikkensa seuralle, joukkuekavereille ja valmentajille siitä lähtien, kun hän siirtyi Atléticoon.

Huippuhyökkääjälle itsensä likoon laittaminen ja uhrautuva vaivannäkö joukkueen eteen on varmasti helpompaa kuin niille jannuille, jotka ovat penkillä. Rohkenen epäillä, kiinnostaako heitä yhtä paljon joukkueen menestys kuin se, pääsevätkö he itse viheriölle.

Vaihdosta viime minuuteilla kentälle hypänneillä pelaajilla onnistumisen paine on kova, kun peliaika on harvinaista herkkua. Jos pelkoa näyttämismahdollisuuden sössimisestä ei olisi, voisivat myös huippujoukkueiden tuntemattomimmatkin pelaajat yltää loistosuorituksiin. Pelaajat vapautuisivat pelaamaan joukkueelle, kun omaa selustaa ei tarvitsisi jatkuvasti turvata.

Väitän, että huipputasolla päästäisiin nykyistä parempiin suorituksiin, jos keskinäinen kilpailu vähenisi ja pelaajat voisivat keskittyä taistelemaan yhteistä vastustajaa vastaan.

Mutta millainen joukkuekulttuuri synnyttäisi huipulla tällaisen tuloksen?

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Raamattu-siteeraus voi olla rikos, sanoo valtakunnan­syyttäjä: ”Ei pyhien kirjojen avulla saa loukata toisen ihmisarvoa”

  2. 2

   Kristiina Sandberg vapautui vankilasta mutta törmäsi digitaaliseen muuriin: ”Tuli sellainen olo, että ei tästä mitään tule”

  3. 3

   ”Pystyn hymyilemään, vaikka olen romahduspisteessä” – Neljän lapsen isä Mika Tukiainen sairastaa masennusta ja pitää perheen arjen pyörimässä

   Tilaajille
  4. 4

   HS-analyysi: Finanssivalvonta antoi eläkemiljardien hoitajille viimeisen varoituksen

  5. 5

   Entä jos natsit olisivat voittaneet toisen maailmansodan? Amazonin tieteissarja kertoo kiehtovaa vaihtoehtohistoriaa

   Tilaajille
  6. 6

   HS-analyysi: Macronin kommentti aivo­kuolleesta Natosta sai Merkeliltä ennen­kuulumattoman vastauksen

  7. 7

   Kauniainen käy taistoon lasten kännykkä­riippuvuutta vastaan: Kaikilla esikoululaisilla mahdollisuus saada ilmaiseksi 265 euron arvoinen älykello

  8. 8

   Huuhkajille tarjolla kaksi lohkovaihtoehtoa EM-kisoihin

  9. 9

   Markku Laurila vaihtoi diesel-Volvon ladattavaan hybridiin: nyt hän säästää polttoaineessa satoja euroja kuukaudessa

   Tilaajille
  10. 10

   HS:n valokuvaaja seurasi Hongkongin rajuja yhteenottoja: Kuvakooste välittää uhkaavan ja arvaamattoman tunnelman

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  2. 2

   Helpoimmat uuniruoat syntyvät lähes itsestään – Näin valmistat ”yhden pellin ihmeen”

  3. 3

   BBC väittää Puolankaa ”kuolevaksi kaupungiksi”, mutta Suomessa on yksi kunta, joka kutistuu vielä nopeammin

  4. 4

   HS:n valokuvaaja seurasi Hongkongin rajuja yhteenottoja: Kuvakooste välittää uhkaavan ja arvaamattoman tunnelman

  5. 5

   Raamattu-siteeraus voi olla rikos, sanoo valtakunnan­syyttäjä: ”Ei pyhien kirjojen avulla saa loukata toisen ihmisarvoa”

  6. 6

   Treenin jälkeen moni tekee virheen, joka voi hidastaa kehitystä – Tästä on kyse aktiivisessa palautumisessa, joka hyödyttää jokaista treenaajaa

   Tilaajille
  7. 7

   Mitä jos jättää auton huoltamatta, tankkaa väärää polttoainetta tai ajaa kytkin pohjassa? Autoiluun liittyy kysymyksiä, joita et ehkä kehtaa kysyä – kokosimme vastauksia

  8. 8

   Tutkimus: Vääränlaiset suolisto­bakteerit ja viina ovat vaarallinen yhdistelmä

  9. 9

   Piraattipuolueen rivit rakoilevat: puheenjohtaja haluaa lakkauttaa puolueen ja liittää sen toiseen

  10. 10

   Marie Kondo kehitti tavaroista luopumiseen kannustavan konmarittamisen, nyt hän myy tavaraa omassa verkkokaupassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Kenelle kehittyy hallitsematon himo? Riippuvuus­tutkija Joonas Majuri tietää, millainen tausta altistaa tuhoisille addiktioille

   Tilaajille
  3. 3

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  4. 4

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  5. 5

   Noituudesta on tullut osa uutta feminismiä – selvitimme miksi

   Tilaajille
  6. 6

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  7. 7

   Heini Maksimaisen laskut jäivät maksamatta ja pyykit pesemättä, vaikka töissä kaikki sujui hyvin – Tällaista on arjenhallintauupumus, josta moni millenniaali kärsii

   Tilaajille
  8. 8

   KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

  9. 9

   Patologina Auschwitzissa toiminut juutalaislääkäri kuvaa Josef Mengelen toiminnan järjettömyyden ja säälimättömyyden rehellisesti

  10. 10

   ”Anteeksi, äitini on ulkomaalainen”: HS:n kirjeenvaihtajan lapsi muutti Pekingiin ja on jo joutunut rauhoittelemaan paikallisia kiinaksi

  11. Näytä lisää