Urheilu

Emilia Lahti pelkäsi parisuhteessa henkensä puolesta – nyt hän juoksee lähisuhde­väkivaltaa vastaan Uuden-Seelannin halki: ”Olen kiitollinen siitä, että olen vielä täällä”

Parisuhdeväkivallasta selvinnyt Emilia Lahti aikoo juosta 50 maratonmatkaa 50 päivässä. ”Siihen, ettei suhde ole terve ja hyvä, herää usein vasta, kun on jo syvällä häpeässä ja pelossa.”

Joitakin vuosia sitten suhde väkivaltaiseen mieheen oli viedä ultrajuoksija Emilia Lahden hengen. Suhde päättyi eräänä iltana New Yorkissa, kun poikaystävä antoi itse puhelimen Lahden käteen ja sanoi, että ”kun toi elämä on nyt niin vaikeaa, niin soita poliisit”.

”Hän antoi puhelimen koska oletti, etten soita.”

Mutta Lahti soitti. Poliisit tulivat vartissa.

Ex-poikaystävä oli ulospäin miellyttävänoloinen persoona. ”Hän sanoi usein, että vaikka kertoisit jollekin väkivallasta, ei kukaan uskoisi sinua ja toisekseen ei ketään kiinnostakaan”, Lahti kertoo.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Mies oli väärässä. Poliisia kiinnosti.

Nyt Emilia Lahti tekee työtä lähisuhdeväkivaltaa vastaan. ”Olen kiitollinen siitä, että olen vielä täällä. Siksi minulla on sisälläni niin palava voima, etten tule ikinä vaikenemaan.”

Lahti ei usko lähisuhdeväkivallan loppuvan maailmasta, mutta hän uskoo, että hiljaisuus voidaan murtaa, ihmisiä rohkaista kertomaan kokemuksistaan ja yhteiskunta voi muuttua.

Siksi hän lähtee tämän vuoden lopussa Uuteen-Seelantiin ja juoksee saarivaltion läpi. Matkaa kertyy 50 maratonin verran.

Kampanjan nimi on Sisu Not Silence (Sisua, ei hiljaisuutta). Juoksutempauksellaan Lahti haluaa murtaa hiljaisuuden muurin lähisuhdeväkivallan ympäriltä.

Hän järjestää juoksunsa varrella lähisuhdeväkivallasta kertovia tapahtumia tiiminsä kanssa. Luvassa on esimerkiksi kouluvierailuja ja yhteisötapahtumia. Hänen mukaansa on monia syitä sille, miksi väkivaltaisesta suhteesta voi olla vaikeaa lähteä pois.

”Siihen, ettei suhde ole terve ja hyvä, herää usein vasta, kun on jo syvällä häpeässä ja pelossa.”


Lahden tavoitteena on juosta 50 maratonmatkaa 50 päivässä, saarivaltion länsirannikkoa pitkin etelästä pohjoiseen, vaikka hänellä ei ole huippu-urheilutaustaa.

Hän haluaa, että kampanjaan osallistuvat, mahdollisesti lähisuhdeväkivaltaa kokeneet ihmiset voisivat olla ylpeitä siitä, että ovat mukana.

”Siksi tavoite on niin hurja, 2 400 kilometriä. Ei mitään nysväämistä. Ajattelin, että nyt tehdään tämä täysillä.”

Aina Lahti ei ole juossut. ”Olin koulussa se tyyppi, joka valittiin viimeisenä futisjoukkueeseen, koska minulla on tosi huono näkö. En vain osunut palloon. Inhosin aina juoksua erityisen paljon.”

Mutta vuoden 2003 alussa Lahti sattui menemään vajaan tunnin lenkille ja jatkoi juoksua, vaikka juoksu ei alkuun kulkenutkaan. Seuraavana päivänä hän teki saman uudelleen.

Lahti koki ylittäneensä itsensä täysin. ”Siitä tuli huumaava olo ja ajattelin, että tässä pitää nyt ilmoittautua maratonille.”

Puoli vuotta myöhemmin Lahti juoksi ensimmäisen maratoninsa Nurmossa.

Innostus Uuteen-Seelantiin taas syttyi, kun Lahti näki televisiosta Uudessa-Seelannissa järjestetyn Ironman-triathlonkilpailun 16 vuotta sitten. Hän alkoi unelmoida siitä, että pääsisi itse kokemaan samaisen kisan, nimenomaan Uudessa-Seelannissa. Haave toteutui tänä keväänä Lake Taupossa, jossa myös Lahden televisiosta näkemä kilpailu käytiin.

Sääolosuhteet olivat yhdet rankimmista kymmeneen vuoteen. Uintiosuudella vedestä nostettiin Lahden mukaan 80 kisaajaa pois. Hän oli harjoitellut kisaan viimeiset 10 kuukautta, mutta avovesiuinti tuotti hänellekin hankaluuksia. Lahti mietti kaikkia niitä aamuja, jolloin oli lähtenyt 120 kilometrin pyörälenkeille ja jättänyt nykyisen miehensä nukkumaan, ja kaikkia niitä säästöjä, joita oli reissuun laittanut. 20 minuutin kohdalla iski tajuntaan ajatus:”tämä taisi oikeasti olla tässä”, ”En selvinnyt edes 20 minuuttia.”

”Kroppa vaan meni lukkoon kovassa aallokossa. En pystynyt rauhoittumaan vapaatyyliin. Uin lopulta rintaa koko sen 3,8 kilometriä. Nyt sekin on todistettu, että niin voi tehdä”, hän nauraa.

Lahti oli kertonut tutuilleen toteuttavansa vihdoin haaveensa ja julkaissut kisanumeronsa sosiaalisessa mediassa, jotta kaverit voivat seurata hänen etenemistään. Hän sanoo, että me suomalaiset usein arastelemme unelmien toteuttamista, koska pelkäämme epäonnistumista, ja hänen mukaansa meitä usein myös häpäistään, jos kaikki ei mene suunnitelmien mukaan. Ajatus luovuttamisesta synnytti häpeän ja pelon tunteita, mutta triathlonvedessä Lahti pääsi niistä pois.

”Kävin läpi mahdollisen keskeyttämisen mukanaan tuomat tunteet ja totesin, että sekin on ok. Olen treenannut, tullut lähtöviivalle ja tehnyt parhaani. Samoin kuin kokemani parisuhdeväkivallan kohdalla, myös tässä kohtaa päätin itse miten tämä tarina määrittää minua.”

Hän selvisi uinnista ja pääsi jatkamaan 180 kilometrin pyöräosuudelle.


35-vuotias Lahti alkoi harjoitella Sisu Not Silence -juoksuaan varten vuoden 2016 alussa. Harjoittelutunteja kertyi 21 viikossa.

Yhtenä päivänä hän juoksi 65 kilometriä, kun oli vain päättänyt lähteä vähän tavallista pidemmälle lenkille. Hän palautuu juoksuistaan nopeasti. Silti hän ei miellä itseään urheilijaksi.

Jos juokseminen tuntuu jonakin päivänä pahalta, hän antaa itselleen luvan vain kävellä.

Lahti kertoo kokeilleensa monia eri ruokavalioita treeninsä kylkeen, mutta päätyi lopulta vegaaniuteen.

”Jos juoksen Uuden-Seelannin halki väkivaltaa vastaan ja kulutan hirveästi toisia eläviä olentoja siihen, siinä on ristiriita.”

Aluksi hän ei uskonut rahkeidensa riittävän ruokavaliomuutokseen kaiken muun ohella, mutta ryhtyi sitten yhteistyöhön elämäntapamuutoksissa auttavan start-up -yrityksen kanssa. Sitä kautta Lahti sai avukseen yhdysvaltalaisen ravintoasiantuntija David Goldmanin.

”Ruokavalio on jokaisen oma asia, mutta maailma on täynnä kehonrakentajia ja pitkänmatkanjuoksijoita, jotka käyvät kasvisvoimalla. On ollut kiva huomata, että se on toiminut myös itselläni hyvin.”

Juoksutempaukseensa Lahti aikoo varustautua veteen sekoitettavalla energiajuomajauheella, vegaanisilla lisäravinteilla ja perusruoalla. Hänen mukanaan kulkee myös pieni tukitiimi.

”Kun matka on 50 kilometriä päivässä, niin 25–30 kilometriä on se ensimmäinen osuus. Sitten tunnin ruokatauko kaikessa rauhassa, voi vaikka ottaa pienet unet siinä. Sen jälkeen loppumatka. Juoksuaika on joka päivä sellainen kuusi ja puoli tuntia plus pysähdykset.”

Juoksukenkiä hän ottaa mukaansa neljä paria, joista muutamat ovat kooltaan suuremmat kuin toiset.

”Jalka kuitenkin saattaa turvota, ja matkan varrella tulee kaikenlaisia kynsiongelmia.”

Matka on joka päivä pitkä, eikä palautumisaikaa ole kuin yön yli. Lahden mukaan matka ei tapa vaan se, jos juoksee kovempaa, kuin miltä tuntuisi hyvältä sinä päivänä.

”Usein kun puhutaan sisusta sanon, että miltä ikinä 100 prosenttiasi näyttää kyseisenä päivänä, niin anna se. Joskus se on enemmän ja toisinaan vähemmän.”

Lisäksi Lahti pitää tärkeänä hyvää keskivartalonhallintaa. Edesmenneen F1-lääkäri Aki Hintsan valmennuspalveluyritys Hintsa Performance tarkistaa Lahden askelluksen ja käy hänen kanssaan läpi biomekaniikkaa. Lahti painottaa, että on tärkeää oppia jo etukäteen tuntemaan omat kipupisteensä.

Vaikka Lahti valmistautuu juoksuun parhaansa mukaan, ei oikeaa suorituskokemusta voi mitenkään simuloida.

”Ystäväni Annastiina Hintsa on juossut aavikoiden halki. Hän sanoi, että varaudu siihen, että joka ikinen nitkutus ja natkutus, joka sinulla on elämäsi aikana ollut, maagisesti ilmaantuu esiin juoksun aikana.”

Juoksu halki Uuden-Seelannin näyttää Lahdelle, mihin hän pystyy. Hän ei kuitenkaan ole valmis rikkomaan kroppaansa juoksemalla. Lahden mukaan oman kehon kuunteleminen opettaa nöyryyttä. Hän haluaa yhdistää lempeän suhtautumisen omaan itseen ja usein suorituskeskeisenä pidetyn juoksun.

”Kampanjani ytimessä on väkivallattomuus. En voi myöskään treenata tai juosta siten, että olen väkivaltainen itselleni. Haluan katsoa, miten voisin laajentaa juoksuun liittyviä käsityksiä tavanomaisesta ’no pain, no gain’ ’ei kipua, ei hyötyä’-ajattelusta.”

Lahti ajattelee, että niin juoksussa kuin henkisestä vaikeudesta tervehtymisessäkin nopeutta tärkeämpää on se, että liikkuu eteenpäin.

”Usein liike on niin pientä, että sitä ei edes näe. Mutta kun katsoo taaksepäin, näkee, että matkaa on taitettu.”

Sisututkijan mukaan väkivalta saa voimansa hiljaisuudesta

Väkivaltaisesta suhteesta selvinnyt tutkija Emilia Lahti haluaa murtaa lähisuhdeväkivallan ympärillä leijuvan hiljaisuuden.

Lahti uskoo, että kun ihmiset puhuvat kokemuksistaan läheisilleen ja väkivaltainen henkilö tietää tekojensa tulevan päivänvaloon, hän ehkä miettii kahdesti ennen kuin käyttäytyy fyysisesti tai henkisesti väkivaltaisesti.

”Väkivalta saa voimansa osittain juuri hiljaisuudesta. Tämä pätee muuallakin kuin lähisuhteessa, esimerkiksi työpaikka- ja koulukiusaamisessa.”

Lahti huomasi, että hänen kohtalotovereistaan kertoviin tarinoihin liittyi usein häpeää. Heistä piirtyi kuva, että he olisivat heikkoja ja pysyvästi vaurioituneita. Kun Lahti haastatteli väitöskirjaansa varten lähisuhdeväkivaltaa kokeneita, hän näki heissä jotakin aivan muuta.

”Näin viisautta, vahvuutta ja rohkeutta. Ajattelin, että nämä ovat ne tarinat, jotka pitää kertoa. Meidän menneisyytemme ei tarvitse määrittää meitä.”

Naisella on Suomessa paljon suurempi todennäköisyys kohdata parisuhdeväkivaltaa kuin muualla Euroopassa. Ainoastaan Tanska oli vuonna 2014 julkaistun EU-tutkimuksen mukaan naiselle väkivaltaisempi maa Euroopassa. Täällä on myös voimakas vaikenemisen kulttuuri, ja myös miesten voi olla vaikeaa puhua kokemastaan väkivallasta. Lahti ajattelee, että ne kokemukset, joista ihmiset vaikenevat ja joita he häpeävät, alkavat lopulta hallita heitä.

”Siitä on paljon tutkimusta, että se stressi, mikä tulee häpeästä, kuluttaa ihmistä sisältä päin. Se vaikuttaa psykosomaattisen kierron kautta siihen, että kroppa ja mieli voivat sairastua. Puhuminen auttaa niin miljoonaan asiaan. Samalla se auttaa rikkomaan väkivallan kehän.”
Urheilun luetuimmat
 1. 1

  Luokka oli villi, vaikea ja välitunneilla jopa tapeltiin – sitten opettaja kyllästyi häiriköiviin oppilaisiin ja teki keksinnön

  Tilaajille
 2. 2

  Kimi Räikkönen kolmanneksi USA:n Grand Prixissa – tuli maaliin neljäntenä

 3. 3

  Rahapulassa oleva KooKoo kauppaa kolme avainpelaajaansa HIFK:hon: ”Ikävä mutta järkevä ratkaisu”

 4. 4

  HIFK joukkorahoituksella fanien omistamaksi – parissa tunnissa kasaan 15 000 euroa

  Tilaajille
 5. 5

  Liverpool koki painajaisen Wembleyllä – Klopp nöyryytti topparia aikaisella vaihdolla

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Luokka oli villi, vaikea ja välitunneilla jopa tapeltiin – sitten opettaja kyllästyi häiriköiviin oppilaisiin ja teki keksinnön

  Tilaajille
 2. 2

  Lauri Markkanen iski toisessa NBA-pelissään tupla-tuplan – ”Hänellä on mahdollisuus tulla todella, todella isoksi tässä liigassa”

 3. 3

  Miksi Tim saa tonneja ja Tinni taskurahoja maajoukkuepeleistä? – Palloliiton on korjattava historiasta kumpuava vääryys

 4. 4

  Huippuvalmentaja ja pelaajalegenda ylistivät pelin jälkeen Lauri Markkasta

 5. 5

  Kimi Räikkönen kolmanneksi USA:n Grand Prixissa – tuli maaliin neljäntenä

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Luokka oli villi, vaikea ja välitunneilla jopa tapeltiin – sitten opettaja kyllästyi häiriköiviin oppilaisiin ja teki keksinnön

  Tilaajille
 2. 2

  Suomalainen Mikael Heerman osallistui maailman rankimpaan juoksukisaan – Barkley Marathon on liki sadistinen koettelemus, jonka maaliin on päässyt vain kourallinen ihmisiä

  Tilaajille
 3. 3

  Lauri Markkanen iski toisessa NBA-pelissään tupla-tuplan – ”Hänellä on mahdollisuus tulla todella, todella isoksi tässä liigassa”

 4. 4

  Lauri Markkanen avasi NBA-uransa kuin tähti – löi Chicago Bullsin aloitus­viisikossa pöytään kaikkien aikojen suomalaislukemat: ”Käytin mahdollisuuteni”

 5. 5

  Telinevoimistelun olympiavoittaja syyttää joukkuetoveria ja lajin ylivoimaista hallitsijaa raiskauksesta: ”Hirviö, joka piti minua vankina pelossani niin monta vuotta”

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  2. 2

   Tukholman parhaaseen alakouluun oppilaat ilmoitetaan jo synnytyslaitoksella – Jono täyttyy alkuvuoden lapsista, eikä koulussa ole yhtään maahanmuuttajaa

   Tilaajille
  3. 3

   Masennus ei ole yksi vaan 12 eri sairautta – kaikki ne vaativat myös erilaiset hoidot, sanovat suomalaistutkijat

   Tilaajille
  4. 4

   Esiopetuksen resurssit Helsingissä on jaettu epätasaisesti – punavuorelaiset eivät astuisi jalallaankaan itäkeskuslaiseen esikouluun

  5. 5

   Kuvia Suomesta 22: Emilia Kangasluoma kuvasi isoäitinsä arkea palvelutalossa

  6. 6

   Luokka oli villi, vaikea ja välitunneilla jopa tapeltiin – sitten opettaja kyllästyi häiriköiviin oppilaisiin ja teki keksinnön

   Tilaajille
  7. 7

   ”Kokoomuksen pitäisi olla viisi kertaa keskustaa suurempi” – kolme arviota, miksi kokoomuksen kannatus nousee ja keskusta kyntää

  8. 8

   Norjalainen hotellisijoittaja kehuu Helsinkiä – ”Voisin rakentaa tänne 14 hotellia lisää”

  9. 9

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  10. 10

   Mistä opimme, että miehen kuuluu jahdata ja isä tarvitsee haulikon?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  2. 2

   Luokka oli villi, vaikea ja välitunneilla jopa tapeltiin – sitten opettaja kyllästyi häiriköiviin oppilaisiin ja teki keksinnön

   Tilaajille
  3. 3

   Kuvia Suomesta 22: Emilia Kangasluoma kuvasi isoäitinsä arkea palvelutalossa

  4. 4

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  5. 5

   Älä keitä kahvia, leivo tai käy päiväkausiin suihkussa – HS kokosi ohjeet, mitä tehdä, jos epäilet kotona kosteusvauriota

  6. 6

   Unkari sulkee kaikki turvapaikan­hakijat piikki­lankojen taakse – HS kuvasi helikopterilla parakki­leirit ja selvitti, mitä leireillä tapahtuu

  7. 7

   Johtuuko masennuksen lisääntyminen siitä, että onnen korostaminen on mennyt överiksi?

  8. 8

   ”Seksuaalinen ahdistelu on ihanaa”, sanoi venäläinen näyttelijätär – naisten oikeuksien puolustaminen ei ole muotia Venäjällä

  9. 9

   Sipilä vaati Väyrysen eroa keskustasta – Väyrynen vastaa: ”Paikallisyhdistyksen pitäisi erottaa, mutta Keminmaan keskustaseuran puheenjohtajana en aio ryhtyä toimenpiteisiin”

  10. 10

   Yksitoista kertaa vankilaan joutunut Tommi koki ennen olevansa ”aikuisten lastentarhassa” – Vankien olot muuttuvat yhä vapaammiksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  2. 2

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  3. 3

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  4. 4

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  5. 5

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  8. 8

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  9. 9

   Luokka oli villi, vaikea ja välitunneilla jopa tapeltiin – sitten opettaja kyllästyi häiriköiviin oppilaisiin ja teki keksinnön

   Tilaajille
  10. 10

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  11. Näytä lisää