Urheilu

Jalkapallovaikuttaja Pertti Alaja on kuollut – Palloliiton puheenjohtaja luotti aina ”korkeampien käsien voimaan”

Alaja vaati viime töikseen suomalaista jalkapalloa uudistumaan niin sisältä kuin ulkoa: ”Voimme yhdessä heittää epäonnistumisemme romukoppaan, ja sen sijaan oppia niistä.”

Suomen Palloliiton puheenjohtaja Pertti Alaja kuoli Espoossa vaikean sairauden uuvuttamana varhain perjantaina 18. elokuuta. Hän oli syntynyt 1952 ja täyttänyt 18. helmikuuta 65 vuotta.

Alajan kuolemasta kertoi hänen veljensä Erkki Alaja Twitterissä.

Alaja kuuli taudinmäärityksestään viime vuonna joulunpyhien jälkeen. Hän avautui vaivoistaan henkilökohtaisesti ja rohkeasti loppuun asti.

Palloliitto julkaisi heinäkuun alusta Alajan kirjoituksia verkkosivuillaan. Niitä kertyi kolme kappaletta.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

”Kaikista miljoonista tutkimuksista huolimatta syöpäni oli levinnyt sinne missä sitä ei olisi haluttu kuuna päivänä näkyvän. Mahani avattiin ja suljettiin sen tien”, Alaja kirjoitti.

Alajan tilan toivottomuus todettiin leikkauksessa toukokuussa. Sen jälkeen siirryttiin lääkehoitoon.

”Kotini perintöä seuraten olen aina luottanut korkeampien käsien voimaan ja tahtotilaan”, pappissukua oleva Alaja totesi.

Alajan isoveli
Risto on eläkkeellä oleva pappi, Martti-isä oli rovasti ja Osmo-setä piispa. Vuoteen 1935 suvun sukunimi oli Alander.

Alaja oli terveydellisesti umpikujassa, muttei suostunut edes sairasvuoteella luovuttamaan. Hän osallistui kesällä Euroopan jalkapalloliiton komitean puhelinkokoukseen, ja avasi Palloliiton kirjoituksissa ajatustaan ”uudesta Suomen jalkapalloliitosta”.

”Suomalaisen jalkapallon tulee uudistua niin sisältä kuin ulkoa, ja siihen on nyt mielettömän hyvä sauma. Voimme yhdessä heittää epäonnistumisemme romukoppaan, ja sen sijaan oppia niistä.”

Alaja allekirjoitti kyseisen 17. heinäkuuta julkaistun blogikirjoituksensa painokkaasti: ”UGH, olen puhunut.”

Alaja ei päässyt puhumaan uudistusajatuksistaan. Samaan aikaan, kun hän oli saattohoidossa, Palloliiton liittohallitus vei kokouksessaan eteenpäin Alajan pohjustamaa strategiasuunnitelmaa vuosille 2016–2020.


Jalkapallo oli Alajan elämän keskiö. Jalkapalloa, käsipalloa ja jääpalloa pelannut Martti-isä vei häntä Töölön Pallokentän peleihin 1950-luvulla, ja kotona Risto-isoveli luki ääneen urheiluartikkeleita.

Alaja oli perusstadilainen, joka asui viimeiset parikymmentä vuotta Espoossa. Lapsuutensa ja nuoruutensa hän vietti Ullanlinna–Rööperi -akselilla ja kirjoitti ylioppilaaksi 1970 Helsingin Normaalilyseossa. Vuoden Norssi -tittelin hän sai 2013.

Alaja viimeisteli lukunsa Helsingin Kauppakorkeakoulussa 1976. Nuori ekonomi haaveili diplomaatin urasta.

Etu-Töölössä Väinämöisen hiekkakentällä Alajasta tuli 11-vuotiaana HJK:n junnumaalivahti. Hän siirtyi elämänsä toisessa ottelussa tolppien väliin laitapakin paikalta.

Määrätietoinen ja voimakastahtoinen Alaja pääsi parhaaseen mahdolliseen oppiin, kun legendaarinen maalivahtikouluttaja Thure Sarnola otti 15-vuotiaan pojan oppiinsa.

Alajan edessä keskuspuolustajana hääri kahdeksan minuuttia nuorempi identtinen kaksosveli Erkki. Kaksikon yhteispeli oli urheilukentillä saumatonta. Ajatus oli yhteinen läpi elämän.

”Identtisten kaksosten suhteen puhutaan paljon telepaattisesta yhteydestä. Niin on käsittämätön side tai yhteys usein identtisillä kaksosilla että itseäkin naurattaa”, kirjoitti Pertti Alaja heinäkuussa.

”Sattumuksista kävi ilmi, että ainakin miljoona kuusikymmentä kertaa 65 vuoden aikana ajattelimme kaksosina samoja asioita samaan aikaan kumpikin omilla tahoillamme.”

Mainio reaktiotorjuja Alaja pelasi talvisin käsipallon SM-sarjaa 1970–1976. Parhaimmillaan HJK:n käsipallojoukkueen riveissä oli 1976 neljä Alajaa, kun 50-vuotias Martti-isä sai minuutin peliaikaa kolmen poikansa rinnalla.

Suomen jalkapallomaajoukkueessa Pertti Alaja pelasi 29 maaottelua 1973–1983. Ensimmäinen, PM-sarjaan kuulunut peli Halmstadissa, päättyi Ruotsia vastaan 1–1. Viimeinen ottelu oli EM-karsintaa, jonka Portugali voitti Lissabonissa 5–0.


Ammattilaisena Alaja pelasi kuusi vuotta Tanskassa, Ruotsissa ja Kanadassa. Suomessa Alaja voitti SM-kultaa 1973 ja SM-pronssia 1974. Hän edusti 110 mestaruussarjaottelussa Klubia, Hakaa ja OTP:tä.

Alaja hankki 1987 ammattivalmentajan tutkinnon. Hän oli maajoukkueen maalivahtivalmentaja 1980-luvun lopulla ja neuvotteli päävalmentajan pestistä Turun Palloseuraan.

Alajan ura kaarsi kuitenkin markkinointi-, mainostoimisto- ja konsulttitoiminnan kautta järjestöpuolelle.

Alaja oli Palloliiton pääsihteeri 1991–2000 ja varapuheenjohtaja 2004–2006. Puheenjohtajaksi Alaja valittiin ensimmäisellä valintakierroksella viidestä ehdokkaasta 2012.


Alajan uskottiin tuovan avoimuutta lajin kattojärjestön toimintaan. Hänen julkitulonsa olivat kuitenkin varovaisia, suojelevia, pidättyväisiä, harvassa ja harkittuja.

Alajan väistelevä patenttivastaus maistui medialle happamalta: ”Vasta, kun tiedän, voin kommentoida enemmän.”

Vuonna 1998 hovioikeus tuomitsi Alajan sakkoihin lahjuksen antamisesta virkamiehelle, kun Palloliitto kustansi opetusministeriön ylijohtajan Harri Syväsalmen urheilumatkan mm. Ruotsin EM-kisoihin 1992 ja USA:n MM-kisoihin 1994.

Palloliitossa silloisen pääsihteeri Alajan tuomiota pidettiin ”lautamiesjärjen vastaisena”. Tästä osoituksena Palloliiton liittohallitus päätti yksimielisesti maksaa oikeudenkäyntikulut ja sakot.


Kansainvälisissä piireissä Alaja oli pidetty ja arvostettu. Hän rakensi kielitaitoisena urheilujohtajana kaikkialla hyvät kontaktit jalkapallon huippupäättäjiin.

Uteliasta, tarkkailevaa ja oppivaista Alajaa ei häirinnyt se, että hän tuli pienestä jalkapallomaasta. Hän nousi maailman ja Euroopan lajiliiton sisäpiiriin ja loi kärriääriä jalkapallojohtajana.

Alajan kansainvälisten vastuutehtävien kruunu oli valinta kansainvälisen jalkapalloliiton Fifan arviointiryhmään, joka teki 2003–2004 tarkastusmatkat 2010 MM-kisojen hakijamaihin Marokkoon, Tunisiaan, Egyptiin, Libyaan ja Etelä-Afrikkaan.

Viiden henkilön arviointiryhmä laati kisaisännyydestä suosituksen kansainväliselle liitolle. Etelä-Afrikka sai heiltä erinomaiset arvostelut, päättäjiltä isännyyden, ja Alaja nimettiin 2010-kisojen turnausorganisaation johtoon.

Fifaa koskeneen lahjusskandaalin tutkijat epäilivät, että Fifan johtokunnan jäsenillä oli omia taloudellisia syitä myöntää turnaus Etelä-Afrikkaan. Valintapäätös oli keskeinen tapahtuma Fifan entistä johtoa ravistelleessa skandaalissa ja johti syytteisiin muun muassa Fifan silloista varapuheenjohtajaa Jack Warneria vastaan.

Fifa-tutkimuksissa ei tullut ilmi syitä epäillä arviointiryhmän perusteluiden vilpittömyyttä.

”Me olimme koskemattomia. Kukaan ei voinut vaikuttaa loppuraporttimme sisältöön”, Pertti Alaja totesi kisaisännyyttä selvitelleen ryhmän roolista HS:lle 6. kesäkuuta 2015.

Kun HS kysyi, saiko Alaja työn kisaorganisaatiossa, koska työryhmä suositti kisojen myöntämistä Etelä-Afrikalle, Alaja vastasi:

”Olen varma, että sain työni ammattitaitoni ja kokemukseni vuoksi.”

Alajan viimeinen merkittävä kansainvälinen luottamustehtävä osui maineikkaalle Milanon San Siro -stadionille. Hän oli 2016 toukokuussa Mestarien liigan Real Madrid–Atletico Madrid -finaalin päädelegaatti.

Pertti Alajalla oli oma herkkä puolensa. Hän raotti minäänsä 2007 julkaistussa runokirjassaan Hyvää yötä, Kleopatra.

Runoteoksen pääteemoja ovat rakkaus ja kuolema. Kokoelman sivuilla Alaja kirjoittaa:

”Se ei tullut joka kuoli. Se ei tullut vaikka päivä oli kirkas. Eivät kuolleet tarvitse eläviä ollakseen kuolleita.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kuolleet
Urheilun luetuimmat
 1. 1

  Poliisi: FC Hongan ja TPS:n kannattajat ottivat yhteen kentällä – poliisi otti kiinni kuusi henkilöä

 2. 2

  Kuljetusliike IFK ei löytänyt perille – ”Väkinäisyys kuitenkin paistaa läpi otteistamme”

 3. 3

  Hierontaa, öljytty turpa ja mielikuva esteradasta –Juulia Jyläksen ja Courage TZ -tamman kilpailupäivä alkaa jo aamuviideltä

 4. 4

  Hongalle raju pettymys, TPS juhli nousua Veikkausliigaan

 5. 5

  FC Barcelonan puheenjohtaja: ”Meitä ei käytetä poliittisiin tarkoituksiin”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Patrik Laine iski kauden ennätyspisteensä NHL:ssä – kaksi komeaa maalia Minnesotan verkkoon

 2. 2

  H&M:n pääomistajan miljardööritytär osti esteratsastaja Peder Fredricsonille pienen ja ruman hevosen – tuloksena olympiahopeaa ja EM-kultaa

 3. 3

  Hongalle raju pettymys, TPS juhli nousua Veikkausliigaan

 4. 4

  Honka jahtaa paikkaa auringossa – Kolme pääkaupunkiseudun joukkuetta liigassa on kova leikki, jossa vain HJK on kestänyt mukana

 5. 5

  IL: Aleksi Valavuorta syytetään rahankeräysrikoksesta

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Suomalainen Mikael Heerman osallistui maailman rankimpaan juoksukisaan – Barkley Marathon on liki sadistinen koettelemus, jonka maaliin on päässyt vain kourallinen ihmisiä

  Tilaajille
 2. 2

  Lauri Markkanen avasi NBA-uransa kuin tähti – löi Chicago Bullsin aloitus­viisikossa pöytään kaikkien aikojen suomalaislukemat: ”Käytin mahdollisuuteni”

 3. 3

  Telinevoimistelun olympiavoittaja syyttää joukkuetoveria ja lajin ylivoimaista hallitsijaa raiskauksesta: ”Hirviö, joka piti minua vankina pelossani niin monta vuotta”

 4. 4

  Emilia Bottas vaihtoi uinnin esteratsastukseen vasta aikuisena ja kilpailee jo Helsinki Horse Show’ssa – ”Nyt on helpompi joustaa Valtterin kilpailujen mukaan”

 5. 5

  H&M:n pääomistajan miljardööritytär osti esteratsastaja Peder Fredricsonille pienen ja ruman hevosen – tuloksena olympiahopeaa ja EM-kultaa

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Michael Monroe käyttäytyi 30-vuotisjuhlakeikallaan taas sopimattomasti, ja hyvä niin – Illan erikoisvieraat olivat todellinen antikliimaksi

  2. 2

   Ensimmäinen merkki kansan­murhasta on se, että ihmisiä aletaan kutsua eläimiksi – nyt niin tapahtuu Myanmarissa

  3. 3

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  4. 4

   ”Enää ei ole yhdentekevää, minkä näköisissä vaatteissa lapsi kulkee päiväkodissa”, sanoo menestyvän lastenvaatebrändin luonut Marjut Rahkola

  5. 5

   Laulaja Tomi Metsäketo sai potkut Tähdet, tähdet -ohjelmasta häirintäkohun takia – Pyytää anteeksi ”typerää käytöstä” ja vetoaa omaan vauhtisokeuteensa

  6. 6

   Ville Heikkinen otti vuoden luontokuvan kärpästä, jota hän seurasi kahdeksan talvea – Katso kilpailun voittajakuvat

  7. 7

   17-vuotiasta hakkeria ei saatu lopettamaan, vaikka teoista tiedettiin jo vuosia sitten – yhteiskunta on neuvoton nuorten nettirikollisten edessä

  8. 8

   Harvinainen matelija synnytti neitseellisesti poikasen Helsingin Tropicariossa – synnyttänyt naaras ei ole ollut lähes neljään vuoteen tekemisissä urosten kanssa

  9. 9

   Koululaisten lomat saattavat lyhentyä Espoossa ja Helsingissä – Espoo aikoo pätkäistä syysloman kolmeen päivään, Helsinki harkitsee joululoman typistämistä

  10. 10

   Poliisi otti neljä ihmistä kiinni mielen­osoituksissa Tampereella – uusnatseja ja poliisia kohti heitettiin paukkupommeja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Michael Monroe käyttäytyi 30-vuotisjuhlakeikallaan taas sopimattomasti, ja hyvä niin – Illan erikoisvieraat olivat todellinen antikliimaksi

  2. 2

   Haaveeni olisi tehdä työtä, hankkia asunto ja perustaa perhe, mutta tähän Suomi ei anna mahdollisuutta

  3. 3

   ”Enää ei ole yhdentekevää, minkä näköisissä vaatteissa lapsi kulkee päiväkodissa”, sanoo menestyvän lastenvaatebrändin luonut Marjut Rahkola

  4. 4

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  5. 5

   Laulaja Tomi Metsäketo sai potkut Tähdet, tähdet -ohjelmasta häirintäkohun takia – Pyytää anteeksi ”typerää käytöstä” ja vetoaa omaan vauhtisokeuteensa

  6. 6

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  7. 7

   Kittilän käsissä on satojen miljoonien eurojen bisnes, joka syöksi lappilaiskunnan kriisiin – ”Miten poromiehen ammatissa toimiva valtuutettu voisi tuntea lakipykäliä?”

   Tilaajille
  8. 8

   Jenna Lehtonen tekee ulkomaanmatkan lähes joka kuukausi, Pirkko Schildt on käynyt 113 maassa – Miksi osa meistä tahtoo olla jatkuvasti liikkeessä?

   Tilaajille
  9. 9

   Uuden Tuntematon sotilas -elokuvan tekijätiimi ottaa kantaa #metoo-keskusteluun ja puolustaa Paula Vesalaa

  10. 10

   Poliisi otti neljä ihmistä kiinni mielen­osoituksissa Tampereella – uusnatseja ja poliisia kohti heitettiin paukkupommeja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  2. 2

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  3. 3

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  4. 4

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  5. 5

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  8. 8

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  9. 9

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  10. 10

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  11. Näytä lisää