Urheilu

Näin NBA:n supertähden luottomies sai Tony Halmeen itkemään – tutuksi tuli myös pesti Jere Karalahden talonmiehenä

Marko Yrjövuori on saanut ainoana suomalaisena NBA:n mestaruussormuksen. ”Lauri Markkasella on kaikki edellytykset tulla huippupelaajaksi.”

Lauri Markkanen on vasta uransa alussa NBA:ssa, mutta hänellä voi jonain päivänä olla hallussaan arvokas muistosormus, joka annetaan Pohjois-Amerikan koripallomestaruuden kunniaksi.

Toistaiseksi NBA:n sormusta kantaa vain yksi suomalainen, fysiikkavalmentaja Marko Yrjövuori. Hän sai korun vuonna 2009 ja toisen kerran seuraavana vuonna, kun Los Angeles Lakers uusi NBA:n mestaruuden.

Kaikista maailman urheiluseuroista Lakers on yhdeksänneksi arvokkain. Se on voittanut 16 National Basketball Associationin (NBA) mestaruutta, joten Yrjövuoren työ mestarien tekijänä on vertaansa vailla.

”Se [sormus] on yhä arvokkain yksittäinen esine, mikä minulla on. Olisin voinut ostaa ­auton sen hinnalla, mutta en tietenkään aio koskaan myydä sitä. Eihän se mikään arkikoru ole, mutta koska se on ensimmäinen mestaruussormukseni, haluan aina välillä pitää sitä sormessa, käyttää ja näyttää. Sen voi pujottaa mihin sormeen tahansa, mutta yleensä kaikki pitävät sitä oikean käden nimettömässä”, Yrjövuori muistelee perjantaina julkaistavassa elämäkerrassaan Yrjövuori The Finn, urheilutähtien luottomies (Nemo).
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Kirjan on kirjoittanut Helsingin Sanomien toimittaja Petteri Ala-Kivimäki.

The Finn -lempinimen Yrjövuorelle oli antanut Lakersin ykköstähti Kobe Bryant, viisinkertainen NBA:n mestari ja kaksinkertainen olympiavoittaja. Suomalaisesta tuli liigan isoimman tähden luottohenkilö.

Bryant aloitti NBA:ssa vuonna 1996 ja pelasi koko ammattilais­uransa Lakersin riveissä. Elämäkerrassaan Yrjövuori kertoo, että Bryant hyväksyi hänet fysiikkavalmentajakseen pystyäkseen pelaamaan raskaassa sarjassa yli 30-vuotiaana.

”Sain puhelun Koben turvamieheltä. Kobe halusi nähdä minut. Hänellä oli pohje jumissa. Oli kuitenkin selvää, että kyse oli myös testistä: hän halusi tietää, mitä osaan”, Yrjövuori kertoo.

Tapaamisesta alkoi pitkäaikainen hoitosuhde, joka muuttui myöhemmin myös ystävyydeksi.

Suomalaisena vuoden 1995 jääkiekon maailmanmestari Marko Kiprusoff oli Yrjövuorelle suurempi urheilusankari kuin silloin kolmen NBA-mestaruuden Kobe Bryant.

”Kobe oli silloin 25-vuotias eli minua paljon nuorempi, ja hän tuntui minusta aivan juniorilta. Tiesin, että hän oli hyvä pelaaja, muttei hän minulle ollut mikään supertähti.”

Yksi ystävyyden sinetti oli, ettei monissa liemissä keitetty Yrjövuori mielistellyt supertähteä. Se oli Bryantin mieleen.

Tony Halme sanoi aikoinaan, että Marko, minulla on rakennevika selässä. Se ei taivu niin, että voisin nuolla kenenkään persettä. Minulla on sama vika”, Yrjövuori toteaa kirjassa omasta persoonastaan.

Kobe oli kova heittämään myös pukukopissa. ”Hän viskoi raivoissaan kaikkea mahdollista, jos olimme hävinneet.”

Kuinka turkulainen hieroja sitten päätyi NBA:n kullattuihin ja tarunhohtoisiin kulisseihin?

Tarina kertoo paljon siitä, kuinka amerikkalainen kulttuuri palkitsee ihmisen, joka uskoo jopa jääräpäisesti itseensä.

Kun Yrjövuori matkusti toisen kerran Kaliforniaan vuonna 1998, hänellä oli jääkiekkokassillinen tavaraa ja pari tuhatta dollaria rahaa. Kovalla työllä hän pääsi hierojan ammattinsa avulla urheilupiireihin.

Monen suosittelijan jälkeen hän pääsi ensin jääkiekkoseura Los Angeles Kingsin fysiotiimiin. Kaudella 2004–2005 NHL-työsulun takia hänelle aukesi ovi sisarseura Lakersiin.

Yrjövuori kertoo myös muista fysiikkavalmentajakautensa menestysurheilijoista, Lakersin koripalloilijoista ja Kingsien jääkiekkoilijoista.

Suomeen Yrjövuori palasi kesällä 2016 ja toimii NEO Kuntoutuksen kehityspäällikkönä. Hän on ollut myös Suomen koripallomaajoukkueen lihashuoltajana ja FC Interin fysiikkavalmentajana.

Entä Lauri Markkanen? Onko hänessä ainesta NBA:n mestariksi ja sormuksen kantajaksi?

”Toivottavasti, mutta vielä tällä kaudella Chicago Bullsissa ei suihkutella samppanjaa. Joukkue ei ole niin hyvä. Muuten Laurilla on kaikki edellytykset tulla huippupelaajaksi”, Yrjövuori sanoo HS:lle.
Petteri Ala-Kivimäki: Yrjövuori The Finn, urheilutähtien luottomies. Nemo. 240 s.

Yrjövuori: NBA:ssa tiukka testiohjelma

Fysiikkavalmentaja Marko Yrjövuori sivuaa elämäkerrassaan myös dopingia. Hänen mukaansa NBA:ssa on erittäin hankala onnistua dopingin käytössä, koska testiohjelmat ovat hyvin tiukat.

”Kun minulta on kysytty ­dopingista, olen vastannut, että en ole koskaan nähnyt kenenkään käyttävän kiellettyjä aineita. Olen nähnyt sen verran steroidilihaksia, että tunnistan urheilijan, joka käyttää steroideja. Pelaajat testataan neljä tai viisi kertaa kauden aikana – ja aina yllättäen. NBA:ssa tehdään sekä virtsa- että veritestit, eli mahdollista kasvuhormonin käyttöäkin seurataan”, Yrjövuori kertoo kirjassa.

Halme itki hieronnasta

Alkuaikoinaan Los Angelesissa Yrjövuori asui vähän aikaa Tony Halmeen luona. Yrjövuori tiesi Halmeesta vain sen, että hän oli esiintynyt ”Viikinkinä” joskus kauan sitten Gladiaattorit-tv-ohjelmassa ja showpainijana nimellä Ludwig Borga.


”Tony ei näyttänyt tulevalta kansanedustajalta, pikemminkin tulevalta vankilakapinan johtajalta”, Yrjövuori muistaa edesmennyttä Halmetta. ”Tony sanoi jälkikäteen, että olin ensimmäinen mies, joka oli saanut hänet itkemään. Hänen niska- hartiaseutunsa oli sen verran jumissa, ja minulla oli vahvat kädet.”

Tiet erosivat, kun FBI pidätti Halmeen. Hän joutui San Pedroon laittomien maahanmuuttajien vankilaan ja karkotettiin Suomeen. ”Tony itse nukkui aina pumppuhaulikko tyynyn vieressä, varmuuden vuoksi.”

Karppinen neuvoi

Ajatuksen Kaliforniasta Yrjövuori sai Pertti Karppiselta, joka oli opettajana, kun Yrjövuori opiskeli urheiluhierojaksi. Soudun kolminkertainen olympiavoittaja oli asunut Kalifor­niassa ja sanonut, ettei siellä ole osaavia urheiluhierojia.

”Marko, lähde sinne”, Pertti kehotti. Kaliforniaan.


Karalahti auttoi eteenpäin

Hierojan töitä etsiessään Yrjövuori tapasi nuoren jääkiekkoilijan Jere Karalahden, joka pelasi Los Angeles Kingsissä. Yrjövuori toimi hänen talonmiehenään, kun Karalahti vietti kesän Suomessa.

Kuka?

Marko Yrjövuori


 Syntynyt Paimiossa ­vuonna 1968, 49-vuotias.

 Harrasti nuorena hiihtoa ja yleisurheilua ja sitten kelkkailua.

 Taekwondossa 4. danin musta vyö.

 Toiminut Los Angeles Lakersin ja Los Angeles Kingsin fysiikkavalmentaja vuosina 2000–2016.

 Vaimo ja kaksi Yhdys­valloissa syntynyttä tytärtä.

 Työskentelee NEO Kuntoutuksen kehityspäällikkönä Turussa, oma sali ja toimisto myös Helsingissä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Koripallo
 • Ari Pusa
Urheilun luetuimmat
 1. 1

  IL: Lauri Markkanen ei aio protestoida Donald Trumpia vastaan polvistumalla

 2. 2

  Telinevoimistelun olympiavoittaja syyttää joukkuetoveria ja lajin ylivoimaista hallitsijaa raiskauksesta: ”Hirviö, joka piti minua vankina pelossani niin monta vuotta”

 3. 3

  Kontinen ja Peers joutuivat tiukoille suomalaisyleisön edessä: ”Tiedämme, että voitamme kenet tahansa, jos pelaamme parasta tennistämme”

 4. 4

  H&M:n pääomistajan miljardööritytär osti esteratsastaja Peder Fredricsonille pienen ja ruman hevosen – tuloksena olympiahopeaa ja EM-kultaa

 5. 5

  Mestarien liigan historiaa tehneen maalivahdin emämoka ratkaisi pelin – paljasti, mitä Manchester Unitedin tähtihyökkääjä sanoi lohdutuksena

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Telinevoimistelun olympiavoittaja syyttää joukkuetoveria ja lajin ylivoimaista hallitsijaa raiskauksesta: ”Hirviö, joka piti minua vankina pelossani niin monta vuotta”

 2. 2

  Kiekkoikoni Mika Lartama ajautui miljoonavelkoihin, huumekoukkuun ja seuransa hylkäämäksi – nyt hän toivoo anteeksiantoa: ”En pane vastaan, että paita nostettaisiin takaisin”

 3. 3

  Emilia Bottas vaihtoi uinnin esteratsastukseen vasta aikuisena ja kilpailee jo Helsinki Horse Show’ssa – ”Nyt on helpompi joustaa Valtterin kilpailujen mukaan”

 4. 4

  Arto Bryggare heilutteli setelitukkoa, salaperäiset lakimiehet Allianssi-kohussa, pyöräilijän katoaminen – Erkki Alajan muistelmateos kertoo suomalaisesta urheilubisneksestä

 5. 5

  Mestarien liigan historiaa tehneen maalivahdin emämoka ratkaisi pelin – paljasti, mitä Manchester Unitedin tähtihyökkääjä sanoi lohdutuksena

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Suomalainen Mikael Heerman osallistui maailman rankimpaan juoksukisaan – Barkley Marathon on liki sadistinen koettelemus, jonka maaliin on päässyt vain kourallinen ihmisiä

  Tilaajille
 2. 2

  Telinevoimistelun olympiavoittaja syyttää joukkuetoveria ja lajin ylivoimaista hallitsijaa raiskauksesta: ”Hirviö, joka piti minua vankina pelossani niin monta vuotta”

 3. 3

  Emilia Bottas vaihtoi uinnin esteratsastukseen vasta aikuisena ja kilpailee jo Helsinki Horse Show’ssa – ”Nyt on helpompi joustaa Valtterin kilpailujen mukaan”

 4. 4

  Järjettömästä katsomoväkivallasta epäilty pidätettiin Yhdysvalloissa – NFL-otteluissa fanien yhteenotot ovat arkipäivää

 5. 5

  Donald Trumpia ärsyttävien polvistumisten aloittaja koki tylyn kohtalon – nyt hän syyttää NFL-seuroja salaisesta sopimuksesta

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  2. 2

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  3. 3

   Tapasi vastata puhelimeen saa ihmiset kuvittelemaan sinusta monta asiaa – tutkijat analysoivat tarkasti, millainen tervehdys kuulostaa luotettavalta

  4. 4

   Laulaja Tomi Metsäketo kirjoittaa itseensä kohdistuneista häirintäsyytöksistä, mutta kiertää keskustelun seksuaalisesta häirinnästä – Tästä on kyse

  5. 5

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  6. 6

   Miten terve, koulutettu ja menestyvä nainen voi uupua jopa ennen kuin täyttää 30?

  7. 7

   Alaikäisen epäillään puukottaneen puistossa kävellyttä naista Vaasassa – valitsi uhrinsa ilmeisesti sattumalta

  8. 8

   Länsimetron koeajo tyssäsi tällä kertaa vaihdevikaan Otaniemessä – Metrojohtaja: ”Kriittisiä vikoja on korjattavana 150–200”

  9. 9

   Yhdysvaltain entinen presidentti Bush arvosteli kovin sanoin Trumpin ajan politiikkaa mainitsematta Trumpia

  10. 10

   Pääministeri Sipilä: Turkin EU-jäsenyysprosessia ei katkaista, vaikka maa kulkee väärään suuntaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  2. 2

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  3. 3

   Miten terve, koulutettu ja menestyvä nainen voi uupua jopa ennen kuin täyttää 30?

  4. 4

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  5. 5

   Laulaja Tomi Metsäketo kirjoittaa itseensä kohdistuneista häirintäsyytöksistä, mutta kiertää keskustelun seksuaalisesta häirinnästä – Tästä on kyse

  6. 6

   ”Väkisin viinaa, hotellihuone, seksuaalinen hyväksikäyttö / raiskaus”: Suomen elokuva-alalla ahdistellut naiset kertovat kokemuksistaan

  7. 7

   ”Jätä avaimet tuohon. Kiitos ja hei” – Työpsykologi Hanna Poskiparta sai nuorena yllätyspotkut unelmatyöstään, mutta oppi samalla paljon olennaista työyhteisöstä

   Tilaajille
  8. 8

   Länsimetron koeajo tyssäsi tällä kertaa vaihdevikaan Otaniemessä – Metrojohtaja: ”Kriittisiä vikoja on korjattavana 150–200”

  9. 9

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  10. 10

   Moni suomalainen syö maksansa sairaaksi – jo joka viidennellä on rasvamaksa, eikä tulevaisuus näytä erikoislääkärin mukaan hyvältä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ossi Nyman ei tee töitä ja sanoo, että työvoimatoimisto on ihmisoikeusloukkaus – näin ”ideologisesti työtön” taktikoi itselleen yhteiskunnan tuet

   Tilaajille
  2. 2

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  3. 3

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  4. 4

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  5. 5

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   ”Sinun hiljaisuutesi on valanut sementtiin itätytön stereotypian, ja se myy lisää poikamiesmatkoja”, kirjoittaa kirjailija Sofi Oksanen avoimessa kirjeessään Melania Trumpille

  8. 8

   Kirjailija kertoi olevansa ”ideologisesti” työtön ja kikkailevansa tukia – TE-toimisto katkaisee tuet ja aloittaa poikkeuksellisen selvityksen

  9. 9

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  10. 10

   Trumpin lähipiiri pelkää presidentin olevan ”hajoamassa” – avustajat yrittävät pitää presidentin aisoissa, kun hän saapuu toimistolle kiihdyksissään

  11. Näytä lisää