Urheilu

Seksuaalisia kosketuksia, homokammoa ja vääriä ilmiantoja – mutta miksi urheiluväki vaikenee häirinnästä niin visusti?

Suomen urheilun eettisessä keskuksessa SUEK ry:ssä on suunnitteilla kysely seuroille ensi vuoden aikana.

Seksuaalinen häirintä on noussut puheenaiheeksi muun muassa elokuvamoguli Harvey Weinsteiniin liittyvien paljastusten myötä. Tästä nousi #metoo-kampanja: ihmiset ympäri maailmaa alkoivat kertoa sosiaalisessa mediassa kokemuksia ahdistelusta.

Myös Suomessa kulttuuriväki, etenkin elokuva-ala, on nostanut asian voimakkaasti esille. Lisäksi eduskunnassa saatetaan keskustella seksuaalisesta häirinnästä, sillä Sdp on tehnyt aloitteen asiasta.

Sen sijaan urheiluväki Suomessa on ollut hyvin hiljaa ikään kuin ongelmaa ei olisikaan. Esimerkiksi Ruotsissa yli 2000 urheilun parissa työskentelevää naista kirjoitti viime viikolla Dagens Nyheteriin kokemastaan seksuaalisesta häirinnästä ja urheilun machokulttuurista.

Seksuaalista häirintää kuitenkin esiintyy suomalaisessa urheilussa. Yksittäisiä tapauksia on ilmennyt, mutta varsinainen keskustelu puuttuu.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Seuratoimijoiden ja laji-ihmisten pitäisi ymmärtää, että siihen pitää puuttua rehellisellä keskustelulla. Liikunta ja urheilu ovat iso osa yhteiskuntaa ja peilaavat samoja ilmiöitä. Valitettavasti myös negatiivisia ilmiöitä esiintyy”, sanoo Suomen urheilun eettinen keskus SUEK ry:n tutkimuspäällikkö Nina Laakso.

Tutkija ja kirjailija Marko Kantomaa arvioi, että Suomessa ei kyetä itsekriittiseen keskusteluun.

”Kun tulee vaikea kysymys, joka kohdistuu meihin itseemme, suljetaan suut ja mahdollistetaan vallan väärinkäyttö”, sanoo Kantomaa, jonka tänä vuonna julkaistu esikoisromaani Ylpeydestä käsittelee homoseksuaalisuutta urheilussa.

”Helposti tulee siilipuolustus”, Laakso lisää.

Voiko keskustelu kääntyä itseään vastaan? Jos kaikki kerrotaan, johtaako se lajin hylkimiseen ja hiljaa pysyvien urheilulajien hyötymiseen? Tutkijat eivät usko tähän.

”Jos yhteisö tai organisaatio on täysin itsekritiikitön, minulla ainakin herää suuret epäilykset, että mitä siellä oikein tapahtuu”, Kantomaa sanoo.

Laakso painottaa, että vanhemmilla ja lapsilla pitää olla tunne ja varmuus, että lapset ovat harrastuksessaan turvallisessa ympäristössä kaikin tavoin.

”Seksuaalinen häirintä on vain yksinkertaisesti sellainen asia, että mitä paremmin ilmiön olemassaolo tiedostetaan ja keskustellaan rehellisesti auki, sitä enemmän se lisää luottamusta.”

Toinen ongelma on se, että seksuaalisesta häirinnästä ei ole Suomessa tutkimustietoa. Yksittäisiä tapauksia on ilmennyt, ja Suomen Tietotoimiston tekemässä kyselyssä viisi prosenttia voimistelijoista kertoi kokeneensa seksuaalista häirintää. Samassa kyselyssä yleisurheilun parista kyselyyn vastanneista 15 prosenttia kertoi kokeneensa tai nähneensä seksuaalista häirintää lajissaan, mutta otanta oli hyvin pieni.

”Olettamuksen mukaan seksuaalista häirintää on vähän, mutta meillä ei ole tutkittua tietoa. Tarvitsemme tietoa, sillä nyt kaikki perustuu olettamukseen tai mutuun. Siihen ei taas voi perustaa mitään faktapohjaisia johtopäätöksiä”, Laakso sanoo.

Tästä johtuen Suekissa on suunnitteilla kysely seuroille ensi vuoden aikana. Sekään ei aukotonta vastausta anna.

”Kyselyssäkin on omat haasteensa, miten saadaan oikeasti ilmiötä esiin. Tästä on vaikea puhua ja jotkut lajit saattavat peitelläkin sitä, etteivät he tulisi leimatuiksi”, Laakso toteaa.

Myös itse asia, seksuaalinen häirintä, on laaja ja vaikeakin käsite.

”Mistä tahansa tulokulmasta katsoo, asia on monikerroksinen. Ei voi lokeroida ja pistää pakettiin, että tämä on tällainen ilmiö”, Laakso huomauttaa.

Laakso ottaa esimerkiksi koskettamisen, joka myös kuuluu joihinkin lajeihin eikä siihen liity seksuaalinen häirintä mitenkään.

”Esimerkiksi telinevoimistelussa on pakko avustaa turvallisuuden takaamiseksi. Kosketusta ei saa ruveta pelkäämään ja välttämään, mutta kosketus ei saa seksualisoitua. Aikuisella on aina vastuu arvioida tilanne.”

Myös jokaista urheilijaa on käsiteltävä yksilöinä. Mikä jollekin on ok, ei sitä toiselle ole.

”Joku saattaa särähtää pientäkin kosketusta, jos esimerkiksi aiemmassa elämässä on ikävä kokemus. Tilanneälyä ja harkintaa tarvitaan”, Laakso toteaa.

Tästä voi seurata myös käänteinen ilmiö eli perättömät ilmiannot. Ne ovat marginaalinen ilmiö, mutta niitäkään ei pidä vaieta. ”Sekin pitää puhua auki”, Laakso sanoo.

Laakso korostaa, että kaikkeen seksuaaliseen häirintään pitää olla ehdoton nollatoleranssi ja siihen pitää puuttua välittömästi.

”Jokainen tapaus on liikaa.”

Oman lisänsä asiaan tuo urheilijan seksuaalinen identiteetti. Kantomaan mukaan eri urheilulajit tarjoavat hyvinkin erilaisen pohjan seksuaalisen identiteetin kehittymiselle.

”Jossain lajeissa se voi olla ihan arkipäivää, mutta Reilu peili -kyselyssä viime keväänä 71 prosenttia Suomen urheilun vaikuttajista oli sitä mieltä, että kaapit eivät avaudu, eli suhtautuminen eri seksuaalisiin suuntautumisiin ei ole arkipäivää”, Kantomaa sanoo.

Kaiken kaikkiaan Kantomaa pitää urheilumaailmaa konservatiivisena, jossa jyllää ”perinteiset” arvot.

”Hegemoninen maskuliinisuus äärimmilleen vietynä saattaa mahdollistaa aggressiivisen käyttäytymisen ja jopa väkivallan.”

Olympiakomitea päivitti oppaan, jossa kerrotaan, miten pitää toimia seksuaalisen häirinnän tapauksissa

Suomen Olympiakomitea on tänä vuonna päivittänyt oppaan Lupa välittää – lupa puuttua. Siinä kerrotaan, miten pitää toimia seksuaalisen häirinnän tapauksissa. Oppaassa on myös esimerkkitapauksia.

Opaskirjanen on nyt julkaistu sähköisesti Olympiakomitean verkkosivuilla, ja se jaettu uutiskirjeenä lajiliitoille ja seuroille.

”Lajiliittojen osalta tiedän, että se on koettu tosi hyödylliseksi. Aihe on vaikea eikä ole helppoa tietää, miten missäkin tilanteessa pitää toimia”, sanoo Olympiakomitean yhteisömanageri Elina Laine.

Laine kertoo, että ensimmäinen versio oppaasta on tehty jo vuonna 2002, mutta nyt oli tarve saada päivitys. Urheilulajien parissa työskentelevät kaipaavat yhä enemmän tukea lajiliitoilta sen jälkeen kun on ilmennyt epäasiallista käytöstä.

”Meidänkin tietoon tulee enenevässä määrin tapauksia. Meihin otetaan yhteyttä yleensä silloin, jos vielä tarvitaan lisätukea lajiliiton lisäksi”, Laine kertoo.

Oppaan varsinainen lanseeraus ensi maaliskuussa Kiusaamisen ja häirinnän vastaisessa seminaarissa, jonka Olympiakomitea järjestää yhdessä Ratsastajainliiton kanssa.

Oletko kokenut tai nähnyt seksuaalista häirintää urheilussa? Kerro kokemuksistasi sähköpostitse osoitteessa hs.urheilu@hs.fi. Yhteystietosi jäävät vain toimituksen tietoon.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Seksuaalinen häirintä
 • Urheilu
 • Ismo Uusitupa
Urheilun luetuimmat
 1. 1

  Lauri Markkanen näyttää, miten pallo uppoaa vähän tavallista kauempaa – ”Miten hän saa kaiken näyttämään niin helpolta?

 2. 2

  Nämä Leijonat lähtevät tavoittelemaan historiallista olympiakultaa – nuoret tähdet Tolvanen ja Heiskanen mukana

 3. 3

  Urheilupsykologilta ymmärrystä Viveca Lindforsin rajuille kommenteille: ”Eivät ihmiset ole koneita, ja urheilijat ovat ihmisiä”

 4. 4

  Olympiapaikan Suomelle hankkinut Viveca Lindfors avautui kovin sanoin häviöstä Emmi Peltoselle – Taitoluisteluliitto: ”Kriteerit olivat alusta asti selvät”

 5. 5

  Käsittämätön tuomarivirhe MM-karsintaottelussa – Suomelta ajettiin väärä pelaaja ulos

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Olympiapaikan Suomelle hankkinut Viveca Lindfors avautui kovin sanoin häviöstä Emmi Peltoselle – Taitoluisteluliitto: ”Kriteerit olivat alusta asti selvät”

 2. 2

  Nämä Leijonat lähtevät tavoittelemaan historiallista olympiakultaa – nuoret tähdet Tolvanen ja Heiskanen mukana

 3. 3

  Urheilupsykologilta ymmärrystä Viveca Lindforsin rajuille kommenteille: ”Eivät ihmiset ole koneita, ja urheilijat ovat ihmisiä”

 4. 4

  Lauri Markkanen näyttää, miten pallo uppoaa vähän tavallista kauempaa – ”Miten hän saa kaiken näyttämään niin helpolta?

 5. 5

  Kiistelty ja kiitelty manageri Harri Halme on kerännyt miljoonia sponsorirahaa urheilijoille

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Olympiapaikan Suomelle hankkinut Viveca Lindfors avautui kovin sanoin häviöstä Emmi Peltoselle – Taitoluisteluliitto: ”Kriteerit olivat alusta asti selvät”

 2. 2

  Viveca Lindfors pettyi rajusti Ylen haastattelussa olympiapaikan menetyksestä Emmi Peltoselle – ”Se paikka on minun selkänahastani otettu”

 3. 3

  Markkanen heitti tikariheiton, pullisteli hauistaan ja rikkoi kolmosennätyksen – Lauri on makea hedelmä, kehui Henrik Dettmann

 4. 4

  Lauri Markkanen donkkasi tykimmin, suomalaisella kuuden donkin ilta Atlantaa vastaan – video näyttää ottelun parhaat palat

 5. 5

  Yhdysvaltojen telinevoimistelun skandaali paisuu – nelinkertainen olympiavoittaja kertoi seksuaalisesta hyväksikäytöstä

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Kommentti: Nämä ovat tämän vuoden parhaat ja pahimmat Putous-hokemat – Suurin pettymys oli suoraan viime kaudelta napattu sketsihahmo

  2. 2

   Yhdysvallat suojelee teollisuuttaan halvoilta kiinalaistuotteilta

  3. 3

   Linus Peltonen, 16, käy lukiota toimeentulotuella, rahaa on 16 euroa päivässä – ”Matematiikan kurssilla katsoin vierestä kaverin kirjaa kolme viikkoa”

   Tilaajille
  4. 4

   Mitä leposyke kertoo kunnosta ja milloin pitäisi huolestua? Asiantuntijat kumoavat myytit ja kertovat, mitä jokaisen omasta terveydestään kiinnostuneen pitäisi sykkeestä tietää

  5. 5

   Lauri Markkanen näyttää, miten pallo uppoaa vähän tavallista kauempaa – ”Miten hän saa kaiken näyttämään niin helpolta?

  6. 6

   Ismo Leikola tekee historiaa ja esiintyy tänään Conan O’Brienin talk show’ssa – Nyt Leikola kertoo, miten onnistui pääsemään huippusuosittuun ohjelmaan

  7. 7

   Koulu­matkalla jäätynyt poika havahdutti Kiinassa – ”Jääpojalle” kerättiin satoja­tuhansia euroja, mutta rahojen jakaminen suututti osan lahjoittajista

  8. 8

   Toimittaja­yhdistys: Israel esti suomalais­toimittajan työn – Turvallisuus­viranomaiset vaativat kirjeen­vaihtajaa riisuuntumaan

  9. 9

   Nils Torvalds kehui Merja Kyllöstä hyväksi koristeeksi, Matti Vanhanen kertoi vitsin – Tässä MTV:n vaalitentin kiusallisimmat hetket giffeinä

  10. 10

   Nordea kielsi työn­tekijöiltään kaupan­käynnin bitcoinilla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä leposyke kertoo kunnosta ja milloin pitäisi huolestua? Asiantuntijat kumoavat myytit ja kertovat, mitä jokaisen omasta terveydestään kiinnostuneen pitäisi sykkeestä tietää

  2. 2

   Linus Peltonen, 16, käy lukiota toimeentulotuella, rahaa on 16 euroa päivässä – ”Matematiikan kurssilla katsoin vierestä kaverin kirjaa kolme viikkoa”

   Tilaajille
  3. 3

   ”Vartioimattomat takit viedään, jos niissä ei ole luteita” – Canada Goose -takkeja varastetaan kymmeniä vuodessa pääkaupunki­seudulla

  4. 4

   Kommentti: Nämä ovat tämän vuoden parhaat ja pahimmat Putous-hokemat – Suurin pettymys oli suoraan viime kaudelta napattu sketsihahmo

  5. 5

   Kahdeksan arkista ja tieteellisesti todistettua keinoa, joilla laihdut ilman pinnistelyä

   Tilaajille
  6. 6

   Koulu­matkalla jäätynyt poika havahdutti Kiinassa – ”Jääpojalle” kerättiin satoja­tuhansia euroja, mutta rahojen jakaminen suututti osan lahjoittajista

  7. 7

   Espoo latoi vaatimuslistan länsimetrosta: suorat bussilinjat Helsinkiin osittain takaisin, kaikkien metrojunien pääteasemaksi Matinkylä

  8. 8

   Näin toimii Suomessa ihailtu Tanskan aktiivimalli – ”koulutusta vastaavan työn” käsitettä ei tunneta ja työttömät haastatellaan kuukauden välein

  9. 9

   Nils Torvalds kehui Merja Kyllöstä hyväksi koristeeksi, Matti Vanhanen kertoi vitsin – Tässä MTV:n vaalitentin kiusallisimmat hetket giffeinä

  10. 10

   Ismo Leikola tekee historiaa ja esiintyy tänään Conan O’Brienin talk show’ssa – Nyt Leikola kertoo, miten onnistui pääsemään huippusuosittuun ohjelmaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi lihon, vaikka syön surkean vähän, pohtii moni laihduttaja – Ilmiölle on usein selitys, mutta sitä on vaikea hyväksyä, sanovat asiantuntijat

   Tilaajille
  2. 2

   ”Vartioimattomat takit viedään, jos niissä ei ole luteita” – Canada Goose -takkeja varastetaan kymmeniä vuodessa pääkaupunki­seudulla

  3. 3

   51-vuotias nainen jäi kiinni Helsinki-Vantaalla kaksi kiloa huumeita matkalaukussaan – ”Nainen on ihan tosidiilissä 20 000 euroa”, viestitteli hätääntynyt välittäjä ja paljasti itsensä

  4. 4

   Suomalaistytöt imevät nyt elämänoppia kirjoista, joiden tekijän oma elämä oli suurta valhetta – Päiväkirjat paljastavat suursuositun kirjailijan eläneen perhehelvetissä ja päätyneen äärimmäiseen tekoon

  5. 5

   Asteekkien 500 vuoden takainen joukkotuhon syy selvisi

  6. 6

   Nuori terve mies pidätti aivastusta ja joutui sairaalahoitoon – Suomalais­lääkäri selittää, miksi: ”Aivastusta ei kannata pidättää”

  7. 7

   Älykäs ja herkkä ihminen kokee muita helpommin yksinäisyyttä – yksinäisyyden tunteen voi päihittää, sanoo asiantuntija ja antaa viisi neuvoa

   Tilaajille
  8. 8

   Mitä leposyke kertoo kunnosta ja milloin pitäisi huolestua? Asiantuntijat kumoavat myytit ja kertovat, mitä jokaisen omasta terveydestään kiinnostuneen pitäisi sykkeestä tietää

  9. 9

   Aineenvaihdunta alkaa hidastua jo kolmekymppisenä niin, että liikuntaa on lisättävä selvästi – Tutkija kertoo, mitä painonnousun pysäyttäminen vaatii

  10. 10

   Linus Peltonen, 16, käy lukiota toimeentulotuella, rahaa on 16 euroa päivässä – ”Matematiikan kurssilla katsoin vierestä kaverin kirjaa kolme viikkoa”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää