Urheilu

”Tämä on sirkusta eikä mitään oikeutta” –venäläiset murehtivat urheilijoidensa kohtaloa

Mielensä pahoittaneet venäläiset seisovat urheilijoidensa tukena ja uskovat heidän syyttömyyteen.

Venäläisen urheilun koko tulevaisuus on KOK:n päätöksen myötä vaakalaudalla.

Tätä mieltä on pietarilainen yksityisyrittäjä ja toimitusjohtaja Tatjana Nikolajeva.

”Valtava isku ja kamala epäonni venäläiselle urheilulle. Sen vaikutukset ovat vaaralliset ja yltävät kymmenen vuoden päähän”, hän arvioi.

Nikolajeva seuraa läheltä urheilijan arkea, sillä 16-vuotias tytär tähtää ammattiyleisurheilijaksi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Lapset ryhtyvät urheilemaan jo varhain. He laittavat siihen kaiken voimansa ja terveytensä. Mitä tämä tekee heidän motivaatiolleen?”

Venäläiset ovat pahoillaan, että olympialaisiin valmistautuneilta urheilijoilta viedään viime hetkellä kunnia edustaa omaa maataan. KOK:n päätöstä he pitävät epäoikeudenmukaisena.

”Koko maailma käyttää dopingia, ei vain Venäjä. Mutta eivät voineet tehdä Venäjälle mitään muuta, joten piti vahingoittaa tällä tavalla”, Kamensk-Uralskin kaupungista kotoisin oleva Vladislav Rešetnikov uskoo.

Rešetnikov toivoo, että urheilijat voisivat talviolympialaisissa jollain tavalla osoittaa olevansa venäläisiä, vaikka lippu ja hymni on kielletty.

”Voisivat valita vaikka punaisen puvun ja painaa siihen CCCP”, Rešetnikov heittää.

Pietarilaisen ohjelmoijan Viktor Rybakovin mielestä Venäjän saama tuomio on lännen masinoimaa poliittista peliä.

”Harmittaa, että Venäjä heitetään olympialaisista, vaikka yleensä ne ovat olleet kansoja yhdistävä tapahtuma.”

Rybakov ei usko venäläisten urheilijoiden syyllistyneen dopingiin, ainakaan tieten tahtoen.

”Sen tason urheilija käyttää niin paljon erilaisia valmisteita vitamiineista ja kipulääkkeistä lähtien, että on vaikea pysyä kärryillä, mikä niistä on milläkin hetkellä kielletty. Vika ei ole urheilijoissa, vaan tiedotuksessa”, Rybakov sanoo.

Pietarilaisen taidepuusepän Igor Nikolajevin mielestä olympialaiset menettivät KOK:n päätöksen myötä merkityksensä. Hän ei aio katsoa tulevia talviolympialaisia.

”Tämä on sirkusta, eikä mitään oikeutta. Kymmenen vuoden kuluttua venäläisillä on varmasti omat olympialaiset Brics-maiden, Valko-Venäjän ja Kazakstanin kanssa. Sellaisten maiden kanssa, jotka tukevat Venäjää”, Nikolajev uskoo.

Hänen mielestään on väärin, että venäläisurheilijoilta on viety aiemmin voitetut mitalit.

”Urheilija on testattu kymmeniä kertoja, joten mitalia ei saisi ottaa pois. En voi edes kuvitella, miltä näistä urheilijoista nyt tuntuu”, Nikolajev murehtii.

Juristi Julia Nikolajeva on niin pahoillaan maansa urheilijoiden puolesta, että kyyneleet meinaavat nousta silmiin.

”Tuntuu pahalta ja harmittaa todella paljon. Urheilkoot olympialipun alla. Olemme silti Venäjä ja urheilijamme maailman vahvimpia.”

Nikolajevan ja hänen juristikollegansa Julia Mihailovan mielestä KOK:n tuomio on täysin väärä.

”Urheilu on urheilua ja politiikka politiikkaa. Niitä ei pitäisi sekoittaa. Uskon, että urheilijamme eivät ole käyttäneet dopingia. Urheilu on heidän ammattinsa ja olympialaiset koko elämä, joten tuskinpa he ovat menneet ja käyttäneet kiellettyjä aineita”, Nikolajeva sanoo.

Venäläiset penkkiurheilijat uskovat vakaasti maajoukkueensa syyttömyyteen, mutta Sport Ekspress -lehti vaatii kunnon selvitystä Sotšin tapahtumista.

”Politiikan kannalta on varmasti tarkoituksenmukaista unohtaa kaikki paha ja keskittyä hyvään. Siitä huolimatta yksi kysymys ei jätä rauhaan: mitä Sotšissa oikeastaan tapahtui? Käännyimmekö huijauksen aikakaudelle vai huiputtaako koko maailma meitä ja parjaa Sotšin voitonjuhlista?”, Sport Ekspress -lehti pohtii.

Sport Ekspressin mielestä venäläiset virkamiehet käyttävät taktiikkaa, jossa yksityiskohtiin takertumalla yritetään upottaa varsinainen asia suohon.

”Näille kysymyksille ei saa viitata kintaalla. Niihin täytyy vastata rehellisesti ja perusteellisesti. Vain silloin on mahdollisuus pelastaa seuraavan suuren tapahtuman eli jalkapallon MM-kisojen maine.”

Lehti ihmettelee, miksi entinen urheiluministeri ja nykyinen varapääministeri Vitali Mutko vaikeni lähes vuorokauden KOK:n päätöksen julistamisen jälkeen.

”Luulisi, että elinikäinen olympiakielto on isku sellaisen ihmisen maineelle, joka edustaa venäläistä urheilua korkeimmalla tasolla, joka valmisteli Sotšin ja valmistelee nyt jalkapallon MM-kisoja?”

Sport Ekspress muistuttaa, että vain muutama päivä sitten Mutko vannoi puolustuvansa venäläisiä urheilijoita viimeiseen asti.

”Ja nyt - hiljaisuus.”

Lopulta Mutko ilmoitti torstaina iltapäivällä olevansa valmis irtisanoutumaan tehtävästään. Pian ilmoituksensa jälkeen hän kuitenkin perui puheensa ja sanoi jatkavansa tehtävässään.

”Meillä on henkilöitä, jotka irtisanoa. Mutta minä jatkan työssäni. Todistamme, että jokainen mitali Sotšissa on voitettu rehellisesti”, Mutko uhosi Sport Ekspressille.

Pääministeri Dmitri Medvedev ilmoitti, että valtio tukee urheilijoita, jos he haluavat osallistua olympialaisiin.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Doping
 • Venäjä
 • Pyeongchangin olympialaiset
 • Urheilu
Urheilun luetuimmat
 1. 1

  Chicago antoi voiton pois New Orleansin korikarnevaalissa – Markkanen kahmi uuden ennätyksensä 17 levypalloa

 2. 2

  Ruotsin olympiafiaskon vuonna 2002 ikimuistoisella imaisullaan aiheuttanut Tommy Salo muistelee huippukuntoaan: ”Tuntuu täysin väärältä, että siinä kävin niin”

 3. 3

  Mikael Granlund nautiskeli kuin kebabkioskilla, Antti Raannalta huikea torjuntanäytös jatkoajalla

 4. 4

  Lauri Markkanen näyttää, miten pallo uppoaa vähän tavallista kauempaa – ”Miten hän saa kaiken näyttämään niin helpolta?

 5. 5

  Käsittämätön tuomarivirhe MM-karsintaottelussa – Suomelta ajettiin väärä pelaaja ulos

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Lauri Markkanen näyttää, miten pallo uppoaa vähän tavallista kauempaa – ”Miten hän saa kaiken näyttämään niin helpolta?

 2. 2

  Nämä Leijonat lähtevät tavoittelemaan historiallista olympiakultaa – nuoret tähdet Tolvanen ja Heiskanen mukana

 3. 3

  Urheilupsykologilta ymmärrystä Viveca Lindforsin rajuille kommenteille: ”Eivät ihmiset ole koneita, ja urheilijat ovat ihmisiä”

 4. 4

  Olympiapaikan Suomelle hankkinut Viveca Lindfors avautui kovin sanoin häviöstä Emmi Peltoselle – Taitoluisteluliitto: ”Kriteerit olivat alusta asti selvät”

 5. 5

  Kiistelty ja kiitelty manageri Harri Halme on kerännyt miljoonia sponsorirahaa urheilijoille

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Olympiapaikan Suomelle hankkinut Viveca Lindfors avautui kovin sanoin häviöstä Emmi Peltoselle – Taitoluisteluliitto: ”Kriteerit olivat alusta asti selvät”

 2. 2

  Viveca Lindfors pettyi rajusti Ylen haastattelussa olympiapaikan menetyksestä Emmi Peltoselle – ”Se paikka on minun selkänahastani otettu”

 3. 3

  Markkanen heitti tikariheiton, pullisteli hauistaan ja rikkoi kolmosennätyksen – Lauri on makea hedelmä, kehui Henrik Dettmann

 4. 4

  Lauri Markkanen donkkasi tykimmin, suomalaisella kuuden donkin ilta Atlantaa vastaan – video näyttää ottelun parhaat palat

 5. 5

  Yhdysvaltojen telinevoimistelun skandaali paisuu – nelinkertainen olympiavoittaja kertoi seksuaalisesta hyväksikäytöstä

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Sisarusten ikäeron pitäisi olla vähintään kaksi ja puoli vuotta – Liian lyhyet synnytysvälit lisäävät nykyisin terveysriskejä, sanoo professori

  2. 2

   Kommentti: Nämä ovat tämän vuoden parhaat ja pahimmat Putous-hokemat – Suurin pettymys oli suoraan viime kaudelta napattu sketsihahmo

  3. 3

   Työtön pyörii turhassa byrokratia­rumbassa, mutta työnantajalle aktiivimalli on siunaus – Suomalainen Krista Paulin on kokenut Tanskan mallin sekä työnhakijana että yrittäjänä

   Tilaajille
  4. 4

   Mitä leposyke kertoo kunnosta ja milloin pitäisi huolestua? Asiantuntijat kumoavat myytit ja kertovat, mitä jokaisen omasta terveydestään kiinnostuneen pitäisi sykkeestä tietää

   Tilaajille
  5. 5

   Hiihtäjät kärvistelevät ilman kahviota ja palveluita Oittaalla – Espoo ei ole vieläkään päästänyt uutta yrittäjää rakennukseen

  6. 6

   Älä turhaan pelkää itkemistä: kunnon itku helpottaa oloa, mutta äkillinen itkuherkkyys voi olla hälytysmerkki

  7. 7

   Törkyiset kierrätys­astiat tursuavat kaduille ja pusikoihin Helsingin ympäristössä – muovin kierrätyksestä tuli sekasotku

  8. 8

   Puolueet eivät enää tee presidenttiä, ja sukupuolikin on menettänyt merkitystään – Ihanne-ehdokkaassa yhdistyvät yleensä kaksi peruskriteeriä, sanoo professori

  9. 9

   Liian moni on pikavippi­kierteessä, ja pitenevät asuntolainatkin ovat riski

  10. 10

   Rooman valtakunnassa pelattiin epäreiluilla nopilla, jotka pyörivät miten sattui – syy voi löytyä jumalista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä leposyke kertoo kunnosta ja milloin pitäisi huolestua? Asiantuntijat kumoavat myytit ja kertovat, mitä jokaisen omasta terveydestään kiinnostuneen pitäisi sykkeestä tietää

   Tilaajille
  2. 2

   Kommentti: Nämä ovat tämän vuoden parhaat ja pahimmat Putous-hokemat – Suurin pettymys oli suoraan viime kaudelta napattu sketsihahmo

  3. 3

   Linus Peltonen, 16, käy lukiota toimeentulotuella, rahaa on 16 euroa päivässä – ”Matematiikan kurssilla katsoin vierestä kaverin kirjaa kolme viikkoa”

   Tilaajille
  4. 4

   Koulu­matkalla jäätynyt poika havahdutti Kiinassa – ”Jääpojalle” kerättiin satoja­tuhansia euroja, mutta rahojen jakaminen suututti osan lahjoittajista

  5. 5

   Espoo latoi vaatimuslistan länsimetrosta: suorat bussilinjat Helsinkiin osittain takaisin, kaikkien metrojunien pääteasemaksi Matinkylä

  6. 6

   Nils Torvalds kehui Merja Kyllöstä hyväksi koristeeksi, Matti Vanhanen kertoi vitsin – Tässä MTV:n vaalitentin kiusallisimmat hetket giffeinä

  7. 7

   Ismo Leikola tekee historiaa ja esiintyy tänään Conan O’Brienin talk show’ssa – Nyt Leikola kertoo, miten onnistui pääsemään huippusuosittuun ohjelmaan

  8. 8

   ”Vartioimattomat takit viedään, jos niissä ei ole luteita” – Canada Goose -takkeja varastetaan kymmeniä vuodessa pääkaupunki­seudulla

  9. 9

   Kahdeksan arkista ja tieteellisesti todistettua keinoa, joilla laihdut ilman pinnistelyä

   Tilaajille
  10. 10

   Yhden miehen firma pysäytti valituksilla satojen miljoonien rakennushankkeet Jätkäsaaressa – nyt Helsinki on keksinyt porsaanreiän, jonka avulla työt voidaan ehkä aloittaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi lihon, vaikka syön surkean vähän, pohtii moni laihduttaja – Ilmiölle on usein selitys, mutta sitä on vaikea hyväksyä, sanovat asiantuntijat

   Tilaajille
  2. 2

   ”Vartioimattomat takit viedään, jos niissä ei ole luteita” – Canada Goose -takkeja varastetaan kymmeniä vuodessa pääkaupunki­seudulla

  3. 3

   51-vuotias nainen jäi kiinni Helsinki-Vantaalla kaksi kiloa huumeita matkalaukussaan – ”Nainen on ihan tosidiilissä 20 000 euroa”, viestitteli hätääntynyt välittäjä ja paljasti itsensä

  4. 4

   Suomalaistytöt imevät nyt elämänoppia kirjoista, joiden tekijän oma elämä oli suurta valhetta – Päiväkirjat paljastavat suursuositun kirjailijan eläneen perhehelvetissä ja päätyneen äärimmäiseen tekoon

  5. 5

   Asteekkien 500 vuoden takainen joukkotuhon syy selvisi

  6. 6

   Nuori terve mies pidätti aivastusta ja joutui sairaalahoitoon – Suomalais­lääkäri selittää, miksi: ”Aivastusta ei kannata pidättää”

  7. 7

   Mitä leposyke kertoo kunnosta ja milloin pitäisi huolestua? Asiantuntijat kumoavat myytit ja kertovat, mitä jokaisen omasta terveydestään kiinnostuneen pitäisi sykkeestä tietää

   Tilaajille
  8. 8

   Älykäs ja herkkä ihminen kokee muita helpommin yksinäisyyttä – yksinäisyyden tunteen voi päihittää, sanoo asiantuntija ja antaa viisi neuvoa

   Tilaajille
  9. 9

   Linus Peltonen, 16, käy lukiota toimeentulotuella, rahaa on 16 euroa päivässä – ”Matematiikan kurssilla katsoin vierestä kaverin kirjaa kolme viikkoa”

   Tilaajille
  10. 10

   Aineenvaihdunta alkaa hidastua jo kolmekymppisenä niin, että liikuntaa on lisättävä selvästi – Tutkija kertoo, mitä painonnousun pysäyttäminen vaatii

  11. Näytä lisää