Urheilu

Uusi ”soturi” joutuu tulokaskasteessa tekemään nolojakin tehtäviä – suurseura Westend Indians sai alkunsa espoolaisveljesten nokittelusta

”Isä oli ensimmäinen puheenjohtaja, koska olimme alaikäisiä kaikki.”

”Niille ei kyllä hävitä! Ihan mitä vaan, mutta ei hävitä”, sanoo salibandyjoukkue Westend Indiansin kapteeni Valtteri Kainulainen lauantaina vastaan asettuvasta Esport Oilersista.

Tulossa on Espoon Derby, kiihkeä taisto kahden suuren espoolaisen salibandyseuran välillä. Peli on Westend Indiansin 25-vuotisjuhlaottelu.

”Odotan, että pelaamme siellä taas sillä hetkellä kauden parhaan matsin ja annamme katsojille aihetta iloon. Pannaan naapurinpojat ahtaalle ja surullisiksi”, Kainulainen sanoo.

Hän itse on yhtä vanha kuin seurakin. Kainulainen on kasvanut Indians-juniorista miesten edustusjoukkueen yhdeksi avainpelaajaksi ja noussut maajoukkueeseen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Mieleenpainuvin hetki hänen urheilu-urallaan oli se, kun ­joukkue nousi monen divari­vuoden jälkeen ensimmäistä kertaa salibandyliigaan kaudella 2012–2013.

”Oli tosi siisti fiilis saada palkinto pitkäjänteisestä ja hyvin tehdystä työstä. Moni on sanonut, että arvottaa nousun kor­kealle, vaikka olisi saavuttanut jotakin suurempaakin.”

Westend Indians sai alkunsa Etelä-Tapiolan lukiota käyneistä Leiposen veljeksistä.

Vanhempi veli Petri Leiponen oli kavereineen perustanut Westend Cowboys -salibandyseuran, johon nuorempaa Toni Leiposta ei huolittu mukaan.

Niinpä Toni Leiponen perusti 1992 Cowboysille harjoitusvastustajan, Westend Indiansin, joka alkoi harjoitusottelun jälkeen kasvaa kaveriporukan pelailusta suuremmaksi seuraksi.

Indians sai ensimmäisen juniorijoukkueensa, kun Leiposten pikkuveli, seuran nykyinen toiminnanjohtaja Mika Leiponen keräsi alakouluikäisenä kavereistaan porukan, joka liittyi seuraan. Lopulta myös Cowboys liittyi Indiansiin.

”Isä oli ensimmäinen puheenjohtaja, koska olimme alaikäisiä kaikki. Tarvitsimme täysi-ikäisen kirjoittelemaan nimmareita”, Mika Leiponen kertoo.

Kun seura oli toiminut noin kymmenen vuotta, tehtiin toiminnasta ammattimaisempaa. Mika Leiponen jätti korkeakouluopintonsa kesken ja hyppäsi seuran puikkoihin.

Sitä seuraavan kymmenen vuoden aikana lähes kaikki seuran toiminnassa kymmenkertaistui toimihenkilöiden määrästä pelaajiin.

Kapteeni Kainulainen kertoo, että hänen 10-vuotisen Indians-uransa aikana seura on kehittynyt paljon.

”Aikaisemmin kaikkea ei tehty näin viimeisen päälle.”

Prikulleen tekeminen näkyy pelaajien varusteissa. Seurassa on tarkkaan määritelty, millaisissa asuissa pelaajien tulee näyttäytyä, jos he julkaisevat itsestään kuvia pelaajana sosiaalisessa mediassa.

”Yhteistyökumppanit ovat todella iso osa seuraamme, joten jos kuvia laitetaan someen, ne pitää myös näyttää siellä.”

Nyt Westend Indians on jälleen tienhaarassa. Toimiston henkilökuntaa on vähennetty, mutta Leiponen sanoo, että toiminta on tehostunut.

Tehtävänkuvia on terävöitetty, ja henkilökuntaa palkataan täsmärooleihin. Seura pyrkii ohjaamaan rahaa mahdollisimman paljon itse urheilutoimintaan ja valmennukseen, ei niinkään organisaation rakenteisiin.

Westend Indians aloitti Salibandyliiton virallisessa sarjassa vuonna 1993. Seuran historiassa on nähty nousu vitosdivarista ­aina liigaan saakka.

Intiaaniheimoon viittaava ”heimolaisuus” korostuu sekä heimopäällikön eli toiminnanjohtajan että kapteenin pu­heissa.

Kainulainen kuvaa heimolaisuuden syntyvän siitä, että moni jäsen on pysynyt seurassa pitkään, eivätkä pelaajat edustusjoukkueessakaan vaihdu koko ajan.

Pukukopissa elävät vielä 10 vuoden takaiset vitsit. Pysyvyys luo perheen tuntua.

”Esimerkiksi tuo, miten juniorijoukkueet linkittyvät meihin, luo hyvää heimokulttuuria. Pikkupojat huutavat kurkku suorana meidän peleissä ja tosi innokkaasti pyytävät nimmareita. Se on hienoa”, Kainulainen sanoo.

Uusi pelaaja otetaan edustusjoukkueessa vastaan tulokaskasteella. Se on joukkueen sisäinen hassuttelutilaisuus, jossa voi olla esimerkiksi tietovisoja tai laulamista. Tulokas viedään epämukavuusalueelle, ja toisinaan kasteeseen kuuluu nolojakin tehtäviä.

”Viimeistään silloin kastetaan joukkueeseen tervetulleeksi uusi huskë'ëkehta' eli soturi”, kapteeni Kainulainen kertoo.

Hänen mielestään kapteenin tärkeimpiin ominaisuuksiin kuuluu se, että hän tulee toimeen kaikkien kanssa. Lisäksi kapteenin tulee olla luotettava ja toimia esimerkkinä muille.

”Kaukalossa ja sen ulkopuolella pitää olla sellainen, että kuka tahansa kapteenia katsookin, hän voi ottaa siitä itselleen jotain tai oppia. En voi pelleillä tuolla. Ja mielestäni on kivaa olla esimerkki.”

Vaikka vaatimustaso joukkueessa on korkea, ei Kainulainen suutu, jos joukkuekaveri epäonnistuu ja tekee oman maalin. Hän käy koputtelemassa nilkoille ja sanoo, että ”ensi vaihdossa tee toiseen päähän”.

Jos joukkue epäonnistuu kerta toisensa jälkeen, haluaa kapteeni keskittyä perusasioihin, kuten siihen, että syötöt ja kentällä liikkuminen toimivat hyvin. Kikkailut jätetään sikseen.

”Pyrin tuomaan yksinkertaisilla asioilla uskoa, kun menee heikosti. Ja ehkä heittämällä entistä enemmän vitsejä, että on hauskaa kumminkin.”

Ammattikorkeakoulussa liiketaloutta opiskeleva Kainu­lainen kertoo oppineensa ­Indiansissa urheilijana elämisestä paljon.

Pelaaminen on kasvattanut häntä ihmisenä, ja valinta ­kapteeniksi on rohkaissut olemaan esillä entistä enemmän. Hän kertoo oppineensa ym­märtämään peliä ja eri pelitilanteita paremmin. Se on auttanut häntä pääsemään maajoukkueeseen.

Kehittymisestään kertoessaan Kainulainen hiljentää äänensä, jotta valmentaja Mikko Laurikainen ei kuulisi häntä seuran toimistossa.

”Meidän valmentaja on kyllä ollut tosi iso osa sitä, minkälainen pelaaja olen nyt. Häntä pitää kyllä kiittää, vaikka en minä sitä hänelle suoraan sano”, hän kuiskaa.

Seurassa on yhteensä noin sata joukkuetta ja harrastusryhmää

25-vuotta täyttävässä Westend Indiansissa pelaajille pyritään opettamaan urheilijaksi kasvamista.

Indians ei tarjoa jäsenilleen vain salibandya, vaan seuraan kuuluu useita monilajiryhmiä.

Seurassa uskotaan, että monipuolinen liikunta ja pihapelit antavat paremman pohjan kasvatustyöhön kuin vain yhden ­lajin treenaaminen. Esimerkiksi NHL:ään ponnistanut jääkiekkoilija Jori Lehterä pelasi ­pitkään sekä Indiansissa sali­bandyä että Jokereissa jää­kiekkoa.

Toiminnanjohtaja Mika Leiponen painottaa monipuolisuutta etenkin harrastepuolella ja nuorissa ikäluokissa, jotta lasta ei liian aikaisin laitettaisi valitsemaan vain yhtä harrastusta.

”Meillä on ryhmiä, joissa lapsi harrastaa samalla koululla koti­alueellansa kerran viikossa sählyä, kerran monilajisuutta ja kerran futista. Vanhemmat pystyvät siten yhdistämään kuljettamiset, aikataulut ja harrastamisen monipuolisuuden.”

Harrastusryhmiä ja joukkueita Westend Indiansissa on yhteensä noin 100. Osa niistä on iltapäiväkerhoja ja Espoon kaupungin kanssa yhdessä järjestettyjä maksuttomia sähly- tai moniliikuntaryhmiä. Seuralla on myös vammaisille useita jouk­kueita.

Pelaajia Westend Indiansissa on yhteensä 1 500, joista lisenssipelaajia on 1 200. Indians on Suomen kolmanneksi suurin salibandyseura. Edelle kirivät vain Esport Oilers 1 400:lla ja Erä­Viikingit 1 300 pelaajalla.

Pääkaupunkiseudun urheiluseuroihin nähden Westend In­diansilla riittää vielä kasvettavaa.

Suurimpien seurojen titteleitä kantavat uintiseura Cetus Espoosta ja Helsingin monilajiseura Tapanilan Erä. Cetuksella jäseniä on noin 11 000, mutta mukana ovat myös kurssijäsenet, kuten uimakoululaiset. Erässä jäseniä on 6 500.

Westend Indians–Esport Oilers lauantaina kello 18 ­Metro-areenalla

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Salibandy
 • Urheilu
 • Salibandyliiga
 • Elise Mäki
Urheilun luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Naisleijonat kohun keskeltä kohti pronssipeliä: ”Eiköhän lopeteta tämä peruspohjoismainen paskankaivelupiirileikki, olen aika väsynyt teihin pikkuhiljaa”

 2. 2

  18-vuotias Emmi Peltonen pääsi olympialaisiin suunnitelmaansa aiemmin – Ville Peltosen tytär on sen verran taikauskoinen, ettei koske isänsä olympiamitaleihin

 3. 3

  Leijonat saa vastaansa Etelä-Korean, yhdistetyssä suurmäen kilpailu – katso tästä lähipäivien olympiaohjelma

 4. 4

  Kuoleman kielissä käynyt olympiakelkkailija ei ollut nähnyt äitiään neljään vuoteen, kunnes tämä ilmestyi olympialaisten lähtöpaikalle

 5. 5

  Moukarinheiton olympiavoittaja Sergei Litvinov on kuollut

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Naisleijonat kohun keskeltä kohti pronssipeliä: ”Eiköhän lopeteta tämä peruspohjoismainen paskankaivelupiirileikki, olen aika väsynyt teihin pikkuhiljaa”

 2. 2

  Olympialaisten voittajasuosikki Gabriella Papadakis koki jäätanssijan painajaisen – kisajärjestäjien toiminta ei helpottanut yhtään tilannetta

 3. 3

  Mika Poutalan olympiaunelma mureni kolmeen sekunnin sadasosaan: ”Sitten katsoin tulostaululle, niin sitä en olisi halunnut nähdä koskaan”

 4. 4

  Miten lapsista kasvatetaan menestyjiä? Tarja ja Eero Niskasen lapset ovat hiihtäneet seitsemän arvokisamitalia – ”Äiti sanoo aina synkimmällä hetkellä, että kyllä se tästä kirkastuu”

 5. 5

  Tältä näyttää Leijonien tie olympiafinaaliin: Ruotsista pitänee ottaa vielä revanssi

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Naisleijonissa kuohuu, tähtihyökkääjältä Jatkoajassa suoraa puhetta: ”Meidän kisoja ei tule pilaamaan kukaan, ei oma valmentaja tai kukaan ulkopuolinen”

 2. 2

  Pohjois-Korean cheerleaderien ei kannata harkitakaan kisojen aikana loikkaamista, sanoo vuonna 2006 loikannut entinen cheerleader

 3. 3

  Naisleijonat kohun keskeltä kohti pronssipeliä: ”Eiköhän lopeteta tämä peruspohjoismainen paskankaivelupiirileikki, olen aika väsynyt teihin pikkuhiljaa”

 4. 4

  Kansaansa kiduttava hirmuvaltio hukkui hetkeksi kansainväliseen ihailuun ja kehuun: katsokaa Pohjois-Korean prinsessan pisamia ja kaunotarten armeijaa

 5. 5

  Donald Trumpin pojalta unohtui faktojen tarkistaminen – sortui valeuutiseen hyökätessään homoseksuaalia taitoluistelijaa Adam Ripponia vastaan

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomi on Pohjoismaiden pahin nokipölyä tuottava saastuttaja – Hiukkaset sairastuttavat ihmisiä ja sulattavat napajäätiköitä

  2. 2

   Flunssa vain paheni ja muuttui viikkojen syväksi uneksi – herättyään Marjo Remes meni shokkiin, sillä hänen rinnassaan sykki vieraan ihmisen sydän

   Tilaajille
  3. 3

   Viron kieli kuulostaa joskus hämäävän tutulta – kokeile HS:n kielivisassa, tunnistatko 25 sanan merkitykset

  4. 4

   Pääkaupunkiseudun toimistot kaikuvat tyhjyyttään, käyttämättömiä neliöitä on yli miljoona – Nyt Helsinki haluaa ratkaista ongelman: toimistojen Airbnb otti jo ensi askeleensa

  5. 5

   ”Lapsi alkoi yhtäkkiä pidättää kakkaansa useita päiviä” – Lasten toiminnallinen ummetus on yleinen vaiva, jonka syy on pitkälti psyykkinen, näin pidätyskierre katkaistaan

  6. 6

   Kuoleva kenkätehdas keksi vuonna 1989 nerokkaan idean – nyt niitä seisoo rivillinen jokaisen päiväkodin eteisessä

   Tilaajille
  7. 7

   Onko Suomi viattomuutensa vanki? Viranomaiset välttelevät vastuunkantoa turvapaikkapäätöksissä

  8. 8

   Lapsena saatu huolenpito lisää ihmisen ”kumppaniarvoa” aikuisena – Vanhempien hellimät pitivät itseään parempina puolisoina

  9. 9

   Aasialaisperhe ajoi vahingossa junalla aseman ohi – VR teki poikkeuksellisen palveluksen: perhe vaihtoi yöllä junaa keskellä metsää

  10. 10

   Naisleijonat kohun keskeltä kohti pronssipeliä: ”Eiköhän lopeteta tämä peruspohjoismainen paskankaivelupiirileikki, olen aika väsynyt teihin pikkuhiljaa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuoleva kenkätehdas keksi vuonna 1989 nerokkaan idean – nyt niitä seisoo rivillinen jokaisen päiväkodin eteisessä

   Tilaajille
  2. 2

   Aasialaisperhe ajoi vahingossa junalla aseman ohi – VR teki poikkeuksellisen palveluksen: perhe vaihtoi yöllä junaa keskellä metsää

  3. 3

   Eläkeläispariskunta luuli maksavansa lomaosakkeesta, päätyi arpajaisiin – Espoon poliisin mitta täyttyi suomalaisturisteja härskisti höynäyttävistä huijareista

  4. 4

   Naisleijonat kohun keskeltä kohti pronssipeliä: ”Eiköhän lopeteta tämä peruspohjoismainen paskankaivelupiirileikki, olen aika väsynyt teihin pikkuhiljaa”

  5. 5

   Työttömiä alettiin Tampereella kuunnella yksilöllisemmin, ja näin kävi: Työttömyys väheni, byrokratia tehostui ja asiakkaiden syvä ahdistus paljastui

  6. 6

   Raju maanantain vastainen yö Helsingin Kruununhaassa: viisikymppinen mies löi nuorta naista nyrkillä kasvoihin, väki raivosi keskellä katua

  7. 7

   Vuosia jatkuneesta työpaikka­kiusaamisesta epäilty Helsingin asuntotuotanto­päällikkö palkittiin kunniamerkillä – Tiedote ”ansiokkaasta toiminnasta Suomen hyväksi” katosi vaivihkaa työnantajan sivuilta

  8. 8

   Nainen putosi asemalle saapumassa olleen metrojunan eteen Kampissa – kuljettaja ehti jarruttaa, myös laiturilla vedettiin hätäjarrusta

  9. 9

   Ilja Janitskin loi ja hylkäsi MV-lehden, ja nyt hän kääntää selkänsä sen kannattajille – ”Olen saanut tarpeekseni isänmaallisten skenestä, siitä pelleilystä”

   Tilaajille
  10. 10

   Työpaikallani vallitsi vuosia pelon ilmapiiri – pelko ei hellittänyt edes lomalla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pystytkö tähän hyppyyn? Jos et, kannattaa huolestua – ”Kolmi­kymppisenä on viimeinen hetki ruveta kuntoilemaan”

   Tilaajille
  2. 2

   Kuoleva kenkätehdas keksi vuonna 1989 nerokkaan idean – nyt niitä seisoo rivillinen jokaisen päiväkodin eteisessä

   Tilaajille
  3. 3

   Ihmiset pitävät lämpimänä jopa viittä ”varasuhdetta” siltä varalta, että parisuhde päättyisi – koskee niin sinkkuja kuin varattuja

  4. 4

   Amerikkalaisen mielestä suomalainen on vauva

  5. 5

   Onko puolisosi taipuvainen syrjähyppyyn? Tutkijat löysivät tiedostamattomia tapoja, jotka paljastavat alttiuden pettämiseen

  6. 6

   ”Haluaisin suojella ihmisiä siltä, etteivät he itse mokaisi omia suhteitaan”, sanoo kokenut parisuhdekouluttaja, ja kertoo viisi olennaista rakastamisen taitoa

   Tilaajille
  7. 7

   Maailmalla kohistaan nyt ”järisyttävältä” tuntuvasta uudesta orgasmista, mutta mikä ihme on kohdunkaula­orgasmi? Selvitimme

  8. 8

   Pääsin neljässä viikossa bikinikuntoon – näillä tehokkailla ohjeilla

  9. 9

   Naisleijonissa kuohuu, tähtihyökkääjältä Jatkoajassa suoraa puhetta: ”Meidän kisoja ei tule pilaamaan kukaan, ei oma valmentaja tai kukaan ulkopuolinen”

  10. 10

   Sissikoulutus on rankinta mitä armeija tarjoaa, mutta Jaakko Pessinen vain lihoi – miten selittyy mies, joka reuhtoo 45 vuotta metsässä ilman sairaspäiviä ja kaataa traktorin paljain käsin?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää