Urheilu

Olympia-asujen suunnittelu on Suomessa lähes mahdoton tehtävä, palaute on monesti murskaavaa – Äänestä kaikkien aikojen paras kisa-asu talvio­lympialaisissa vuodesta 1932 tähän päivään

Presidentin tai suurlähettilään vastaanotollekin voi mennä olympialaisissa neuleessa tai hupparissa.

Suomen olympiajoukkueen asut saivat paljon huomiota, kun lahtelainen Luhta esitteli niitä viime marraskuussa sata päivää ennen Pyeongchangissa alkavia talviolympialaisia.

Luhdan saaman palautteen perusteella olympia-asujen suunnittelu on Suomessa lähes mahdoton tehtävä. Varsinkin sosiaalisessa mediassa palaute oli murskaavaa, vaikka asukokonaisuus on asiallinen ja toimiva.

”Toiminnallisuus on helppo tehdä. Tärkeintä on, että asu näyttää hyvältä, ja se on hyvin esitelty”, urheiluasujen vaatesuunnittelija sanoo.

Hän ei halua nimeään julkisuuteen, koska on itsekin suunnitellut Suomen olympiajoukkueelle asuja talvi- ja kesäolympialaisiin. ”Aihe on herkkä ja keskustelu kuumaa”, hän sanoo.

Juttu jatkuu äänestyksen jälkeen.Edustusasuun pukeutuminen on aina ollut mieleinen tehtävä urheilijalle. Samanlainen vaatetus on tuonut joukkuehenkeä ja lisännyt yhteisöllisyyttä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Suomen Olympiakomitean kisayksikön projektipäällikkö Peter Brüll sanoo, että yhtenäinen pukeutuminen on yhä joukkueen tavaramerkki.

”Olympialaiset ovat erilaiset ja monelle ainoa kerta, kun urheilija on osa joukkuetta. Suomen symboli on tärkeä. Urheilijoilta tulee vaatimuksia, että sen pitää näkyä kunnolla. Näytetään mielellään, mitä maata edustetaan eikä pidetä sitä piilossa”, Brüll sanoo.

Kun Suomi lähti vuoden 1956 talviolympialaisiin Cortina d’Ampezzoon Italiaan, Suomen Olympiakomitea laati tarkan listan, mitä tavaroita urheilijan pitää ottaa mukaan.


Naisilla pitää olla puku (tekijänä Kirjokangas Oy), hiihtohousut, jerseypusero, 1 nylonpusero, 2 paria sukkia, 1 hiihtosukat, 2 alusvaatekertaa, urheiluvillapaita, 3 nenäliinaa, päällystakki, lakki, vuoratut käsineen, mustat puolikengät, hiihtokengät, kaulaliina, hiihtolakki, rukkaset, villalakki, popliininen hiihtopusero ja korvalaput.

Miesten asusteisiin listattiin erikseen muun muassa yöpuku, solmio ja verryttelypuku – ilmeisesti naisten ei ajateltu tarvitsevan erillistä asua verryttelyyn tai yöpukua.

”Yhden miehen varustus tuli maksamaan keskimäärin n. 51 000 mk, naisten varustuksen tullessa jonkin verran kalliimmaksi”, vuoden 1956 ohjeistuksessa sanotaan.

Lisäksi joukkueella piti olla huomattava määrä varasuksia, sauvoja, selkäreppuja, erilaisia suksirasvoja ja kaksi radiopuhelinta varapattereineen, aurinkosilmälaseja ja myrskylaseja.

Tämän vuoden talviolympialaisiin vastaavalla markkamäärällä saisi noin 1 500 euron vaatekassin.

Pyeongchangiin jokainen urheilija saa mukaansa kaksi vetolaukullista kisavaatteita. Kokonaisuuden tarkkaa hintaa on vaikea määritellä. Suomen Olympiakomitealla ja Luhdalla on yhteistyösopimus vuoden 2022 talviolympialaisiin asti.

Luhta on ottanut mitat kaikista potentiaalisista olympiaurheilijoista ja pakkaa laukut urheilijoille valmiiksi. Varusteita voi vaihtaa viime hetkellä lentokentällä.

Luhta toimittaa kaikki edustus- ja vapaa-ajan vaatteet. Kilpailun aikana käytettävistä asuista vastaavat kansainväliset lajiliitot.

Vielä takavuosina vaatetukseen kuului olennaisesti puku. Enää sitä ei ole, ei myöskään solmiota tai kankaista nenäliinaa.

”Pukua käytettiin tasavallan presidentin tai suurlähettilään vastaanotolla. Nykyisin käy joukkueen virallinen asu, neule tai huppari. Ajat ovat muuttuneet paljon”, Brüll sanoo.

Jääkiekkojoukkue käyttää olympialaisissa yhä pukua edustustilaisuuksissa. ”Siellä on eri perinne.”

Suomen olympiajoukkueen asuista on keskusteltu aina. Esimerkiksi Grenoblen vuoden 1968 talviolympialaisten vaatetusta kummasteltiin tammikuussa 1968 Helsingin Sanomissa.

Tämäkin suhteellisen korkeatasoinen asuvalikoima panee miettimään, miksei vaatteita valita normaaleista valmistuskokoelmista. Ainakin ne olisivat silloin tyypillisiä kotimaisia ja tyypillisiä suomalaisia, eikä pelkästään yksiä kisoja varten suunniteltuja irrallisia takkeja tai puseroita”, HS kirjoitti.

HS arveli, että kisavaatteiden lähtökohtana on halvin mahdollinen hinta, ei suomalainen muoti tai muotoilu.

Ne, jotka nyt motkottavat sitä, miksei olympia-asuiksi valittu jo tunnustettuja, ulkomaille vietyjä kuuluisia asuja, tietäkööt, että suomalainen muotoilu on jo Suomessa niin kallista, ettei sitä edes mainosmielessä voida viedä halvemmalla ulkomaille”, lehti kirjoitti.

Ruotsin sinikeltaista edustusasua HS kehui tyylikkääksi, mutta antoi lopulta synninpäästön omilleen.

Joka tapauksessa hullumpiakin asuja kisakentillä on suomalaisten yllä nähty.”

Peter Brüll on aiemmin vaatettanut Slovakin joukkuetta kaksiin olympialaisiin, ja joka kerta joukkueen vaatetus on herättänyt keskustelua.

”Sama juttu on ollut Slovakiassakin. Kaikilla on omat mielipiteensä. Vaatteet ovat laajasti näkyvillä. Toiset tykkäävät, toiset eivät”, Brüll sanoo.

Suomalaiset urheilijat ja valmentajat saivat itse ottaa osaa Rion kesäolympialaisten ja Pyeongchangin talviolympialaisten asujen suunnitteluun.


Useimmat toiveet koskivat värimaailmaan, vaatteissa pitää olla sinivalkoista. ”Se on perusväri lähes kaikessa”, Brüll sanoo.

Valmistajan suunnittelijat esittävät oman näkemyksensä, johon toiveet yritetään yhdistää.

Suunnittelijoiden tapaan monet urheilijatkaan eivät halua arvostella asuja julkisuudessa. Mistä sitten tietää, onko urheilija asuunsa tyytyväinen?

”Paras palaute on, kun urheilija pitää päällään vaatteita edellisestä kisasta. Kertoo, että niitä käytetään. Urheilijat myös vaihtavat asuja toisten maiden urheilijoiden kanssa. Erityistä on, jos ison maan urheilija pyytää vaihtoa. Itsellänikin on siitä muistoja”, Brüll sanoo.


Kansainvälinen olympiakomitea (KOK) valvoo mahdollisuuksiensa mukaan, että kisa-asut ovat mainossääntöjen mukaisia.

Jos säännöt eivät täyty, KOK:n tarkkailija peittää kielletyn mainosraidan tai kohdan nopeasti teipillä. Erityisesti avajaisissa ja päättäjäisissä ollaan tarkkoina, koska niitä seuraa miljardiyleisö.

”Jos urheilija ottaa kuvaa iPhonella, sen logo peitetään aika nopeasti. Jos käyttää Samsungia, nimeä ei peitetä, kun se on KOK:n virallinen sponsori”, Brüll sanoo.

Ennen oli urheilijoillakin helpompaa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Talviolympialaiset
 • Urheilu
 • Kisa-asut
 • Ari Pusa
Urheilun luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Naisleijonissa kuohuu, tähtihyökkääjältä Jatkoajassa suoraa puhetta: ”Meidän kisoja ei tule pilaamaan kukaan, ei oma valmentaja tai kukaan ulkopuolinen”

 2. 2

  Kaisa Mäkäräisen viimeinen mahdollisuus päättyi suruun – ”Kun tarpeeksi sattuu, tottuu”

 3. 3

  Suomen viestimiehille viime hetken takaisku – aloittaja vaihtui sairastumisen takia

 4. 4

  Johaugin dopingpanna loppusuoralla – manageri kertoi Eurosportille, että hiihtäjä on osa maajoukkuetta sunnuntaista lähtien

 5. 5

  Enni Rukajärvi kutoo presidenttiparin vauvalle peittoa ja vierastaa nuorten laskijoiden harjoittelutapaa: ”Itsellä ei ole hallussa ne kovimmat temput”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Naisleijonissa kuohuu, tähtihyökkääjältä Jatkoajassa suoraa puhetta: ”Meidän kisoja ei tule pilaamaan kukaan, ei oma valmentaja tai kukaan ulkopuolinen”

 2. 2

  Kansaansa kiduttava hirmuvaltio hukkui hetkeksi kansainväliseen ihailuun ja kehuun: katsokaa Pohjois-Korean prinsessan pisamia ja kaunotarten armeijaa

 3. 3

  Pohjois-Korean cheerleaderien ei kannata harkitakaan kisojen aikana loikkaamista, sanoo vuonna 2006 loikannut entinen cheerleader

 4. 4

  Leijonat ratkoo lohkovoiton Ruotsin kanssa, miehet hakevat yllätystä viestistä – katso tästä sunnuntain olympiaohjelma

 5. 5

  Kaisa Mäkäräisen viimeinen mahdollisuus päättyi suruun – ”Kun tarpeeksi sattuu, tottuu”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Naisleijonissa kuohuu, tähtihyökkääjältä Jatkoajassa suoraa puhetta: ”Meidän kisoja ei tule pilaamaan kukaan, ei oma valmentaja tai kukaan ulkopuolinen”

 2. 2

  Olympialaisten ykkösmeemin suosio kiihtyy – Korealaisen taitoluistelijan yksinkertainen aurinkolasitemppu on kerännyt jo yli 1,3 miljoonaa katselukertaa

 3. 3

  Nyt on erikoinen vaatetus – Lauri Markkasen kukka-asu nauratti faneja: ”Hävisikö Lauri vedon?”

 4. 4

  Pohjois-Korean cheerleaderien ei kannata harkitakaan kisojen aikana loikkaamista, sanoo vuonna 2006 loikannut entinen cheerleader

 5. 5

  Kansaansa kiduttava hirmuvaltio hukkui hetkeksi kansainväliseen ihailuun ja kehuun: katsokaa Pohjois-Korean prinsessan pisamia ja kaunotarten armeijaa

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Amerikkalaisen mielestä suomalainen on vauva

  2. 2

   Valepoliiseja, asekauppaa ja kuolema – HS tutki, miten suomalainen liikemies ja entinen ministeri Suvi Lindén päätyivät Ugandaan ja mitä sen jälkeen tapahtui

   Tilaajille
  3. 3

   Toimitusjohtajamme käytös on pitänyt sisällään nimittelyä, haukkumista, aiheettomia syytöksiä ja raivokohtauksia – Hallitus ei katso tarpeelliseksi puuttua tilanteeseen

  4. 4

   Elintaso on Virossa nyt kuin Suomessa 1990-luvulla – näin keskiluokka elää Tallinnassa

  5. 5

   MV-lehden nousu ja uho – näin Ilja Janitskin loi ja hylkäsi lehden, jota hän nyt syyttää ”törkypaskaksi”

   Tilaajille
  6. 6

   Naisleijonissa kuohuu, tähtihyökkääjältä Jatkoajassa suoraa puhetta: ”Meidän kisoja ei tule pilaamaan kukaan, ei oma valmentaja tai kukaan ulkopuolinen”

  7. 7

   Wired: Sukellusvenemurhasta epäilty Peter Madsen oli kertonut täsmällisesti murhafantasioistaan seksikumppanilleen ennen tekoa

  8. 8

   On hyvin kummallista, että ylioppilaskokeet on tähän asti kirjoitettu kynällä paperille

  9. 9

   ”Mun unelmana on käydä Malediiveilla ennen kuin ne uppoaa” – HS vietti vuorokauden abien kanssa, jotka juovat ja tupakoivat vähemmän kuin yksikään aiempi sukupolvi

  10. 10

   Joensuulaisesta keskustanuoresta tuli rockin mystinen kulttilaulaja, jonka huumeet ja hulluus ajoivat kuolemaan – Jouni Mömmö oli liikaa myös Sielun veljille

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Naisleijonissa kuohuu, tähtihyökkääjältä Jatkoajassa suoraa puhetta: ”Meidän kisoja ei tule pilaamaan kukaan, ei oma valmentaja tai kukaan ulkopuolinen”

  2. 2

   (Mies)taiteilijat ovat kohdelleet muita törkeästi yli kahdensadan vuoden ajan, ja saaneet kaiken anteeksi – mikä muuttui vuodessa?

   Tilaajille
  3. 3

   Kansaansa kiduttava hirmuvaltio hukkui hetkeksi kansainväliseen ihailuun ja kehuun: katsokaa Pohjois-Korean prinsessan pisamia ja kaunotarten armeijaa

  4. 4

   Olen typerys, jota uhkaa varattomuus

  5. 5

   Wired: Sukellusvenemurhasta epäilty Peter Madsen oli kertonut täsmällisesti murhafantasioistaan seksikumppanilleen ennen tekoa

  6. 6

   Joensuulaisesta keskustanuoresta tuli rockin mystinen kulttilaulaja, jonka huumeet ja hulluus ajoivat kuolemaan – Jouni Mömmö oli liikaa myös Sielun veljille

  7. 7

   Maailmalla kohistaan nyt ”järisyttävältä” tuntuvasta uudesta orgasmista, mutta mikä ihme on kohdunkaula­orgasmi? Selvitimme

  8. 8

   Pohjois-Korean cheerleaderien ei kannata harkitakaan kisojen aikana loikkaamista, sanoo vuonna 2006 loikannut entinen cheerleader

  9. 9

   Uusi rasismi vaihtoi rodun kulttuuriin

  10. 10

   Vähenevä kiinnostus lastenhankintaan näkyy myös adoptiohakemuksissa – hakijat ovat niin vanhoja, että eivät voi toivoa pientä lasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pystytkö tähän hyppyyn? Jos et, kannattaa huolestua – ”Kolmi­kymppisenä on viimeinen hetki ruveta kuntoilemaan”

   Tilaajille
  2. 2

   Viime keväänä Zakarie Ali oli töissä Sörnäisten Alepassa, kun lippispäinen mies teki kahvihyllyllä yllättävän ehdotuksen – nyt 19-vuotias suomalainen on maailman kysytyimpiä muotinäytösmalleja

   Tilaajille
  3. 3

   Ihmiset pitävät lämpimänä jopa viittä ”varasuhdetta” siltä varalta, että parisuhde päättyisi – koskee niin sinkkuja kuin varattuja

  4. 4

   Onko puolisosi taipuvainen syrjähyppyyn? Tutkijat löysivät tiedostamattomia tapoja, jotka paljastavat alttiuden pettämiseen

  5. 5

   Maailmalla kohistaan nyt ”järisyttävältä” tuntuvasta uudesta orgasmista, mutta mikä ihme on kohdunkaula­orgasmi? Selvitimme

  6. 6

   Pääsin neljässä viikossa bikinikuntoon – näillä tehokkailla ohjeilla

  7. 7

   ”Haluaisin suojella ihmisiä siltä, etteivät he itse mokaisi omia suhteitaan”, sanoo kokenut parisuhdekouluttaja, ja kertoo viisi olennaista rakastamisen taitoa

   Tilaajille
  8. 8

   Kilohinta neljä miljardia euroa – Suomen arvokkainta vientituotetta tehdään espoolaisen toimistotalon uumenissa

  9. 9

   Sissikoulutus on rankinta mitä armeija tarjoaa, mutta Jaakko Pessinen vain lihoi – miten selittyy mies, joka reuhtoo 45 vuotta metsässä ilman sairaspäiviä ja kaataa traktorin paljain käsin?

   Tilaajille
  10. 10

   Naisleijonissa kuohuu, tähtihyökkääjältä Jatkoajassa suoraa puhetta: ”Meidän kisoja ei tule pilaamaan kukaan, ei oma valmentaja tai kukaan ulkopuolinen”

  11. Näytä lisää