Urheilu

Ammattinyrkkeilijä Eva Wahlström löysi taideyliopistossa itsestään kokonaan uuden puolen – esineet, tavarat ja huoneet kertovat hänelle asioita

Keväällä Wahlströn puolustaa MM-titteliään ylemmässä höyhensarjassa ja valmistelee lopputyötään Aalto-yliopistossa.

Nyrkkeilijä Eva Wahlström muotoilee muutakin kuin vastustajiensa nenänpieliä.

Ylemmän höyhensarjan (59 kg) maailmanmestari on viittä vaille taiteen kandidaatti sisustusarkkitehtuurin ja huonekalumuotoilun alalta Aalto-yliopistossa.

”Puhumme, että olemme sissareita”, Wahlström sanoo,

Kun nyrkkeily aikanaan loppuu, 37-vuotiaan Wahlströmin aikomuksena on työllistyä muotoilijana. Luoda tiloja ja kalusteita, joilla vaikuttaa ihmisten tunnelmiin.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

”Että ihmisillä on hyvä olla.”

Wahlströmin yksi työ on aistillisen näköinen lepotuoli. Taiteilija itse on antanut sille nimenkin: viskituoli.

Se on kuulemma vielä työ­nimi, mutta kuvaa vanhaa miestä, joka istuu tuolissaan, ottaa lasin viskiä, katselee ulos ikkunasta ja haaveilee.

”Tuoli oli ensimmäinen kaluste, johon minulla oli vapaat kädet”, Wahlström sanoo.

Wahlström on tehnyt tuolin puuosat jalavasta. Istumaosa on paksua nahkaa. Tuolissa on hyvä istua ja fiilistellä.

”Onnellisen lehmän nahkaa. Silloin nahka on parempilaatuista ja kestävämpää”, Wahlström nauraa heleästi.

Nahan voi myös vaihtaa, jos haluaa vaalean tumman tilalle.

Lisäksi hän on muotoillut koruja ja muun muassa vihkisormukset. Wahlström meni toissa syksynä naimisiin ammattinyrkkeilijä Niklas Räsäsen kanssa.

Murros-unisexkorua on valmistettu 150 kappaleen numeroitu erä. Kierrätyshopeasta tehty murroskoru on Wahlströmille erityisen rakas.

Murros kuvastaa ihmisen kolhittua sisintä ja kuorta, joka suojaa ydintä mutta samalla kätkee sen.

Koruun on kuvattu hetki, jolloin kivut ja surut muuttuvat vahvuuksiksi. Ihminen on valmis elämään juuri sellaisena kuin on, ilman suojamuuria ja kuorta.

”Se on hieno tarina”, Wahlström sanoo.

Oman lonkkanivelensä röntgenkuvasta Wahlström muotoili lampun, jossa valo hohtaa luiden välistä.

Muitakin röntgenkuvia oli tarjolla, sillä Wahlström on kärsinyt urallaan paljon loukkaantumisista. Keväällä hän puolustaa MM-vyötään terveenä.

Palo muotoiluun ja rakentamiseen syttyi jo pienenä. Wahlström muistaa äitinsä kertoneen, että tyttärellä pysyi puukko ja vasara kädessä jo viisivuo­tiaana.

”Olen tosi aistiherkkä. Esineet, tavarat ja huoneet kertovat minulle juttuja. Rakensin pienenä omat leluni ja olin omassa mielikuvitusmaailmassani. Nukketalo on vieläkin mökillä tallessa”, Wahlström sanoo.

Nyrkkeilyn myötä rakentaminen ja piirtäminen jäivät taka-alalle. ”Nyrkkeily vei kaiken ajan, ja sitä piti tehdä täysillä”, sanoo Wahlström, joka on aina ollut himoharjoittelija.

Iän myötä tahti on hieman rauhoittunut. Hän korvaa hullun treenitahdin viisaudella.

Hän uskaltaa antaa itselleen aikaa ja lepoa, mikä ei aina ole ollut itsestään selvää. Hän harjoittelee edelleen kaksi kertaa päivässä ja lepää sunnuntaina.

Ensimmäisen kerran hän haki opiskelemaan taidealaa kymmenen vuotta sitten, kun selkä oli rikki ja päällä niveltulehdus.

”Luulin, etten enää nyrkkeile ja hain Taideteolliseen korkeakouluun. Pääsin viimeiseen vaiheeseen, mutten sisään.”

Kouluun pääsee vain noin neljä prosenttia hakijoista.

”Se on saavutus, josta valmentajani [Risto Meronen] on eniten ylpeä”.

Toipumisen jälkeen nyrkkeily vei taas kaiken ajan, kunnes elämä pysähtyi veritulppaan. Hän oli kesällä 2012 kaksi viikkoa ­sairaalassa ja kävi lähellä kuo­lemaa.

Eniten hän pelkäsi, ettei näe enää koskaan Leon-poikaansa.

Elämä kuitenkin voitti, ja Wahlström päätti hakea toisen kerran opiskelemaan. Nyt tärppäsi ja kandidaatin paperit odottavat keväällä, kun nyrkkeilykiireet helpottavat.

”Koulu on ollut tärkeä. ­Löysin ison osan itsestäni sitä kautta.”

Kandidaatin työhön kuuluu mielikuvitteellisen ravintolan suunnittelu.

Sen jälkeen edessä on vielä maisterin opinnot, eli vielä muutama vuosi kuluu koulun penkillä. ”Haluan oppia enemmän ja tulla oikein hyväksi omassa työssäni.”

Edellä kerrottu viskituoli syntyi kandidaatin lopputyön sivutuotteena. Aiheena on, miten arkkitehtuurilla ja muotoilulla voi tukea ihmisen hyvinvointia.

”Kyse ei ole ergonomiasta, vaan psyykkisestä hyvinvoinnista. Ihminen on moniaistinen. Me emme pelkästään näe asioista. Haluan suunnitella asioista, jotka miellyttävät kaikkia aisteja, kuuloa, hajuaistia ja ennen kaikkea tuntoaistia.”

Aistikokemusten perusteella Wahlström valitsee luonnon­materiaaleja, joiden myötä muodot syntyvät.

Wahlström on saanut jo tarjouksia erilaisista muotoilutehtävistä. Nyrkkeilyn takia hänellä on paljon suhteita, ja hänet tunnetaan julkisuudessa.

”Olen etuoikeutettu. Minut tiedetään ja kysellään ja halutaan tuotteita, vaikken olen niitä juurikaan tehnyt. Joskus se tuntuu vähän väärältä, mutta ajattelen, että olen tehnyt niin paljon duunia sen eteen. ­Haluan, että minun tekemäni design puhuu puolestaan.”

Päässään ja ajatuksissaan Wahlströmillä on paljon ideoita, joita hän haluaa toteuttaa.

”Minulla on vihko, jossa on piirustuksia vaikka kuinka paljon. On koruja, kalusteita ja älymateriaalista tehtäviä esineitä”, muotoilun moniottelija luet­telee.

Älymateriaalin, kuten vaahtoalumiinin avulla esimerkiksi tuoli saadaan muuttamaan muotoaan.

”Voi kun olisi aikaa tehdä kaikkea. Tuolinkin tekemiseen meni kahdeksan kuukautta. Haluan tehdä itse. Harvoin päässä oleva suunnitelma on sama kuin lopputulos. Se on tärkeä työ­prosessi”, Wahlström sanoo.

Kuinka kaukana taide ja urheilu ovat toisistaan?

”Kuvitellaan, että ne ovat tosi kaukana, mutta eivät ne oikeasti ole. Nyrkkeilykin on taidetta.”

Wahlström on koulussaan ainoa huippu-urheilija, ja hän ymmärtää sen hyvin.

”Urheilu vaatii suorittamista. Se vie pitkälle luovuuden mennessään. Urheilussa on koko ajan hirveät paineet. Jokaisena päivänä on oltava parempi kuin edellispäivänä. Taide on taas sellaista haahuilua, hehee. Täytyy antaa päähän rauha, jotta voi luoda asioita.”

Wahlström myöntää, että vaativan taidekoulun ja urheilun yhdistäminen ei ole ollut hänelle helppoa.

”On ristiriitaista käydä koulua, jossa pitää samalla olla levännyt, että voi tehdä tehtäviä, mutta myös samalla jämpti, että voi urheilla. Vaikeaa, mutta tosi rentouttavaa. Aivot lepäävät.”

Wahlström on koulutukseltaan liikunnanohjaaja, mutta hän halusi myös koulutuksen, joka ei ole urheilun alalta.

”Haluan nähdä elämän muulla tavalla kuin urheilijan silmin – olla uran jälkeen muuta kuin entinen nyrkkeilijä.”

Kuka?

Eva Wahlström


 Syntynyt 30. lokakuuta 1980 Loviisassa, 37-vuotias.

 Painoluokka 59 kg, ylempi höyhensarja.

 Ammattinyrkkeilijä ­vuodesta 2010 lähtien.

 Amatöörinä kymmenkertainen Suomen mestari.

 Ensimmäinen EM-tittelin voittanut suomalainen nainen vuonna 2012.

 Puolustaa ylemmän höyhensarjan maailmamestaruuttaan keväällä 2018.

 Perhe: aviopuoliso ­ammattinyrkkeilijä Niklas Räsänen, 8-vuotias Leon ja 6-vuotias Luda.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Nyrkkeily
 • Urheilu
 • Muotoilu
 • Eva Wahlström
 • Ari Pusa
Urheilun luetuimmat
 1. 1

  Aleksander Barkov huimassa vauhdissa –seuraennätys enää maalin päässä

 2. 2

  ”Ulosajon jälkeen sitä miettii vain, kuinka auton saisi takaisin tielle” – rallin mestari Ville Hautamäki huoltaa autoaan silloin kun muut nukkuvat

 3. 3

  Miksi jääkiekkoliiga ajautui törmäyskurssille Urheilugaalan kanssa? ”Kukaan ei ole kysynyt meiltä tästä asiasta”

 4. 4

  Tappara tarjoili jääkylmän lopun HPK:lle Hämeenlinnassa – näin syntyi Aleksi Elorinteen voittomaali vain 12 sekuntia ennen loppua

 5. 5

  USA:n voimistelujoukkueen seksuaalisesta hyväksikäytöstä syytetty lääkäri syötti olympiaurheilijan mukaan unilääkettä ennen hyväksikäyttöä

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Miksi jääkiekkoliiga ajautui törmäyskurssille Urheilugaalan kanssa? ”Kukaan ei ole kysynyt meiltä tästä asiasta”

 2. 2

  USA:n voimistelujoukkueen seksuaalisesta hyväksikäytöstä syytetty lääkäri syötti olympiaurheilijan mukaan unilääkettä ennen hyväksikäyttöä

 3. 3

  Iivo Niskasen temppuilu paperipussilla on historiaa: ”He saivat käsittämättömän määrän palstatilaa medioista vähällä työllä”

 4. 4

  Entinen HIFK:n maalitykki Juhani Jylhä on kuollut

 5. 5

  Etelä-Korean pääministeri joutui pyytämään jääkiekkomöläytystään anteeksi: ”Kommentillani oli väärintulkitsemisen vaara”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Mika Nyyssölä hankki hirmuiset lihakset ja romuttaa käsityksiä tyhmistä bodareista: ”Kisoissa on mukana asianajajia ja huippukirurgeja” – HS:n videolla hän neuvoo, miten lihakset saa näyttämään hyvältä

 2. 2

  Markkanen heitti tikariheiton, pullisteli hauistaan ja rikkoi kolmosennätyksen – Lauri on makea hedelmä, kehui Henrik Dettmann

 3. 3

  Nyt näyttää pituuttaan liioitellut Patrik Lainekin pieneltä – Winnipegin tähtihyökkääjä pääsi Lauri Markkasen kainaloon: ”Ja minä luulin olevani iso”

 4. 4

  Ruotsin tv:ltä käsittämätön kömmähdys: Näytti nuorten MM-kiekkofinaalin sijaan vahingossa vanhaa ottelua – kommentaattoritkaan eivät tajunneet tilannetta

 5. 5

  Lauri Markkasen tähdittämä Chicago ei olekaan pehmon, ramman ja raakileen muodostama heittopussi – sotkeeko nuori härkälauma seurajohdon suunnitelmat?

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suomalaistytöt imevät nyt elämänoppia kirjoista, joiden tekijän oma elämä oli suurta valhetta – Päiväkirjat paljastavat suursuositun kirjailijan eläneen perhehelvetissä ja päätyneen äärimmäiseen tekoon

  2. 2

   51-vuotias nainen jäi kiinni Helsinki-Vantaalla kaksi kiloa huumeita matkalaukussaan – ”Nainen on ihan tosidiilissä 20 000 euroa”, viestitteli hätääntynyt välittäjä ja paljasti itsensä

  3. 3

   Kuka palkkaisi työntekijän 18 tunniksi? HS lähti etsimään työnantajia, joiden avulla aktiivimallin velvoitteen saisi täytettyä

  4. 4

   Pankki­neuvoja käski asunto­lainaa hakeneen radio­juontajan ”takaisin koti­maahansa” – Nordea: ”Asiakas­palvelu­tilanteessa on epäonnistuttu täysin”

  5. 5

   Satu Söderström sanoi menevänsä tanssileirille, kun hän lähti kuvaamaan pornoelokuvaa – nyt ex-pornotähti on seksologi, joka patistaa suomalaisia lopettamaan aristelun sängyssä

   Tilaajille
  6. 6

   Maria Heiskanen on elokuvatähti, josta harva Suomessa tietää mitään – Ja nyt hän lopettaa uransa

  7. 7

   Näyttelijä Aziz Ansariin kohdistetut ahdistelusyytökset ovat saaneet sosiaalisen median kiistelemään: tarkoittaako nainen ”ei” vaikka suostuu suuseksiin?

  8. 8

   Asiantuntijat neuvovat kahdeksan pientä arjen tekoa, jotka parantavat jaksamista huomattavasti – Toimittaja testasi, miten päivittäinen kävelylenkki vaikuttaa hyvinvointiin

   Tilaajille
  9. 9

   Rocktähti Tom Pettyn kuolinsyy oli lääkkeiden yliannostus

  10. 10

   Tiesitkö että suuri osa suomalaisista miehistä näkee saman unen? Toimittaja lähti elämään sen oikeasti päästäkseen painajaisesta eroon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   51-vuotias nainen jäi kiinni Helsinki-Vantaalla kaksi kiloa huumeita matkalaukussaan – ”Nainen on ihan tosidiilissä 20 000 euroa”, viestitteli hätääntynyt välittäjä ja paljasti itsensä

  2. 2

   Tiesitkö että suuri osa suomalaisista miehistä näkee saman unen? Toimittaja lähti elämään sen oikeasti päästäkseen painajaisesta eroon

  3. 3

   Pankki­neuvoja käski asunto­lainaa hakeneen radio­juontajan ”takaisin koti­maahansa” – Nordea: ”Asiakas­palvelu­tilanteessa on epäonnistuttu täysin”

  4. 4

   Näyttelijä Aziz Ansariin kohdistetut ahdistelusyytökset ovat saaneet sosiaalisen median kiistelemään: tarkoittaako nainen ”ei” vaikka suostuu suuseksiin?

  5. 5

   Asiantuntijat neuvovat kahdeksan pientä arjen tekoa, jotka parantavat jaksamista huomattavasti – Toimittaja testasi, miten päivittäinen kävelylenkki vaikuttaa hyvinvointiin

   Tilaajille
  6. 6

   Professori Vesa Puttonen Vieraskynä-kirjoituksessa: On aika unohtaa ”koulutusta vastaava työ” – töitä pitää etsiä ja ottaa vastaan myös muilta aloilta

  7. 7

   Suomalaistytöt imevät nyt elämänoppia kirjoista, joiden tekijän oma elämä oli suurta valhetta – Päiväkirjat paljastavat suursuositun kirjailijan eläneen perhehelvetissä ja päätyneen äärimmäiseen tekoon

  8. 8

   Aineenvaihdunta alkaa hidastua jo kolmekymppisenä niin, että liikuntaa on lisättävä selvästi – Tutkija kertoo, mitä painonnousun pysäyttäminen vaatii

  9. 9

   Bodomjärvi jäätyi satumaiseksi peiliparatiisiksi – video näyttää miten leijasurffaajat kiitävät autiolla järvellä

  10. 10

   Tutkijat esittävät nuoruuden ikärajojen siirtämistä biologisin perustein

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kymmeniä suomalaisia on noussut ruotsinlaivaan ja kadonnut – Markus Leväniemen viimeiset liikkeet tallentuivat valvontakameraan, mutta kenen kanssa hätääntynyt nuorukainen puhui ennen katoamistaan?

   Tilaajille
  2. 2

   Miksi lihon, vaikka syön surkean vähän, pohtii moni laihduttaja – Ilmiölle on usein selitys, mutta sitä on vaikea hyväksyä, sanovat asiantuntijat

   Tilaajille
  3. 3

   Vuonna 1953 sadat ihmiset etsivät murhattua Kyllikki Saarta – yksi heistä oli tappaja, uskoo kokenut rikos­tutkija, joka perehtyi vuosi­kymmeniä salassa pidettyyn tutkinta-aineistoon HS:n kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Kehäradan yllättävä seuraus: Helsinkiläiset nuoret matkustavat maleksimaan lentokentälle – ”En mä oikein tiedä, mitä me täällä tehdään”

  5. 5

   Asteekkien 500 vuoden takainen joukkotuhon syy selvisi

  6. 6

   Nuori terve mies pidätti aivastusta ja joutui sairaalahoitoon – Suomalais­lääkäri selittää, miksi: ”Aivastusta ei kannata pidättää”

  7. 7

   51-vuotias nainen jäi kiinni Helsinki-Vantaalla kaksi kiloa huumeita matkalaukussaan – ”Nainen on ihan tosidiilissä 20 000 euroa”, viestitteli hätääntynyt välittäjä ja paljasti itsensä

  8. 8

   Aineenvaihdunta alkaa hidastua jo kolmekymppisenä niin, että liikuntaa on lisättävä selvästi – Tutkija kertoo, mitä painonnousun pysäyttäminen vaatii

  9. 9

   Espoolaiset saavat syyttää länsimetron sekasotkusta vain itseään: sitä saa, mistä maksaa

  10. 10

   Toimittaja mittasi untaan kaksi viikkoa, tulos oli ”poikkeava” – Ainaiseen aamuväsymykseen on kaksi konkreettista apua, neuvoo unitutkija

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Kuka palkkaisi työntekijän 18 tunniksi? HS lähti etsimään työnantajia, joiden avulla aktiivimallin velvoitteen saisi täytettyä
  3. Tammikuun 20. päivä: Viipurissa on käyty ensimmäinen aseellinen taistelu, ja Sörnäisten tyttö Sylvi-Kyllikki järkyttyy, kun tuttu poika on liittynyt valkokaartiin ja suutelee häntä
  4. Helsingin Matkamessuilla kuulee reissuvinkkejä: tällä hetkellä etenkin kaupunkilomat kiinnostavat matkailijoita
  5. Grundyn kaivoskaupungissa Donald Trump edusti toivoa ja kahmi liki kaikki äänet – Mitä grundylaiset ajattelivat presidentistä vuosi vaalivoiton jälkeen, kun HS:n kirjeenvaihtaja palasi kaupunkiin? Tilaajille
  6. Rocktähti Tom Pettyn kuolinsyy oli lääkkeiden yliannostus
  7. Tunti sitten
  8. Maria Heiskanen on elokuvatähti, josta harva Suomessa tietää mitään – Ja nyt hän lopettaa uransa
  9. Aleksander Barkov huimassa vauhdissa –seuraennätys enää maalin päässä
  10. ”Ulosajon jälkeen sitä miettii vain, kuinka auton saisi takaisin tielle” – rallin mestari Ville Hautamäki huoltaa autoaan silloin kun muut nukkuvat
  11. Tampereella voi saada museossa opastuksen valkoisesta tai punaisesta näkökulmasta – HS kokosi tärpit sisällissodan ratkaisevan kaupungin nähtävyyksiin
  12. Tiesitkö että suuri osa suomalaisista miehistä näkee saman unen? Toimittaja lähti elämään sen oikeasti päästäkseen painajaisesta eroon
  13. Näytä lisää