Urheilu

Mika Nyyssölä hankki hirmuiset lihakset ja romuttaa käsityksiä tyhmistä bodareista: ”Kisoissa on mukana asianajajia ja huippukirurgeja” – HS:n videolla hän neuvoo, miten lihakset saa näyttämään hyvältä

Mika Nyyssölä halusi lapsena näyttää elokuvien ja sarjakuvien supersankarilta. Nyt hän on yksi Suomen menestyneimpiä kehonrakentajia ja hedonisti, joka rentoutuu musiikin, taiteen sekä hyvän ruoan parissa.

Se oli hämmentävä kokemus pojalle. 12-vuotias Mika Nyyssölä seisoi pukukopissa ja tuijotti vaatteitaan vaihtavan, lihaksikkaan kehonrakentajan selkää. Mies oli pojan silmissä epätodellisen muhkurainen, aivan eri näköinen kuin tavallinen ihminen.

Kehonrakentaja näytti Nyyssölän mielestä supersankarilta, joita poika oli ihaillut jo vuosia. Olihan hän ahminut Arnold Schwarzeneggerin, Sylvester Stallonen ja Jean-Claude van Dammen toimintaelokuvat läpi moneen kertaan – sarjakuvista puhumattakaan.

Ja yhtäkkiä hänen edessään seisoi tosielämän ”supersankari.”

”Minäkin haluan joskus tuon näköiseksi”, poika mietti.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Nyt, lähes kolmekymmentä vuotta myöhemmin pojasta on tullut toimintaelokuvista tutun lihaskimpun ruumiillistuma. Kuntosalin sohvalla istuva Nyyssölä jopa muistuttaa huomattavasti Hugh Jackmanin näyttelemää supersankari Wolverinea.

Vain sikari ja teräskynnet puuttuvat.

”Wolverine on itse asiassa suosikkisupersankarini.” (Juttu jatkuu kuvan jälkeen.)


Nyyssölä on yksi Suomen menestyneimpiä kehonrakentajia. 164-senttisessä varressa on elopainoa noin 90 kiloa ja hauiksen ympärysmitta on 49 senttiä.

Kehonrakentajan näkeminen 12-vuotiaana jäi Nyyssölälle mieleen, mutta lihastreenin hän aloitti vasta pari vuotta myöhemmin. Innoittajina olivat supersankareiden lisäksi rippikoulun lihaksikas isonen, koulukiusaamisen kohteeksi joutuminen – ja tytöt.

”Olin lyhyt, pieni ja heikko. Mietin, että kukaan ei huoli tällaista rääpälettä. Päätin kompensoida pituuttani leveydellä ja lihaksilla. Päätin olla tyylikkäästi lyhyt.”

Nyyssölä treenasi ensin vuoden verran kotonaan, kunnes koulukaveri pyysi häntä mukaansa kuntosalille. Siellä Nyyssölä näki vanhempia, lihaksikkaita miehiä, jotka auttoivat nuorukaisen mielellään alkuun.

Nyyssölä jäi heti koukkuun salitreeniin.

”En hillunut koskaan iltaisin kadulla vetämässä tupakkaa ja kaljaa, vaan käytin aikani treenaamiseen. Kaikki lomamatkat ja tauot salilta olivat yhtä tuskaa.”

Nälkä entistä kovempaan treenaamiseen ja kilpailemiseen heräsi vuonna 1994, kun Nyyssölä näki – pukukopissa jälleen – Masters Olympia -kisoihin valmistautuvan virolaisen kehonrakentaja Olev Annusin. Mies oli ”leuat pudottava näky.”

Oli lihasta, muhkuja ja verisuonet pinnassa.

”Minun piti sulatella hetki ajatusta, että haluanko näyttää tuolta. Päätin, että haluan.”

Timo ”Napalmi” Vilponen, Ari ”Godzilla” Kokkonen, Jari ”Bull” Mentula, Timo ”Turbo” Honkala… Suurimmalla osalla kehonrakentajista on lempinimi, jolla heidät tunnetaan. Nyyssölän lempinimi on Giant Killer, vapaasti suomennettua ”goljatin kaataja.”

Nyyssölä sai lempinimen vuonna 2006 voitettuaan painoluokattomassa kehonrakennuskilpailussa 193-senttisen ja 139-kiloisen tanskalaisen Kim Koldin.


Lyhyestä varresta on kehonrakennuksessa vain etua.

”Lyhyt ihminen saa näyttävät lihakset helpommin kuin pitkä. Monet huippukehonrakentajat ovat aika lyhyitä.”

Nyyssölän valttina kisoissa on viimeistelty valmistautuminen ja rakkaus esiintymistä kohtaan. Leveästi hymyilevä mies pitää suurin piirtein kiskoa pois lavalta.

Isoimman voittonsa Nyyssölä otti kaksi vuotta sitten, jolloin hän voitti Arnold Classic Europe -kisan. Voitto sai Nyyssölän itkemään ja palkitsi tuhannet tunnit salilla ja kidutusta muistuttavat kisadieetit.

Amatöörikilpailijana kisaava Nyyssölä ei ole noussut lavalle sitten vuoden 2015. Hän ei ole kuitenkaan polttanut poseeraushousujaan saati sulkenut pois ammattilaiskilpailujen mahdollisuutta.

Ammattilaiskortin saaminen on tosin kevyissä painoluokissa vaikeaa, koska vaatimustaso on erittäin korkea. Aikaa 42-vuotiaalla Nyyssölällä vielä on.

”Maailmalla on lähes 50-vuotiaitakin ammattilaisia. Lopetan kisaamisen vasta, kun ikääntyminen alkaa näkyä roikkuvana ihona.”

Kehonrakennuspiireissä alkoi syksyllä kuohunta, kun Suomen Fitnessurheilu ry päätti ottaa kehonrakennuksen lajiliittoonsa vuoden 2018 alusta lähtien. Liitto otti samalla järjestääkseen kansainvälisen lajiliiton International Federation of Bodybuilding and Fitness -järjestön (IFBB) kisat Suomessa.

Aiemmin kisat on järjestänyt Kehonrakennusliitto ry. Kehonrakennusliiton kisoissa ei ole ollut dopingvalvontaa, mutta Suomen olympiakomiteaan kuuluvan Fitnessurheilu ry:n kisoista tulee dopingkontrolloituja.

Fitnessurheilu ry:n päätös tuli Kehonrakennusliitolle yllätyksenä, ja Kehonrakennusliitto aikoo järjestää vastineeksi myös omat kisansa.

”En ole vielä päättänyt, missä ja milloin kisaan itse seuraavan kerran”, Nyyssölä toteaa.

Vaikka lajipiireissä kuohuu, toivoo Nyyssölä itse tuovansa lajin pariin positiivista energiaa, ilmettä ja nostetta. Viime vuonna ilmestyi Mika Nyyssölä – Giant Killerin tarina ja treeniopas -kirja, jonka lisäksi Nyyssölä kirjoittaa blogia ja kommunikoi aktiivisesti faniensa kanssa.

Hän haluaa osoittaa ihmisten ennakkokäsitykset lajistaan vääriksi.


Kehonrakennus on siitä harvinainen urheilulaji, että kilpailussa ei esitellä taitoja vaan treenin lopputulosta – eli lihaksikasta, rasvatonta kehoa. Nyyssölä törmää usein näkemykseen, jonka mukaan lihasten määrä korreloi aivosolujen kanssa.

”Jos painijalla tai pikajuoksijalla on lihaksia, ne hyväksytään. Kehonrakennus puolestaan leimataan tyhmien bodareiden touhuksi”, Nyyssölä tuhahtaa.

Näkemys on hänestä potaskaa.

”Kuntosaleilla käy läpileikkaus koko yhteiskunnasta, ja kisoissa on mukana lääkäreitä, asianajajia ja huippukirurgeja. Osaan itsekin ajatella, kirjoittaa, säveltää ja piirtää. ”

Tavoitteellinen treenaaminen ja rankat kisadieetit vaativat veronsa. Kehonrakennuksessa henkinen puoli on monesti lähes kovemmalla rasituksella kuin fyysinen, ja loppuun palamisen uhka on todellinen.

”Henkisen hyvin­voinnin on oltava sen takia hallinnassa.”


Hedonistiksi itseään kuvaile Nyyssölä rentoutuu musiikin, taiteen sekä hyvän ruoan parissa. Kisadieettien aikana Nyyssölä syö tiukimmillaan 1 300 kilokaloria päivässä, mutta tavallisessa arjessa hän on innokas kokki, joka ilahtuu, kun kaupan hyllyltä löytyy uusi mauste.

Parasta hänestä on laittaa viikonloppuisin ruokaa vaimolle ja kylään saapuneille ystäville.

”Osuva sanonta mielestäni on, että älä täytä elämääsi vuosilla, vaan vuodet elämällä. Tuon fraasin mukaan meidän jokaisen kannattaisi elää.”

Kuka?

Mika Nyyssölä


 Syntynyt 30.8.1976 Helsingissä- Kehonrakentaja, työskentelee kaupan alalla.

  Paino 86–94 kiloa harjoituskaudella, noin 80 kiloa kilpailuissa.

 Saavutuksia: Arnold Classic Europe -kisan voitto 2015, SM-kulta ja overall-voittaja vuosina 2012 sekä 2015, PM-kulta 2005 ja 2015 ja overall-voitto 2015, kultaa Oslon GP-kisoissa 2007.

 Penkki: 4 x 180 kiloa, maastaveto: 6 x 220 kiloa, kyykky: 5 x 220 kiloa, leukoja: 34.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kehonrakennus
 • Urheilu
 • Anna von Hertzen
Urheilun luetuimmat
 1. 1

  Emmi Peltosen paljon keskustelua aiheuttanut olympiapaikka varmistui – Mika Kojonkoski sekoili kilpakumppanin nimen kanssa

 2. 2

  Australian avointen suuryllättäjä tyhjensi Twitter-tilinsä ja haukkui äärioikeiston tukemisesta kysyneet toimittajat: ”Saatatte nopeuttaa sitä helvettiä, jonka haluatte välttää”

 3. 3

  Ei tähtinimikään aina onnistu – Ralph Laurenin suunnitteleman olympia-asun ”uunikintaat” herättävät ihmetystä: ”Suoraan Nuijasta ja tosinuijasta”

 4. 4

  Rallin MM-sarja alkaa Monte Carlossa – Tommi Mäkinen muistelee hymyssä suin kenkäkommellustaan Monacon ruhtinaan kättelyssä: ”Onneksi veljeni Tuomo oli katsomossa”

 5. 5

  Urheilupsykologilta ymmärrystä Viveca Lindforsin rajuille kommenteille: ”Eivät ihmiset ole koneita, ja urheilijat ovat ihmisiä”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Venäjän jääkiekon olympiajoukkueeseen valtava lovi – KOK eväsi viiden runkopelaajan osallistumisen

 2. 2

  Vain 21-vuotiaan Eetu Sopasen ura ohi vakavan vamman vuoksi – ”Tämä on ollut ihan päivittäisellä tasolla kamppailemista ja selviämistä”

 3. 3

  Ei tähtinimikään aina onnistu – Ralph Laurenin suunnitteleman olympia-asun ”uunikintaat” herättävät ihmetystä: ”Suoraan Nuijasta ja tosinuijasta”

 4. 4

  Australian avointen suuryllättäjä tyhjensi Twitter-tilinsä ja haukkui äärioikeiston tukemisesta kysyneet toimittajat: ”Saatatte nopeuttaa sitä helvettiä, jonka haluatte välttää”

 5. 5

  Rallin MM-sarja alkaa Monte Carlossa – Tommi Mäkinen muistelee hymyssä suin kenkäkommellustaan Monacon ruhtinaan kättelyssä: ”Onneksi veljeni Tuomo oli katsomossa”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Olympiapaikan Suomelle hankkinut Viveca Lindfors avautui kovin sanoin häviöstä Emmi Peltoselle – Taitoluisteluliitto: ”Kriteerit olivat alusta asti selvät”

 2. 2

  Viveca Lindfors pettyi rajusti Ylen haastattelussa olympiapaikan menetyksestä Emmi Peltoselle – ”Se paikka on minun selkänahastani otettu”

 3. 3

  Lauri Markkanen donkkasi tykimmin, suomalaisella kuuden donkin ilta Atlantaa vastaan – video näyttää ottelun parhaat palat

 4. 4

  Lauri Markkanen näyttää, miten pallo uppoaa vähän tavallista kauempaa – ”Miten hän saa kaiken näyttämään niin helpolta?

 5. 5

  Iivo Niskanen valittiin Vuoden urheilijaksi ylivoimaisella äänimäärällä

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Aleksiina Joki, 32, pani Tampereella myyntiin 5-kerroksisen, linnamaisen ”jetset-tornin” – ”Kun soitan öisin flyygeliä ja laulan ystävilleni, kukaan ei tule valittamaan”

  2. 2

   Lapissa olisi työpaikkoja tarjolla mutta tekijöitä ei löydy – Maailmankuulun iglukylän piti sulkea uusi ravintola ja matkamuistomyymälä

  3. 3

   Mikolla oli kaunis perhe, upea ura, iso talo ja paha olo – Oli tylyä herätä tajuamaan, että koko elämä oli rakennettu kulissiavioliiton ympärille

   Tilaajille
  4. 4

   Alakoululaisen nerokas Snapchat-kikka käräytti kännykkävarkaat Helsingin Konalassa – johdatti poliisit kioskin luokse, josta epäillyt löytyivät

  5. 5

   Hollywoodissa pitää asua kaksi vuotta ennen kuin saavuttaa mitään, sanottiin Ismo Leikolalle – Kaksi vuotta muuttonsa jälkeen hän pani Conan O’Brienin nauramaan

  6. 6

   Sauli Niinistö hiiltyi täydellisesti – tästä oli kyse, kun istuva presidentti otti yhteen Pekka Haaviston kanssa

  7. 7

   Putouksen uusi hahmo Tanhupallo on surullisen osuva – aikuisen läsnäolon puute, liikku­mattomuus ja liiallinen ruutuaika näkyvät juuri näin lapsen elämässä

  8. 8

   Pasilan väliaikaisesta asemasta tuli 40 000 ihmisen jokapäiväinen ”luistinrata” – asemalla on niin liukasta, että hiekoitushiekkaa joudutaan syytämään jopa sisätiloihin

  9. 9

   Emmi Peltosen paljon keskustelua aiheuttanut olympiapaikka varmistui – Mika Kojonkoski sekoili kilpakumppanin nimen kanssa

  10. 10

   Jäätävää sade aiheuttaa ongelmia liikenteessä – Finnair perunut lentojaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sauli Niinistö hiiltyi täydellisesti – tästä oli kyse, kun istuva presidentti otti yhteen Pekka Haaviston kanssa

  2. 2

   Ismo Leikola veti Conan O’Brienin ohjelmassa viiden minuutin esityksen – ja se oli pyllystä

  3. 3

   Mikolla oli kaunis perhe, upea ura, iso talo ja paha olo – Oli tylyä herätä tajuamaan, että koko elämä oli rakennettu kulissiavioliiton ympärille

   Tilaajille
  4. 4

   Presidentti Niinistö tuohtui Haavistolle aktiivi­mallia koskevasta arvostelusta, mutta kumpi oli oikeassa? HS seurasi Sanoma­talon vaali­tenttiä ja tarkisti ehdokkaiden väitteet

  5. 5

   Sisarusten ikäeron pitäisi olla vähintään kaksi ja puoli vuotta – Liian lyhyet synnytysvälit lisäävät nykyisin terveysriskejä, sanoo professori

  6. 6

   Rautaisen tahdonvoiman salaisuus selvisi: itsekuri toimii niillä, joilla on oikeat uskomukset

  7. 7

   Romanikulttuurin tavat vaikeuttavat yhä monien asunnon saantia – Paikallisilta suvuilta saatetaan kysyä muuttolupa konfliktien välttämiseksi

  8. 8

   Tubettaja pyysi päästä ilmaiseksi hotelliin näkyvyyttä vastaan ja joutui lokaviestien kohteeksi – Tästä on kyse blogimaailmaa kuohuttaneessa tapauksessa

  9. 9

   Kalliovuorten erakko muutti 70-luvulla hataraan tönöön, josta hän taisteli skunkin kanssa – nyt Billy Barrilla on koossa kullanarvoinen aineisto ilmastonmuutos­tutkijoille

   Tilaajille
  10. 10

   Ravintola laskutti turisteilta 1 100 euroa kala-annoksesta, kolmesta pihvistä ja vedestä Venetsiassa – pormestari lupaa puuttua vedätykseen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi lihon, vaikka syön surkean vähän, pohtii moni laihduttaja – Ilmiölle on usein selitys, mutta sitä on vaikea hyväksyä, sanovat asiantuntijat

   Tilaajille
  2. 2

   ”Vartioimattomat takit viedään, jos niissä ei ole luteita” – Canada Goose -takkeja varastetaan kymmeniä vuodessa pääkaupunki­seudulla

  3. 3

   Sauli Niinistö hiiltyi täydellisesti – tästä oli kyse, kun istuva presidentti otti yhteen Pekka Haaviston kanssa

  4. 4

   Mitä leposyke kertoo kunnosta ja milloin pitäisi huolestua? Asiantuntijat kumoavat myytit ja kertovat, mitä jokaisen omasta terveydestään kiinnostuneen pitäisi sykkeestä tietää

   Tilaajille
  5. 5

   51-vuotias nainen jäi kiinni Helsinki-Vantaalla kaksi kiloa huumeita matkalaukussaan – ”Nainen on ihan tosidiilissä 20 000 euroa”, viestitteli hätääntynyt välittäjä ja paljasti itsensä

  6. 6

   Ismo Leikola veti Conan O’Brienin ohjelmassa viiden minuutin esityksen – ja se oli pyllystä

  7. 7

   Suomalaistytöt imevät nyt elämänoppia kirjoista, joiden tekijän oma elämä oli suurta valhetta – Päiväkirjat paljastavat suursuositun kirjailijan eläneen perhehelvetissä ja päätyneen äärimmäiseen tekoon

  8. 8

   Asteekkien 500 vuoden takainen joukkotuhon syy selvisi

  9. 9

   Älykäs ja herkkä ihminen kokee muita helpommin yksinäisyyttä – yksinäisyyden tunteen voi päihittää, sanoo asiantuntija ja antaa viisi neuvoa

   Tilaajille
  10. 10

   Satu Söderström sanoi menevänsä tanssileirille, kun hän lähti kuvaamaan pornoelokuvaa – nyt ex-pornotähti on seksologi, joka patistaa suomalaisia lopettamaan aristelun sängyssä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Aleksiina Joki, 32, pani Tampereella myyntiin 5-kerroksisen, linnamaisen ”jetset-tornin” – ”Kun soitan öisin flyygeliä ja laulan ystävilleni, kukaan ei tule valittamaan”
  3. Oikeusministeriö: Valtakunnansyyttäjä Matti Nissinen pitäisi erottaa – ”Ei edellytyksiä jatkaa tuomion jälkeen”
  4. Jäätävää sade aiheuttaa ongelmia liikenteessä – Finnair perunut lentojaan
  5. Emmi Peltosen paljon keskustelua aiheuttanut olympiapaikka varmistui – Mika Kojonkoski sekoili kilpakumppanin nimen kanssa
  6. Lapissa olisi työpaikkoja tarjolla mutta tekijöitä ei löydy – Maailmankuulun iglukylän piti sulkea uusi ravintola ja matkamuistomyymälä
  7. Thaimaan vaalit siirtyvät toden­näköisesti ensi vuoteen, vaikka juntta lupasi ne marraskuulle – Sanomalehti perusti vaalilaskurin auttaakseen pääministeriä pysymään kerrankin lupauksessaan
  8. Pasilan uuteen Tripla-kauppakeskukseen tulee virolainen elokuvateatteri ja seurakuntakeskus – aukeaa ensi vuoden lopulla, 70 prosenttia liiketilasta vuokrattu
  9. Millaista hoitoa kuoleva läheisesi sai elämänsä viime hetkillä? HS tekee juttua, kerro kokemuksesi
  10. #MeToo, #TimesUp ja #OscarsSoWhite ovat saamassa aikaan todellista muutosta – kuohunta tasa-arvon ympärillä näkyy Oscarien ehdokkuuksissa
  11. ”Olen aina miettinyt, miten asiat voisi tehdä toisin”, sanoo musiikkimajuri Raine Ampuja, jonka keksinnöstä syntyi muun muassa Linnan juhlien viihdeorkesteri Kaartin Combo
  12. Näytä lisää