Urheilu

”Ulosajon jälkeen sitä miettii vain, kuinka auton saisi takaisin tielle” – rallimestari Ville Hautamäki kertoo mitä puuhaa autotallissaan yökaudet

Kilpaurheilussa menestys voi tulla vain kovan työn kautta. Ville Hautamäki myöntää, että usko rallielämän mielekkyyteen on välillä koetuksella.

Alajärvi

Kello on ehtinyt yli keskiyön, eikä pienellä Hoiskon sivukylällä ole katuvaloja. Lumihankien täyttämää maisemaa valaisee vain tähtitaivas.

Pellonreunassa seisoo talo ja sen pihapiirissä autotalli. Kun tarkkaan katsoo, huomaa autotallin valojen yhä palavan.

Autotallissa auton kimpussa työskentelee mies, joka kärsii akuutista aikapulasta. Velvollisuudet ja intohimot puskevat päälle päivin ja öin.

Kiireestä huolimatta miestä ajaa eteenpäin palava halu ja rakkaus vauhtia, bensankäryä ja kilpailemista kohtaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Rallia kohtaan.

”Rallissa tulee vastoinkäymisiä, mutta ne unohtuvat, kun kilpailun adrenaliini iskee kehiin ensimmäisellä erikoiskokeella. Siksi minä tätä edelleen teen.”

Hirsitalotehtaan vuorotyöläinen, maanviljelijä, perheenisä, aviomies ja kolminkertainen rallin Suomen mestari Ville Hautamäki huoltaa ja säätää tallissaan tärkeintä urheiluvälinettään, nelivetoista Subaru Imprezaa.


”Välillä ajan löytäminen on enemmän kuin haasteellista. Jos ei muuten löydy, on työskenneltävä silloin kun muut ovat nukkumassa.”

Kovimmille Hautamäen kalenterissa ottaa kevät.

”Keväällä tehtaalla on kiire ja pellolla kylvöaika. Toukokuun puolivälissä on ralli, samoin kesäkuun puolivälissä. En tosiaan tiedä, mistä se aika kaikkeen silloin löytyy.”

Kiireen keskellä usko rallielämän mielekkyyteen on joskus koetuksella, mutta Hautamäki sanoo painavansa silloin päälle pohjalaisella sisulla.

”Ei se helppoa ole. Joskus, kun aika ei millään riitä kaikkeen ja asiat kaatuvat päälle, tulee mietittyä itsekin, että onko tätä ihan oikeasti pakko tehdä. Mutta kun kilpailussa sitten tulee onnistuminen, se kuitenkin palkitsee kaiken.”

Onnistumisia on tullut onneksi melkein joka kausi. Koossa on yhteensä 11 SM-mitalia. Mestaruuteen Hautamäki ajoi kaksivetoisella Hondalla 2014 ja 2015.

Rallin katsojilta voi usein unohtua, että rallissa kilpailemisesta vain hyvin pieni osa on ajamista. Huomattavasti suurempi osa ajasta menee auton korjaamiseen, huoltamiseen ja säätämiseen. Lisäksi päälle tulevat ajotestit sekä yhteistyökumppanien etsintä.

”Korkeintaan kymmenen prosenttia on kilpailemista. Ei ulkopuolinen oikein ymmärräkään, kuinka paljon joudutaan työskentelemään, että ylipäätään pystytään edes kiertämään kilpailukausi läpi.”

Kun Hautamäki lähtee kotipihastaan rallin SM-osakilpailuun, paluu on yleensä kolmen vuorokauden kuluttua. Kauden aloittavassa Lapin rallissa tosin menee koko viikko.

Hautamäen autotallissa palaa usein valo pitkälle aamuyöhön, kun kuljettaja avustajineen korjaa autoa tai hakee siihen juuri oikeanlaisia säätöjä. Jokainen mahdollinen hevosvoima pitäisi saada ulosmitattua.

”Erittäin suuri kiitos vaimolle, huoltomiehille ja yhteistyökumppaneille ymmärtäväisyydestä ja kaikesta tuesta. Tämä kolminaisuus on ehdoton edellytys sille, että ylipäätään voin ajaa rallia.”


Katsojan näkökulmasta eräs rallin viehättävistä elementeistä on vaaran tuntu.

Vaikka rallissa vahinkoja sattuu ja loukkaantumisia tulee, on rallin vaarallisuus Hautamäen mukaan varsin suhteellinen käsite.

”Jos miettii harrastajamääriä ja kuinka paljon ajetaan, niin esimerkiksi jääkiekko on vaarallisempaa kuin autourheilu.”

Ralliautojen turvavarusteet ovat kehittyneet valtavasti Hautamäenkin uran aikana, saati sitten vaikkapa 1980-lukuun verrattuna.

”Varusteet pitää tietysti olla aina moitteettomassa kunnossa. Mutta se on selvää, ettei tätä lajia koskaan täysin vaarattomaksi saa.”

Ulosajoja sattuu Hautamäen mukaan hänelle itselleen keskimäärin kerran kaudessa.

”Ei onneksi kovin usein, ihan joka kausi ei edes satu mitään ojaanajoa suurempaa.”

Edelliskesänä Hautamäki ajoi kurvissa ulos, ja auton kulma osui ojassa olleeseen kiveen.

”Sen jälkeen pyörittiin ilmassa ympäri, ja auto katkaisi lentäessään muutaman puunkin.”

Ville Hautamäen vaimo Pauliina katseli miehen lentoa aitiopaikalta.

”En tiennyt hänen olevan juuri sillä kohtaa katsomassa. Ei siinä ollut kyse siitä, että näytänpäs vaimolle, miten rallia ajetaan. Vettä oli satanut kolme päivää, ja tie oli limainen. Pitoa ei vain ollut.”

Kun auto lähtee hallinnasta ja pahimmassa tapauksessa kieppuu ilmassa ennen paiskautumistaan metsikköön, kaikki tapahtuu niin nopeasti, ettei kuljettaja ehdi muuta kuin vähän kiroilla.

”Ei siinä kerkeä oikein mitään ajatuksia tulla mieleen. Kun liike on pysähtynyt, kysyn kartturilta, että sattuiko. Jos ei sattunut, niin ensimmäisenä on mielessä, että miten auto saadaan takaisin tielle ja kisaan.”

Pelätä rallissa ei voi.

”Ei voi, kyllä silloin on täysin väärän lajin parissa. Mutta en usko, että kukaan kuljettaja pelkää. Totta puhuen minulle ei ollut tullut edes mieleen, että ajaessa voisi pelätä.”

Eikä joka mutkaan voi urku auki hyökätäkään, Hautamäki sanoo.

”Tietenkään ei pidä ryhtyä typeröimään eli ottaa jotain hulluja riskejä. Kaasu pohjassa ei voi ajaa joka paikkaan, se ei pääty onnellisesti eikä todennäköisesti edes maaliin asti.”

Alkavalle kaudelle Hautamäen Subarun kyytiin hyppää uusi kartanlukija, espoolainen Pasi Haataja.

”Hän on kokenut kaveri, homma toimii varmasti.”

Viime viikolla Hautamäki ja Haataja harjoittelivat yhdessä aivan ensimmäisiä kertoja, kun harjoituksen lopussa Subaru päätyi kyntämään ojan penkkaa kyljellään. Sen seurauksena muun muassa vasemman puolen ovet menivät vaihtoon. Hautamäki ja Haataja selvisivät vammoitta.

”Kaverini kysyi äskettäin, että onko uusi kartturi jo sisäänajettu. Sanoin, että on, ja on myös ulosajettu.”

Mitä tiukempaa sekuntipeliä kuljettajat käyvät, sitä enemmän korostuu kartanlukijan ammattitaidon merkitys.

”Nuotin ajoitus ja rytmitys, puheen selkeys ja pystyt luottamaan kaveriin sataprosenttisesti. Tietty se kahdenkeskinen kemiakin on tärkeä, kun Lapissakin ollaan viikko samassa autossa”, Hautamäki luettelee hyvän kartturin ominaisuuksia.

Kauden 2017 päätteeksi Hautamäki sai kaulaansa SM2-luokan hopeamitalin. Vaikka kokenut kuljettaja ajaa voittaakseen, hän tunnustaa, että hopeaa parempaan saavutukseen ei viime kaudella olisi ollut mahdollisuuksia.

”Ihan rehellisyyden nimissä ei ollut. Eerik Pietarinen oli päätä ylempänä meitä kaikkia muita.”

Pietarinen varmisti luokan mestaruuden jo ennen kahta viimeistä osakilpailua.

Menestymään tottunut Hautamäki ei arkaile sanoa alkavan kauden tavoitettaan. Hän haluaa uransa kahdennentoista SM-mitalin, ja värin täytyy olla kultainen.

Rallin SM-sarja alkaa 25.-27.1. ajettavalla Rovaniemen Arctic Lapland Rally -osakilpailulla.

Kuka?

Ville Hautamäki


  s. 7.5.1979.

  11 rallin SM-mitalia, mestaruudet 2014 ja 2015.

  Hautamäen perheeseen kuuluvat vaimo Pauliina, kaksi tytärtä ja parsonrussellinterrieri Pete.

  Rallin nuorten Suomen mestari 2004

  Edustaa Järviseudun Urheiluautoilijoita.

  Hirsityöntekijä ja maanviljelijä.


  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ralli
 • Urheilu
 • Jukka Vuorio
Urheilun luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Emmi Peltonen luisteli vapaaohjelmaan, ja se on valmentajan mielestä lottovoitto – harvinainen epäonnistuminen toi kirosanan luistelijan huulille: ”Se olisi ollut niin pienestä kiinni”

 2. 2

  Mitaliennätyksen murskanneet norjalaiset pilkkaavat Suomen kisamenestystä: ”En koskaan katso mitalitaulukon häntäpäätä. Ehkä vielä kankkunen päällä?”

 3. 3

  Yhdysvaltojen pikaluistelijoiden kilpailuasut herättävät ihmetystä: ”Mikä tuo jättimäinen harmaa vaginaympyrä oikein on?”

 4. 4

  Onko tässä olympialaisten hämmentävin suoritus? Unkaria edustava freestylelaskija käytti porsaanreiän ja teki saman kuin jokaisessa kisassaan: Ei yhtään mitään

 5. 5

  Alppihiihtotähti Lindsey Vonn teki historiaa ja kertoi kyyneleet silmissä ajatuksistaan ennen olympiauransa päätöslaskua: ”Uskon, että tein hänet silti ylpeäksi”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Yhdysvaltojen pikaluistelijoiden kilpailuasut herättävät ihmetystä: ”Mikä tuo jättimäinen harmaa vaginaympyrä oikein on?”

 2. 2

  Onko tässä olympialaisten hämmentävin suoritus? Unkaria edustava freestylelaskija käytti porsaanreiän ja teki saman kuin jokaisessa kisassaan: Ei yhtään mitään

 3. 3

  Leijonat voitti odotetusti mutta nihkeällä esityksellä Etelä-Korean – Kanada tulee vastaan puolivälierissä jo keskiviikkona

 4. 4

  Lähes paniikki valtasi Leijonat Korean huutomyrskyssä – voiko näin kehnon ja sekavan ottelun jälkeen voittaa enää yhtään ottelua?

 5. 5

  Eteläkorealainen luistelija nolasi ensin joukkuekaverinsa ja pyysi seuraavana päivänä itkuisena anteeksi tekoaan

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Naisleijonissa kuohuu, tähtihyökkääjältä Jatkoajassa suoraa puhetta: ”Meidän kisoja ei tule pilaamaan kukaan, ei oma valmentaja tai kukaan ulkopuolinen”

 2. 2

  Yhdysvaltojen pikaluistelijoiden kilpailuasut herättävät ihmetystä: ”Mikä tuo jättimäinen harmaa vaginaympyrä oikein on?”

 3. 3

  Pohjois-Korean cheerleaderien ei kannata harkitakaan kisojen aikana loikkaamista, sanoo vuonna 2006 loikannut entinen cheerleader

 4. 4

  Naisleijonat kohun keskeltä kohti pronssipeliä: ”Eiköhän lopeteta tämä peruspohjoismainen paskankaivelupiirileikki, olen aika väsynyt teihin pikkuhiljaa”

 5. 5

  Kansaansa kiduttava hirmuvaltio hukkui hetkeksi kansainväliseen ihailuun ja kehuun: katsokaa Pohjois-Korean prinsessan pisamia ja kaunotarten armeijaa

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Kun joku tekee Suomessa jotain hienoa, siitä ollaan silti vaatimattomia” – intialaiset nuoret miehet rynnivät nyt suomalaisille työpaikoille, näin he näkevät suomalaisen työkulttuurin

  2. 2

   Samuel ei halunnut lasta, ja sitten vauva syntyi – Yli 200 miestä kertoi HS:n kyselyssä, miltä tuntuu tulla isäksi vastoin omaa tahtoa

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingissä hytistään juuri nyt harvinaisen pitkän pakkasjakson keskellä – pääkaupunkiseudulla mitattiin keskiviikkoaamuna kuluvan talven pakkasennätys

  4. 4

   Emmi Peltonen luisteli vapaaohjelmaan, ja se on valmentajan mielestä lottovoitto – harvinainen epäonnistuminen toi kirosanan luistelijan huulille: ”Se olisi ollut niin pienestä kiinni”

  5. 5

   Äideillä on kiire töihin ja lapsilla päiväkotiin – lapsen pitäisi olla kotona vähintään kolme­vuotiaaksi

  6. 6

   Mitaliennätyksen murskanneet norjalaiset pilkkaavat Suomen kisamenestystä: ”En koskaan katso mitalitaulukon häntäpäätä. Ehkä vielä kankkunen päällä?”

  7. 7

   Yhdysvaltojen pikaluistelijoiden kilpailuasut herättävät ihmetystä: ”Mikä tuo jättimäinen harmaa vaginaympyrä oikein on?”

  8. 8

   Ratavaurio Herttoniemessä hidastaa metroliikennettä, HSL:n mukaan häiriöt jatkuvat aamuyhdeksään saakka

  9. 9

   Kuolinpesiä tyhjentävä Petteri Laine, 49, siivoaa työkseen asunnot puhtaaksi natsimenneisyydestä, salaisista eroottisten kirjojen kokoelmista ja ”mummotavarasta”

  10. 10

   Ovatko näppisi aina jäässä? Tutkijat havaitsivat vartalotyypin, jonka käsistä lämpö ei karkaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Näiden sanojen runsas käyttö voi paljastaa puhujan masennuksen – Suomalais­asiantuntija vahvistaa: ”Kieli kertoo käyttäjästään asioita, joita hän ei itse tiedosta”

   Tilaajille
  2. 2

   Kuolinpesiä tyhjentävä Petteri Laine, 49, siivoaa työkseen asunnot puhtaaksi natsimenneisyydestä, salaisista eroottisten kirjojen kokoelmista ja ”mummotavarasta”

  3. 3

   Yhdysvaltojen pikaluistelijoiden kilpailuasut herättävät ihmetystä: ”Mikä tuo jättimäinen harmaa vaginaympyrä oikein on?”

  4. 4

   Ovatko näppisi aina jäässä? Tutkijat havaitsivat vartalotyypin, jonka käsistä lämpö ei karkaa

  5. 5

   Viron kieli kuulostaa joskus hämäävän tutulta – kokeile HS:n kielivisassa, tunnistatko 25 sanan merkitykset

  6. 6

   Video näyttää, miten turistit sutivat ja raahautuivat jääkouruksi muuttuneita portaita pitkin Uspenskin katedraaliin

  7. 7

   Suomi on Pohjoismaiden pahin nokipölyä tuottava saastuttaja – Hiukkaset sairastuttavat ihmisiä ja sulattavat napajäätiköitä

  8. 8

   Flunssa, joka tuhosi sydämen – Marjo Remes sairastui, vaipui viikkojen uneen ja herättyään kuuli, että hänen rinnassaan sykkii toisen ihmisen sydän

   Tilaajille
  9. 9

   Sarjahukuttajasta tehtiin harvinainen vaarallisuusarvio, jossa pengotaan ihmisen koko elämä – ”Tutkijatiimillä on ainutlaatuiset valtuudet saada kaikki tieto”

  10. 10

   Onko tässä olympialaisten hämmentävin suoritus? Unkaria edustava freestylelaskija käytti porsaanreiän ja teki saman kuin jokaisessa kisassaan: Ei yhtään mitään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuoleva kenkätehdas keksi vuonna 1989 nerokkaan idean – nyt niitä seisoo rivillinen jokaisen päiväkodin eteisessä

   Tilaajille
  2. 2

   Ihmiset pitävät lämpimänä jopa viittä ”varasuhdetta” siltä varalta, että parisuhde päättyisi – koskee niin sinkkuja kuin varattuja

  3. 3

   Amerikkalaisen mielestä suomalainen on vauva

  4. 4

   Onko puolisosi taipuvainen syrjähyppyyn? Tutkijat löysivät tiedostamattomia tapoja, jotka paljastavat alttiuden pettämiseen

  5. 5

   Maailmalla kohistaan nyt ”järisyttävältä” tuntuvasta uudesta orgasmista, mutta mikä ihme on kohdunkaula­orgasmi? Selvitimme

  6. 6

   Pääsin neljässä viikossa bikinikuntoon – näillä tehokkailla ohjeilla

  7. 7

   Naisleijonissa kuohuu, tähtihyökkääjältä Jatkoajassa suoraa puhetta: ”Meidän kisoja ei tule pilaamaan kukaan, ei oma valmentaja tai kukaan ulkopuolinen”

  8. 8

   Sissikoulutus on rankinta mitä armeija tarjoaa, mutta Jaakko Pessinen vain lihoi – miten selittyy mies, joka reuhtoo 45 vuotta metsässä ilman sairaspäiviä ja kaataa traktorin paljain käsin?

   Tilaajille
  9. 9

   Ilja Janitskin loi ja hylkäsi MV-lehden, ja nyt hän kääntää selkänsä sen kannattajille – ”Olen saanut tarpeekseni isänmaallisten skenestä, siitä pelleilystä”

   Tilaajille
  10. 10

   Kilohinta neljä miljardia euroa – Suomen arvokkainta vientituotetta tehdään espoolaisen toimistotalon uumenissa

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Ratavaurio Herttoniemessä hidastaa metroliikennettä, HSL:n mukaan häiriöt jatkuvat aamuyhdeksään saakka
  3. Kaikki suomalaismiehet karsiutuivat big airin finaalista – Roope Tonteri arvosteli tuomareiden toimintaa: ”Ei se mennyt niin kuin olisi pitänyt”
  4. Helsingissä hytistään juuri nyt harvinaisen pitkän pakkasjakson keskellä – pääkaupunkiseudulla mitattiin keskiviikkoaamuna kuluvan talven pakkasennätys
  5. Tuhannet ihmiset ovat jumissa ilman ruokaa ja lääkkeitä Syyrian armeijan pommittamassa Itä-Ghoutassa – Ihmisoikeusjärjestö syyttää Venäjää sairaalaan kohdistuneesta iskusta
  6. Alppihiihtotähti Lindsey Vonn teki historiaa ja kertoi kyyneleet silmissä ajatuksistaan ennen olympiauransa päätöslaskua: ”Uskon, että tein hänet silti ylpeäksi”
  7. Emmi Peltonen luisteli vapaaohjelmaan, ja se on valmentajan mielestä lottovoitto – harvinainen epäonnistuminen toi kirosanan luistelijan huulille: ”Se olisi ollut niin pienestä kiinni”
  8. Kahden erityis­lapsen yksin­huoltajaäiti halusi opiskella ammatin, Espoo vastasi epäämällä lastenhoidon – perheissä pelätään nyt kaupungin lopettavan ”liian hövelit” tuet Tilaajille
  9. Teknologian ”pimeästä puolesta” on tiedetty jo 35 vuotta, mutta kukaan ei vieläkään tiedä, mitä sille pitäisi tehdä, sanoo tutkija: teknostressi ja it-riippuvuus haittaavat elämäämme
  10. Tunti sitten
  11. Viron kieli kuulostaa joskus hämäävän tutulta – kokeile HS:n kielivisassa, tunnistatko 25 sanan merkitykset
  12. Mitaliennätyksen murskanneet norjalaiset pilkkaavat Suomen kisamenestystä: ”En koskaan katso mitalitaulukon häntäpäätä. Ehkä vielä kankkunen päällä?”
  13. Näytä lisää