Urheilu

Hevosurheilu ei halua luopua kipua aiheuttavista kuolaimista – hevosen suussa on usein vaurioita

Uuden tiedon myötä hevosurheilussa on lisätty valvontaa ja muutettu sääntöjä.

Viime kesänä 264 ravihevosta avasi suunsa kilpailun jälkeen. Raviurheilun keskusjärjestö Hippos tutki, miltä hevosten suunterveys näyttää ja millaisia kuolaimia niillä käytetään.

44 prosentilla löytyi suusta kohtalaisia muutoksia, kuten mustelmia muistuttavia verenpurkaumia tai lieviä vaurioita limakalvoilla. Noin joka viidennellä hevosella löydökset olivat vakavampia: vaurioita oli useita tai ne olivat laajoja.

“Löydösten määrä vastasi aiempien tutkimusten tuloksia muun muassa Ruotsista ja ratsuhevosilta”, sanoo Hippoksen eläinlääkäri Reija Junkkari.

Kuolaimista käytävä keskustelu käynnistyi ratsastuspiireissä jo aiemmin, kun eläinlääkäri Mirjami Miettinen tutki lisensiaattityössään kuolainten ja turpahihnan vaikutusta ratsuhevosten suihin. Kolmestakymmenestä tutkitusta hevosesta valtaosalla löytyi kuolainten tai turpahihnan aiheuttamia muutoksia hampaissa tai limakalvoilla.


Epäsopiva kuolain tai liian kireä turpahihna voi haitata kielen verenkiertoa, vaurioittaa suupieliä tai posken limakalvoja. Kuolain voi myös painautua hampaita tai leukaluuta vasten. Oireet aiheuttavat hevoselle epämukavuutta tai kipua.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Miettinen kerää parhaillaan noin 700 ratsu- ja ravihevosen tietoja uutta väitöstutkimusta varten.

“Jo opiskeluaikana hämmästyin siitä, miten vähän hevosurheilussa kuolaimia ja hevosten hyvinvointia on tutkittu”, Miettinen sanoo.

Tutkimustieto on kumonnut monia aiempia oletuksia kuolaimista.

Hippoksen tutkimuksessa huomattiin, että hevosystävällisenä pidetty suora kuolain aiheutti enemmän vaurioita kuin kaksiosainen nivelkuolain. Ratsastuksessa paksua kuolainta on pidetty lempeänä, mutta monen hevosen suuhun se ei mahdu.

Kuolaimia on perinteisesti etsitty käyttötarpeen mukaan, ei hevosen suun mittojen perusteella. Esimerkiksi kuumalle hevoselle on laitettu vahva kuolain, joka jarruttaa tehokkaasti.

Miettinen aloitti ensimmäisenä Suomessa hevosten suun anatomiset mittaukset muutama vuosi sitten. Tulokset yllättivät.

“Hevosen suun mittasuhteet vaihtelevat paljon eikä niitä voi päätellä ulkopuolelta. Esimerkiksi kuolaimen paksuuden valintaan vaikuttavan ylä- ja alaleuan tila voi olla pienellä ponilla suurempi kuin suomenhevosella.”

Paine hevosen suuhun tulee kuolaimeen kiinnitettävien ohjien päässä olevan ratsastajan tai ohjastajan otteista. Raviohjastaja ja -valmentaja Mika Forss ei pidä hevosista, jotka painavat ohjille.

“Haluaisin, että hevonen on sormilla hallittavissa. Aina se ei ole mahdollista”, Forss huomauttaa.

Hänen mukaansa ammattitaitoinen ohjastaja tuntee käsissään sopivan kuolaimen ilman mittauksiakin.

“Raviurheilussa haetaan valjakon harmoniaa. Sopiva varuste varmistaa, että urheiluhevonen suoriutuu kilpailusta mahdollisimman hyvin. Kuolain itsessään ei ole hevoselle suuri haitta.”

Forssin mukaan enemmän pitäisi kiinnittää huomiota hevosten suun ammattimaiseen hoitamiseen.

“Meillä käy kaksi kertaa vuodessa hevosten hampaisiin erikoistunut eläinlääkäri tarkistamassa kaikki hevoset, ettei ongelmia pääse kehittymään. Eihän ihminenkään kipeän polven yhteydessä näytä hampaitaan terveyskeskuslääkärille.”

Tutkimuksen jälkeen Hippos lisäsi kilpailueläinlääkärien tekemiä hevosten suuntarkastuksia. Kun ajaja saa kielletystä ajotavasta rangaistuksen, kilpailueläinlääkäri tutkii aina hevosen. Tarkastukseen lisättiin suuntarkastus. Lisäksi kilpailueläinlääkäri tarkistaa hevosen suun, jos varusteissa tai hevosen käyttäytymisessä näkyy ongelmia.

“Toistaiseksi suuntarkastukset on haluttu pitää ennen kaikkea hevosen taustajoukkoja neuvovina. Suuhun liittyvistä asioista ei ole annettu rangaistuksia”, Junkkari sanoo.

Kansainvälisessä kouluratsastuksessa huomio on kiinnittynyt kankikuolainten käyttöön, joka on pakollista. Kankikuolaimessa hevosella on suussaan kaksi kuolainta, joista alemmassa on vipuvarsi.

Miettisen tutkimuksessa ilmeni, että väärin käytettynä kuolain voi aiheuttaa hevosen alaleukaan kivuliaan luupiikin. Hän olikin mukana laatimassa Ratsastajainliitolle sääntöehdotusta, jossa pehmeämmällä nivelkuolaimella ratsastaminen sallittaisiin kankikuolaimen sijaan.


Liitto muuttikin sääntöjään viime vuonna. Nyt vaativiin luokkiin asti voi ratsastaa nivelkuolaimilla. Niitä korkeammissa luokissa noudatetaan kansainvälisen ratsastajainliiton sääntöjä, jotta Suomen tulokset ovat vertailukelpoisia muiden maiden kanssa.

Kouluratsastaja Stella Hagelstam olisi valmis ratsastamaan kaikki kilpailut nivelkuolaimella.

“Ratsastan kaikki hevoseni joka päivä nivelkuolaimella, joten menisin sillä mielelläni myös kilpailuissa. Kankikuolaimen vaatiminen on turha sääntö, mutta klassisessa lajissa muutokset tapahtuvat hitaasti.”

Hevosille on kehitetty kuolaimettomia suitsia, mutta niidenkään käyttö ei ole ongelmatonta. Liian kireä turpahihna voi heikentää pään verenkiertoa ja liian suuri paine nenäluussa vaurioita.


“Kääntäessä turpahihna painaa posken limakalvoa poskihampaiden reunaa vasten ja voi aiheuttaa haavaumia,” Miettinen sanoo.

Sekä ravi- että ratsastusurheilu näkee kuolaimet välttämättömänä turvavälineenä suuren eläimen hallitsemiseksi. Kuolaimettomuus ei Hagelstamista kuulu kilpaurheiluun.

“Kyseessä on 500-kiloinen saaliseläin. Kun se säikähtää, mitkään namit tai naksuttelut eivät auta tarpeeksi nopeasti. Olisi valtava turvallisuusriski ottaa kuolaimet kokonaan pois.”

Tarkastajan sormi turpahihnan alle

Vielä joitakin vuosia sitten ki­reät turpahihnat olivat ongelma kouluratsastuskilpailuissa. Tutkimusten mukaan kireä hihna aiheuttaa hevoselle stressiä, koska se ei pääse liikuttamaan suutaan. Kansainvälinen ratsastajainliitto määräsikin, että jokaisen kouluratsun turpahihna ja kuolaimet tarkistetaan suorituksen jälkeen.

”Sen jälkeen ongelmia korkeimmalla tasolla ei ole ilmennyt. Kun ratsastajat tietävät tarkastuksesta, he eivät ota riskejä”, sanoo 20 vuotta kansainvälisenä stewardina toiminut norjalainen Geir Madland.

Stewardit valvovat kilpailuissa hevosten hyvinvointia ja sääntöjen noudattamista.

Kun kouluratsukko tulee radalta, stewardi työntää sormen turpahihnan alle tarkistaakseen sen kireyden. Kireyden mittaamiseksi on kehitetty myös laite, mutta kansainvälinen ratsastajainliitto ei ole vielä hyväksynyt sitä kilpailuvalvontaan.

”Jotkut hevoset haluavat tuntea turpahihnan koko ajan, joten ne avaavat suunsa turpahihnan tarkistuksessa auki. Silloin odotamme, että hevonen rauhoittuu ja yritämme uudelleen”, Madland kuvailee.

Ratsastaja voi saada liian ki­reästä turpahihnasta keltaisen kortin tai kirjallisen varoituksen. Useampi varoitus voi johtaa kilpailukieltoon.

Jos hevosen suussa näkyy verta, se johtaa kouluratsastuksessa aina kilpailusuorituksen hylkäämiseen. Esteratsastuksessa kuolaimet ja turpahihna tarkistetaan vain, jos niiden epäillään olevan sääntöjen vastaisia.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Hevosurheilu
 • Hevoset
 • Urheilu
 • Eläimet
 • Minttu-Maaria Partanen
Urheilun luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Masterchef-kilpailija kuoli Lontoon maratonilla – oli juossut edellisen maratonin vain pari viikkoa aikaisemmin

 2. 2

  Huimat 25 000 euroa minuutissa ansaitseva Lionel Messi ohitti Cristiano Ronaldon jalkapallon palkkakuninkaana

 3. 3

  Motivaatiovideota tiuhaan katsellut Tapparan Juhani Jasu nousi taas esiin ratkaisuhetkellä

 4. 4

  Tappara onnistui siirtämään mestaruusjuhlia – Kärpät johtaa finaalisarjaa nyt 3–1

 5. 5

  Entinen taitoluistelutähti Kiira Korpi ilmoitti Instagramissa: häät viikon päästä – elämäkerta julkaistaan syksyllä

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Tappara onnistui siirtämään mestaruusjuhlia – Kärpät johtaa finaalisarjaa nyt 3–1

 2. 2

  Masterchef-kilpailija kuoli Lontoon maratonilla – oli juossut edellisen maratonin vain pari viikkoa aikaisemmin

 3. 3

  Donald Trump harkitsee armahdusta raskaan sarjan historiaa tehneelle maailmanmestarille 72 vuotta kuoleman jälkeen – taustalla Sylvester Stallonen soitto

 4. 4

  Patrik Laine keskeytti harjoitukset vain kymmenen minuutin jälkeen – päävalmentajalta tyypillinen kommentti

 5. 5

  Suuryllättäjä RoPS aloitti Veikkausliigan tavalla, jota ei ole nähty kymmeneen vuoteen – päävalmentaja Koskela on puolet kaudesta erossa perheestään: ”Ikävä on välillä kova”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Nina Fagerströmin elämässä ratsastus voitti rakkauden – ”Pitkään minun ei ollut helppoa edes puhua asiasta”

 2. 2

  Anestesiahoitaja Sarah Sellers herätti ihmetystä Bostonin maratonilla – kuka on kilpailussa toiseksi tullut täysin tuntematon juoksija?

 3. 3

  Jussi Piha halusi olla täydellinen kapteeni, salibandyn pelaaja ja isä – sitten tuli itku: ”Ajattelin koko ajan, että pitäisi olla jossain muualla”

 4. 4

  Cooperissa teini-ikäisenä 4 000 metriä juossut huippu-urheilija palauttaisi kiistellyn testin kouluihin – ”On huono juttu, ettei sitä juosta”

 5. 5

  Tapio Lehtinen, 60, lähtee huippukunnossa purjehtimaan ympäri maapallon – terveystarkastuksen tulos yllätti lääkärin ja leukoja hän vetää kuin kilpaurheilija

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Tämä upea kuva Yhdysvaltojen presidenteistä ja heidän puolisoistaan on nyt kaikkialla – Erityinen huomio kiinnittyy hymyilevään Melania Trumpiin

  2. 2

   Poliisi: Yhdeksän kuoli ja 16 loukkaantui, kun valkoinen pakettiauto ajoi jalankulkijoiden päälle Torontossa

  3. 3

   Amerikkalainen lukiolaistyttö pyysi Dwayne Johnsonia parikseen tanssiaisiin – ”The Rock” vastasi kieltävästi, mutta järjesti korvaukseksi mahtavan yllätyksen

  4. 4

   Kolme kuoliaaksi kuristettua ihmistä, lukuisia hyökkäyksiä naisten kimppuun, raiskaamista ja vankilapakoja – näin Oulussa pajatsoja huijanneesta nuorukaisesta tuli kylmäverinen tappaja

   Tilaajille
  5. 5

   Kuuro ja puolisokea koiravanhus Max pysyi maastoon eksyneen kolmivuotiaan luona koko yön Australiassa

  6. 6

   Seurasimme keskustelua Facebookin 20 puskaradiossa – Näin absurdeista asioista puhutaan ryhmissä, joissa oikea Suomi kokoontuu

  7. 7

   Kolmas lapsi on Britannian kuninkaallisen perheen väliin­putoaja ja sisaruksiinsa verrattuna oman onnensa seppä

  8. 8

   Raportti: Suuri osa suosituista vaate­brändeistä ei kerro mitään vaatteidensa alku­perästä – Dior, Desigual, Mexx ja Max Mara sijoittuivat hännille vertailussa

  9. 9

   Masterchef-kilpailija kuoli Lontoon maratonilla – oli juossut edellisen maratonin vain pari viikkoa aikaisemmin

  10. 10

   Tutkijat löysivät planeetan, joka on musta kuin hiili ja imee 99 prosenttia siihen osuvasta valosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tämä upea kuva Yhdysvaltojen presidenteistä ja heidän puolisoistaan on nyt kaikkialla – Erityinen huomio kiinnittyy hymyilevään Melania Trumpiin

  2. 2

   Kolme kuoliaaksi kuristettua ihmistä, lukuisia hyökkäyksiä naisten kimppuun, raiskaamista ja vankilapakoja – näin Oulussa pajatsoja huijanneesta nuorukaisesta tuli kylmäverinen tappaja

   Tilaajille
  3. 3

   Amerikkalainen lukiolaistyttö pyysi Dwayne Johnsonia parikseen tanssiaisiin – ”The Rock” vastasi kieltävästi, mutta järjesti korvaukseksi mahtavan yllätyksen

  4. 4

   Moni vanhempi ei ymmärrä, mitä seuraa, kun lapsi saa kännykän – varaudu järkytykseen

  5. 5

   Seurasimme keskustelua Facebookin 20 puskaradiossa – Näin absurdeista asioista puhutaan ryhmissä, joissa oikea Suomi kokoontuu

  6. 6

   Katja Mikkola shoppaili ennen halparetkuja, mutta harkitsee nyt jokaista hankintaansa – Tässä 11 + 5 tapaa, miten voit ostaa ja kuluttaa vaatteita vastuullisemmin

   Tilaajille
  7. 7

   Video näyttää tuhot: Bussi ajoi ulos tieltä Helsingin Vartiokylässä – ”Ihmiset huusivat ja sisään alkoi tulla savua”

  8. 8

   Yhteiskunta väheksyy varhaiskasvatuksen arvoa – mutta kun puhutaan yritystuista tai asehankinnoista, rahasta ei sitten yllättäen olekaan puutetta

  9. 9

   Kolmas lapsi on Britannian kuninkaallisen perheen väliin­putoaja ja sisaruksiinsa verrattuna oman onnensa seppä

  10. 10

   Huipulle pyrkivä suomalaistanssija Marko Juusela, 17, joutuu sietämään nimittelyä, läpsimistä ja kovaa kuria baletin huippukoulussa Venäjällä: ”Niin se menee, ja siihen olemme tottuneet”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Onnistujia yhdistää yksi olennainen piirre, ja psykologi Satu Kaski löysi sen – Nyt hän kertoo, mitä ominaisuuksia kannattaa kehittää, jos haluaa menestyjäksi

   Tilaajille
  2. 2

   Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen: Suomeen tarvitaan vanhempien kansanliike, jos emme halua menettää lapsiamme peliriippuvuudelle

  3. 3

   Ammattikorkeakouluihin haetaan vilpillä sisään Helsingissä, helposti – ”Koe mittaa enemmänkin kykyä olla epärehellinen kuin oikeaa osaamista”

  4. 4

   Sata vuotta sitten säveltäjä Toivo Kuula sai luodin päähänsä, eikä tappaja koskaan selvinnyt – Pari viikkoa sitten Kuulan tyttärenpoika sai puhelun, joka oli pudottaa hänet sängystä

   Tilaajille
  5. 5

   Eteläsuomalainen pariskunta syytteessä alle kouluikäisen lapsensa törkeästä pahoinpitelystä – epäilyt paljastuivat, kun perhe oli lähdössä pitkälle purjehdukselle

  6. 6

   ”Ei 20 vuotta sitten ollut sen näköisiä hampaita” – Purentaelimistön vaivat ovat lisääntyneet huimasti, sanoo hammasasiantuntija, ja syy on kahdessa isossa muutoksessa

   Tilaajille
  7. 7

   Tämä upea kuva Yhdysvaltojen presidenteistä ja heidän puolisoistaan on nyt kaikkialla – Erityinen huomio kiinnittyy hymyilevään Melania Trumpiin

  8. 8

   Tätä lähes 100 vuotta vanhaa kuvaa pidetään nyt maailman vanhimpana meeminä – ja se osoittaa täydellisesti, ettei huumorimme ole muuttunut ollenkaan

  9. 9

   Maailmankuulu ruotsalainen dj ja musiikkituottaja Avicii on kuollut 28-vuotiaana – myös kuningasperhe ilmoitti surevansa prinssi Carl Philipin ja prinsessa Sofian häissä esiintynyttä tähteä

  10. 10

   Lukuisten autoilijoiden pihoilla kytee tuhansien eurojen vakuutus­pommi – heitä ei voi varoittaa, sillä käytännössä kukaan ei tiedä, keitä he ovat

  11. Näytä lisää