Urheilu

Isäntämaa Etelä-Korealla on tukenaan hulppea harjoittelukeskus – ”Urheilijat saavat täällä aina ilmaiseksi asumisen, ruoan ja lääkäripalvelut”

Maan urheilijoiden uusi harjoittelukeskus takaa loisto-olosuhteet mitalien tavoitteluun. Paikassa voivat harjoitella 35 eri lajin edustajat.

Jincheon.

Etelä-Korean huippu-urheilijoiden uusi harjoituskeskus on tyrmäävän komea. Noin 90 kilometriä Soulista etelään sijaitsevassa Jincheonissa maan valiot voivat harjoitella huippuolosuhteissa 35 eri olympialajia.

Keskuksen johtaja In-Soo Kim loisti tyytyväisyydestä, kun Helsingin Sanomat vieraili paikalla.

”Avasimme koko paikan syyskuussa 2017, vaikka ensimmäiset harjoittelupaikat olivat valmiita jo 2009”, Kim kertoi.


Edellinen harjoituskeskus Soulin itäpuolella, Taereung, oli palvellut vuodesta 1966. Jo se oli tuonut maalle varsin mittavaa menestystä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Etelä-Korea on ollut jo useamman vuosikymmenen pääsääntöisesti kymmenen parhaan mitalimaan joukossa, erityisesti kesäolympialaisissa.

Talvikisoissa puolestaan se on menestynein aasialainen maa. Niissä menestys on nojannut lähinnä kaukalopikaluisteluun ja pikaluisteluun. Itse asiassa kaikki eteläkorealaisten talvimitalit ovat tulleet luisteltuina.

Olympiamenestys on ollut kiitettävää luokkaa, maan väkiluku on 51 miljoonaa ja ostovoimapariteetilla korjattu bruttokansantuote henkeä kohden on maailman 31:nneksi suurin. Yleensä kesäolympialaisten mitalitaulukossa Etelä-Korean yläpuolelle sijoittuvat maat ovat sitä suurempia väestömäärältään.


Korealaisten päihittämiseen vaaditaan jo Yhdysvaltojen, Kiinan, Venäjän, Saksan ja Britannian kaltaisia maita.

Ja tuota menestystä halutaan vaalia. Sen takia Etelä-Korean valtio on maksanut 400 miljoonaa euroa Jincheonin harjoituskeskuksesta.

”Urheilijat saattavat asua täällä jopa läpi vuoden, riippuu tietenkin paljon lajista ja sen asettamista vaatimuksista”, Kim kertoi.

Australian avoimessa tennisturnauksessa itsensä lopullisesti maailman tennisväen tietoisuuteen saattanut Hyeon Chung on esimerkiksi vain piipahtanut Jincheonissa. Sen sijaan Etelä-Korean mainetta niittäneet ampujat asuvat pääsääntöisesti harjoituskeskuksessa.

”Voimme majoittaa 1 150 urheilijaa. Kun saamme keskuksen aivan täyteen käyttöön 2018 aikana, veikkaan että täällä on keskimäärin 1 000 urheilijaa paikalla koko ajan”, Kim kertoi.


Sitä varten harjoituskeskuksen ytimessä nousee useita 13-kerroksisia asuinrakennuksia.

”Urheilijat saavat täällä aina ilmaiseksi asumisen, ruoan ja lääkäripalvelut”, Kim kertoi.

Lajikirjo on todella laaja Jincheonissa, jopa Rion kisoihin paluun tehnyt rugby on huomioitu omalla harjoituskentällään. Ja Jincheonista löytyy esimerkiksi yleisurheilukenttä, uimahalli, ammuntaratoja, jousiammuntarata, velodromi, jäähalli, palloiluhalli ja tenniskenttiä.

”Tämä harjoituskeskus on niin hyvä, että se saattaa jopa luoda painetta urheilijoille, koska heillä ei voi olla mitään tekosyitä menestyksen suhteen”, Kim naurahti.

Urheilijat viettävät Jincheonissa ainakin arkipäivät, viikonloppuisin he saattavat käydä esimerkiksi perheensä luona. HS haastatteli muun muassa jousiammunnan kaksinkertaista olympiavoittajaa Hye-Jin Changia. Tämä kertoi harjoittelevansa aamuyhdeksästä iltakuuteen, välissä on vain puolentoista tunnin lounastauko.

Urheilijoita ja valmentajia tuetaan valtion puolelta.

”Täällä työskentelevien valmentajien kuukausipalkka on 5 miljoonaa wonia (3 750 euroa). Urheilijat saavat miljoona wonia (750 euroa) kuukaudessa silloin, kun he harjoittelevat täällä”, Kim kertoi.

Keskipalkka Etelä-Koreassa on ostovoimapariteetilla korjattuna 2 200 euroa.

Perusurheilija Jincheonissa elää siis kohtalaisen vaatimattomalla tulotasolla, mutta menestyneemmät urheilijat ovat oma lukunsa.

Etelä-Koreassa suuryritykset ovat perinteisesti olleet erittäin avokätisiä urheilua kohtaan. Ne omistavat esimerkiksi palloiluseuroja ja sponsoroivat huippu-urheilijoita.

”Esimerkiksi ammunnan nelinkertainen olympiavoittaja Jong-Oh Jin saa kuukaudessa yli 10 miljoonaa wonia (7 500 euroa) sponsoriltaan”, Kim kertoi.

Ja jousiampuja Chang sai kahdesta olympiakullastaan Etelä-Korean jousiammuntaliitolta noin 270 000 euroa. Lisäksi hänen henkilökohtainen sponsoriyrityksensä maksoi myös bonusrahaa, mutta sitä summaa Chang ei halunnut kertoa.

Hyvä ei lopu, kun ura päättyy. Aikanaan urheilija saa valtiovallan puolelta eläkettä kuten myös sponsoriyritykseltään.

Mainion urheilumenestyksen keskellä Etelä-Korea päätti turvautua kuitenkin myös ulkopuoliseen apuun. Se on värvännyt viime vuosina 19 urheilijaa muista maista, jotta menestys kotikisoissa olisi riittävän hyvä. Osalla näistä urheilijoista on korealaiset sukujuuret, osalla ei.

Maan tavoitteena on voittaa Pyeongchangin olympialaisista kahdeksan kultaa, neljä hopeaa ja kahdeksan pronssia. Se olisi mitalien määrässä maan ennätys talvikisoissa. Vancouverissa 2010 Etelä-Korea voitti kuusi kultaa, kuusi hopeaa ja kaksi pronssia.

”Jos laskee yhteen meidän lajiliittojemme mitalitavoitteet, niin ne ovat vieläkin kovemmat kuin olympiakomitealla”, Kim sanoi.
Urheilun luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Norjan pääsarjassa maailman kaikkien aikojen pisin jääkiekko-ottelu – hallin ravintola syötiin tyhjäksi, pelaajille tilattiin laatikkokaupalla pizzaa

 2. 2

  Suomalaisampumahiihtäjällä karmeaa epäonnea – ampui nollat mutta väärään tauluun

 3. 3

  Pistooliammunnan Suomen mestarille kilpailukielto – ”Valitettava unohdus on siis tapahtunut”

 4. 4

  Tv-yhtiö joutui kritiikin kohteeksi itkevien lasten näyttämisestä: ”Siinä ei ole mitään merkittävää. Sen kuvaaminen on vain laiskuutta.”

 5. 5

  Media: Zlatanin pelit Manchester Unitedissa ovat ohitse, uusi seura Yhdysvalloissa

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Suomalaisampumahiihtäjällä karmeaa epäonnea – ampui nollat mutta väärään tauluun

 2. 2

  Patrik Laine on NHL:n paras maalintekijä, mutta vähäinen peliaika voi maksaa maalikuninkuuden – tilastot paljastavat suomalaisen äärimmäisen tehokkuuden

 3. 3

  Krista Pärmäkoski teki sen taas – paljasti itsestään tietoja, joista yleensä vaietaan: olympiakympillä syke pitkään punaisella

 4. 4

  ”NHL-sisäpiiriläisellä” tietoa Patrik Laineen jalkavammasta – ei tosin osannut kirjoittaa nimeä oikein

 5. 5

  Sebastian Vettelin hiustyyli naurattaa faneja: ”Onko Kimi laittanut superliimaa kypärään?”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  24-vuotias koripalloilija Henri Kotavuo löydettiin kotoaan kuolleena

 2. 2

  Krista Pärmäkoski teki sen taas – paljasti itsestään tietoja, joista yleensä vaietaan: olympiakympillä syke pitkään punaisella

 3. 3

  Patrik Laine tykitti kaksi maalia ja nousi maalipörssin kärkeen – Mikko Rantanen jatkaa hurjassa vedossa

 4. 4

  Janne ja Sinikka Kulvik ovat koripallon Harkimot – Seagullsin toimisto on samassa huoneistossa perheen rahaston kanssa: ”Palkanmaksu on meille pyhä asia”

 5. 5

  Aleksi Jukola ajoi Päijänteen ympäriajon voittoon – kisan aikana nyrkit heiluivat erikoiskokeen maalissa

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Tyynenmeren roskapyörre paljastui jopa kuusitoista kertaa suuremmaksi kuin luultiin – Meressä vellova kaatopaikka on lähes viisinkertainen Suomen pinta-alaan nähden

  2. 2

   Ensimmäiset tutkimus­tulokset suomalaisten muinais­geeneistä julkistettiin: Suomen varhaisten asukkaiden perimä muistuttaa nyky­saamelaisia

  3. 3

   Minna Haapkylä Iltalehden haastattelussa: Aku Louhimies uteli näyttelijän seksuaalisia kokemuksia tyydyttääkseen tiedonhimonsa

  4. 4

   Linnanmäelle avataan yli kilometrin pituinen vuoristorata 2019, huippunopeus 106 kilometriä tunnissa – ”Neljä kertaa pää alaspäin”

  5. 5

   Mikä on kaksisuuntainen mielialahäiriö ja kenelle se puhkeaa? Taisia Lindqvistin elämä oli päihteiden ja psykoosien levoton kimara, mutta geeneissä piilevä sairaus voi hiipiä hiljaisemminkin

   Tilaajille
  6. 6

   Yhdessä valokuvassa kiteytyy Vladimir Putinin kokema nöyryytys – Sen jälkeen Venäjä aloitti operaation Syyriassa ja kaikki muuttui

  7. 7

   Suomi voi joutua pidättämään Helsingissä vierailevan Carles Puigdemontin – maanpaossa elävä Katalonian erotettu johtaja katuu, että lykkäsi syksyn itsenäisyysjulistusta

  8. 8

   Isra ei tiedä, mitä on rauha – Kun Syyrian sota seitsemän vuotta sitten syttyi, syntyi tyttö, ja nyt HS:n erikoisartikkeli kertoo hänen tarinansa

  9. 9

   Helsinki-Vantaa äänestettiin Pohjois-Euroopan parhaaksi lentoasemaksi maailmanlaajuisessa kyselyssä – ”Kova työmme on huomioitu”

  10. 10

   Ruotsi aikoo kieltää vanhat dieselautot kaupunkien keskustoista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yhdessä valokuvassa kiteytyy Vladimir Putinin kokema nöyryytys – Sen jälkeen Venäjä aloitti operaation Syyriassa ja kaikki muuttui

  2. 2

   Isra ei tiedä, mitä on rauha – Kun Syyrian sota seitsemän vuotta sitten syttyi, syntyi tyttö, ja nyt HS:n erikoisartikkeli kertoo hänen tarinansa

  3. 3

   Linnanmäelle avataan yli kilometrin pituinen vuoristorata 2019, huippunopeus 106 kilometriä tunnissa – ”Neljä kertaa pää alaspäin”

  4. 4

   Moni vetää töissä outoa roolia, sillä olemme unohtaneet tuhansia vuosia vanhan viisauden, sanoo eetikko Antti Kylliäinen – ”Olen käyttäytynyt töissä kuin elukka, vaikka en koskaan tekisi niin yksityiselämässäni”

   Tilaajille
  5. 5

   Minna Haapkylä Iltalehden haastattelussa: Aku Louhimies uteli näyttelijän seksuaalisia kokemuksia tyydyttääkseen tiedonhimonsa

  6. 6

   ”Nälkävelka” saa laihduttajan lihomaan pitkän ajan kuluessa – 5 000 kolmekymppisen suomalaisen väitöstutkimuksessa kumotaan iänikuinen laihdutusohje

   Tilaajille
  7. 7

   Tuntemattoman sotilaan työryhmän jäsen kertoo palkattomista ylitöistä ja häirinnästä kuvauksissa – ”Joka kerta kun näen uutisoinnin Tuntemattomasta, minulle tulee hieman paha olo”

  8. 8

   Ensimmäiset tutkimus­tulokset suomalaisten muinais­geeneistä julkistettiin: Suomen varhaisten asukkaiden perimä muistuttaa nyky­saamelaisia

  9. 9

   Kun katson pornoa, haluan katsoa utopiaa – siinä mies ei edes voi olla huonolla tavalla itsekäs

  10. 10

   ”Ei sillä auton moottorilla ole tarkoitettu ajettavan 500 000:ta kilometriä” – Haisuli-Hiace on yksi löytämistämme autoista, joilla on ajettu yli miljoona kilometriä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Aku Louhimies nöyrtyi yhdessä päivässä, koska se oli ainoa vaihtoehto – Jouduimme silti katsomaan Matleena Kuusniemeä A-Studiossa roolissa, jota emme toivo lapsillemme

  2. 2

   Kuoleman portilla käyneet kertovat väreistä, valoista ja kuolleista tuttavista – nyt myös tutkijoilla alkaa olla käsitys siitä, mitä rajalla tapahtuu

   Tilaajille
  3. 3

   ”Minusta tehtiin pornonäyttelijä”, Matleena Kuusniemi syytti Aku Louhimiestä A-Studion keskustelussa – Louhimies pyysi monta kertaa anteeksi toimintaansa

  4. 4

   Lauantaina päivystyksessä vielä puhuttiin ”kuin mies miehelle”, tiistaina turhaan apua hakenut Ilmari oli kuollut – Saako mieleltään sairas apua päivystyksestä?

   Tilaajille
  5. 5

   24-vuotias koripalloilija Henri Kotavuo löydettiin kotoaan kuolleena

  6. 6

   Yhdessä valokuvassa kiteytyy Vladimir Putinin kokema nöyryytys – Sen jälkeen Venäjä aloitti operaation Syyriassa ja kaikki muuttui

  7. 7

   ”Nälkävelka” saa laihduttajan lihomaan pitkän ajan kuluessa – 5 000 kolmekymppisen suomalaisen väitöstutkimuksessa kumotaan iänikuinen laihdutusohje

   Tilaajille
  8. 8

   Suomalaiset on lellitty ruokakaupoissa pilalle

  9. 9

   Tuntemattoman sotilaan työryhmän jäsen kertoo palkattomista ylitöistä ja häirinnästä kuvauksissa – ”Joka kerta kun näen uutisoinnin Tuntemattomasta, minulle tulee hieman paha olo”

  10. 10

   Humanististen alojen suosio laskee, eikä kaikkia opiskelu­paikkoja edes saada täyteen – ”Mielikuvat ovat todella vahvoja ohjaajia”

  11. Näytä lisää