Urheilu

Kun homoseksuaali olympiaurheilija pelastaa syötäväksi tarkoitetun koiran, tarjolla on valtavasti julkisuutta – Ja sitä Gus Kenworthy aikoo käyttää vastustaakseen Etelä-Korean koiranlihateollisuutta

Sotšin olympialaisissa urheilijoiden keskuudessa syntyi pienimuotoinen ilmiö: Moni pelasti löytökoiran. Nyt samaa tapahtuu Etelä-Koreassa, joka on tunnettu koiransyöntiperinteestään.

Pyeongchang

Yhdysvaltalaisesta freestylehiihtäjästä Gus Kenworthysta tuli Sotšin olympialaisten aikaan julkkis. Hän sai hopeamitalin slopestylessa, mutta vähintään yhtä paljon huomiota hän sai pelastettuaan viisi venäläistä löytökoiraa ja vietyään ne Amerikkaan.

Koirilla menee hyvin. Ne asuvat nykyisin Kenworthyn ex-poikaystävän luona Vancouverissa, ne ovat pulskistuneet ja niillä on oma Instagram-tili @thesochipups.

Kenworthyllakin menee hyvin. Hän puhuu vapautuneesti entisestä poikaystävästään, koska voi nykyään tehdä niin. Hän tuli kaapista ulos Sotšin kisojen jälkeen vuonna 2015 ja on nyt yksi Pyeongchangin harvoista avoimesti homoseksuaaleista urheilijoista.

”Olen todellakin nykyisin the homohiihtäjä”, Kenworthy sanoi Washington Postille tammikuussa. ”Ja se on ihan ok. Tiesin astuvani siihen rooliin, kun tein sen. Titteli ei haittaa minua, koska minä todella olen homohiihtäjä. Halusin astua esiin ja kantaa nimeä ylpeänä.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Homous ei kuitenkaan ole tämän jutun pointti, vaikka olisi todella tarpeen, että urheilijapiireissäkin yhä useampi uskaltaisi olla avoimesti sitä, mitä on.

Nyt keskitytään koiriin.
Vuoden 2014 olympialaisten aikaan venäläisten orpokoirien pelastaminen nousi urheilijoiden keskuudessa pienimuotoiseksi ilmiöksi.

Kenworthyn lisäksi ainakin lumilautailija Lindsey Jacobelli ja kelkkajoukkueen taustaiimiin kuuluva Amanda Bird veivät venäläiskoirat kotiinsa. Molemmat antoivat pennuille nimeksi ”Sochi” kisakaupungin mukaan.

Sama näyttää tapahtuvan nyt täällä Pyeongchangissa.

Kanadalainen taitoluistelija Meagan Duhamel adoptoi jo viime keväänä yhden koiranpennun Etelä-Koreasta. Pari päivää sitten hän kertoi aikovansa viedä myös toisen koiran mukanaan Kanadaan. Uudelle tulokkaalle on jo adoptioperhe valmiina.

Duhamel kannustaa muita urheilijoita tekemään samoin. Hän on luvannut neuvoa ja auttaa.


Myös Gus Kenworthy on ilmoittanut, että harkitsee jälleen olympiakoiran kotiinviemistä.

”Josko saisi pelastettua edes yhden koiran kahdesta miljoonasta”, hän sanoi E!Newsille viime viikolla. Arvioiden mukaan Etelä-Koreassa teurastetaan vuosittain jopa kaksi miljoonaa koiraa.

Olympiapaikkoja ympäröivässä Gangwonin maakunnassa on 196 rekisteröityä koirafarmia. Koko maan mittakaavassa niitä on tuhansia.

Koiranlihan syöminen on Koreassa perinne. Nuorten keskuudessa tapa ei ole enää nykyisin kovinkaan suosittu, mutta vanhempi väki syö koiraa yhä. Eri järjestöjen mukaan koiranliharavintoloita on Koreassa edelleen yli kolmesataa.

Olympiakaupunki Pyeongchangissa niitä on kaksitoista, paikallisviranomaiset ovat kertoneet Daily Mailin mukaan.


Etelä-Korea tiesi jo kisoja hakiessaan, että koiran syömisestä tulee länsimaiden silmissä ongelma.

Koiransyöntiin liittyy paitsi samaa problematiikkaa kuin minkä tahansa huonoissa oloissa kasvaneen tuotantoeläimen, myös erityistä julmuutta: perinteisiin sisältyy ajatus siitä, että piestyn koiran liha on parasta.

Etelä-Korea on yrittänyt kiillottaa kilpeään moni keinoin. Viime keväänä se esimerkiksi lupasi olympialaisten takia sulkea Seognamissa sijaitsevan Moran marketin, jossa myydään kolmannes Korean koiranlihasta.

Kun HS vieraili löyhkäävällä koiranlihakujalla viime kesänä, kauppa kävi kuitenkin yhä. Torista vastaava virkamies sanoi, että lokakuuhun mennessä torilla ei enää teurasteta koiria.

Viime viikolla brittilehti Express kävi paikan päällä katsomassa. Lehden mukaan tori oli yhä auki. Myyntiä oli vain muutettu piilotetummaksi.

Koiranlihakysymys on Etelä-Korealle vaikea, sillä kyse on pitkästä perinteestä ja monien elinkeinosta. Myyntiä on vaikea kieltää, virkamies selitti HS:lle kesällä.

Koiria ei suoranaisesti mainita tuotantoeläinten hygienialaissa, joten myynnistä on vaikeaa määrätä asetuksilla. Eläinsuojelulaissa kuitenkin lukee, että brutaalit teurastustavat on ylipäätään kielletty.


Pyeongchangissa ravintoloille tarjottiin maksua siitä, että ne eivät myisi koiranlihaa olympialaisten aikana. Viranomaisten mukaan harva suostui.

Kisavieraat ovat kertoneet eri medioille samaa. Koiranliha-annoksia, kuten boshintangia ja sacheoltangia saa monesta paikasta, jos haluaa. Täkäläisen uskomuksen mukaan koiranliha on erityisen terveellistä kylmällä säällä.

Koiranliha on malliesimerkki idän ja lännen törmäyksestä, joka Korean olympialaisten yhteydessä on käynnissä.

Etelä-Korean maaseutu, jossa kisat pidetään, on yhä vanhanaikaista aluetta. Monia paikallisia raivostuttaa se, että kolmen viikon kisaturistien takia kaikki muutetaan länsimaiseen makuun sopivaksi.

Olympiapaikkojen lähistöllä valtio on kehottanut ravintoloita ja hotelleja suosimaan wc-pönttöjä, kunnon hotellisänkyjä, englanninkielisiä ruokalistoja ja esteetöntä kulkua, kertoo uutistoimisto AP.

Luopukaa kyykkyvessoista, älkää istuttako ravintolaan tulijoita lattialle ja tai käskekö laverille nukkumaan, ohje kuului.

Paikallisviranomaiset ovat käyttäneet 2 miljardia wonia eli noin 1,5 miljoonaa euroa kääntääkseen katukylttejä ja ravintoloiden ruokalistoja eri kielille.

Kansainvälisten urheilijatähtien koira-adoptiot ovat omiaan lisäämään painetta Etelä-Korean suuntaan. Tätä he kysyvät: Kuinka pitkään julmuutta voi perusteella sillä, että se nyt vain on ollut tässä maassa tapana?

Kisajärjestäjät yrittävät tasapainoilla mielipiteiden keskellä.

USA Todaylle toimitettu virallinen lausunto kuuluu: ”Olemme tietoisia kansainvälisestä huolesta liittyen Etelä-Korean koiranlihan kulutukseen. Tämä on asia, joka hallituksen tulisi ratkaista. Toivomme, ettei asia vaikuta kisojen tai alueen maineeseen ja tuemme aihepiiriin liittyvää työtä. Koiranlihaa ei tarjoilla olympialaisiin liittyvissä paikoissa tai tilaisuuksissa.”

Olympialaisten tähtiurheilijat Meagan Duhamel ja Gus Kenworthy tietävät, että he, jos ketkä, voivat heittää vettä kiukaalle hyvän asian puolesta.

”On surullista, että maailma katsoo olympialaisia eikä tiedä tai puhu tästä aiheesta”, Meagan Duhamel totesi USA Todaylle.

Gus Kenworthy tietää, että kun homoseksuaali olympiaurheilija adoptoi ruoaksi tarkoitetun koiran, tarjolla on megalomaanisesti julkisuutta. Hän aikoo ottaa siitä kaiken irti.

”Täällä on valtava ja epäinhimillinen koiranlihateollisuus”, Gus Kenworthy totesi E!Newsin haastattelussa.

”Tavallaan haluaisin käyttää adoptiota keinona lisätä ihmisten tietoisuutta asiasta.”
Urheilun luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Norjan pääsarjassa maailman kaikkien aikojen pisin jääkiekko-ottelu – hallin ravintola syötiin tyhjäksi, pelaajille tilattiin laatikkokaupalla pizzaa

 2. 2

  Suomalaisampumahiihtäjällä karmeaa epäonnea – ampui nollat mutta väärään tauluun

 3. 3

  Pistooliammunnan Suomen mestarille kilpailukielto – ”Valitettava unohdus on siis tapahtunut”

 4. 4

  Media: Zlatanin pelit Manchester Unitedissa ovat ohitse, uusi seura Yhdysvalloissa

 5. 5

  Bluesin naisille kitkerä takaisku Oulussa

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Suomalaisampumahiihtäjällä karmeaa epäonnea – ampui nollat mutta väärään tauluun

 2. 2

  Patrik Laine on NHL:n paras maalintekijä, mutta vähäinen peliaika voi maksaa maalikuninkuuden – tilastot paljastavat suomalaisen äärimmäisen tehokkuuden

 3. 3

  Krista Pärmäkoski teki sen taas – paljasti itsestään tietoja, joista yleensä vaietaan: olympiakympillä syke pitkään punaisella

 4. 4

  ”NHL-sisäpiiriläisellä” tietoa Patrik Laineen jalkavammasta – ei tosin osannut kirjoittaa nimeä oikein

 5. 5

  Sebastian Vettelin hiustyyli naurattaa faneja: ”Onko Kimi laittanut superliimaa kypärään?”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  24-vuotias koripalloilija Henri Kotavuo löydettiin kotoaan kuolleena

 2. 2

  Krista Pärmäkoski teki sen taas – paljasti itsestään tietoja, joista yleensä vaietaan: olympiakympillä syke pitkään punaisella

 3. 3

  Patrik Laine tykitti kaksi maalia ja nousi maalipörssin kärkeen – Mikko Rantanen jatkaa hurjassa vedossa

 4. 4

  Janne ja Sinikka Kulvik ovat koripallon Harkimot – Seagullsin toimisto on samassa huoneistossa perheen rahaston kanssa: ”Palkanmaksu on meille pyhä asia”

 5. 5

  Aleksi Jukola ajoi Päijänteen ympäriajon voittoon – kisan aikana nyrkit heiluivat erikoiskokeen maalissa

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Tyynenmeren roskapyörre paljastui jopa kuusitoista kertaa suuremmaksi kuin luultiin – Meressä vellova kaatopaikka on lähes viisinkertainen Suomen pinta-alaan nähden

  2. 2

   Ensimmäiset tutkimus­tulokset suomalaisten muinais­geeneistä julkistettiin: Suomen varhaisten asukkaiden perimä muistuttaa nyky­saamelaisia

  3. 3

   Minna Haapkylä Iltalehden haastattelussa: Aku Louhimies uteli näyttelijän seksuaalisia kokemuksia tyydyttääkseen tiedonhimonsa

  4. 4

   Linnanmäelle avataan yli kilometrin pituinen vuoristorata 2019, huippunopeus 106 kilometriä tunnissa – ”Neljä kertaa pää alaspäin”

  5. 5

   Mikä on kaksisuuntainen mielialahäiriö ja kenelle se puhkeaa? Taisia Lindqvistin elämä oli päihteiden ja psykoosien levoton kimara, mutta geeneissä piilevä sairaus voi hiipiä hiljaisemminkin

   Tilaajille
  6. 6

   Yhdessä valokuvassa kiteytyy Vladimir Putinin kokema nöyryytys – Sen jälkeen Venäjä aloitti operaation Syyriassa ja kaikki muuttui

  7. 7

   Isra ei tiedä, mitä on rauha – Kun Syyrian sota seitsemän vuotta sitten syttyi, syntyi tyttö, ja nyt HS:n erikoisartikkeli kertoo hänen tarinansa

  8. 8

   Suomi voi joutua pidättämään Helsingissä vierailevan Carles Puigdemontin – maanpaossa elävä Katalonian erotettu johtaja katuu, että lykkäsi syksyn itsenäisyysjulistusta

  9. 9

   Helsinki-Vantaa äänestettiin Pohjois-Euroopan parhaaksi lentoasemaksi maailmanlaajuisessa kyselyssä – ”Kova työmme on huomioitu”

  10. 10

   Ruotsi aikoo kieltää vanhat dieselautot kaupunkien keskustoista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yhdessä valokuvassa kiteytyy Vladimir Putinin kokema nöyryytys – Sen jälkeen Venäjä aloitti operaation Syyriassa ja kaikki muuttui

  2. 2

   Isra ei tiedä, mitä on rauha – Kun Syyrian sota seitsemän vuotta sitten syttyi, syntyi tyttö, ja nyt HS:n erikoisartikkeli kertoo hänen tarinansa

  3. 3

   Linnanmäelle avataan yli kilometrin pituinen vuoristorata 2019, huippunopeus 106 kilometriä tunnissa – ”Neljä kertaa pää alaspäin”

  4. 4

   Moni vetää töissä outoa roolia, sillä olemme unohtaneet tuhansia vuosia vanhan viisauden, sanoo eetikko Antti Kylliäinen – ”Olen käyttäytynyt töissä kuin elukka, vaikka en koskaan tekisi niin yksityiselämässäni”

   Tilaajille
  5. 5

   Minna Haapkylä Iltalehden haastattelussa: Aku Louhimies uteli näyttelijän seksuaalisia kokemuksia tyydyttääkseen tiedonhimonsa

  6. 6

   ”Nälkävelka” saa laihduttajan lihomaan pitkän ajan kuluessa – 5 000 kolmekymppisen suomalaisen väitöstutkimuksessa kumotaan iänikuinen laihdutusohje

   Tilaajille
  7. 7

   Tuntemattoman sotilaan työryhmän jäsen kertoo palkattomista ylitöistä ja häirinnästä kuvauksissa – ”Joka kerta kun näen uutisoinnin Tuntemattomasta, minulle tulee hieman paha olo”

  8. 8

   Ensimmäiset tutkimus­tulokset suomalaisten muinais­geeneistä julkistettiin: Suomen varhaisten asukkaiden perimä muistuttaa nyky­saamelaisia

  9. 9

   Kun katson pornoa, haluan katsoa utopiaa – siinä mies ei edes voi olla huonolla tavalla itsekäs

  10. 10

   ”Ei sillä auton moottorilla ole tarkoitettu ajettavan 500 000:ta kilometriä” – Haisuli-Hiace on yksi löytämistämme autoista, joilla on ajettu yli miljoona kilometriä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Aku Louhimies nöyrtyi yhdessä päivässä, koska se oli ainoa vaihtoehto – Jouduimme silti katsomaan Matleena Kuusniemeä A-Studiossa roolissa, jota emme toivo lapsillemme

  2. 2

   Kuoleman portilla käyneet kertovat väreistä, valoista ja kuolleista tuttavista – nyt myös tutkijoilla alkaa olla käsitys siitä, mitä rajalla tapahtuu

   Tilaajille
  3. 3

   ”Minusta tehtiin pornonäyttelijä”, Matleena Kuusniemi syytti Aku Louhimiestä A-Studion keskustelussa – Louhimies pyysi monta kertaa anteeksi toimintaansa

  4. 4

   Lauantaina päivystyksessä vielä puhuttiin ”kuin mies miehelle”, tiistaina turhaan apua hakenut Ilmari oli kuollut – Saako mieleltään sairas apua päivystyksestä?

   Tilaajille
  5. 5

   24-vuotias koripalloilija Henri Kotavuo löydettiin kotoaan kuolleena

  6. 6

   Yhdessä valokuvassa kiteytyy Vladimir Putinin kokema nöyryytys – Sen jälkeen Venäjä aloitti operaation Syyriassa ja kaikki muuttui

  7. 7

   ”Nälkävelka” saa laihduttajan lihomaan pitkän ajan kuluessa – 5 000 kolmekymppisen suomalaisen väitöstutkimuksessa kumotaan iänikuinen laihdutusohje

   Tilaajille
  8. 8

   Suomalaiset on lellitty ruokakaupoissa pilalle

  9. 9

   Tuntemattoman sotilaan työryhmän jäsen kertoo palkattomista ylitöistä ja häirinnästä kuvauksissa – ”Joka kerta kun näen uutisoinnin Tuntemattomasta, minulle tulee hieman paha olo”

  10. 10

   Humanististen alojen suosio laskee, eikä kaikkia opiskelu­paikkoja edes saada täyteen – ”Mielikuvat ovat todella vahvoja ohjaajia”

  11. Näytä lisää