Urheilu    |   HS-analyysi

Kansaansa kiduttava hirmuvaltio hukkui hetkeksi kansainväliseen ihailuun ja kehuun: katsokaa Pohjois-Korean prinsessan pisamia ja kaunotarten armeijaa

Pohjois-Korean olympiaretki tarjoaa harvinaisen kurkistuksen suljetun maan kansaan. Uteliaisuuden keskellä on tärkeää muistaa, että kyse on maailman vaarallisimman maan harkitusta propagandasta, kirjoittaa HS:n Aasian-kirjeenvaihtaja Katriina Pajari.

Kritiikki täytyy aloittaa itsestä.

Kun olin pari päivää sitten katsomassa Koreoiden yhteisjoukkueen ja Japanin välistä naisten jääkiekko-ottelua, en saanut silmiäni irti Pohjois-Korean kannustusjoukoista.

He istuivat sinipunavalkoisissa asuissa olympiakaukalon molemmilla sivuilla ja mietin, että he ovat ehkä maailman ainoita ihmisiä, jotka eivät osaa taputtaa We Will Rock Youn tahtiin.

Sama tapahtuu joka kerta, kun cheerleaderit saapuvat paikalle: he ovat seuratumpia kuin itse laji – ja se on juuri sitä, mitä Pohjois-Korea toivoikin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Pohjois-Korea päätti tammikuussa viime hetkellä lähettää urheilijoitaan ja kannattajiaan Etelä-Koreassa pidettäviin talviolympialaisiin. Syyt olivat propagandistiset. Suljettu diktatuuri halusi välittää maastaan positiivista kuvaa maailmalle: kansamme ei näe nälkää, vaan se on kaunis, iloinen ja hyvinvoiva.

Maailman vaarallisimman valtion tavoite on toteutunut hämmästyttävän hyvin.

Kisojen suurin ilmiö on tämänkin jutun alussa mainittu ”kaunotarten armeija” eli Pohjois-Korean 229 cheerleaderia, joiden ulkonäkökriteereistä ja millintarkoista koreografioista on kirjoitettu maailmalla metreittäin juttuja.

Kun Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin sisko Kim Yo-jong osallistui avajaisiin, häntä tituulerattiin Pohjois-Korean Ivanka Trumpiksi ja hänestä kirjoitettiin kuin elokuvatähdestä punaisella matolla.

”Pohjois-Korean prinsessaksi” kutsutun Kimin tyyliä ja hymyä ihailtiin. Ajaton musta asu hurmasi, yksinkertainen laukku. Ei juurikaan meikkiä ja järkevä kampaus. Onkohan hän naimisissa? Hänellä on pisamia!

Kaiken kruunasi, kun amerikkalainen ex-kiekkoilija Angela Ruggiero, joka on kansainvälisen olympiakomitean jäsen, ehdotti, että Pohjois- ja Etelä-Korean yhteiselle naisten jääkiekkojoukkueelle pitäisi antaa Nobelin rauhanpalkinto.

Maailman kannalta on hyvä, että Pohjois-Korea osallistuu kisoihin. Suljetun valtion jokainen liike avautumisen ja yhteistyön suuntaan on hyvä liike.

Kaiken keskellä olisi kuitenkin kriittisen tärkeää muistaa, että Pohjois-Korea ei ole normaali valtio. Se on suljettu diktatuuri, joka rakentaa ydinasetta ja kohtelee kansalaisiaan kamalalla tavalla.


Kiehtovia cheerleadereita katsottaessa on muistettava, että naiset eivät ole kisoissa palkkatöissä saati vapaaehtoisina. He ovat Pyeongchangissa, koska ovat yli 163-senttisiä, diktatuurin johdolle uskollisista perheistä ja heillä isot silmät sekä pyöreät kasvot. Ennen lähtöään he ovat luvanneet kohdella Etelä-Koreaa ”vihollisvaltiona.”

Naisia valvotaan koko ajan, he eivät saa mennä edes wc:hen yksin. Jos joku yrittää loikata, hänen perhettään uhkaa teloitus. Kerrotaan, että vuonna 2006 parikymmentä cheerleaderia joutui vankileirille, koska olivat kertoneet ulkomailla näkemistään asioista Pohjois-Koreassa.

Valokeilassa paistatellut hymyilevä Kim Yo-jong ei myöskään ole mikään Spice Girl vaan Pohjois-Korean salainen ase, kuten BBC hänestä kirjoitti. Hän on osoittautunut tehokkaammaksi huomionkerääjäksi kuin yksikään laukaistu ohjus.

Kim Jong-unin pikkusisko kuuluu Pohjois-Korean ydinjohtoon, ja hänen kerrotaan olevan maan taitavin propagandisti, joka on luonut esimerkiksi veljensä hymyilevän imagon.

Pohjois-Korean muun johdon tavoin Kim Yo-jongin katsotaan olevan vastuussa vakavista ihmisoikeusrikkomuksista, kuten murhista, orjuuttamisesta, kidutuksesta, raiskauksista ja pakkoaborteista.

Ei siis ihme, ettei samassa avajaisaitiossa istunut Yhdysvaltain varapresidentti Mike Pence kätellyt naista, tai edes katsonut häneen. Kim Yo-jong edustaa maata, jonka ääneen lausuttu tavoite on tuhota Amerikka.


Monia eteläkorealaisia ärsyttää Pohjois-Korean varastama valokeila. Protesteissa on poltettu Pohjois-Korean lippuja ja Kim Jong-unin kuvia, ja on jo yleinen vitsi, että Pyeongchangin olympialaisia kutsutaan Pjongjangin olympialaisiksi naapuri-Korean pääkaupungin mukaan.

Kun New York Times twiittasi avajaisista, että ”sanomatta sanaakaan, vain hymyjä väläyttämällä Kim Jong-unin sisko voitti varapresidentti Mike Pencen diplomatiassa”, tuhannet ihmiset muistuttivat vastauksissaan, että Pohjois-Korea on murhaajavaltio.

Maailman suurista medioista myös CNN, The Washington Post, ABC ja Reuters ovat saaneet kritiikkiä kritiikittömästä suhtautumista Pohjois-Korean olympiaosallistujiin.

Lopulta Buzzfeed-sivusto kirjoitti jutun otsikolla ”Julkinen ilmoitus: Kim Jong-unin sisko ei ole uusi suosiokuningtar. Hän on roskishirviö.” Alaotsikko kuului: ”Mikä helvetti teitä ihmisiä vaivaa”.


Voiko Pohjois-Korean olympiaosallistumisesta seurata mitään hyvää? Tietenkin.

Etelä-Korean presidentti Moon Jae-in sai jo kutsun vierailla Kim Jong-unin luona. Kutsu on historiallinen ja tavoiteltu, vaikka tarkkaa aikataulua tapaamiselle ei ole sovittu.

Korean niemimaan rauhan edistäminen oli ainoa syy, miksi Pohjois-Korealle tasoitettiin tie olympialaisiin. Yhdysvaltojen johdolla maailma haluaa diktatuurin luopuvan ydinaseistaan.

Ei pidä odottaa liikoja – olympialaistenkaan avulla niin tuskin tulee tapahtumaan. Ydinaseet ovat Pohjois-Korean olemassaolon takuu.

Mutta asiantuntijat ovat arvioineet, että olympialaiset voivat olla Kim Jong-unille osoitus siitä, että positiivinen julkisuus on keinoista tehokkain. Olisi hyvä, jos Kim humaltuisi huomiosta ja alkaisi janota lisää.

Vaikka Pohjois-Koreaa ei pidä normalisoida, ovia on pyrittävä aina mieluummin avaamaan kuin sulkemaan.

Jääkiekko-ottelussa, josta alussa kerroin, vieressäni istui mies. Kun kuvasin kännykälläni lippua liehuttavia pohjoiskorealaisia, hän sanoi, ettei pidä heistä. Hän totesi, että olympiateatteri väsyttää.

Olisi ollut kiva keskittyä vain urheiluun ilman Pohjois-Koreaa. Maa on jo nyt vienyt julkisuuspelin 6–0.

”Kyllä minäkin toivon Koreoiden yhdistyvän jonakin päivänä, mutta en herra Kimin aikana. Hän on vähän sellainen, tiedäthän. Ei meille hyvä.”
Urheilun luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Nina Fagerströmin elämässä ratsastus voitti rakkauden – ”Pitkään minun ei ollut helppoa edes puhua asiasta”

 2. 2

  Kilpailukiellosta vapautuneen Therese Johaugin paluukisa meni mönkään – yli 12 000 muutakin hiihtäjää joutui pettymään, joukossa Krista Pärmäkoski

 3. 3

  Maalivahti Niklas Bäckström nautti fanien suosiosta, mutta puhui pettymyskaudestaan: ”Toivottavasti näin ei ikinä jatkossa enää käy

 4. 4

  Lauri Marjamäki yrittää rakentaa Leijona-joukkuetta väärillä palikoilla – mihin tarvitaan kymmenen ottelun MM-leiritystä?

 5. 5

  Anestesiahoitaja Sarah Sellers herätti ihmetystä Bostonin maratonilla – kuka on kilpailussa toiseksi tullut täysin tuntematon juoksija?

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Nina Fagerströmin elämässä ratsastus voitti rakkauden – ”Pitkään minun ei ollut helppoa edes puhua asiasta”

 2. 2

  Lauri Marjamäki yrittää rakentaa Leijona-joukkuetta väärillä palikoilla – mihin tarvitaan kymmenen ottelun MM-leiritystä?

 3. 3

  Kapteeni Petrell ratkaisi IFK:lle pronssit, myös TPS ehti juhlia hetken: ”Iso juttu minulle ja varmaan joka jätkälle”

 4. 4

  Futiskannattajat tekivät ensin talkoovoimin lumitöitä – tältä näyttää riemukas tuuletus, joka toi seuran tilille yllättäen 20 000 euroa

 5. 5

  Cooperissa teini-ikäisenä 4 000 metriä juossut huippu-urheilija palauttaisi kiistellyn testin kouluihin – ”On huono juttu, ettei sitä juosta”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Kimi Räikkösen hillitön suosio Kiinassa huipentui sunnuntain kilpailussa – Ferrari julkaisi videon, johon riitti selitykseksi sana ”katsokaa”

 2. 2

  Kimi Räikkönen julkaisi kuvan Shanghain F1-katsomosta – ei todellakaan liioittele kuvatekstissä

 3. 3

  Lauri Markkanen juhli Verna-vaimonsa syntymäpäivää Helsingissä – julkaisi kuvan komeasta menopelistä

 4. 4

  Anestesiahoitaja Sarah Sellers herätti ihmetystä Bostonin maratonilla – kuka on kilpailussa toiseksi tullut täysin tuntematon juoksija?

 5. 5

  Nina Fagerströmin elämässä ratsastus voitti rakkauden – ”Pitkään minun ei ollut helppoa edes puhua asiasta”

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Yhtäkkiä hän oli maan suurin” – 28-vuotiaana kuollut Avicii nousi vaivihkaa Ruotsin menestyneimpien artistien joukkoon, mutta hänestä tiedetään poikkeuksellisen vähän

  2. 2

   Heti ulos Britanniasta, jossa asuit 50 vuotta – Karibialta lapsena saapuneiden kohtelu kuohuttaa Britanniassa

  3. 3

   Ammattikorkeakouluihin haetaan vilpillä sisään Helsingissä, helposti – ”Koe mittaa enemmänkin kykyä olla epärehellinen kuin oikeaa osaamista”

  4. 4

   Harkimo ja Jungner kertovat HS:n yhteishaastattelussa uuden liikkeen tavoitteista: Nettiäänestyksellä voi vaikuttaa kansanedustajan äänestyspäätökseen

  5. 5

   Vihaisten twiittien takaa paljastuu syvenevä ahdinko – Donald Trumpin ympärillä on jatkuva kohina, mutta nyt sen seassa on tärkeitä signaaleja, kirjoittaa Saska Saarikoski

   Tilaajille
  6. 6

   Kysyimme lukijoilta toteutumatta jääneistä perhehaaveista, ja vastaukset yllättivät – Monen elämä ei tunnu lasten saamiseen tarpeeksi turvalliselta, tulevaisuudesta puhumattakaan

  7. 7

   Jari Sillanpää haluaisi olla Ricky Martin, mutta hän on George Michael – tähden stigma eivät ole huumeet vaan iskelmälaulajuus

  8. 8

   Maailmankuulu ruotsalainen dj ja musiikkituottaja Avicii on kuollut 28-vuotiaana – myös kuningasperhe ilmoitti surevansa prinssi Carl Philipin ja prinsessa Sofian häissä esiintynyttä tähteä

  9. 9

   Pikkukaupungin gynekologi totesi minun olevan 38-vuotiaana liian vanha lapsentekoon

  10. 10

   Kymmenien lapsien nenät vuosivat verta, kun kaatopaikkahöyryt tupsahtivat kouluun – Miljoonien moskovalaisten jätehuolto on kaaoksessa, ja nyt päättäjien on pakko ottaa protestit tosissaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailmankuulu ruotsalainen dj ja musiikkituottaja Avicii on kuollut 28-vuotiaana – myös kuningasperhe ilmoitti surevansa prinssi Carl Philipin ja prinsessa Sofian häissä esiintynyttä tähteä

  2. 2

   Ammattikorkeakouluihin haetaan vilpillä sisään Helsingissä, helposti – ”Koe mittaa enemmänkin kykyä olla epärehellinen kuin oikeaa osaamista”

  3. 3

   Pikkukaupungin gynekologi totesi minun olevan 38-vuotiaana liian vanha lapsentekoon

  4. 4

   Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen: Suomeen tarvitaan vanhempien kansanliike, jos emme halua menettää lapsiamme peliriippuvuudelle

  5. 5

   Pelikasvattajat tyrmäävät lasten­psykiatri Jari Sinkkosen näkemykset peli­riippuvuudesta: ”On aivan kohtuutonta verrata pelaavaa lasta alkoholistiin”

  6. 6

   Espoolainen Jorma Järvinen istuskeli kaikessa rauhassa omakotitalonsa portailla, kun metsästä astui esiin kauris jouluvalot päässään

  7. 7

   Vihaisten twiittien takaa paljastuu syvenevä ahdinko – Donald Trumpin ympärillä on jatkuva kohina, mutta nyt sen seassa on tärkeitä signaaleja, kirjoittaa Saska Saarikoski

   Tilaajille
  8. 8

   Onnistujia yhdistää yksi olennainen piirre, ja psykologi Satu Kaski löysi sen – Nyt hän kertoo, mitä ominaisuuksia kannattaa kehittää, jos haluaa menestyjäksi

   Tilaajille
  9. 9

   Saksa huolestui muslimi­maahanmuuttajien juutalais­vastaisuudesta – keskitysleiri­sanoituksista tunnetun hip hop -duon palkitseminen nosti myrskyn

  10. 10

   1900-luvun alun talot ovat energia­tehokkaampia, kestävämpiä ja terveellisempiä kuin uusilla menetelmillä rakennetut, väittää radikaali arkkitehtiviisikko

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Näin Juhana Helmen­kalastajasta tuli Suomen tv-viihteen vihatuin tyyppi täsmälleen samasta syystä kuin 15 vuotta aiemmin

  2. 2

   Onnistujia yhdistää yksi olennainen piirre, ja psykologi Satu Kaski löysi sen – Nyt hän kertoo, mitä ominaisuuksia kannattaa kehittää, jos haluaa menestyjäksi

   Tilaajille
  3. 3

   Tämä maatila ehti olla saman suvun hallussa 300 vuotta – nyt Vantaa saa pakkolunastaa alueen tonttimaaksi

  4. 4

   Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen: Suomeen tarvitaan vanhempien kansanliike, jos emme halua menettää lapsiamme peliriippuvuudelle

  5. 5

   Eteläsuomalainen pariskunta syytteessä alle kouluikäisen lapsensa törkeästä pahoinpitelystä – epäilyt paljastuivat, kun perhe oli lähdössä pitkälle purjehdukselle

  6. 6

   ”Ei 20 vuotta sitten ollut sen näköisiä hampaita” – Purentaelimistön vaivat ovat lisääntyneet huimasti, sanoo hammasasiantuntija, ja syy on kahdessa isossa muutoksessa

   Tilaajille
  7. 7

   Tippuri yleistyy nuorten keskuudessa – ”Kukaan ei tunnista muita odotushuoneessa, ja kaikki ilmoittavat olevansa saman henkilön vakituinen seksikumppani”

  8. 8

   Tätä lähes 100 vuotta vanhaa kuvaa pidetään nyt maailman vanhimpana meeminä – ja se osoittaa täydellisesti, ettei huumorimme ole muuttunut ollenkaan

  9. 9

   Ammattikorkeakouluihin haetaan vilpillä sisään Helsingissä, helposti – ”Koe mittaa enemmänkin kykyä olla epärehellinen kuin oikeaa osaamista”

  10. 10

   Venäjän vaatimus Syyriaan tehtyjen iskujen tuomitsemiseksi sai laihan kannatuksen YK:n turvaneuvostossa – Yhdysvallat: Olemme valmiita uuteen iskuun

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. ”Yhtäkkiä hän oli maan suurin” – 28-vuotiaana kuollut Avicii nousi vaivihkaa Ruotsin menestyneimpien artistien joukkoon, mutta hänestä tiedetään poikkeuksellisen vähän
  3. Kymmenien lapsien nenät vuosivat verta, kun kaatopaikkahöyryt tupsahtivat kouluun – Miljoonien moskovalaisten jätehuolto on kaaoksessa, ja nyt päättäjien on pakko ottaa protestit tosissaan
  4. Tunti sitten
  5. Laulaja Demian Seesjärvi pohti itsemurhaa kunnes muuttui sopraanosta baritoniksi – mitä tapahtuu kuoroille, kun tiukat sukupuolirajat naisten ja miesten välillä madaltuvat?
  6. Espanjalainen rikollisliiga ansaitsi lähes kaksi miljoonaa euroa myymällä vanhoja autonrenkaita – 200 000 hävitettäväksi tarkoitettua rengasta päätyi kehitysmaihin
  7. Lupaava nuori taidemaalari Viljami Heinonen luo painajaismaisia tulevaisuudenvisioita, joiden kuvasto on tuttu uutisista ja kauhuelokuvista
  8. Heti ulos Britanniasta, jossa asuit 50 vuotta – Karibialta lapsena saapuneiden kohtelu kuohuttaa Britanniassa
  9. Jari Sillanpää haluaisi olla Ricky Martin, mutta hän on George Michael – tähden stigma eivät ole huumeet vaan iskelmälaulajuus
  10. Kirkkonummella kolari, STT:n mukaan henkilöauton kuljettaja kuoli
  11. Studiokeskustelu: Mistä Suomen politiikkaa myllertävässä Liike Nytissä on kyse? HS:n toimittajat analysoivat
  12. Nämä näyttelyt Lontoossa kannattaa tänä keväänä ja kesänä nähdä
  13. Näytä lisää