Urheilu

Maailmanennätyksen tehnyttä 15-vuotiasta taitoluistelijaa itkettää, kun hän kertoo elämästään – Alina Zagitovasta on rakennettu olympiavoittajaa pikkutytöstä lähtien

Venäläinen Alina Zagitova johtaa naisten taitoluistelua lyhytohjelman jälkeen. Ilmassa on pientä draamaa, kun yhdysvaltalainen taitoluisteluasiantuntija syyttää nuorta venäläistä halpamaisesta pisteiden maksimoinnista.

Pyeongchang

Näissä olympialaissa taitoluisteluvitsi kuuluu: On kolmenlaisia pisteitä – hyviä, huonoja ja venäläisiä.

Naisten taitoluistelufinaali käydään perjantaiaamuna, mutta monien mielestä kulta ja hopea on jo jaettu. Niin ylivoimaisia venäläiset teini-ikäiset Alina Zagitova ja Jevgenija Medvedeva olivat lyhytohjelmassa keskiviikkona.

Molemmat tekivät maailmanennätyksen.

Ensin luisteli 18-vuotias Medvedeva ja sai käsittämättömät pisteet 81,61. Se oli uusi ennätys, joka kesti voimassa vain noin vartin, kunnes 15-vuotias Zagitova rikkoi sen. Hän luisteli pisteet 82,92.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Pistemäärät ovat ällistyttäviä.

Usein taitoluistelun kärkikahinoissa eroista puhutaan kymmenyksinä. Nyt kolmantena olevalla Kanadan Kaetlyn Osmondilla on 78,87 pistettä. Suomen Emmi Peltonen on sijalla 18., hänellä pisteitä on 55,28.Suurin kultamitalisuosikki Alina Zagitova on vasta 15-vuotias, mutta hänestä on rakennettu olympiavoittajaa koko hänen elämänsä ajan.

Jos taitoluistelua miettiessä mieleen nousee karmivia tarinoita valmennuksen raakuudesta, venäläisteinin tarina ei niitä ainakaan lievennä. Zagitova on harjoitellut ammattimaisesti seitsemänvuotiaasta saakka.

Hän asuu erossa vanhemmistaan ja sisaruksistaan. Haastatteluissa Zagitova on kertonut, ettei oikeita ystäviä juuri ole. Ei ole aikaa.

Perhettä ehdin tavata noin kerran kahdessa kuukaudessa, Zagitova kertoi NBC:n haastattelussa.


Hän on kertonut, että hän mursi muutama vuosi sitten kätensä ja jalkansa, ja joutui opettelemaan uudelleen kävelemään. Hänen painoaan tarkkaillaan sadan gramman tarkkuudella, ja valmentajien luoma paine on valtava.

Monessa videohaastattelussa hän on itkun partaalla.

”Se on rankkaa, mutta ainakin minulla on elämässäni päämäärä”, Zagitova kertoo kyynelehtien venäläiskanava RT:n minidokumentissa.
Zagitovan suoritus naisten lyhytohjelmassa oli maaginen. Sitä ihailtiin läpi maapallon – taitoluistelu on olympialajeista katsotuin.

Hänen kohdallaan kuitenkin herää väkisinkin kysymys ihmisyydestä. Pitäisikö liki epäinhimillisistä urheilusuorituksista uutisoidessa muistaa kertoa myös niiden hinta?

Zagitovalla ei ole ollut lapsuutta, mutta jotain muuta hänellä on: uskomattomat tekniset luistelutaidot.

”On mielestäni ilmiselvää, että minulla on maailman vaikein ohjelma”, Zagitova totesi lyhytohjelman jälkeen lehdistölle.

Hän puhui yhdessä treenikaverinsa Jevgenija Medvedevan kanssa. Zagitova on hyppykone, Medvedeva äärimmäisen taiteellinen esiintyjä.

18-vuotias Medvedeva totesi, että lyhytohjelmassa nähty taso oli heille”normaalia”. Nuoret naiset ovat kisojen ulkopuolella hyvissä väleissä.

”Mutta jäällä tuntuu, että olemme kuin sodassa. Tämä on urheilua. Tämä on sotaa”, Medvedeva sanoi.

Taitoluistelu-uutisia lukiessa tuntuu joskus, että draama on lajin arvosteluperuste.

Moni muistaa, miten 1990-luvulla Tonya Harding tilasi pahoinpitelyn pahimmalle kilpakumppanilleen Nancy Kerriganille.

Sotšin olympialaisten jälkeen kaksi miljoonaa fania allekirjoitti adressin, jossa vaadittiin tuomariston toiminnan tutkimista, kun ennakkosuosikki Yuna Kim jätettiin yllättäen kakkoseksi ja venäläinen voitti.

Ja olihan pieniä draaman aineksia kotimaassakin, kun olympiakisoista rannalle jäänyt Viveca Lindfros kommentoi Emmi Peltosen valintaa kovin sanoin.

Nyt tuorein kohu liittyy Zagitovan pisteisiin.

Christine Brennan on yksi Yhdysvaltain arvostetuimpia luisteluasiantuntijoita ja USA Todayn kolumnisti. Lyhytohjelman jälkeen Brennan kirjoitti tulikivenkatkuisen tekstin, jossa hän syytti Zagitovaa taktikoinnista.

Miksei häntä rangaista, Brennan kysyi.


Tästä on kyse: Taitoluistelussa ohjelman loppupuolella tehdyistä hypyistä saa kymmenen prosentin bonuksen, koska ne on tehty väsyneillä jaloilla. Valtaosa luistelijoista jakaa hyppyjä tasaisesti koko ohjelman ajalle.

Alina Zagitovalle tyypillistä on, että hän hyppää kaikki seitsemän hyppyään viimeisen kahden minuutin aikana. Niin odotetaan tapahtuvan myös olympialaisten vapaaohjelmassa.

”Hän ei tee yhtään hyppyä ensimmäisellä puolikkaalla, mutta viimeiset minuutit hän hyppii kuin heikkopäinen maksimoidakseen pisteet”, Brennan kirjoittaa.

Twitterissä monet ovat ihmetelleet samaa. Zagitovan sanotaan vain pelaavan aikaa ensimmäiset minuutit ennen kuin hyppyshow alkaa.

Brennan kirjoittaa, että koko bonuksen idea on, että luistelijat ovat jo yrittäneet useita hyppyjä ensimmäisillä minuuteilla, joten jalat ovat jo väsyneet. ”Zagitova saa hyödyn tekemättä mitään.”

Kolumnista syntyi kunnon mediakärhämä USA:n ja Venäjän lehdistön välille.
Twitterissäkin jotkut muistuttivat, että Zagitova ei riko sääntöjä. Venäjän valtiollinen televisiokanava RT syytti Brennania katkeraksi.
Amerikkalaiset naisluistelijat eivät ole saaneet olympiakultaa 15 vuoteen. Se on kova paikka maalle, joka rakastaa taitoluistelua.

Yhdysvalloille on kuitenkin tarjolla pieni lohtu. Vaikka 15-vuotias Zagitova voittaisikin perjantaina, yksi ennätys pysyy lännessä.

Tara Lipinski on seuraavankin olympiadin ajan historian nuorin henkilökohtaisen olympiakullan voittanut urheilija.

Nykyisin 35-vuotias Lipinski on paikanpäällä myös Etelä-Koreassa. Hän voitti Naganossa vuonna 1998, eläköityi luistelusta alle parikymppisenä ja on nykyisin NBC-kanavan kommentaattori.

Kultapäivänä Lipinski oli 15 vuotta ja 255 päivää vanha. Jos Zagitova voittaa, hän on perjantaina 15 vuoden ja 281 päivän ikäinen. 
Urheilun luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Waxlaxin kaksospojat Ricky ja Erik ovat jo tehneet suomalaista koripallohistoriaa – ja tottuneet vastaamaan omituisiin kysymyksiin ruokailutottumuksistaan

 2. 2

  Bayern München -puolustajan emämunaus lahjoitti voiton Real Madridille – Cristiano Ronaldon huima putki katkesi

 3. 3

  IS: Leijonat saamassa NHL:stä mahtivahvistuksen tai jopa kaksi

 4. 4

  Erotuomari myönsi virheensä ja yritti pahoitella – ärsyyntynyt elehdintä päätyi nettimeemiksi

 5. 5

  Arsenalin päävalmentaja Arsène Wenger paljasti, ettei sivuun siirtyminen kauden päätteeksi ollutkaan oma idea

 6. Näytä lisää
 1. 1

  IS: Leijonat saamassa NHL:stä mahtivahvistuksen tai jopa kaksi

 2. 2

  Espoo Unitedin taru on nyt ohi – taustayhtiö hakeutuu konkurssiin ja pelaajilta jäi viimeinen palkka saamatta

 3. 3

  Erotuomari myönsi virheensä ja yritti pahoitella – ärsyyntynyt elehdintä päätyi nettimeemiksi

 4. 4

  Helsinkiläinen postinkantaja Pekka Aalto juoksi kuudessa päivässä 853,6 kilometriä – pidemmän matkan kuin on Helsingistä napapiirille

 5. 5

  Patrik Laine jäi kokonaan pois harjoituksista – valmentajan mukaan ei menettänyt mitään: ”Hän on samassa veneessä muiden kanssa”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Tulkki varasti show’n Mestarien liigan lehdistötilaisuudessa – Liverpool-valmentaja Klopp ei voinut kuin nauraa epäuskoisena: ”Mikä mies!”

 2. 2

  Nina Fagerströmin elämässä ratsastus voitti rakkauden – ”Pitkään minun ei ollut helppoa edes puhua asiasta”

 3. 3

  Kersantti Marika Teini ottaa työeduistaan kaiken irti – ”Sitä työnantajakin toivoo, että olisin mahdollisimman hyvässä kunnossa”

 4. 4

  Jussi Piha halusi olla täydellinen kapteeni, salibandyn pelaaja ja isä – sitten tuli itku: ”Ajattelin koko ajan, että pitäisi olla jossain muualla”

 5. 5

  Anestesiahoitaja Sarah Sellers herätti ihmetystä Bostonin maratonilla – kuka on kilpailussa toiseksi tullut täysin tuntematon juoksija?

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kuvapäiväkirja Pohjois-Koreasta kurkistaa suljetun maan elämään – Kuvat vievät vesipuistoon, olympiavoittajan moderniin kotiin sekä maaseudulle, jossa elämä on selviämistä

  2. 2

   Loistavan veljessarjan sisar sai osakseen pelkkää kurjuutta – Erkkojen mahtisuku vaikeni Hilda-siskosta, joka päätyi kahdesti jätettynä ja mielisairaalan jälkeen köyhien nimettömään nurmihautaan

  3. 3

   Otaniemessä porattiin Suomen syvin reikä 6,4 kilometrin syvyyteen – maan uumenista aletaan pumpata 120-asteista vettä Espoon kaukolämpöverkkoon

  4. 4

   Ole kova, ole tunteeton ja kilpaile ankarasti – nuoren pojan rooli on Suomessa yhä tyly, ja asiantuntijan mukaan aikuisten olisi aika havahtua

   Tilaajille
  5. 5

   Syyttäjä antoi Madsenin puhua oikeudenkäynnissä itsensä pussiin

  6. 6

   Tällainen on Suomen kallein vientituote – Puolen miljardin arvoinen risteilyalus Mein Schiff 1 lähti Turun satamasta

  7. 7

   Seksi lakkasi, mutta Hanna halusi perheen ja jaksoi uskoa – millaista on elää seksittömässä suhteessa ja mitä sille voi tehdä?

   Tilaajille
  8. 8

   Pohjois-Korean sotilas Hyong Myong-jin kertoo, millaista on työskennellä maailman vaarallisimmalla rajalla – ”Sodan uhka on läsnä koko ajan”

  9. 9

   Ensin Venäjän hallituksen lehti haukkui Fortumin maan rakoon, nyt se saa vuolasta ylistystä – Mistä U-käännöksessä on kyse?

  10. 10

   Onko diilimies Harkimo Suomen oma Trump?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Seksi lakkasi, mutta Hanna halusi perheen ja jaksoi uskoa – millaista on elää seksittömässä suhteessa ja mitä sille voi tehdä?

   Tilaajille
  2. 2

   Whatsapp kieltää käytön alle 16-vuotiailta EU:n alueella

  3. 3

   Syyttäjä antoi Madsenin puhua oikeudenkäynnissä itsensä pussiin

  4. 4

   Mikä on ”incel”? Torontossa ihmisten päälle ajanut opiskelija ilmeisesti julistautui liikkeen kannattajaksi, tästä siinä on kyse

  5. 5

   Suomessa vallitseva ilmapiiri ajoi minut osaksi aivovuotoa

  6. 6

   Onko koolla merkitystä ja kahdeksan muuta kysymystä – Urologi kertoo, mitä kumppanin on hyvä tietää peniksestä

  7. 7

   Isovanhempien arkinen läsnäolo ja lämpö ovat aarre, josta moni lapsi jää tänäkin päivänä paitsi

  8. 8

   Suomalainen työpari keksi keinon, jolla voi luoda yleisavaimen hotelleihin ympäri maailman – Katso HS:n videolta, miten laite toimii

  9. 9

   Kokoomuksen Elina Lepomäki haukkuu kirjassaan kokoomuksen ja kertoo suoraan mihin pyrkii: valtaan

  10. 10

   Väyrynen palaa eduskuntaan, hallituksen enemmistö ohenemassa entisestään – ”Minulla ei ole enää mitään syytä edistää sote-uudistusta”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Onnistujia yhdistää yksi olennainen piirre, ja psykologi Satu Kaski löysi sen – Nyt hän kertoo, mitä ominaisuuksia kannattaa kehittää, jos haluaa menestyjäksi

   Tilaajille
  2. 2

   Tämä upea kuva Yhdysvaltojen presidenteistä ja heidän puolisoistaan on nyt kaikkialla – Erityinen huomio kiinnittyy hymyilevään Melania Trumpiin

  3. 3

   Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen: Suomeen tarvitaan vanhempien kansanliike, jos emme halua menettää lapsiamme peliriippuvuudelle

  4. 4

   Ammattikorkeakouluihin haetaan vilpillä sisään Helsingissä, helposti – ”Koe mittaa enemmänkin kykyä olla epärehellinen kuin oikeaa osaamista”

  5. 5

   Sata vuotta sitten säveltäjä Toivo Kuula sai luodin päähänsä, eikä tappaja koskaan selvinnyt – Pari viikkoa sitten Kuulan tyttärenpoika sai puhelun, joka oli pudottaa hänet sängystä

   Tilaajille
  6. 6

   Onko koolla merkitystä ja kahdeksan muuta kysymystä – Urologi kertoo, mitä kumppanin on hyvä tietää peniksestä

  7. 7

   Eteläsuomalainen pariskunta syytteessä alle kouluikäisen lapsensa törkeästä pahoinpitelystä – epäilyt paljastuivat, kun perhe oli lähdössä pitkälle purjehdukselle

  8. 8

   Kolme kuoliaaksi kuristettua ihmistä, lukuisia hyökkäyksiä naisten kimppuun, raiskaamista ja vankilapakoja – näin Oulussa pajatsoja huijanneesta nuorukaisesta tuli kylmäverinen tappaja

   Tilaajille
  9. 9

   Ruotsalaistutkija varoittaa: Suomi toistaa uudessa opetus­suunnitelmassa Ruotsin virheet – ”Pelkään, että sitä tullaan katumaan, koska me kadumme nyt”

   Tilaajille
  10. 10

   Amerikkalainen lukiolaistyttö pyysi Dwayne Johnsonia parikseen tanssiaisiin – ”The Rock” vastasi kieltävästi, mutta järjesti korvaukseksi mahtavan yllätyksen

  11. Näytä lisää