Urheilu

Otto Huuhtanen, 18, elää jalkapallounelmaansa Valioliiga-seurassa ja käy samalla etäopiskelijana suomalaista lukiota: ”Vain pleikkarin jouduin ostamaan itse”

”Haluan, että minulla on varavaihtoehto futikselle, jos tie ammattilaiseksi jostain syystä katkeaa”, Otto Huuhtanen sanoo.

Helmikuun 26. päivä oli jalkapalloilija Otto Huuhtaselle ikimuistoinen. Silloin Tampereen Ilveksen kasvatti pääsi ensi kertaa avaukseen perinteikkään englantilaisen Valioliiga-seuran Newcastlen kakkosjoukkueessa. Huuhtanen torjui heti nollapelin ja sai kehuja valmennukselta. Pari päivää myöhemmin hän täytti 18 vuotta.

Englannin koillisosassa Newcastlessa asuva Huuhtanen torjuu ammatikseen palloa seuran akatemiajoukkueessa, joka pelaa Valioliigan U18-sarjassa.

Huuhtanen voi hyvinkin olla Huuhkajien tuleva veräjänvartija. Vähällä tosin oli, että Huuhtanen olisi valinnut jalkapallon sijaan jääkiekon.

Vuonna 2012 Huuhtanen raapusti paperille kaksi sanaa: jääkiekko, jalkapallo. Hän alkoi listata kummankin lajin alle plussia ja miinuksia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Idea oli Oton äidin Satu Huuhtasen. 12-vuotias poika oli tilanteessa, jossa hänen oli pakko valita päälaji. Sekä Tampereen Ilveksen futis- että kiekkojengissä harjoiteltiin viidesti viikossa. Päälle tulivat pelit.

Välillä harjoitukset osuivat samalle päivälle. Silloin Oton piti itse päättää, kumpiin treeneihin hän menee. Joskus vanhemmat kuskasivat Ottoa samana päivänä jäähallilta futiskentälle tai toisin päin. Vain varustekassi takapenkillä vaihtui.

Huuhtasen pelipaikka oli molemmissa lajeissa tolppien välissä. Selitys siihen on naseva.

”Tykkään torjua palloa. Se oli kivoin homma, ei kai siinä sen kummempaa”, hän sanoo.

Lajivalinnan päättäminen oli Huuhtaselle vaikeaa. Futis sai lopulta enemmän plussia.

”Se vain tuntui kivemmalta.”

Jalkapallon Huuhtanen aloitti viisivuotiaana Ilveksen kaupunginosajoukkueessa. Määrätietoisen ja tunnollisen harjoittelijan taidot huomattiin varhain.

Huuhtanen pääsi mukaan ikäluokkansa maajoukkueeseen 15-vuotiaana. Myös kykyjenetsijät kiinnostuivat.

Samana vuonna Veikkausliigassa pelaava Tampereen Ilves nosti Huuhtasen mukaan liigarinkiin, jossa häntä valmensi Mikko Kavén. Huuhtanen harjoitteli miesten kanssa, mutta pelasi pääasiassa B-junioreissa. Oman pelaaja-agentin Sami Salosen Huuhtanen sai pari vuotta sitten. Salosen kautta hän pääsi ensimmäiselle testileirilleen Englantiin Norwichiin maaliskuussa 2016.

Leirillä Huuhtanen harjoitteli akatemiajoukkueen mukana ja pelasi harjoitusottelun. Reissu ei poikinut sopimusta, joten Huuhtanen palasi Suomeen.

Uusi kutsu testileirille tuli kesällä 2016 Newcastleen. Sillä kertaa Huuhtanen vakuutti seuran.

Kolmivuotinen sopimus allekirjoitettiin elokuussa 2016, kun Huuhtanen oli jo ehtinyt aloittaa lukio-opinnot Tampereen Sammon lukion urheilulinjalla.

Taas piti valita: Newcastlen akatemiapelaajien college vai etäopinnot. Pysyäkö Pirkanmaalla vai lähteäkö Englantiin?


Huuhtanen valitsi Englannin ja etäopinnot. Hän ei pitänyt englannin kielen taitoaan riittävänä ja koki myös suomenkielisen koulutuksen sopivammaksi.

”Ilveksessä olosuhteet olivat hyvät, ja Kavén on mainio valmentaja, mutta Englannin pelien kovempi taso ratkaisi. Sieltä on myös paremmat mahdollisuudet jatkaa ammattilaiseksi ulkomaille”, Huuhtanen sanoo.

Hän on tunnollinen opiskelija. Peruskoulun päättötodistuksessa aineiden keskiarvo oli kiitettävä 9,0, vaikka Huuhtanen oli välillä poissa jalkapallomenojen takia.

”Haluan, että minulla on varavaihtoehto futikselle, jos tie ammattilaiseksi jostain syystä katkeaa.”

Newcastlen akatemia myös vaatii, että sen pelaajat opiskelevat. Kun päätös oli kypsynyt, 190-senttinen Huuhtanen pakkasi tavaransa pariin matkalaukkuun ja muutti Englantiin päätoimiseksi jalkapalloilijaksi.

Seura on järjestänyt Huuhtaselle lokoisat oltavat. Huuhtanen elää isäntäperheessä, joka löytyi Newcastlen avulla. Englantilaiskodissa Huuhtasella on oma huone ja televisio, ja huolto pelaa: yleensä ruoka on valmiina pöydässä, eikä hänen tarvitse edes siivota itse.

Perheen mies on eläkkeellä ja futisfani, nainen työskentelee opettajana.

”Huonekin oli kalustettu valmiiksi. Vain pleikkarin joudun ostamaan itse.”

Viikkorytmi on tiukka. Kolmena päivänä viikossa Huuhtanen harjoittelee kahdesti päivässä, parina päivänä vain kerran. Lauantaisin on pelipäivä, sunnuntai on vapaa. Illat kuluvat kotitehtävien parissa.

Englannissa Huuhtanen ikävöi pikkuveljeään Eetua, vanhempiaan, kavereitaan ja saunaa. Suomessa hän käy parin kuukauden välein. Matka Newcastlesta kotiin Kangasalle vie yleensä koko päivän.


Newcastlen akatemiassa on Huuhtasen lisäksi yksi muu pohjoismainen pelaaja. Englannissa pelaavista suomalaistutuista hän mainitsee Mikael Soisalon, joka edustaa Middlesbroughia ja käy Huuhtasen tapaan lukiota etänä.

Kun noin vuosi lukio-opintoja oli takana, Sammon lukion opinto-ohjaaja suositteli Huuhtaselle aikuislukiota. Siellä oli enemmän etäopintoihin sopivia kursseja eikä läsnäolopakkoa ole. Huuhtanen kirjoittaa paljon esseitä ja tekee kokeet verkossa. Etäopiskelu tuntuu välillä rankalta.

”Luonteeni on kuitenkin sellainen, etten herkästi luovuta tai kysy apua. Haluan oppia itse.”

Huuhtanen aikoo käydä lukion 4,5–5 vuodessa. Etäopinnot eivät ole sulkeneet Huuhtaselta pois oikeastaan muuta kuin pitkän matematiikan opinnot.

”Minulla ei ole ylioppilaskirjoitukseen suuria tavoitteita. Kunhan sen valkolakin saa.”

Aika Newcastlessa on sujunut pelillisesti hyvin. Pieni takaisku tuli viime vuoden lopussa, kun Huuhtasella todettiin jalkapöydässä rasitusvamma. Akatemian jälkeen hän kilpailee jatkosopimuksesta.

Huuhtanen tähtää futisammattilaiseksi. Sellainen hän tavallaan jo onkin, koska Newcastle maksaa hänelle korvausta pelaamisesta. Nyt Huuhtanen kuuluu U18-maajoukkueeseen.

”Unelmani on, että voin edustaa arvokisoissa Suomen miesten maajoukkuetta.”

Kuka?

Otto Huuhtanen


 Syntynyt 28.2.2000 Espoossa, muutti myöhemmin Kangasalle Pirkanmaalle.

 Asuu nyt Newcastlessa.

 Jalkapalloilija, pelipaikaltaan maalivahti.

 Suorittaa aikuislukiota etäopiskelijana. Tavoite valmistua ylioppilaaksi vuonna 2021.

 Nykyinen seura Newcastle United, edusti ennen sitä Tampereen Ilvestä.

 Kuuluu Suomen U18-maajoukkueeseen.

 Pitää parhaina urheilu­saavutuksinaan sopimusta Newcastlen kanssa, B-junioreiden SM-pronssia vuonna 2016 ja Suomen Palloliiton Tampereen-piirin vuoden 2016 poikapelaajan palkintoa.

 Harrastukset: Netflixin kat­selu.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Nuorten urheilu
 • Jalkapallo
 • Tampereen Ilves
 • Valioliiga
 • Annina Vainio
 • Koulu
Urheilun luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Nina Fagerströmin elämässä ratsastus voitti rakkauden – ”Pitkään minun ei ollut helppoa edes puhua asiasta”

 2. 2

  Pesäpallokausi alkaa taas Aurinkorannikolla – lajin kehitti Tahko Pihkala eli Muela de la Resina, mutta mitä ovat hutunkeitto ja kunnari espanjaksi?

 3. 3

  Futiskannattajat tekivät ensin talkoovoimin lumitöitä – tältä näyttää riemukas tuuletus, joka toi seuran tilille yllättäen 20 000 euroa

 4. 4

  Maalivahti Niklas Bäckström nautti fanien suosiosta, mutta puhui pettymyskaudestaan: ”Toivottavasti näin ei ikinä jatkossa enää käy

 5. 5

  Lauri Marjamäki yrittää rakentaa Leijona-joukkuetta väärillä palikoilla – mihin tarvitaan kymmenen ottelun MM-leiritystä?

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Cooperissa teini-ikäisenä 4 000 metriä juossut huippu-urheilija palauttaisi kiistellyn testin kouluihin – ”On huono juttu, ettei sitä juosta”

 2. 2

  Lauri Marjamäki yrittää rakentaa Leijona-joukkuetta väärillä palikoilla – mihin tarvitaan kymmenen ottelun MM-leiritystä?

 3. 3

  Kapteeni Petrell ratkaisi IFK:lle pronssit, myös TPS ehti juhlia hetken: ”Iso juttu minulle ja varmaan joka jätkälle”

 4. 4

  Futiskannattajat tekivät ensin talkoovoimin lumitöitä – tältä näyttää riemukas tuuletus, joka toi seuran tilille yllättäen 20 000 euroa

 5. 5

  Nina Fagerströmin elämässä ratsastus voitti rakkauden – ”Pitkään minun ei ollut helppoa edes puhua asiasta”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Kimi Räikkösen hillitön suosio Kiinassa huipentui sunnuntain kilpailussa – Ferrari julkaisi videon, johon riitti selitykseksi sana ”katsokaa”

 2. 2

  Kimi Räikkönen julkaisi kuvan Shanghain F1-katsomosta – ei todellakaan liioittele kuvatekstissä

 3. 3

  Lauri Markkanen juhli Verna-vaimonsa syntymäpäivää Helsingissä – julkaisi kuvan komeasta menopelistä

 4. 4

  Anestesiahoitaja Sarah Sellers herätti ihmetystä Bostonin maratonilla – kuka on kilpailussa toiseksi tullut täysin tuntematon juoksija?

 5. 5

  Ferrarin uhraaman Räikkösen mahdolliset harhaluulot haihtuivat viimeistään Shanghaissa

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Pikkukaupungin gynekologi totesi minun olevan 38-vuotiaana liian vanha lapsentekoon

  2. 2

   Vihaisten twiittien takaa paljastuu syvenevä ahdinko – Donald Trumpin ympärillä on jatkuva kohina, mutta nyt sen seassa on tärkeitä signaaleja, kirjoittaa Saska Saarikoski

   Tilaajille
  3. 3

   Nina Fagerströmin elämässä ratsastus voitti rakkauden – ”Pitkään minun ei ollut helppoa edes puhua asiasta”

  4. 4

   Maailmankuulu ruotsalainen dj ja musiikkituottaja Avicii on kuollut 28-vuotiaana – myös kuningasperhe ilmoitti surevansa prinssi Carl Philipin ja prinsessa Sofian häissä esiintynyttä tähteä

  5. 5

   Ammattikorkeakouluihin haetaan vilpillä sisään Helsingissä, helposti – ”Koe mittaa enemmänkin kykyä olla epärehellinen kuin oikeaa osaamista”

  6. 6

   Pelikasvattajat tyrmäävät lasten­psykiatri Jari Sinkkosen näkemykset peli­riippuvuudesta: ”On aivan kohtuutonta verrata pelaavaa lasta alkoholistiin”

  7. 7

   Kysyimme lukijoilta toteutumatta jääneistä perhehaaveista, ja vastaukset yllättivät – Monen elämä ei tunnu lasten saamiseen tarpeeksi turvalliselta, tulevaisuudesta puhumattakaan

  8. 8

   Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen: Suomeen tarvitaan vanhempien kansanliike, jos emme halua menettää lapsiamme peliriippuvuudelle

  9. 9

   Jari Sillanpään haluaisi olla Ricky Martin, mutta hän on George Michael – tähden stigma eivät ole huumeet vaan iskelmälaulajuus

  10. 10

   Bank Norwegian tarjoaa pikavippejä hirmukorolla, mutta toimitusjohtaja Tine Wollebekk ei antaisi omien lastensa ottaa sellaista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ammattikorkeakouluihin haetaan vilpillä sisään Helsingissä, helposti – ”Koe mittaa enemmänkin kykyä olla epärehellinen kuin oikeaa osaamista”

  2. 2

   Maailmankuulu ruotsalainen dj ja musiikkituottaja Avicii on kuollut 28-vuotiaana – myös kuningasperhe ilmoitti surevansa prinssi Carl Philipin ja prinsessa Sofian häissä esiintynyttä tähteä

  3. 3

   Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen: Suomeen tarvitaan vanhempien kansanliike, jos emme halua menettää lapsiamme peliriippuvuudelle

  4. 4

   Espoolainen Jorma Järvinen istuskeli kaikessa rauhassa omakotitalonsa portailla, kun metsästä astui esiin kauris jouluvalot päässään

  5. 5

   1900-luvun alun talot ovat energia­tehokkaampia, kestävämpiä ja terveellisempiä kuin uusilla menetelmillä rakennetut, väittää radikaali arkkitehtiviisikko

  6. 6

   Onnistujia yhdistää yksi olennainen piirre, ja psykologi Satu Kaski löysi sen – Nyt hän kertoo, mitä ominaisuuksia kannattaa kehittää, jos haluaa menestyjäksi

   Tilaajille
  7. 7

   Taksien hinnoittelu vapautuu, Trafi julkaisi esimerkkihinnaston – onnistuuko sinulta tämän taulukon lukeminen aamuyön taksijonossa?

  8. 8

   ”Juoksin kotiin mielessäni kuolleet hevoset ja päätön nainen” – Helsinkiläisnaisen jäämistöstä paljastui ennennäkemättömiä kuvia Helsingin valtauksesta 1918

  9. 9

   ”Tämä minun elämäni nyt meni näin” – Yli tuhat HS:n lukijaa kertoi, miltä lapsihaaveiden kariutuminen tuntuu ja kuinka tuskasta pääsee yli

   Tilaajille
  10. 10

   Pelikasvattajat tyrmäävät lasten­psykiatri Jari Sinkkosen näkemykset peli­riippuvuudesta: ”On aivan kohtuutonta verrata pelaavaa lasta alkoholistiin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Näin Juhana Helmen­kalastajasta tuli Suomen tv-viihteen vihatuin tyyppi täsmälleen samasta syystä kuin 15 vuotta aiemmin

  2. 2

   Tämä maatila ehti olla saman suvun hallussa 300 vuotta – nyt Vantaa saa pakkolunastaa alueen tonttimaaksi

  3. 3

   Onnistujia yhdistää yksi olennainen piirre, ja psykologi Satu Kaski löysi sen – Nyt hän kertoo, mitä ominaisuuksia kannattaa kehittää, jos haluaa menestyjäksi

   Tilaajille
  4. 4

   Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen: Suomeen tarvitaan vanhempien kansanliike, jos emme halua menettää lapsiamme peliriippuvuudelle

  5. 5

   Eteläsuomalainen pariskunta syytteessä alle kouluikäisen lapsensa törkeästä pahoinpitelystä – epäilyt paljastuivat, kun perhe oli lähdössä pitkälle purjehdukselle

  6. 6

   ”Ei 20 vuotta sitten ollut sen näköisiä hampaita” – Purentaelimistön vaivat ovat lisääntyneet huimasti, sanoo hammasasiantuntija, ja syy on kahdessa isossa muutoksessa

   Tilaajille
  7. 7

   Tippuri yleistyy nuorten keskuudessa – ”Kukaan ei tunnista muita odotushuoneessa, ja kaikki ilmoittavat olevansa saman henkilön vakituinen seksikumppani”

  8. 8

   Tätä lähes 100 vuotta vanhaa kuvaa pidetään nyt maailman vanhimpana meeminä – ja se osoittaa täydellisesti, ettei huumorimme ole muuttunut ollenkaan

  9. 9

   Venäjän vaatimus Syyriaan tehtyjen iskujen tuomitsemiseksi sai laihan kannatuksen YK:n turvaneuvostossa – Yhdysvallat: Olemme valmiita uuteen iskuun

  10. 10

   Lukuisten autoilijoiden pihoilla kytee tuhansien eurojen vakuutus­pommi – heitä ei voi varoittaa, sillä käytännössä kukaan ei tiedä, keitä he ovat

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Jari Sillanpään haluaisi olla Ricky Martin, mutta hän on George Michael – tähden stigma eivät ole huumeet vaan iskelmälaulajuus
  3. Pesäpallokausi alkaa taas Aurinkorannikolla – lajin kehitti Tahko Pihkala eli Muela de la Resina, mutta mitä ovat hutunkeitto ja kunnari espanjaksi?
  4. Pohjois-Korea kertoo lopettavansa ydinkokeet, mutta maan ehtoja ja motiiveja ei tiedä kukaan – pieniä merkkejä ilmapiirin lientymisestä on nähtävissä
  5. Pohjois-Korea sanoo lopettavansa ydin- ja ohjuskokeensa sekä sulkevansa ydinkoekeskuksen – Trump ilmoitti olevansa tyytyväinen, Japani vaatii aseista luopumista
  6. Tunti sitten
  7. Nina Fagerströmin elämässä ratsastus voitti rakkauden – ”Pitkään minun ei ollut helppoa edes puhua asiasta”
  8. Järvenpää loi reseptin, joka onnistuu imemään uusia asukkaita kaupunkiin – maata ostetaan vapaaehtoisesti tai pakolla
  9. Bank Norwegian tarjoaa pikavippejä hirmukorolla, mutta toimitusjohtaja Tine Wollebekk ei antaisi omien lastensa ottaa sellaista
  10. Kysyimme lukijoilta toteutumatta jääneistä perhehaaveista, ja vastaukset yllättivät – Monen elämä ei tunnu lasten saamiseen tarpeeksi turvalliselta, tulevaisuudesta puhumattakaan
  11. Keskustan pelastus voisi olla pelakuu – Se tiivistäisi hyvin puolueen kollektiivisen surun siitä, ettei kansa ymmärrä heitä
  12. Hallitus aloittaa sosiaali- ja terveydenhuollon rahoituksen yksinkertaistamisen helpoimmasta päästä Tilaajille
  13. Näytä lisää