Urheilu

Tutkimus kertoo ensimmäistä kertaa, kuinka kalliiksi suomalaisten huono kunto ja vähäinen liikunta yhteiskunnalle tulevat – ”Liikkumattomuuden hinta on totta vie iso”

Tuoreen raportin mukaan liikkumattomuus maksaa vähintään kolme miljardia vuodessa, mutta sekin voi olla paljon alakanttiin.

Vähäinen liikunta, runsas istuminen ja huono kunto käyvät suomalaisille kalliiksi.

UKK-instituutin torstaina julkaiseman selvityksen mukaan liikkumattomuuden hintalappu on vähintään kolme miljardia euroa vuodessa, ja sekin voi olla alakanttiin.

”Liikkumattomuuden hinta on totta vie iso. Meillä on vielä paljon tekemistä tänä päivänä”, Tommi Vasankari sanoo HS:lle.

UKK-instituutin johtaja ja lääketieteen tohtori Vasankari on myös valtioneuvoston kanslian tilaaman raportin vastuullinen kirjoittaja.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Liikkumattomuuden hinta kasvaa – vähäisen fyysisen aktiivisuuden ja heikon fyysisen kunnon yhteiskunnalliset kustannukset -nimisen raportin takana on myös kolmetoista muuta asiantuntijaa ja kirjoittajaa.

Lähes 70 sivun raportti on ensimmäinen laatuaan. Se pyrkii selvittämään laajasti liikkumattomuuden yhteiskunnallisia kustannuksia Suomessa.

Juttu jatkuu grafiikan jälkeen.


Selvityksessä arvioitiin liikunta-, terveys- ja taloustieteellisen yhteistyön avulla, millaisia kustannuksia liikkumattomuudesta seuraa.

Vähäinen fyysinen aktiivisuus ja heikko kunto ovat tutkitusti monien sairauksien riskitekijöitä.

Sairauslomat, menetetty työpanos, terveyspalveluiden käyttö ja lääkkeet maksavat liikkumattomuuden osalta 1,5–4,4 miljardia vuodessa.

Ikääntyvän väestön koti- ja laitoshoidon kustannukset ovat selvityksen mukaan 150 miljoonaa euroa, tuloverojen menetys 1,4–2,8 miljardia euroa, työttömyysturvan etuudet noin 30–60 miljoonaa euroa ja syrjäytymisen kulut vähintään 70 miljoonaa euroa.

Yhteensä nämä vuosittaiset kustannukset ja tuottavuuden menetykset ovat 3,2–7,5 miljardia euroa.

Vaikka kaikissa luetelluissa kustannuksissa käytettäisiin pienintä laskennallista mallia, raportissa päädytään 3,2 miljardiin.

”Koetimme tunnistaa erilaisia asioista, joissa liikkeen vähäisyys aiheuttaa kustannustaakkaa. Itse odotin, että päästään vähintään yhteen kahteen miljardiin, siksi olen luvuista tavallaan yllättänyt, tavallaan en”, Vasankari sanoo.

Osa arvioista on karkeita, mutta puhutaan huomattavan isoista summista. Vertailun vuoksi: Terveydenhuollon menot ovat vuosittain Suomessa noin 20 miljardia euroa.

Vasankarin mukaan jokaisen muuttujan vaikutusta kustannuksiin ei ole voitu vielä edes laskea. Vastaavasti Kelan ja terveydenhuollon tilastot ovat tarjonneet vankkaa pohjatietoa.

”Esimerkiksi kohonneen verenpaineen kustannuksia ei laskettu. Tiedämme, että se maksaa yhteiskunnalle kymmeniä miljoonia vuodessa, mutta meiltä puuttui väestösyyosuuden tunnusluku, jolla se olisi voitu laskea. Kokonaislaskelma menee siis alakanttiin.”

Liikkumattomuudesta on puhuttu pitkään, ja varsinkin istumatyön haitoista on tiedetty vuosia. Onko miljardeista puhuminen ainoa keino, jolla päättäjät herätetään asialle?

”Tuo on hyvä kysymys. Toimintaa on ollut liian vähän, kun ottaa huomioon, kuinka isosta yhteiskunnallisesta asiasta on kyse. On ollut kyllä juhlapuheita, mutta vaikuttavia liikkumisen edistämisen keinoja on käytetty todella vähän”, Vasankari sanoo.

Terveydenhuollon henkilöillä on Vasankarin mukaan iso vastuu, että vähän liikkuvat ihmiset saadaan liikkeelle.

”Meillä on edelleen aika harvoissa paikoissa tarjolla terveysperusteista liikuntaneuvontaa. Siinä on paljon tehtävää. Liikkumattomuutta kannattaisi hoitaa systemaattisesti, jolloin hintalappu voisi olla pienempi.”

Vasankari huomauttaa, että liikkumiskyvyn parantaminen tai ylläpito on olennaista myös ikääntyvien ihmisten ja syrjäytyneiden, ei vain työväestön kohdalla.

”Syrjäytyneiden kohdalla laskelmat ovat arvioita, kun meillä ei ole vielä tutkimuksia”, Vasankari sanoo.

Tällä hetkellä kestävyysliikuntasuositus toteutuu vain noin kymmenellä prosentilla yli 75-vuotiaista, lihasvoima- ja tasapainoharjoittelu noin kuudella prosentilla sekä molemmat suositukset vain muutamalla prosentilla.

”Mahdollisuuksia suositusten paremmalle toteutumiselle on siis paljon”, Vasankari sanoo.

Juttu jatkuu grafiikan jälkeen.


Mikä sitten on niin riittävää liikkumista, että siitä on ihmiselle hyötyä?

Raportin mukaan riittävällä fyysisellä aktiivisuudella tarkoitetaan terveysliikuntasuosituksen mukaista reipasta tai rasittavaa kestävyysliikuntaa, jonka toteutus on jaettu usealle päivälle viikossa.

Vähintään 2,5 tunnin reipastehoinen tai 75 minuutin rasittava liikunta-annos on suositeltavaa jakaa pienempiin kerta-annoksiin tasaisesti viikon ajalle, selvityksessä suositellaan.

Raportin mukaan liikkumattomuus lisää riskiä iskeemisiin sydänsairauksiin, kuten sepelvaltimotautiin, kakkostyypin diabetekseen, rintasyöpään, paksusuolen syöpään, aivoverisuonten sairauksiin, masennukseen ja selkäsairauksiin.

Suurin yksittäinen tuottavuuskustannuksia aiheuttava tekijä on ennenaikaisten kuolemien vuoksi menetetyt elinvuodet.

Työikäisen väestön kuolemista noin 5 500 aiheutui vuonna 2016 kroonisista kansansairauksista, joista noin 1 500 työikäisen kuolema (26,1 %) olisi selvityksen mukaan ollut teoreettisesti poistettavissa, mikäli koko väestö liikkuisi kestävyysliikuntasuosituksen mukaisesti.

Juttu jatkuu grafiikan jälkeen.Lapsena ja nuorena harrastettu liikunta näkyy osaltaan pitempinä työurina kuin vähän liikkuneilla ihmisellä.

”Nuorena harrastetun liikunnan merkitys aikuisiällä on hämmästyttävän suuri. Yhteiskunnan näkökulmasta tulos näkyy suurempina verotuloina ja vähäisempänä maksettujen työttömyystukien määränä”, Vasankari sanoo.

Jos liikkuminen ei lisäänny, kuinka korkealle yhteiskunnalliset kustannukset nousevat 20 vuodessa?

”Ikääntymisen ja sairastavuuden kasvun takia Suomen terveydenhuollon kustannusten on arvioitu kasvavan 29 prosenttia vuoteen 2030 ja 58 prosenttia vuoteen 2040 mennessä. Liikkumattomuuden säästöpotentiaalin voi sanoa siten olevan hyvin suuri”, Vasankari sanoo.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Liikunta
 • Kuntoliikunta
 • Tutkimus
 • Ari Pusa
Urheilun luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Voimistelija Helmi Murto, 18, harjoittelee kuusi tuntia päivässä ja tietää, millaista on nousta takaisin vaikeista loukkaantumisista – nyt tähtäimessä ovat olympialaiset

 2. 2

  NBA-koripalloilija sai kovan kohtelun pysäköintivirheestä – poliisi julkaisi kuukausien jälkeen rajun pidätysvideon ja anteeksipyynnön

 3. 3

  Donald Trump piti lupauksensa ja armahti raskaan sarjan historiaa tehneen maailmanmestarin – afroamerikkalainen nyrkkeilijä kuoli 72 vuotta sitten

 4. 4

  Melkoinen ryöstö: Ennätyspisteet tehneelle Eeli Tolvaselle kuulunut Vuoden tulokas -palkinto annettiin venäläiselle – syyksi paljastui naurettava käytäntö

 5. 5

  Monacon voitto erottelee mestarien jyvät akanoista – kaikki suomalaisvoittajat ovat ajaneet myös MM-kultaa

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Melkoinen ryöstö: Ennätyspisteet tehneelle Eeli Tolvaselle kuulunut Vuoden tulokas -palkinto annettiin venäläiselle – syyksi paljastui naurettava käytäntö

 2. 2

  Donald Trump iloitsi NFL-kiistan voitosta, ja poika tuuletti isosti – yksi omistaja ilmoitti maksavansa itse sakot pelaajien polvistumisesta

 3. 3

  Donald Trump piti lupauksensa ja armahti raskaan sarjan historiaa tehneen maailmanmestarin – afroamerikkalainen nyrkkeilijä kuoli 72 vuotta sitten

 4. 4

  TPS poistaa hallistaan oluthanat ”palvellakseen asiakkaita nopeammin”, lapsiperheille tulee oma katsomo

 5. 5

  NBA-koripalloilija sai kovan kohtelun pysäköintivirheestä – poliisi julkaisi kuukausien jälkeen rajun pidätysvideon ja anteeksipyynnön

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Harri Aho on nähnyt ihmisten kateuden ja poikansa nousun huipulle – kateellisuus loppui, kun Sebastian Aho ratkaisi mestaruuden

 2. 2

  Marjamäen Leijonat jäätyi aina tosipaikan tullen – peräsimessä olikin voittajan sijaan selittäjä

 3. 3

  Melkoinen ryöstö: Ennätyspisteet tehneelle Eeli Tolvaselle kuulunut Vuoden tulokas -palkinto annettiin venäläiselle – syyksi paljastui naurettava käytäntö

 4. 4

  Siitosorin päivä pitenee, kun kevät käynnistää tammojen kiiman – Celantus-ori huhkii nyt kahta työtä

 5. 5

  Ruotsi voitti MM-kultaa hurjassa jännitysnäytelmässä – Filip Forsberg niittasi ratkaisevan maalin voittolaukaus­kilpailussa

 6. Näytä lisää

Nyt voit järjestää kommentit myös suosituimmuuden mukaan.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Parisuhde paranee yhdellä pienellä teolla – Tämä kirjoitustehtävä auttaa todistetusti pitämään tyytyväisyyttä yllä, sanovat asiantuntijat

  2. 2

   HS-selvitys paljastaa: Koulujen ilmanvaihtokoneet sammutetaan öisin ja viikon­loppuisin, ja se päästää haitallista ilmaa rakennuksiin – ”Tämä on se kaikkein pahin tilanne”

   Tilaajille
  3. 3

   Naiset siivoavat, synnyttävät ja saavat pienempää palkkaa – vieläkö pitäisi suorittaa kansalais­palvelus?

  4. 4

   Uudet ylioppilaat saavat todistuksen, joka on tärkeämpi kuin koskaan – Viivi Mäkelä muistaa opon tunnin, jolla arvo­sanojen paino­arvo paljastui

  5. 5

   Parisuhteen julmuri on ulospäin mitä mainioin tyyppi – Näin henkinen väkivalta kasvaa pienistä moitteista tuhoisaksi kierteeksi

   Tilaajille
  6. 6

   Harmony saa orgasmin, mutta vasta kun sille on puhunut pitkään ja hellästi – Onko Kaliforniassa kehitetty oppiva seksirobotti seksin tulevaisuus?

   Tilaajille
  7. 7

   Näytätkö johtajalta vai hoivaajalta? Nämä piirteet kasvoissasi määrittävät sen, millaisena muut ihmiset sinua pitävät

   Tilaajille
  8. 8

   Kun lähdin Kaliforniaan tekemään juttua seksiroboteista, en osannut kuvitella, mitä löytäisin

   Tilaajille
  9. 9

   Entisajan huumori oli julmaa, ja sen kohteeksi joutuivat kaikkein heikoimmat – mikä sai yhteisöt kohtelemaan naisia, vammaisia ja vähemmistöjä sadistisesti?

   Tilaajille
  10. 10

   Välimeren ruokavalio on kuollut: Alueen lapset ovat Euroopan lihavimpia – Suomalaisen ravitsemusasiantuntijan mukaan ”tilanne on vakava”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Parisuhteen julmuri on ulospäin mitä mainioin tyyppi – Näin henkinen väkivalta kasvaa pienistä moitteista tuhoisaksi kierteeksi

   Tilaajille
  2. 2

   Näytätkö johtajalta vai hoivaajalta? Nämä piirteet kasvoissasi määrittävät sen, millaisena muut ihmiset sinua pitävät

   Tilaajille
  3. 3

   Pääsykokeiden valehakijoista on tullut jokavuotinen ilmiö

  4. 4

   Välimeren ruokavalio on kuollut: Alueen lapset ovat Euroopan lihavimpia – Suomalaisen ravitsemusasiantuntijan mukaan ”tilanne on vakava”

  5. 5

   Daniel Lehtonen alkoi haukkua naisia ja nousi julkisuuteen vihattuna Bile-Danina – Nyt ”parannuksen tehnyt” Lehtonen kertoo, mitä ajattelee oikeasti

  6. 6

   Homomiesten tuoreesta ja pahimmillaan vaarallisesta seksitrendistä on kohistu maailmalla jo vuosia, mutta Suomessa se on noussut esille vasta nyt – tästä on kyse chemsexissä

  7. 7

   Uusi tutkimus: Nokiaa johdettiin pelolla ja se esti pitkään yhtiön välttämättömän muutoksen

  8. 8

   Poirot’n tapaus on nyt selvitetty – John Malkovich ottaa ikonisen roolin haltuunsa

  9. 9

   Historiallisen tapaamisen perunut Trump sanoi ase­voimien olevan tarvittaessa valmiina – Pohjois-Korea ilmoitti olevansa edelleen valmis neuvotteluihin

  10. 10

   Rappiolla-hitin suomeksi laulanut Metallican basisti kertoo uudella videolla rakastavansa Ismo Alangon yhtyeen Enter Sandman -vastausta – katso videotervehdys tästä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Homomiesten tuoreesta ja pahimmillaan vaarallisesta seksitrendistä on kohistu maailmalla jo vuosia, mutta Suomessa se on noussut esille vasta nyt – tästä on kyse chemsexissä

  2. 2

   Prinssi Harryn ex-tyttöystävän tympeä ilme, Amal Clooneyn aviomies ja nuori Meghan Markle palatsin edessä – internet sekosi kuninkaallisista häistä, tässä parhaat palat

  3. 3

   Syöpää aiheuttava virus huolestuttaa maailmalla, ja nyt sitä löytyi Suomestakin – osa seksin välityksellä tarttuvan viruksen kantajista sairastuu leukemiaan

   Tilaajille
  4. 4

   Sanna oli 16-vuotias, kun hän kertoi tulleensa raiskatuksi – Viisi vuotta myöhemmin hän paljasti, että vankilaan joutui syytön mies

   Tilaajille
  5. 5

   Juha Kärkkäisen tavaratalo on synnyttämässä Rovaniemellä poliittisen kiistan – ”En hyväksy tällaista ihmisvihamielisyyttä”

  6. 6

   Kysy nämä kaksi kysymystä, kun lapsi uhmaa ja raivoaa – kasvatuskouluttaja Liisa Ahosen mukaan ongelmalapsia käsitellään väärin

   Tilaajille
  7. 7

   Kalle sai puhelun, mietti vedessä pulikoivia lapsiaan ja vastasi kyllä – Se päätös teki hänestä hyvän isän aivan viime hetkellä

   Tilaajille
  8. 8

   Parisuhteen julmuri on ulospäin mitä mainioin tyyppi – Näin henkinen väkivalta kasvaa pienistä moitteista tuhoisaksi kierteeksi

   Tilaajille
  9. 9

   Meghanin puku oli aikuisen naisen valinta – kuningatar lainasi tiaran ja Harry poimi kukat

  10. 10

   Kuka on piispa Curry, joka lähes varasti show’n intohimoisella saarnallaan Meghanin ja Harryn häissä? Kuninkaalliset vieraat kuuntelivat puhetta kikatellen ja suu auki

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Tanska vetää maahanmuutossa tiukkaa linjaa, Ruotsi seuraa perässä, Suomessa aiheesta ei juuri keskustella – ”Kaikki alkavat ymmärtää, ettemme voi kutsua tänne kaikkia”
  3. Yhdysvallat muuttuu, Venäjän politiikka jakaa Eurooppaa – ”EU säröilee, ja olen siitä hyvin huolissani”, sanoo Suomessa vieraileva Saksan ulko­ministeri Heiko Maas HS:lle
  4. Heiko Maasin vierailu on Suomelle todella tärkeä, ja Saksa-suhteiden merkitys vain korostuu tulevina vuosina
  5. Voimistelija Helmi Murto, 18, harjoittelee kuusi tuntia päivässä ja tietää, millaista on nousta takaisin vaikeista loukkaantumisista – nyt tähtäimessä ovat olympialaiset
  6. Irlannissa ”lehmälläkin on paremmat oikeudet kuin naisella”, sillä abortti­kielto on naisille lähes ehdoton – irlantilaiset äänestävät abortista perjantaina
  7. Sähköauto sytytti tulipalon Helsingissä jo vuonna 1931, ja Suomessakin autoja valmistettiin 1980-luvulta – Björn Achrenilla on yhä käytössä kaksi lyijyakuilla liikkuvaa vanhaa Elcatia
  8. HS:n Aamusaunassa keskustellaan seksiroboteista – Kirjeenvaihtaja kertoo, miten päätyi viisi seksirobottia omistavan amerikkalaisen makuuhuoneeseen
  9. Harmony saa orgasmin, mutta vasta kun sille on puhunut pitkään ja hellästi – Onko Kaliforniassa kehitetty oppiva seksirobotti seksin tulevaisuus? Tilaajille
  10. Kun lähdin Kaliforniaan tekemään juttua seksiroboteista, en osannut kuvitella, mitä löytäisin Tilaajille
  11. Naiset siivoavat, synnyttävät ja saavat pienempää palkkaa – vieläkö pitäisi suorittaa kansalais­palvelus?
  12. Näytä lisää