Urheilu

Harri Aho on nähnyt ihmisten kateuden ja poikansa nousun huipulle – kateellisuus loppui, kun Sebastian Aho ratkaisi mestaruuden

Harri Aho oli Kärppien urheilutoimenjohtaja samaan aikaan, kun oma poika nousi liigaan.

Kööpenhamina.

Sebastian Aho voi tulla valituksi jääkiekon MM-turnauksen tähtiviisikkoon, vaikka on samaan aikaan kaukana Kööpenhaminasta.

Ja jos se olisi Ahosta kiinni, hän pelaisi myös finaaliviikonloppuna.

Ainakin yksi Aho sentään on Kööpenhaminassa, vaikkei Leijonien joukkuetta enää kaupungissa nähdäkään.

Harri Aho, Sebastianin isä, seuraa pelit loppuun asti. Työvelvollisuus. Oulun Kärppien urheilutoimenjohtajan täytyy pysyä kärryillä kansainvälisestä jääkiekosta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Voisihan sen lajipäivityksen tehdä niinkin, että kysyisi kesällä mökkisaunan lauteilla, millaista se kansainvälinen kiekko on nykyään. Poika varmaan osaisi sanoa.

Leijona-sentteri Sebastian Aho, 20, on ahminut jääkiekkoa itseensä pienestä pitäen, ja kyllä hän katsoo edelleen muiden suomalaisten NHL-pelaajien otteluita.

Kun Harri Aho vielä pelasi itse, kävi Sebastian katsomassa kolmen vanhasta alkaen isänsä pelejä.

”Rouva sanoi, että meinasi makkarat jäädä syömättä, kun poika katsoi niin tarkasti, Harri Aho, 50, sanoo.

Voisikohan ainutlaatuinen pelisilmä ja pelin ymmärtäminen olla peräisin jo noista varhaislapsuuden ajoista, vai puolustaja-isän perintönä vai mistä?

Sebastian heitti HS:n haastattelussa keväällä 2015, että isä oli ”puusilmäpakki”, mutta se taisi olla 17-vuotiaan nuoren leikillistä liioittelua.

Lapsen suusta kuullussa kommentissa taisi olla vähän isä-poika nokittelua, kun Harri Aho sentään pelasi seitsemän kautta Liigassa eri seuroissa ja Kärpissä kaikilla tasoilla. Lopulta hän oli nostamassa seuraa takaisin Liigaan vuosituhannen vaihteessa.

Annetaan Harri Ahon esittää näkemyksensä.

”Pihapeleissä isoveli Samulin ja hänen kavereiden kanssa on saanut panna parastaan pysyäkseen mukana. Varmaan siellä on joutunut muutakin kuin voimaa käyttämään”, Harri Aho sanoo.

Vaikkei Sebastian Aho ole kaukalon isoimpia, on häntä vaikea horjuttaa tai saada kiekkoa pois, kun hän suojaa sitä. Erinomaisesta luistelusta lähtee hyvä tasapaino.

Taustalla on liikuntaa, urheilua ja erilaisia pallopelejä valtava määrä. Pyörällä kouluun, siellä liikuntaa, päälle seuran harjoitukset ja pihapelit.

”Monipuolinen lapsuusajan harjoittelu ja hyvin paljon liikuntaa”, Harri Aho sanoo. ”Kevyesti puhutaan 25–30 tunnin liikuntamääristä viikkotasolla.”

Puolustaja Aho pelasi Rauman Lukossa, kun Sebastian kävi syntymässä Porissa. Sen kauden jälkeen perhe muutti takaisin Ouluun, joten alle vuoden vanhasta Sebastian on kasvanut oululaiseksi, ja tietenkin Kärppien pelaajaksi.

Luistelukoulusta lähtien isä valmensi Sebastianin joukkuetta, kunnes poika oli noin kahdentoista.

Jari Karppinen valmensi Kärppien C-junioreita, kun Sebastian Aho nostettiin ikäluokkaa nuoremmista vanhempien joukkoon.

”Sebastian oli ensimmäinen, joka nostettiin vanhempiin. Se oli ollut meillä pannassa jonkin aikaa”, Karppinen sanoo.

Kärpissä haluttiin, että lapset pelaavat oman ikäistensä joukkueessa. Sebastian Aho oli hyvä ja lupaava, mutta Karppisen mukaan Jesse Puljujärvi erottui vielä enemmän fyysisillä ominaisuuksillaan.

Yhteen asiaan Karppinen kiinnitti huomiota. Sebastian pystyi omaksumaan asiat nopeasti ja sopeutumaan vanhempien poikien joukkoon ja kovempaan peliin.

Kärppien silloinen B-junioreiden valmentaja Lauri Merikivi kehui Ahoa valmentajan unelmapelaajaksi.

Merikivi ei sano näin jälkeenpäin, että olisi nähnyt jo tuolloin, että tässä luistelee tuleva NHL-pelaaja. On kuulemma niin monta mutkaa ennen niitä pelejä.

”Ajattelevainen”, Merikivi sanoo, ”Ja pystyi adaptoitumaan uuteen toimintaympäristöön.”

Tulevalla kaudella Merikivi valmentaa JYPin liigajoukkuetta ensimmäisessä päävalmentajapestissään.

Kärppien A-nuoriin Aho loikki vauhdilla. Lauri Mikkola veti silloin vanhinta ikäluokkaa, kun hän sai Ahon käsiinsä. Ja sieltä jatkui matka myös Liigaan.

Liigaa ja A-nuorten otteluita Aho pelasi ristiin kaudella 2014–2015.

Mikkola sai joukkueeseen hyvän luistelijan, älykkään pelaajan, mutta vielä paljon muuta.

”Mieletön voitontahto ja kova halu kilpailla”, Mikkola sanoo. ”Kun otettiin harjoituksissa jokin kilpailuelementti mukaan, tuli Sepelle ihan uusi lisä.”

”Tietokone päässä on parasta, mitä hänellä on kiekkoilijana”, Mikkola sanoo, vaikka ehtii sitä ennen kehua Ahon nopeuden, ketteryyden ja luistelutaidon.

Sebastian Aho pelasi vaihtelevan paljon liigassa mestaruuteen päättyneellä kaudella 2014–2015. Pudotuspeleissäkin hän istui katsomossa, kun ne alkoivat.

”Kyllä heti tunsi, että on pelimies”, entinen keskushyökkääjä Esa Pirnes sanoo. Hän johti Ahon ja toisen lupauksen Saku Mäenalasen ketjua, kun nuoret vihdoin saivat paikkansa pudotuspelien edetessä.

”Kiinnostus peliin”, Pirnes sanoo yhdeksi merkittäväksi ominaisuudeksi, joka paistoi mukaan tulleesta Ahosta. ”Ei ollut monta nuorta, joiden kanssa pystyi samalla lailla puhumaan pelistä.”

Harri Aho seurasi erikoisella tavalla sivusta poikansa nousua juniorijoukkueista Liigaan. Aho oli yhtä aikaa isä, mutta myös Kärppien urheilutoimenjohtaja.

Jääkiekko tai mikä tahansa joukkueurheilu on raaka maailma. Jokainen haluaa pelata, mennä eteenpäin ja vanhemmat taustalla vaikuttavat myös.

Peliaika, ylivoimavastuu ja missä ketjussa pelaat vaikuttavat monesti kehitykseen. Ja näistä kilpaillaan ja peliminuutteja kaikki haluavat.

Harri Ahokin sai törmätä kateellisuuteen, eikä pitänyt tilannetta helppona.

”Vääjäämättä sitä tuli”, Aho sanoo kateellisuudesta. ”Se loppui siinä vaiheessa, kun Sebastian teki ratkaisumaalin seiskapelissä.”


Kärpät ja Tappara pelasivat kevään 2015 finaaleissa ja seitsemäs peli meni toiseen jatkoerään. Sebastian Aho pääsi Ivan Humlin pystysyötöstä läpiajoon ja uitti kiekon maaliin Juha Metsolan längistä.

”Ainakaan minun korviin ei ole sen jälkeen kuulunut”, Harri Aho sanoo. ”Se on selvää, että sitä oli. Varmaan osan sain minä ja osan sai poika.”

”Kyllä minä sen ymmärrän, jos joku ajattelee niin”, Harri Aho sanoo. ”Se vaan menee urheilussa niin, että mitään et saa muulla kuin omalla tekemisellä. Ja juuri näin se meni Sebastianin kohdalla.”

”Kovemmalla on poika ollut sen takia”, isä vakuuttaa ja sanoo ongelmaa jopa maailman laajuiseksi. ”Kateutta on. Hyvin nopeasti sanotaan, että joku saa jotain ilmaiseksi.”

Mitkä muuten ovat isänä hienoimmat pojan uralla koetut jääkiekkohetket?

”Seiskapelin ratkaisumaali, nuorten maailmanmestaruus ja kun hän teki ensimmäisen NHL-maalinsa”, Harri Aho vastaa nopeasti.

”Hienoja kokemuksia, ja olen saanut olla kaikissa paikan päällä.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Jääkiekko
 • Sebastian Aho
 • Leijonat
 • Urheilu
 • Heikki Miettinen
Urheilun luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Maailman nopein ihminen juuri nyt on 21-vuotias Star Wars -fani – uskoo juoksevansa 100 metrillä reilusti alle Usain Boltin maailmanennätyksen

 2. 2

  Lentokapteeni Ari Huuselan uusi vene on valtamerten formula ykkönen tai Airbus A350: ”Työkaluna ihan älyttömän upea”

 3. 3

  Raju väite: Real Madridin puheenjohtaja valmis maksamaan Neymarista 300 miljoonaa euroa

 4. 4

  Valtteri Bottas kaipaa tasaista suorittamista ja voittotaisteluita loppukauden aikana: ”Meillä on tiiminä selkeä tavoite voittaa se mestaruus”

 5. 5

  Tennistähti Serena Williams sai tietää siskopuolensa ampujan vapautumisesta juuri ennen uransa suurinta tappiota – ”En saanut sitä pois mielestäni”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Lentokapteeni Ari Huuselan uusi vene on valtamerten formula ykkönen tai Airbus A350: ”Työkaluna ihan älyttömän upea”

 2. 2

  Maailman nopein ihminen juuri nyt on 21-vuotias Star Wars -fani – uskoo juoksevansa 100 metrillä reilusti alle Usain Boltin maailmanennätyksen

 3. 3

  ”Onhan se mies iso kävelevä paradoksi” – Kari Hotakainen kirjoitti Kimi Räikkösestä kirjan, jonka kokonainen luku on omistettu 16 päivän ryyppy­putkelle

 4. 4

  Rimaa pitää nostaa HJK:ssa, pelaajien lisäksi eurokompasteluihin kyllästyy yleisö

 5. 5

  Patrik Laineella on yksi toivomus jatkosopimuksen suhteen: ”Toivottavasti seura ajattelee samalla tavalla”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Lehti: Michael Schumacher jättää pitkäaikaisen kotinsa Sveitsissä ja muuttaa Mallorcalle – ”Kaikki on valmista toivottamaan hänet tervetulleeksi”

 2. 2

  Somessa rähistiin NHL-miljonääri Jussi Jokisen haluttomuudesta maksaa veroja – mutta pysähtyikö kukaan miettimään, mitä ”verotukselliset syyt” oikeastaan ovat?

 3. 3

  ”Onhan se mies iso kävelevä paradoksi” – Kari Hotakainen kirjoitti Kimi Räikkösestä kirjan, jonka kokonainen luku on omistettu 16 päivän ryyppy­putkelle

 4. 4

  Lentokapteeni Ari Huuselan uusi vene on valtamerten formula ykkönen tai Airbus A350: ”Työkaluna ihan älyttömän upea”

 5. 5

  Unitutkija kytki piuhat Mikael Granlundiin ja selvitti, mitä päässä tapahtuu yöllä – Tähti­hyökkääjän aivot raksuttivat, kun olisi pitänyt jo vaipua syvään uneen

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Minut yllättää yhä, etteivät ihmiset tajua: ohitus ei lähde takapuskurista” – HS ajoi 700 kilometriä nopeusrajoitusten mukaisesti ja selvitti, kuinka suomalaiset ohittelevat

  2. 2

   Väitöstutkimus tarjoaa uuden selityksen talvisodan ihmeelle: Suomalaiset taistelivat uhrautuvasti, koska he halusivat turvata lastensa tulevaisuuden

  3. 3

   ”Koita nyt saada ne lapset muualle, ei tämä mikään päiväkoti ole” – HS:n lukijat kertovat, millaista on ottaa lapsi mukaan töihin

  4. 4

   Solakka mies, joka myi huumeita, lakanoita ja seuraansa – Jari Sillanpään hovihankkija rakasti huippuhotelleja ja kärähti lapsipornosta

   Tilaajille
  5. 5

   Miksi merivesi ei imeydy merenpohjaan ja häviä?

  6. 6

   Arvostettua naisprofessoria syytetään miesopiskelijan ahdistelusta – Yhdysvalloissa keskustellaan nyt siitä, kuinka paljastusuutiseen reagoidaan naisen ollessa tekijä ja miehen ollessa uhri

  7. 7

   Weekend-festivaali saartoi Hietaniemen hautausmaan, joku unohti kertoa krematoriolle – ”Aivan katastrofaalista”

  8. 8

   Muusikko-toimittaja Perttu Häkkisen muistopaikka tyhjennettiin Hakaniemen­rannasta

  9. 9

   Pörssiyhtiö Metson johtajalle tuomio työsyrjinnästä – antoi työntekijälle potkut perhevapaan käytön vuoksi, käräjäoikeus katsoo

  10. 10

   Elinajanodote laskee useissa länsimaissa ensi kertaa vuosikymmeniin – Yhdysvalloissa huumekuolemat laskevat myös nuorten odotettavissa olevaa elinaikaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Solakka mies, joka myi huumeita, lakanoita ja seuraansa – Jari Sillanpään hovihankkija rakasti huippuhotelleja ja kärähti lapsipornosta

   Tilaajille
  2. 2

   Finnairin lentokapteeni puhalsi 1,5 promillen lukeman Helsinki-Vantaalla

  3. 3

   SVT: Ruotsalainen musliminainen ei suostunut kättelemään miestä työhaastattelussa, eikä saanut työtä – yritykselle sakot työsyrjinnästä

  4. 4

   Miljardööri Mark Cuban pohtii Trumpin haastamista, fanittaa Lauri Markkasta, istuu valtavan käteiskasan päällä – ja vastaa nopeasti sähköposteihin

  5. 5

   ”Minut yllättää yhä, etteivät ihmiset tajua: ohitus ei lähde takapuskurista” – HS ajoi 700 kilometriä nopeusrajoitusten mukaisesti ja selvitti, kuinka suomalaiset ohittelevat

  6. 6

   Weekend-festivaali saartoi Hietaniemen hautausmaan, joku unohti kertoa krematoriolle – ”Aivan katastrofaalista”

  7. 7

   Hermostunut polkupyöräilijä pysäytti Onnibusin keskelle Mannerheimin­tietä, poliisi nuhteli osapuolet – ”Minusta oli täydellisen perusteltua jäädä kaistalle”

  8. 8

   Egyptistä löytyi maailman vanhin juusto – ja samalla vanhin bakteeri, joka aiheuttaa vaarallista luomistautia

  9. 9

   Sauli Niinistö kommentoi kirjakohua kala-aiheisella runolla, josta presidentin viesti tuskin jää epäselväksi

  10. 10

   Lehti: Trumpin neuvonantajan mies toivoo, ettei olisi ikinä esitellyt vaimoaan Trumpille

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Toimittaja ja kirjailija Perttu Häkkinen on kuollut – Flow-festivaalilla pidettiin hiljainen hetki

  2. 2

   Yali Liu hämmästyi, kun suomalaiskollegat ottivat lounaspuheet tosissaan – Kolme Suomessa työskentelevää ulkomaalaista kertoo, miten me teemme töitä

   Tilaajille
  3. 3

   Tutkijat selvittivät liikunnan vaikutuksia mielen­terveyteen ja yllättyivät runsaasti liikkuvien tuloksista

  4. 4

   Hermostunut polkupyöräilijä pysäytti Onnibusin keskelle Mannerheimin­tietä, poliisi nuhteli osapuolet – ”Minusta oli täydellisen perusteltua jäädä kaistalle”

  5. 5

   ”Tule kotiin <3”, kirjoitti Eveliina Rimpeläinen – Sitä ennen hänen miehensä humalainen kaahailu oli katkennut piikkimattoon ja epäilyyn poliisin murhan yrityksestä

   Tilaajille
  6. 6

   Festareiden silmiinpistävät: Flow’hun kultaisiin legginseihin pukeutuneet miehet: “Missään muualla kuin Mummotunnelissa mua ei ole kähmitty näin paljon”

  7. 7

   Genovan alueelle julistettiin vuoden hätätila tiistain siltaromahduksen vuoksi – Video näyttää täpärän pelastumisen

  8. 8

   Helsinkiläiskoulu jakoi oppilaat eri ryhmiin sukupuolen mukaan – Jenni Korkeaojan lapsi lähti tunnille, jonka nimi on lukujärjestyksessä ”Pojat”

  9. 9

   Flow’n perjantain pääesiintyjät olivat surkuhupaisia – Lauryn Hill tuhosi klassikkolevynsä ja Patti Smithin aikuisrock olisi sopinut paremmin olutfestivaalin oheisohjelmaksi

  10. 10

   Niklas nosti 2 000 euron pikavipin, hyppäsi bussiin ja pelasi rahat loppuun työmatkalla – ”Unelmien toimiala” takoo satumaisia tuottoja mutta jättää jälkeensä rumia tarinoita

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Kevin de Bruyne kolme kuukautta sivussa – ”Neuvoni hänelle on, että hän pitää loman”
  3. Lapsen ottaminen töihin toi perheministeri Annika Saarikolle moitteet, sisäministeri Kai Mykkäselle ihailua – ”Miehen isyyteen suhtaudutaan ikään kuin yllättävänä ja myönteisenä asiana”
  4. Valtteri Bottas kaipaa tasaista suorittamista ja voittotaisteluita loppukauden aikana: ”Meillä on tiiminä selkeä tavoite voittaa se mestaruus”
  5. Valkosipulilla on hoidettu vaivoja tuberkuloosista ilmavaivoihin - nyt sillä on Keravalla oma festivaali
  6. ”Koita nyt saada ne lapset muualle, ei tämä mikään päiväkoti ole” – HS:n lukijat kertovat, millaista on ottaa lapsi mukaan töihin
  7. Lentopallonaisilla on lauantaina kalavelkoja maksettavanaan – miehet lähtevät EM-karsintoihin Viro-tappiot niskassaan
  8. Tulvat jatkavat Intian Keralan piinaamista – kuolleita on yli 320, ja yli 200 000 ihmistä on evakuoitu
  9. Taavi Soininvaara kirjoittaa jännäreitä, joista yhtä Venäjän ulkoministeriön edustajakin kehui totuudenmukaiseksi – pian Ratamo nähdään myös mittavan budjetin tv-sarjassa
  10. HS:n miniristikossa mennään tänään aivan ristiin rastiin – Ratkaisetko ristikon?
  11. Tunti sitten
  12. Donald Trumpin unelmoima suuri sotilas­paraati lykkääntyy – sen sijaan hän matkustaa katsomaan paraatia Pariisiin
  13. Näytä lisää