Urheilu

MM-kisat alkavat tänään: Suomalainen futisväki uskoo Brasiliaan, Saksaan ja Argentiinaan – ”Yksittäinen ottelu voi hyvin ratketa jonkun pelaajan henkilö­kohtaiseen virheeseen”

Paavo Arhinmäki ja Tommy Lindgren aikovat nauttia jalkapallosta, mutta haukkuvat siinä sivussa Fifan.

Suomalainen jalkapalloväki uskoo vankasti suurten maiden olevan vahvoilla tänään alkavissa MM-kisoissa.

HS:n haastattelemat pelaajat, valmentajat ja kannattajat veikkaavat mestarin olevan joko Brasilia, Argentiina tai Saksa. Sympatiaa heruu kaikille Pohjoismaille, ja moni uskoo Belgian mahdollisuuksiin edetä mitalipeleihin saakka.

Antti Niemi nimeää Puolan kisojen mustaksi hevoseksi

Miesten jalkapallo­maajoukkueen maalivahtivalmentaja ja entinen valioliigapelaaja Antti Niemi sanoo huippumaiden välisten erojen olevan äärimmäisen pieniä.

”Kärki on niin tasaväkinen, että yksittäinen ottelu voi hyvin ratketa jonkun pelaajan henkilö­kohtaiseen virheeseen.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Niemellä ei ole MM-kisoissa suosikki­joukkuetta. Hän haluaa vain nauttia siitä, kun lajin huiput kilpailevat jalka­pallon suurimmasta mahdollisesta palkinnosta.

Kisojen mustaksi hevoseksi Niemi nimeää hyökkääjä Robert Lewandowskin johtaman Puolan.

”Puola on nopea ja vahva joukkue, jonka pelaajat ovat erinomaisessa kuosissa. Puolalaiset pelaajat ovat huippu-urheilijoita kaikissa ikäluokissa. Heillä on varmasti kestävyys kunnossa.”

Mestaruuteen asti Puolan materiaali ei kuitenkaan riitä. Niemen mukaan mestaruuspystiä nostelee joko Brasilia, Argentiina, Saksa tai Espanja.

”Tasapaino on kaiken avain. Mestaruutta ei voiteta vain hyökkäämällä, ei vain tähtien varassa eikä varsinkaan huonolla maalivahtipelillä.”

Yli kymmenen vuotta Brittein saarilla ammattilaisena pelannut Niemi näkee Englannin maalivahtipelin kysymysmerkkinä, eikä kovat paineet niskassaan Venäjälle lähtevä joukkue kuulu kannattajien ja median odotuksista huolimatta suosikkien joukkoon.

”Englannilla ei ainakaan ennen kisoja ollut selkeää ykkösvahtia. Joukkueena heillä on jonkinlaisia mahdollisuuksia menestyä, mutta nuoren joukkueen todellinen mahdollisuus tulee vasta neljän vuoden päästä. Siellä on monta pelaajaa, joilla on parhaat vuodet vielä edessäpäin.”

Sanni Franssi uskoo eteläamerikkalaiseen voittajaan

Suomen naisten jalkapallomaajoukkueen ja Juventuksen hyökkääjä Sanni Franssi uskoo mestarin tulevan Etelä-Amerikasta, joskin hän muistuttaa myös Saksan olevan aina vahva.

”Argentiina on pelannut monet kisat alakanttiin, mutta nyt heillä on todella hyvä joukkue. Ehkä tänä vuonna on Argentiinan tai Brasilian vuoro”, Franssi sanoo.

Juventuksen miesten joukkueen pelejä paljon paikan päällä nähnyt Franssi katsoo mielellään argentiinalaisen Paulo Dybalan otteita. Franssi veikkaa Dybalan nousevan esiin myös MM-kisoissa.

”Ehdottomasti tosi mielenkiintoinen pelaaja, vaikka hän ei ehkä vielä ole edes saavuttanut omaa huipputasoaan. Hän on hyvä jo nyt ja voi kantaa Argentiinaa tulevina vuosina.”

Christina Forssell toivoo menestystä Saksalle

Keskikenttäpelaajana kymmenen naisten jalkapallon SM-kultaa HJK:n paidassa voittanut Christina Forssell on kannattanut aina Saksaa ja uskoo joukkueen tälläkin kertaa voittavan koko turnauksen.

”Perheemme asui lapsuuteni Saksassa. Siltä ajalta on jäänyt vahva yhteys maahan, ja toivon aina saksalaisille sydämestäni menestystä. Symppaan aina myös kaikkia Pohjoismaita.”

Forssell itse pelasi Suomen paidassa 70 naisten A-maaottelua. Saksalaisessa jalkapallossa Forssellia kiehtoo erityisesti joukkuepelaaminen.

”Ihailen Saksan joukkuepelaamista. Siinä se kollektiivi on aina yksilöä tärkeämpi. Puolustus pelaa kurinalaisesti ja hyökkäys tehokkaasti.”

Yksilöistä hän seuraa mieluiten kaikkia keskikenttäpelaajia.

”Tietysti myös Lionel Messi ja Cristiano Ronaldo ovat sellaisia pelaajia, että he kiinnostavat aina. Suosittelen seuraamaan myös Tanskan Christian Erikseniä, jonka kyvyt ovat varsin monipuoliset.”

Kisojen mahdolliseksi yllättäjäksi Forssell mainitsee Belgian.

”Moni laskee Belgian jopa voittajasuosikiksi, mutta itse en ajattele niin. Kyllä heistä kisojen mustaksi hevoseksi on, mutta ei mestareiksi asti.”

Paavo Arhinmäki muistuttaa Fifaan liittyvistä ongelmista

Lontoolaisen Chelsean vannoutunut kannattaja, kansanedustaja Paavo Arhinmäki (vas) aikoo nauttia pelaajien esityksistä kisoissa, mutta haluaa samalla esittää kritiikkiä järjestäjiä kohtaan.

”On tärkeää pitää koko ajan esillä niitä ongelmia, joita liittyy Fifaan ja sen korruptioon ja epädemokraattisuuteen.”

Venäjän kisoihin liitettyjen ongelmien lisäksi Arhinmäki kiinnittää huomiota myös neljän vuoden päässä odottaviin Qatarin kisoihin.

”Fifan herroja eivät paljon stadioneita rakentavien työntekijöiden oikeudet, kestävä kehitys tai järjestäjämaan ihmisoikeudet paina.”

Kansanedustaja aikoo itse käydä Venäjällä katsomassa kisoja sekä alkulohko- että välierävaiheessa.

Arhinmäki kertoo toivovansa Pohjois­maille aina menestystä, mutta mitali­peleihin saakka hän ei usko nyt kisoissa mukana olevien Ruotsin, Islannin tai Tanskan yltävän. Hän toivoo kuitenkin yllätyksellisten maiden ja pelaajien nousevan otsikoihin.

”Viime kerralla Kolumbian James Rodriguez nousi suuren yleisön tietoisuuteen. Toivottavasti tällä kertaa tapahtuu jotakin samanlaista. Joukkueista esimerkiksi Peru on siinä mielessä hyvin mielenkiintoinen, että en ole koskaan nähnyt heidän pelaavan.”

Pelaajista Arhinmäkeä kiinnostavat kaikki Chelsean pelaajat, joita hänen laskujensa mukaan on eri maiden MM-joukkueissa yhteensä 14.

”Tosin seuraan tietysti muitakin. Australian Tim Cahillilla on nyt mahdollisuus tehdä maali neljässä MM-lopputurnauksessa. Messi on kiinnostava, sillä hän on voittanut urallaan kaiken paitsi maailmanmestaruuden. Silti maailman kaikkien aikojen parhaaksi pelaajaksi nouseminen melkein edellyttäisi maailmanmestaruuden voittamista.”

Mestari löytyy Arhinmäen mukaan nelikosta Argentiina, Brasilia, Saksa ja Ranska.

Kaksi edellistä MM-finaalia ovat päättyneet varovaisen pelin jälkeen jatkoajalla 1–0, ja siten Arhinmäki uskoo nytkin käyvän.

”Loppuottelut ovat monesti olleet pelillisesti vähän tylsiä, iloisempaa peliä nähdään yleensä alkulohkoissa.”

Marianne Miettinen fanittaa Brasiliaa

Suomen tyttöjen maajoukkueiden valmentaja Marianne Miettinen kertoo olleensa Brasilian fani vuodesta 1982 lähtien ja uskoo maan menestykseen tämän kesän kisoissa.

”Olin seitsemänvuotias, kun näin ensimmäisen kerran Brasilian pelaavan. Ihastuin joukkueen peliin heti. Silloin mieleen jäi muun muassa laitapakki Júnior, jossa on paljon samaa kuin nykyisen maajoukkueen Marcelossa.”

Brasilian kovimmiksi haastajiksi Miettinen laskee Saksan, Ranskan ja Espanjan. Loppuotteluksi herkullisin olisi arkkivihollisten Brasilian ja Argentiinan kohtaaminen, mutta Miettinen ei ole varma jälkimmäisen vireestä.

”Argentiina on erittäin hyökkäysorientoitunut, ja tulivoimaa heillä kyllä on. Kyse onkin heidän kohdallaan siitä, miten joukkueen puolustuspeli saadaan toimimaan.”

Mahdollisten yllättäjien kärkeen Miettinen nimeää Belgian.

”Tosin heidän kohdallaan voi pohtia, olisiko menestys sittenkin enemmän odotuksiin vastaamista kuin yllätys. No, mestaruus olisi kyllä yllätys.”

Menestystä Miettinen toivoo Tanskalle ja Ruotsille. Euroopan ja Etelä-Amerikan ulkopuolisten joukkueiden Miettinen uskoo olevan lähinnä kiusaajan roolissa.

”Onhan siellä hyviä joukkueita ja pelaajia, mutta pelaajamateriaalin laajuus ei kuitenkaan taida aivan riittää kärkimaita vastaan. Yksittäisiä yllätyksiä voi tosin tulla.”

Tommy Lindgren ikävöi Italiaa ja uskoo Tanskan mahdollisuuksiin

Muusikko, radiotoimittaja ja Italian intohimoinen kannattaja Tommy Lindgren kysyy ensimmäisenä, missä alkulohkossa Italia pelaa.

”Ai niin, sehän taitaa olla siellä samassa porukassa Hollannin ja Yhdysvaltojen kanssa.”

Lindgren kaipaisi kisoihin vuodesta 1986 saakka ihailemaansa Italiaa, eivätkä MM-kisat tunnu aivan samanlaisilta ilman saapasmaata. Ilman suosikkijoukkuettaan Lindgren kuitenkin kykenee katsomaan kisoja hivenen analyyttisemmin.

”Italian lisäksi toivon aina menestystä Pohjoismaille. Tällä kertaa luulen Ruotsin ja Islannin jäävän alkulohkoon, mutta jotenkin uskon Tanskaan. He voivat Christian Eriksenin johdolla pärjätä aika pitkälle. Hänellä on kykyä ratkoa otteluita.”

Tanskan lisäksi Lindgren näkee yllättäjäpotentiaalia Perun ja Kolumbian joukkueissa.

”Tosin nämä yllättäjätkin lopulta törmäävät ylitsepääsemättömiin muureihin.”

Omasta kristalli­pallostaan Lindgren on selvittänyt jo kärki­nelikon lopullisen järjestyksen.

”Brasilia voittaa Argentiinan loppuottelussa ja Saksa Ranskan pronssiottelussa. Brasilian joukkueessa on järjettömästi tulivoimaa, ja he varmasti haluavat näyttää olevansa parempi joukkue kuin se, joka viimeksi kotikisojensa välierässä joutui Saksan murskaamaksi.”

Arhinmäen tapaan myös Lindgren muistuttaa, ettei kisoja voi katsoa hyvällä omatunnolla.

”Ei tietenkään voi, ei mitään Fifan järjestämää turnausta voi. Luin arvion, jonka mukaan Qatarin kisojen rakennustyömailla on seitsemässä vuodessa kuollut jo 1 200 ihmistä.

Lindgren sanoo, että Fifa on suoraan vastuussa kuolemantapauksista.

”Jos sama tahti jatkuu, näiden MM-kisojenkin aikana Qatarissa kuolee joka toinen päivä joku luksusstadionia rakentava työläinen. Fifa on tästä vastuussa. Hehän tappavat ihmisiä.”
Urheilun luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Dopingkohun keskeltä Ranskan ympäriajoon päässeen Chris Froomen tallikaveri suljettiin Tourilta – osoitti erityisen vakavaa aggressiivisuutta kilpakumppaniaan kohtaan

 2. 2

  Lewis Hamilton sysäsi Mika Salon hornankattilaan – tuomariston paineet olivat Saksassa poikkeavat

 3. 3

  Lewis Hamilton kommentoi tilannetta, joka oli viedä häneltä Saksan gp:n voiton: ”Rukouksiini todella vastattiin”

 4. 4

  Suomi lähtee EM-Berliiniin isolla joukkueella – Valmennuspäällikkö julkisti selkeän mitalitavoitteen ja samalla ehdot omalle jatkolleen

 5. 5

  Neymar ei pystynyt katsomaan jalkapalloa MM-turnauksen jälkeen – ottaa myös kantaa kritiikkiin filmaamisesta: ”Menin pelaamaan, en potkittavaksi”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Saksan GP:n tulokset pysyvät alkuperäisessä muodossaan – Lewis Hamilton voitti, Valtteri Bottas oli toinen: ”En päässyt ohi, ja sitten käskettiin minimoimaan riskit”

 2. 2

  Lewis Hamilton sysäsi Mika Salon hornankattilaan – tuomariston paineet olivat Saksassa poikkeavat

 3. 3

  Jyväskylän Kalevan kisojen toimitsija totesi seitsenottelijoiden häiritsevän muita lajeja – hopeamitalisti Miia Sillman lataa täyslaidallisen: ”Huonoimmin järjestetyt Kalevan kisat ikinä”

 4. 4

  Jessica Kähärä on urheiluperheen 16-vuotias superlahjakkuus – nuorten EM-kisoissa kaksi yllätysmitalia ja Kalevan kisoissa ensimmäinen aikuisten mitali

 5. 5

  Neymar ei pystynyt katsomaan jalkapalloa MM-turnauksen jälkeen – ottaa myös kantaa kritiikkiin filmaamisesta: ”Menin pelaamaan, en potkittavaksi”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Jyväskylän Kalevan kisojen toimitsija totesi seitsenottelijoiden häiritsevän muita lajeja – hopeamitalisti Miia Sillman lataa täyslaidallisen: ”Huonoimmin järjestetyt Kalevan kisat ikinä”

 2. 2

  Taitoluistelun olympiamitalistia puukotettiin kadulla, kuoli sairaalassa vain 25-vuotiaana – poliisi ottanut kiinni yhden epäillyn ja etsii toista

 3. 3

  Tennistähteydestä haaveillut eteläkorealainen paljasti maansa urheilijoiden karmean kohtelun – raiskaukset ja lyömiset arkipäivää

 4. 4

  Saksan GP:n tulokset pysyvät alkuperäisessä muodossaan – Lewis Hamilton voitti, Valtteri Bottas oli toinen: ”En päässyt ohi, ja sitten käskettiin minimoimaan riskit”

 5. 5

  Nuorten MM-yleisurheilussa hurjia tuloksia – 16-vuotias kenialainen viilettää jo Lasse Virénin vauhtia, Ruotsin seiväskomeetta yritti ”järjetöntä tulosta”

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Peilikaappi on asennettu niin alas, ettei pää mahdu väliin” – Tällaisia ovat uudet, epäkäytännölliset kylpyhuoneet

  2. 2

   Terveysvesien trendi voi johtaa ”seuraavaan mahdolliseen kansan­tautiin” – Tutkija huomasi, että suomalaisten hampaat ovat alkaneet kärsiä eroosiosta

  3. 3

   Julkkiskokki Harri Syrjäsen Hampton Bay pettää odotukset – kala-annos osoittautuu läpeensä epäonnistuneeksi tekeleeksi, ja jälkiruuasta tulee mieleen opiskelijaruokala

  4. 4

   ”Meno Yhdysvalloissa on ollut aivan hullua”, sanoo Oatlyn toimitusjohtaja – kaurajuomalla maailmanvalloitusta yrittävä yritys on tietenkin ruotsalainen

  5. 5

   Helsingissä vierailleen amerikkalaisen valokuvamallin puoliso edusti punaisessa solmiossa

  6. 6

   Rangaistukset ovat aina huono idea, sanoo kasvatusammattilainen – Tässä 9 keinoa, joilla saat lapsen tottelemaan positiivisen kautta

   Tilaajille
  7. 7

   Kuvia Suomesta, osa 33: Jonne Heinonen kuvasi krapulaa

  8. 8

   Keskiaikainen hevos­show tuhosi lasten jalkapallo­kentän Kataja­nokalla 1989, eikä kenttää ole kunnostettu vieläkään

  9. 9

   Voi vain ihmetellä, millä perusteella kaupungin vuokra-asuntoja jaetaan

  10. 10

   Samuli Huhtala luopui nousu­johteisesta urasta pankissa voidakseen räpätä, ja hänen luultiin seonneen – Näitä asioita kannattaa miettiä, jos harkitsee alanvaihtoa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 33: Jonne Heinonen kuvasi krapulaa

  2. 2

   Helsingissä vierailleen amerikkalaisen valokuvamallin puoliso edusti punaisessa solmiossa

  3. 3

   ”Perusterveet aikuiset soittavat, kun ovat vihaisia luonnolle” – Helle­aalto lisää turhia hätä­puheluja

  4. 4

   Onko maaseudulla ollenkaan tulevaisuutta? HS:n Heikki Aittokoski lähti selvittämään asiaa Ylä-Savoon, joka on pienois­malli siitä, mitä Suomessa nyt tapahtuu

   Tilaajille
  5. 5

   Kansainväliset toimittajat tulivat Suomeen väärällä hetkellä – ei täällä tällaista ole

  6. 6

   Voi vain ihmetellä, millä perusteella kaupungin vuokra-asuntoja jaetaan

  7. 7

   Egyptin vanhan valta­kunnan romahduttanut kuivuus tallentui kiveen intialaisessa luolassa – siitä alkoi meghalaya-aika, jota nyt elämme

  8. 8

   Helsingin keskustan 1800-luvun puutalot saatetaan purkaa tai siirtää muualle – Kampin ja Hietalahden alueella on käynnissä hurja kiinteistöruletti

  9. 9

   Terveysvesien trendi voi johtaa ”seuraavaan mahdolliseen kansan­tautiin” – Tutkija huomasi, että suomalaisten hampaat ovat alkaneet kärsiä eroosiosta

  10. 10

   Suomalaistutkimus avaa uuden näkö­kulman syövän hoitoon – ”Kukaan muu ei ollut uskaltanut ajatella, että syöpä­lääkkeiden tehottomuuden taustalla voisi olla yhteinen tekijä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  3. 3

   Kuvia Suomesta, osa 33: Jonne Heinonen kuvasi krapulaa

  4. 4

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  5. 5

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  6. 6

   Helsingissä vierailleen amerikkalaisen valokuvamallin puoliso edusti punaisessa solmiossa

  7. 7

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  8. 8

   ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

   Tilaajille
  9. 9

   ”Konttorirotta” käveli Ancelikh Kaspisen ja Anni Nykäsen kojulle ja pyysi heidät Finlandia-talolle tarjoamaan mansikoita – Nyt kuvat ”sokeeraavan” makeista mansikoista leviävät maailmalla

  10. 10

   Heidi Juvonen on ollut pian vuoden ostamatta mitään turhaa, vaikka hänellä on kolme alaikäistä lasta ja kaksi kissaa – Näin se onnistui

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Handmaid’s Tale tarvitsee rinnalleen kertomuksen, jossa naiset on vapautettu raskaudesta – mutta olisiko se dystopia vai utopia?
  3. ”Peilikaappi on asennettu niin alas, ettei pää mahdu väliin” – Tällaisia ovat uudet, epäkäytännölliset kylpyhuoneet
  4. Rangaistukset ovat aina huono idea, sanoo kasvatusammattilainen – Tässä 9 keinoa, joilla saat lapsen tottelemaan positiivisen kautta Tilaajille
  5. Pysäköinninvalvojan auton takalasi hajosi kesken ajon Pohjois-Haagassa – Poliisi tutkii, ammuttiinko autoa ilma-aseella
  6. Pysäköinninvalvojan auton takalasi ammuttiin rikki ilma-aseella Pohjois-Haagassa lauantaina – samassa paikassa yritetty ampua kerran aiemminkin
  7. Kabulin lentokentällä räjähti, kun vara­presidentti palasi maanpaosta – ainakin 23 kuoli ja 107 haavoittui
  8. Lewis Hamilton kommentoi tilannetta, joka oli viedä häneltä Saksan gp:n voiton: ”Rukouksiini todella vastattiin”
  9. Julkkiskokki Harri Syrjäsen Hampton Bay pettää odotukset – kala-annos osoittautuu läpeensä epäonnistuneeksi tekeleeksi, ja jälkiruuasta tulee mieleen opiskelijaruokala
  10. Tunti sitten
  11. Suomi lähtee EM-Berliiniin isolla joukkueella – Valmennuspäällikkö julkisti selkeän mitalitavoitteen ja samalla ehdot omalle jatkolleen
  12. ”Meno Yhdysvalloissa on ollut aivan hullua”, sanoo Oatlyn toimitusjohtaja – kaurajuomalla maailmanvalloitusta yrittävä yritys on tietenkin ruotsalainen
  13. Näytä lisää