Urheilu

MM-kisat alkavat tänään: Suomalainen futisväki uskoo Brasiliaan, Saksaan ja Argentiinaan – ”Yksittäinen ottelu voi hyvin ratketa jonkun pelaajan henkilö­kohtaiseen virheeseen”

Paavo Arhinmäki ja Tommy Lindgren aikovat nauttia jalkapallosta, mutta haukkuvat siinä sivussa Fifan.

Suomalainen jalkapalloväki uskoo vankasti suurten maiden olevan vahvoilla tänään alkavissa MM-kisoissa.

HS:n haastattelemat pelaajat, valmentajat ja kannattajat veikkaavat mestarin olevan joko Brasilia, Argentiina tai Saksa. Sympatiaa heruu kaikille Pohjoismaille, ja moni uskoo Belgian mahdollisuuksiin edetä mitalipeleihin saakka.

Antti Niemi nimeää Puolan kisojen mustaksi hevoseksi

Miesten jalkapallo­maajoukkueen maalivahtivalmentaja ja entinen valioliigapelaaja Antti Niemi sanoo huippumaiden välisten erojen olevan äärimmäisen pieniä.

”Kärki on niin tasaväkinen, että yksittäinen ottelu voi hyvin ratketa jonkun pelaajan henkilö­kohtaiseen virheeseen.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Niemellä ei ole MM-kisoissa suosikki­joukkuetta. Hän haluaa vain nauttia siitä, kun lajin huiput kilpailevat jalka­pallon suurimmasta mahdollisesta palkinnosta.

Kisojen mustaksi hevoseksi Niemi nimeää hyökkääjä Robert Lewandowskin johtaman Puolan.

”Puola on nopea ja vahva joukkue, jonka pelaajat ovat erinomaisessa kuosissa. Puolalaiset pelaajat ovat huippu-urheilijoita kaikissa ikäluokissa. Heillä on varmasti kestävyys kunnossa.”

Mestaruuteen asti Puolan materiaali ei kuitenkaan riitä. Niemen mukaan mestaruuspystiä nostelee joko Brasilia, Argentiina, Saksa tai Espanja.

”Tasapaino on kaiken avain. Mestaruutta ei voiteta vain hyökkäämällä, ei vain tähtien varassa eikä varsinkaan huonolla maalivahtipelillä.”

Yli kymmenen vuotta Brittein saarilla ammattilaisena pelannut Niemi näkee Englannin maalivahtipelin kysymysmerkkinä, eikä kovat paineet niskassaan Venäjälle lähtevä joukkue kuulu kannattajien ja median odotuksista huolimatta suosikkien joukkoon.

”Englannilla ei ainakaan ennen kisoja ollut selkeää ykkösvahtia. Joukkueena heillä on jonkinlaisia mahdollisuuksia menestyä, mutta nuoren joukkueen todellinen mahdollisuus tulee vasta neljän vuoden päästä. Siellä on monta pelaajaa, joilla on parhaat vuodet vielä edessäpäin.”

Sanni Franssi uskoo eteläamerikkalaiseen voittajaan

Suomen naisten jalkapallomaajoukkueen ja Juventuksen hyökkääjä Sanni Franssi uskoo mestarin tulevan Etelä-Amerikasta, joskin hän muistuttaa myös Saksan olevan aina vahva.

”Argentiina on pelannut monet kisat alakanttiin, mutta nyt heillä on todella hyvä joukkue. Ehkä tänä vuonna on Argentiinan tai Brasilian vuoro”, Franssi sanoo.

Juventuksen miesten joukkueen pelejä paljon paikan päällä nähnyt Franssi katsoo mielellään argentiinalaisen Paulo Dybalan otteita. Franssi veikkaa Dybalan nousevan esiin myös MM-kisoissa.

”Ehdottomasti tosi mielenkiintoinen pelaaja, vaikka hän ei ehkä vielä ole edes saavuttanut omaa huipputasoaan. Hän on hyvä jo nyt ja voi kantaa Argentiinaa tulevina vuosina.”

Christina Forssell toivoo menestystä Saksalle

Keskikenttäpelaajana kymmenen naisten jalkapallon SM-kultaa HJK:n paidassa voittanut Christina Forssell on kannattanut aina Saksaa ja uskoo joukkueen tälläkin kertaa voittavan koko turnauksen.

”Perheemme asui lapsuuteni Saksassa. Siltä ajalta on jäänyt vahva yhteys maahan, ja toivon aina saksalaisille sydämestäni menestystä. Symppaan aina myös kaikkia Pohjoismaita.”

Forssell itse pelasi Suomen paidassa 70 naisten A-maaottelua. Saksalaisessa jalkapallossa Forssellia kiehtoo erityisesti joukkuepelaaminen.

”Ihailen Saksan joukkuepelaamista. Siinä se kollektiivi on aina yksilöä tärkeämpi. Puolustus pelaa kurinalaisesti ja hyökkäys tehokkaasti.”

Yksilöistä hän seuraa mieluiten kaikkia keskikenttäpelaajia.

”Tietysti myös Lionel Messi ja Cristiano Ronaldo ovat sellaisia pelaajia, että he kiinnostavat aina. Suosittelen seuraamaan myös Tanskan Christian Erikseniä, jonka kyvyt ovat varsin monipuoliset.”

Kisojen mahdolliseksi yllättäjäksi Forssell mainitsee Belgian.

”Moni laskee Belgian jopa voittajasuosikiksi, mutta itse en ajattele niin. Kyllä heistä kisojen mustaksi hevoseksi on, mutta ei mestareiksi asti.”

Paavo Arhinmäki muistuttaa Fifaan liittyvistä ongelmista

Lontoolaisen Chelsean vannoutunut kannattaja, kansanedustaja Paavo Arhinmäki (vas) aikoo nauttia pelaajien esityksistä kisoissa, mutta haluaa samalla esittää kritiikkiä järjestäjiä kohtaan.

”On tärkeää pitää koko ajan esillä niitä ongelmia, joita liittyy Fifaan ja sen korruptioon ja epädemokraattisuuteen.”

Venäjän kisoihin liitettyjen ongelmien lisäksi Arhinmäki kiinnittää huomiota myös neljän vuoden päässä odottaviin Qatarin kisoihin.

”Fifan herroja eivät paljon stadioneita rakentavien työntekijöiden oikeudet, kestävä kehitys tai järjestäjämaan ihmisoikeudet paina.”

Kansanedustaja aikoo itse käydä Venäjällä katsomassa kisoja sekä alkulohko- että välierävaiheessa.

Arhinmäki kertoo toivovansa Pohjois­maille aina menestystä, mutta mitali­peleihin saakka hän ei usko nyt kisoissa mukana olevien Ruotsin, Islannin tai Tanskan yltävän. Hän toivoo kuitenkin yllätyksellisten maiden ja pelaajien nousevan otsikoihin.

”Viime kerralla Kolumbian James Rodriguez nousi suuren yleisön tietoisuuteen. Toivottavasti tällä kertaa tapahtuu jotakin samanlaista. Joukkueista esimerkiksi Peru on siinä mielessä hyvin mielenkiintoinen, että en ole koskaan nähnyt heidän pelaavan.”

Pelaajista Arhinmäkeä kiinnostavat kaikki Chelsean pelaajat, joita hänen laskujensa mukaan on eri maiden MM-joukkueissa yhteensä 14.

”Tosin seuraan tietysti muitakin. Australian Tim Cahillilla on nyt mahdollisuus tehdä maali neljässä MM-lopputurnauksessa. Messi on kiinnostava, sillä hän on voittanut urallaan kaiken paitsi maailmanmestaruuden. Silti maailman kaikkien aikojen parhaaksi pelaajaksi nouseminen melkein edellyttäisi maailmanmestaruuden voittamista.”

Mestari löytyy Arhinmäen mukaan nelikosta Argentiina, Brasilia, Saksa ja Ranska.

Kaksi edellistä MM-finaalia ovat päättyneet varovaisen pelin jälkeen jatkoajalla 1–0, ja siten Arhinmäki uskoo nytkin käyvän.

”Loppuottelut ovat monesti olleet pelillisesti vähän tylsiä, iloisempaa peliä nähdään yleensä alkulohkoissa.”

Marianne Miettinen fanittaa Brasiliaa

Suomen tyttöjen maajoukkueiden valmentaja Marianne Miettinen kertoo olleensa Brasilian fani vuodesta 1982 lähtien ja uskoo maan menestykseen tämän kesän kisoissa.

”Olin seitsemänvuotias, kun näin ensimmäisen kerran Brasilian pelaavan. Ihastuin joukkueen peliin heti. Silloin mieleen jäi muun muassa laitapakki Júnior, jossa on paljon samaa kuin nykyisen maajoukkueen Marcelossa.”

Brasilian kovimmiksi haastajiksi Miettinen laskee Saksan, Ranskan ja Espanjan. Loppuotteluksi herkullisin olisi arkkivihollisten Brasilian ja Argentiinan kohtaaminen, mutta Miettinen ei ole varma jälkimmäisen vireestä.

”Argentiina on erittäin hyökkäysorientoitunut, ja tulivoimaa heillä kyllä on. Kyse onkin heidän kohdallaan siitä, miten joukkueen puolustuspeli saadaan toimimaan.”

Mahdollisten yllättäjien kärkeen Miettinen nimeää Belgian.

”Tosin heidän kohdallaan voi pohtia, olisiko menestys sittenkin enemmän odotuksiin vastaamista kuin yllätys. No, mestaruus olisi kyllä yllätys.”

Menestystä Miettinen toivoo Tanskalle ja Ruotsille. Euroopan ja Etelä-Amerikan ulkopuolisten joukkueiden Miettinen uskoo olevan lähinnä kiusaajan roolissa.

”Onhan siellä hyviä joukkueita ja pelaajia, mutta pelaajamateriaalin laajuus ei kuitenkaan taida aivan riittää kärkimaita vastaan. Yksittäisiä yllätyksiä voi tosin tulla.”

Tommy Lindgren ikävöi Italiaa ja uskoo Tanskan mahdollisuuksiin

Muusikko, radiotoimittaja ja Italian intohimoinen kannattaja Tommy Lindgren kysyy ensimmäisenä, missä alkulohkossa Italia pelaa.

”Ai niin, sehän taitaa olla siellä samassa porukassa Hollannin ja Yhdysvaltojen kanssa.”

Lindgren kaipaisi kisoihin vuodesta 1986 saakka ihailemaansa Italiaa, eivätkä MM-kisat tunnu aivan samanlaisilta ilman saapasmaata. Ilman suosikkijoukkuettaan Lindgren kuitenkin kykenee katsomaan kisoja hivenen analyyttisemmin.

”Italian lisäksi toivon aina menestystä Pohjoismaille. Tällä kertaa luulen Ruotsin ja Islannin jäävän alkulohkoon, mutta jotenkin uskon Tanskaan. He voivat Christian Eriksenin johdolla pärjätä aika pitkälle. Hänellä on kykyä ratkoa otteluita.”

Tanskan lisäksi Lindgren näkee yllättäjäpotentiaalia Perun ja Kolumbian joukkueissa.

”Tosin nämä yllättäjätkin lopulta törmäävät ylitsepääsemättömiin muureihin.”

Omasta kristalli­pallostaan Lindgren on selvittänyt jo kärki­nelikon lopullisen järjestyksen.

”Brasilia voittaa Argentiinan loppuottelussa ja Saksa Ranskan pronssiottelussa. Brasilian joukkueessa on järjettömästi tulivoimaa, ja he varmasti haluavat näyttää olevansa parempi joukkue kuin se, joka viimeksi kotikisojensa välierässä joutui Saksan murskaamaksi.”

Arhinmäen tapaan myös Lindgren muistuttaa, ettei kisoja voi katsoa hyvällä omatunnolla.

”Ei tietenkään voi, ei mitään Fifan järjestämää turnausta voi. Luin arvion, jonka mukaan Qatarin kisojen rakennustyömailla on seitsemässä vuodessa kuollut jo 1 200 ihmistä.

Lindgren sanoo, että Fifa on suoraan vastuussa kuolemantapauksista.

”Jos sama tahti jatkuu, näiden MM-kisojenkin aikana Qatarissa kuolee joka toinen päivä joku luksusstadionia rakentava työläinen. Fifa on tästä vastuussa. Hehän tappavat ihmisiä.”
Urheilun luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Syytä huolestua

  Tilaajille
 2. 2

  Tennistähteydestä haaveillut eteläkorealainen paljasti maansa urheilijoiden karmean kohtelun – raiskaukset ja lyömiset arkipäivää

 3. 3

  IS: NHL-tähti Aleksander Barkov joutumassa rikossyytteeseen – epäillään liikenneturvallisuuden vaarantamisesta

 4. 4

  Wilma Murto nousi vaikean vuoden jälkeen seiväshypyn uudeksi kuningattareksi –”Tuntuu sairaan hyvältä”

 5. 5

  Kaikilla vaikeuksia vasemman takarenkaan kanssa formula ykkösten Saksan GP:n toisella harjoitusjaksolla – Bottas: ”Suurin ongelma täällä tulee renkaiden ylikuumenemisesta”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Ella Junnila valitsi jääräpäisesti oman lajinsa, vaikka äiti Ringa Ropo patisteli ensin pituushyppyyn – nyt haaveena on kahden metrin haamuraja

 2. 2

  Taitoluistelun olympiamitalistia puukotettiin kadulla, kuoli sairaalassa vain 25-vuotiaana – poliisi ottanut kiinni yhden epäillyn ja etsii toista

 3. 3

  Lohduttomaan itkuun puhjennut pikkupoika kuvasti koko suomalaisen jalkapalloyleisön tunteita

 4. 4

  IS: NHL-tähti Aleksander Barkov joutumassa rikossyytteeseen – epäillään liikenneturvallisuuden vaarantamisesta

 5. 5

  Elmo Lakka aitoi Suomen mestariksi ja kosi tyttöystäväänsä suorassa tv-lähetyksessä

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Taitoluistelun olympiamitalistia puukotettiin kadulla, kuoli sairaalassa vain 25-vuotiaana – poliisi ottanut kiinni yhden epäillyn ja etsii toista

 2. 2

  Vain Putin sai heti sateenvarjon, kun rankkasade yllätti MM-finaalin palkintojenjaon – Ranskan ja Kroatian presidentit seisoivat likomärkinä

 3. 3

  Tennistähteydestä haaveillut eteläkorealainen paljasti maansa urheilijoiden karmean kohtelun – raiskaukset ja lyömiset arkipäivää

 4. 4

  Nuorten MM-yleisurheilussa hurjia tuloksia – 16-vuotias kenialainen viilettää jo Lasse Virénin vauhtia, Ruotsin seiväskomeetta yritti ”järjetöntä tulosta”

 5. 5

  Ranska voitti jalkapallon maailmanmestaruuden maalijuhlassa, Kroatia kaatui lukemin 4–2

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Jos Sörnäisten Kurvissa eksyi kapakasta lähdettyään väärälle syrjäkujalle, saattoi päästä hengestään – rettelöivät teinihuligaanit pitivät Kallion seutua pelon vallassa 1900-luvun alussa

  2. 2

   Sinkkumiesten painajaiskaupungissa on vaikea löytää rakkautta – suomalaismies hengailee pakastealtaalla, koska Seattlessa nettitreffeillä korostuu vain raha

   Tilaajille
  3. 3

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  4. 4

   ”Varokaa, sieltä tulee pyöräilijä!” komensivat vanhemmat lapsiaan minua syyllistävään sävyyn – Miksei lapsia opasteta liikenteessä?

  5. 5

   Neil Hardwick on Suomi-viihteen kultasormi, joka piruillessaan teki sarjan ”jota ei kirjoiteta tai harjoitella ollenkaan”

  6. 6

   Kuiva hellekesä ajaa maatilat ahdinkoon: karjaa uhkaa ennenaikainen teurastaminen

  7. 7

   Päivi Anttikosken valinta Aamulehden päätoimittajaksi saattoi kariutua, koska toimitusjohtajalle ei kelvannut perheestään erillään asuva äiti – Alman Kai Telanne: ”Olen pahoillani, että hakijalle syntyi väärä käsitys”

  8. 8

   Disney antoi potkut elokuvaohjaajalle vanhojen twiittien vuoksi – Guardians of the Galaxy -ohjaaja oli vitsaillut raiskauksilla

  9. 9

   Supon kriisistä nostanut Ilkka Salmi panee nyt kuntoon koko Suomen poliisin johtamista – Aarniosta lähtenyt vyyhti käydään läpi ”tarkalla kammalla”

  10. 10

   James Bluntin keikka Porissa kiteyttää, kuinka vähän uudet ulkomaiset nimet kiinnostavat kotimaisilla festivaaleilla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Rakastuin laitoksemme lehtoriin, mutta suhde päättyi rumasti – nyt hän pitää mykkäkoulua ja kielsi tulemasta luennoilleen

  2. 2

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  3. 3

   Päivi Anttikosken valinta Aamulehden päätoimittajaksi saattoi kariutua, koska toimitusjohtajalle ei kelvannut perheestään erillään asuva äiti – Alman Kai Telanne: ”Olen pahoillani, että hakijalle syntyi väärä käsitys”

  4. 4

   Kattorakenteiden välissä tursunnut ja viikon kadoksissa ollut kuristajakäärme Olli karkasi taas Vantaalla – Omistaja: ”Voin taata, ettei tämä enää toistu”

  5. 5

   12-vuotiaana Kalle esitti netissä himokasta kotiäitiä – Verkossa tekaistulla identiteetillä esiintyminen on yleistä, ja sen avulla Kalle löysi itsensä

   Tilaajille
  6. 6

   James Bluntin keikka Porissa kiteyttää, kuinka vähän uudet ulkomaiset nimet kiinnostavat kotimaisilla festivaaleilla

  7. 7

   Seppo Järvinen unelmoi matkustavansa vielä jonain päivänä Afrikkaan – Hän on seissyt Myllypuron leipäjonossa kaksi kertaa viikossa vuodesta 2008, koska hänellä on nälkä

  8. 8

   Ainakin yhdeksän haavoittui veitsihyökkäyksessä Saksan Lyypekissä – matkustajat pysäyttivät hyökkääjän

  9. 9

   Muotitalo Burberry on polttanut vuoden aikana tuotteitaan 32 miljoonan euron arvosta

  10. 10

   Hittiräppärin uutuuskappale synnytti kesän kuumimman nettivillityksen – ja se oli hauska siihen asti, kunnes teinit alkoivat hyppiä ulos liikkuvista autoista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  3. 3

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  4. 4

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  5. 5

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  6. 6

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  7. 7

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  8. 8

   Trump teki etikettimokan ja saattoi kuningatar Elisabetin kiusalliseen tilanteeseen Britanniassa

  9. 9

   ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

   Tilaajille
  10. 10

   Näistä syistä Kalastajatorppa on ylivoimainen paikka Trumpin yöpaikaksi

  11. Näytä lisää